Noniin. Tarkoitus olisi väsätä massiivipuu liimalevystä ihan kunnon subi. Ensimmäiseksi painelen huomenna puutöihin ja teen liimalevyt valmiiksi. Minkäslaista paksuutta suosittelette? Materiaali luultavasti koivu. Sitten näihin vaikeampiin asioihin; Eli subin kuuluisi toimia leffoissa ja musiikilla hyvin. Leffoissa hyvin ja voimalla alas, ja musassa riittävän tarkasti. Kokoakaan nyt ei ihan hirveästi tarvitsisi olla, olen katsellut Choruksen Vertigo subia ja se näyttäisi omaan silmään sopivan kokoiselta (maksimissaan!). En ymmärrä juuri kuin että refleksillä saa painetta ja ilman sitä tarkkuutta, kumpaako kannattaisi lähteä miettimään? Elementiksi ajattelin Peerlessin 10 tai 12 tuumaista, ja vahvistimeksi joitan Hypeksin riittävän tehokasta... En osta sähköisiä osia vielä kun ei oikein ole rahaa, mutta koteloa ajattelin tehdä tässä alustavasti, joten tarvitsisin sen osalta vinkkejä... Huone on pieni ja ahdas, noin 20 neliötä. Eli mistä kannattaisi nyt lähteä liikkeelle, tietoa tarvitsisin kiireesti nyt ainakin tuon liimalevyn paksuuden suhteen?
Ehkäpä paras kompromissi olisi mitoittaa refleksikotelo siten, että putken/putket tukkimalla saat Qtc-arvoltaan 0,6..0,8 olevan suljetun kotelon. Pelkästään musiikkikäyttöön sopisi kai hyvin jokin transmissiolinjatyyppinen kotelo, jos vaan tilaa riittää. Tein mielenkiinnosta pikaisen simuloinnin Peerless SLS 10"-elementille. Sain nopeasti integroiden kotelon tilavuudeksi jotain 170 litran paikkeilla. N. 22..25 mm paksuisesta levystä olisi varmaan hyvä lähteä liikkeelle.
Kiitos simuloinnista, josta en valitettavasti paljon mitään ymmärrä mutta Tulipahan kotelolle kokoa... Paljonko tuo tulisi siis yhden sivun mitaksi jos lähdettäisiin perus kuutiosta liikkeelle? 60cm ? Leffoja tuolla tulisi vähän painotetummin tykiteltyä, nykyisellä Q - Acousticsin 2070 subilla olen kestänyt musiikkiakin aivan hyvin kuunnella, että jos saisi sitten vähän kotelon kokoa pienennettyä jos karsisi vähän musiikkitoiston ominaisuuksista pois?
Mieluummin sitten tuota Peerlessin XXLS-sarjaa jos haluaa kohtuukokoisen kotelon. 10" malli toimii hienosti ~50-60L kotelossa, jonka virittää ~23-25hz paikkeille. Tulppa putkeen ja kotelosta tulee ihan passelin kokoinen suljettu ko. elementille. Kannattaa käyttää foorumin hakua, täällä on nimittäin tehty lukuisia Peerless-virityksiä, joista saa varmasti lähtökohdan omalle tuotokselle. Ja myös muita hyviä elementtej löytyy tuohon hintaluokkaan, mitkä toimii samanlaisessa kotelossa.
Noniin, tuli hikoiltua verstaalla muutamia tunteja. Aikaiseksi sain nyt liimalevyt ja tuo 60cm sivun pituus hirvitti sen verran että kylmästi tekaisin ~50cm sivut jossa vähän pelivaraa sentti suuntaan sun toiseen, ja korkeudeksi tuli n. 65cm josta on 15cm varaa sitten jaloille. eli n. 50cm x 50cm x 50cm loota tulossa 25mm koivu liimalevystä. Tilavuudeksi laskin 91litraa, eikö sillä määrällä nyt jo jotenkin alas päästä? Nyt kun on suunnitelmat selvillä, tarvitsisin nyt sitten niitä hyviä elementtiehdokkaita, ei tarvitsisi hirveän kallis olla, samaa hintaluokkaa kun nuo peerlessit. Ja mitenkäs tuo refleksiputki tehdään? Pitääkö tilata valmis putki jostain vai kuinka? Kiitos avusta. EDIT: Mitä nyt hifitalon kuvauksista päättelin niin ainakin XXLS 12'' sopisi tuohon koteloon ilmeisesti refleksillä aika hyvin? Mutta antakaa nyt tekin vinkkejä. EDIT 2:Ja tässähän ollaan sen verran onnellisessa vaiheessa että tuota koteloahan saadaan pienennettyä jos elementti sitä vaatii!
