Täydennetään team #ready kannanottoa sen verran että topparin 2401 malli samoin kuin muutkin CI+ modulin syövät digilootat tietysti toimivat.
2401 on kaapelimalli. Vastaavaa CI+-paikkaista DVB-T2-viritinmallia en ole Topfieldin katalogista bongannut.
Pieni täsmennys: Tuosta linkistä saa ekaksi vain ne laitteet, jota Boxer itse myy/välittää, kun pikkaisen viittii tutkia, niin lista lavenee aika huomattavasti: Töllöt T2-virittimellä Boxit T2-virittimellä Ok, tuo T2-boksilista ei niitä kaikkein pisimpiä ole, enkä tutkinut ovatko ne vain sisäisen lukijan laitteita ilman moduulipaikkaa... T: Vesku
Siitä kai oli myös kysymys, että tiedossa ei ole sisäisellä kortinlukijalla varustettua boksia, joka tukisi sekä Conaxia että Viaccessia, eikä pelkästään Suomea varten moista kannata kehittää. CI+ paikkaisten DVB-T2-boksien ymmärtääkseni pitäisi toimia, asianmukainen CI+ moduuli - ja katselukortti - sisään tungettuna, ihan niin kuin telkkarienkin. DVB-T2 CI+ boksivalikoima ei vain ole suuri. Miraclebox ja Samsung? Samsungeissa tosin on vain yksi CI+ paikka, vs. 2 kpl Miraclebox 9 Twin HD PVR. Topfieldiltä en minäkään ole vastaavaa vekotinta löytänyt, vain tässä ketjussa jo mainitun kaapelimallin.
Televisioiden lista on toki pitkä, mutta T2-boxien osalta listalla on vain Boxerin itsekin välittämät Humaxin, Pacen ja Sagemcomin embedded Viaccess laitteet - ei yhtään laitetta tuon listan ulkopuolelta. CI+-modulipaikkaisia digiboxejahan Boxer ei julkaistujen kriteeriensä mukaan ota sertifiointiinsa lainkaan, joten esimerkiksi tuo Samsungin CI+-digiboxi ei voi PlusTV:n HD Ready-leimaa saada lainkaan. Embedded Viaccess-laitteiden osalta Boxer on kertonut sertifioivansa ainoastaan valittujen partnerien laitteita. Käytännössä edellä mainitut asiat summaten ei PlusTV HD Ready-digiboxit oikeastaan voi olla mitään muuta kuin PlusTV:n itse myymiä värkkejä. Toki kyllähän se Samsunginkin CI+-digiboxi PlusTV:n kanssa tulee toimimaan, mutta tukea et tälle yhdistelmälle saa mistään.
Juurikin näin olin ymmärtänytkin. Siksi käytinkin konditionaalia; pitäisi toimia. Eli voi olla, että mitään ongelmia ei tule (kyseisen Samsungin vehkeen omistajana elättelen vielä toivetta ). Jos jotain hämminkiä sitten kumminkin tulee, vikapalvelun kiinnostus voi loppua (jos sitä erityisesti alunperinkään oli) laitetyypin ilmoittamiseen. :weep: Edit: Nyt taisin kyllä sanoa vähän pahasti! Ei minulla ole ollut tähän mennessä mitään valittamista PlusTV:n asiakaspalvelun laadusta. PlusTV:n(kin) asiakas olen ollut jo vuosia.
Edelleen ihmettelen tätä salausjärjestelmä -häslinkiä. Miksi conax -järjestemälaitteissa "sisällöntuottajat" vaativat linkityksen ja viaccess -järjestelmässä ei sitä vaadita. Vai kuka sitä oikeasti vaatii..?? Onko näillä eri "sisällöntuottajat" vai mistä on kysymys..??
Sisällöntuottajat vaativat HD-sisällön suojaamisen niin, ettei sitä saa salaamattomana ulos laitteesta. Tämä toteutuu niin (linkitetyllä) Conaxilla, Viaccessilla, CI+:lla, kuin kaikilla muillakin "HD-ajan" salaus / salauksenpurkujärjestelmillä. Linkitys ei ole yhtä kuin tämä vaadittu sisällönsuojaus, vaan se on Conaxin valitsema tapa varmistaa, että kanavat avautuvat vain laitteissa, jotka ovat käyneet läpi Conaxin turvallisuustestauksen. Viaccessilla sama on toki varmistettu, mutta toimintamalli HD-laitteille on erilainen. Kaikki laitteet käyvät Viaccessin testauksessa ja tämän jälkeen nämä saavat jo "tehtaalla" sisäänsä avaimet, joilla kortti ja laite tunnistautuvat keskenään. Jos haluaa keinotekoisesti verrata tuohon linkitysmenetelmään, niin tässä tapauksessa kortti on "linkitetty valmiiksi" laitteeseen, mutta ei pelkästään yksi tietty kortti, vaan kaikki kortit, joita ko. laitteeseen tullaan työntämään. Niin pitkälle en tästä asiasta tiedä, että osaisin varmuudella sanoa, onko Suomeen tuotaviin Viaccess-laitteisiin aktivoitu vain PlusTV:n kortit, vai voiko nuo laitteet viedä sellaisenaan Ruotsiin ja käyttää niitä Boxerin korttien kanssa tai jopa muihin Viaccessia käyttäviin verkkoihin ja käyttää niitä paikallisten operaattorien korttien kanssa. Jos pitäisi veikata, niin uskoisin, että Suomen ja Ruotsin laitteet toimivat ristiin, mutta sitä pidemmälle en uskalla edes veikata.