Hyvin tuo xxls 12" tuossa jytkii noin 50l suljetussa kotelossa,musiikilla omiaan.....refleksi 80l sitten kun haluaa painetta leffoihin....mut suljetussa parempi musalla,kompromissi tarvii tehdä joka elementin kohdalla....riippuu mitä hakee...20hz ulottuvaa toistoa vai tiukkaa bassoa musalla....ei silti menee suljetussa myös leffoilla täällä mökillä....pieni tila ja ikkunat helisee karmeissaan =)) Himassa sit tukevampaa kamaa....12"xxls viritetyttynä 12"passiivilla betooniputkessa joka painaa n,80kg....sanan mukaisesti raskasta hifiä ...HEH...ei muuten lähde hyppiin paikallaan kovemmassakaan tykityksessä....kajari joka on sen päällä kylläkin hyppii paineesta!Just testailin hifilehden testilevyllä jossa alkaa bassot vasta 20hz tuleen....aivan alusta asti tulee ja voimalla!No vahvari tällä hetkellä hypex 4.0 katso liitettä Kaikkea%20094.jpg Ps:jotkut kauppaa sentin vahvuisia pahviputkia subin tekoon(mopo koteloita).multa saa tollasen betoniputken 50e,painoa on sitten riittävästi.sinne saa sovitettua 12"xxls+passiivin ja sisätilavuudeksi tulee n.40l,seinämät 3cm betonia, Jos kiinnostaa niin privaa:ilkka.vaittinen@pp.inet.fi Ja kuunnellakin saa turengissa jos haluaa! Vain nouto koteloihin jos kiinnostaa....ja riski kamu mukaan!
En tiedä miltä musiikkisubi ja leffasubi kuulostaa kun en ole hirveän kokenut, olisiko hyvä kompromissi tehdä refkeksillä ja tuöpata tarvittaessa? Suositelkaa nyt jotain elementtejä ja minkä kokoiseksi tuo kotrlo kannattaisi nyt sahata?
No mitä nyt hifitalon sivuilta katselin, niin erot Peerlessin XXLS 830952, 835017- ja Scan-Speakin Discovery-sarjan 12" mallien välillä eivät ole järin suuria. Kaikkien pitäisi toimia vähintäänkin erittäin tyydyttävästi edellä mainitussa 90 litran "kompromissikotelossa". Jos näistä nyt jotain eroja haluaisi kaivella, niin Scan-Speakissa näyttäisi olevan matalasta Qms-arvosta johtuen myös matalin resonanssitaajuus, joten se saattaisi siinä mielessä olla aavistuksen parempi valinta suljettuun koteloon. Mikäli ei ole tarvetta tiputella tauluja seiniltä maanjäristysefektien tahtiin eikä kuunteluhuone ole kovin iso, niin SLS 10" malli saattaisi myös sopia musiikkikäyttöön 90 L suljetussa kotelossa.
Kiitos kun autat! Eli tämänhetkinen kuunteluhuonehan on hyvin pieni, n. 20 neliömetriä, ja täynnä kalusteita kuten sohva, sänky yms. Subin toivoisin pääsevän suhteellisen matalalle, 20hz? Että elokuvien kaikki mukavat murahduksetkin kuuluvat oikein ja mukavasti. Pidän myös dynaamisesta bassosta että saa vähän sitä leffateatteri meininkiä, siksi ajattelin aluksi refleksiä. Musiikkiakin kuuntelen, mutta en huomaa mitään hitautta tai muuta tahdittomuutta nykyisessä n. 300e subissa, jonka tosin ostin käytettynä, eli en tiedä onko suljettu kotelo mikään välttämättömyys. Suosittelet siis pitämään kotelon koon tuossa 90l, eli niin iso nyt kuin vain mahdollista? Entä jos päädytäänkin refleksi ratkaisuun? Olen hieman onneton näissä asioissa ja pyydän anteeksi välillä kömpelöitä kysymyksiä. EDIT: Ja kuinka surkeat paineet noista suljetuista koteloista lähtee, onko siis odotettavissa vain lempeää sunnuntai bassoa vai saako sieltä hieman vaativampaankin maanjäristyselokuvaankin mehuja?
Simuloinnin mukaan refleksikoteloidusta Peerless 835017 -elementistä saisi 3..6 dB enemmän maksimiäänenpainetta 20..50 Hz taajuuksilla. Eli suunnilleen saman verran kuin kahdesta samanlaisesta elementistä suljetussa kotelossa. Kannattaa ehkä tehdä refleksiversio, jos yhtään epäilee suljetun version äänenpainevarojen riittävyyttä. Refleksiputken kun saa aina tukkoon mikäli ääni ei jostain syystä miellytä. katso liitettä 835017_maxspl.png
Joo alan kallistua myös refleksin puolelle. Kiitos simuloinnista käyrä näyttää varsin mukavalta! Sain myös suosituksen kyseisestä elementistä: http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=293-650 Ja kahdella 10cm halkaisijan n. 68cm pitkällä refleksillä tuohon 90 litraan virittyisi 25hz, onko mielipiteitä tuosta?
Kannattaa muistaa, että noita pörrlessejä ei paria milliä enempää kannata poikkeuttaa, särö kasvaa mahdottomaksi. Joissain on jo taidettu suositella TC:n Epic 12:sta yms elementtejä, tuollainenkin soveltuisi, varsinkin kun kunnon tuenta ja putki yms pienentää tilavuutta reippaasti: http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?partnumber=295-466 EDIT: Toiveena 20 hertsiä, ei silloin laiteta viritaajuutta 25 hertsiin, vaan mieluummin 20Hz:iin. Viritystaajuuden alla alkaa elementti lepattamaan. Mutta toimiva ratkaisu, jos hieman alemmas virittää, jos onnistuu
Suosittelen TC Epic 12 ja viritys 25hz.. Kannattaa muuten lukea tämä http://www.avsforum.com/t/1431014/my-first-ever-diy-sub/30 tässä käsitellään identtistä asiaa.
Noniin. Alkaa olla jo palikat kasassa! Pitäisi seuraavaksi alkaa vahvaria ja elementtiä tilailemaan. Kotelon tilavuus pieneni hiukan sattuneen mittavirheen johdosta, eli mitat ovat nyt 45x50x50. Jos joku osaa/jaksaa niin simuloisi miltä näyttää vaste TC Sounds Epic 12" elementillä ja refleksillä/eillä. Tässä muitama kuva projektin vaiheista... Edit: Kotelon tilavuus siis 81 litraa Edit 2: Tietääkö joku joudunko tullin kohteeksi tms. jos tiöaan elementin tuolta Parts Expressiltä. Ei noita TC Sounds elementtejä meinaa muualta löytyä
Ohio, USA näyttäisi olevan firman kotipaikka. Ja jos sieltä tulee toimitus, niin ainakin ALV (23% toimituskulullisesta kokonaishinnasta) pitäisi virallisesti maksaa, jos kannettavan vero ylittää 10. En muista oliko kaiutinelementit sitten sellaisia tuotteita, joista menis tullimaksukin vielä. Mutta jos on, niin kannettava minimi on sitten tietääkseni myös sen 10 ja lasketaan siitä 23% Suomen ALV:n sisältävästä loppusummasta. Kovin montaa prosenttihan se ei kuitenkaan tuotteen loppuhinnasta tule olemaan. Hieman toki tuuristakin kii, että tuleeko tullista läpi vai ei. Tulliin jos jää, niin erittäin suuri riski on joutua maksumieheksi. Jos taas tuleekin tuurilla tullin läpi, niin riski maksumieheksi joutumisesta on aika pieni.
katso liitettä epic.jpg 81litraa ja viritys 24Hz 4tuuman putki taitaa olla isoin mikä menisi ja tälläkin pituutta 44cm, tosin virtausnopeus vaivaiset 45m/s@500W Ja sitten on 80litraa ja +6db@25Hz
Virtausnopeus pitäisi olla mielellään puolet tuosta, eli mutkia matkassa= Ei ole järkevää tehdä refleksiviritystä, koska putki/putket itsessään vie kotelotilavuutta. Tuossa kuvassa on vastaava käyrä sähköiselläkorjauksella ja suljetulla.