Ruotsissa ja Tanskassa Boxer käyttää samoja Viaccess-moduleita, joten on oletettavaa, että Suomeenkin tulee käyttöön samat. Vain nuo Boxerin hyväksymät Viaccess-modulit, joissa on oikeat avaimet sisällä, toimivat.
Siis siitä laitteessa, jolla ohjelma on tallennettu. Huom!, ei laitteissa, vaan siinä laitteessa joka ohjelman tallensi. Käsitteet on hitaalla vielä hakusessa. Sisällönsuojaus tarkoittaa salausta ja linkityksellä estetään että ohjelmaa ei saada ulos sen tallentaneesta laitteesta, salattuna eikä salaamattomana? Mitä on tämä turvallisuustestaus jonka läpikäyneille vain annetaan linkitysavain, joiden lista on kai kaikilla operaattoreilla (menikö oikein?)? Jos se on vain speksien ja toiminnan varmistamista, vaikuttaa se tavalta varmistaa että laitteita ei tule maahan ohi virallisten maahantuojien. On tv:t ja muutkin laitteet toimineet tähänkin asti maahantuojan ja myyjän vastuulla ilman operaattorien valvomaa testausta, valmistajien ja maahantuojien testaamana tai testauttamana, tai ilman. "Laite" kai tarkoittaa tässä kortinlukijaa? Voiko kortinlukijan kortteineen siirtää toiseen laitteeseen, ilmeisesti ei koska se ei sopisi sisällöntuottajille? Jos ei voi ja jos näistäkään ei saa ohjelmaa ulos salaamattomana, ei siirto tietokoneelle tai ulkoiselle kovalevylle onnistu. Vaikka voisikin, olisi kortin/kortinlukijoiden siirtely naurettavaa puuhaa. Saati jos ohjelman katseluun vaaditaan jokin vanheneva avain, jonka vanhennuttua ohjelma on katselukelvoton. Eihän Viacces ole sitten yhtään parempi, mikä täällä onkin kai jo mainittu, paitsi tuon maahantuonnin osalta. En ole ollut maksukanavien kanssa missään tekemisissä enkä taaskaan kunnolla syventynyt keskusteluihin joten voin olla väärässä enkä osaa kysyä oikein. Jos joku kärsivällinen kuitenkin jaksaisi vielä vastata. Jos niin onnellisesti kävisi, että ohjelmia saisi vaikka salattuna ulos tallentimesta ja toiselle kovalevylle, pitäisi niitä katsellessa olla pakka eri operaattorien kortteja eri ohjelmille. Nykyiseen tilanteeseeni ja tekniikan antamiin mahdollisuuksiin nähden touhu tuntuu katsojan kannalta silkalta kiusanteolta. Bisnes edellä mennään.
Liittyen tähän ja Unrealin teksteihin, niin omassa päässä on nyt vähän taas sekaannusta ilmassa. Kun tuossa nyt puhut Viaccess-moduleista niin tarkoitatko nyt CI+ koloon menevää Viaccess-modulia eli Miraclebox9 CI+ paikkoineen tässä siis toimisi kunhan hankkii siihen sen boxerin hyväksymän viaccess ci+ modulin?
Ei se Viaccess maahantuonnin kannalta muuta mitään. Antenna Ready HD embedded Conax-laitteiden piti olla sertifioituja, jotta niiden Conax-linkityskoodit olisivat löytyneet tietokannasta ja niitä pystyi Suomen verkoissa käyttämään. Antenna Ready HD Embedded Conax-laitteita on hyväksyttynä markkinoilla 14 erilaista. Embedded Viaccess- (HD) laitteita on Boxerin hyväksymänä olemassa 4 erilaista, joista todennäköisesti vain kaksi uusinta tulee Suomessa myyntiin. Hyväksymätön laite ei sisällä tarvittavaa Viaccess-purkukoodia ja ei toimi PlusTV:n verkossa. CI+-laitteiden (lähinnä televisioiden) osalta tilanne ei muuttunut mitenkään. Ostat laitteeseen Conax CI+-modulin sijaan PlusTV:n Viaccess CI+-modulin ja homma toimii. Tosin ilman joko PlusTV:n (eli Boxerin) tai Antenna Ready HD-hyväksyntää on laitteesi tuen kannalta omalla vastuullasi.
Toki voit siirtää CI+ moduulin kortteineen toiseen laitteeseen ja katsoa sekä tallentaa salattuja kanavia silläkin, mutta yhdellä laitteella tehtyjä tallenteita ei voi toisella katsoa, vaikka tallennuksessa käytetty moduuli-korttipari tallenteiden ohella tähän toiseen laitteeseen siirrettäisiinkin. No, tallenteita voi ymmärtääkseni kyllä useimmista laitteista siirtää "varastoon", mutta katselu onnistuu vain ja ainoastaan sillä laitteella, jolla tallennus alun perin tehtiin. Olet oivaltanut jutun cloun täysin oikein!:thumbsup: Vaikka, ei se oivallus taida tehdä sinua tai, ketään muutakaan yhtään onnellisemmaksi, vai kuinka?:weep:
Kyllä, tämä on yleisesti ottaen se olennainen ja yhdistävä tekijä salausmenetelmästä (Conax, Viaccess, CI+, ...) riippumatta. Salatun kanavan tallenne on uudelleensalattuna levyllä ja katseltavissa vain laitteella, jolla se on tallennettu. Laitteet saattavat antaa nämä tallenteet siirtää esimerkiksi ulkoiselle levylle tai PC:lle (tätä ei ole kielletty), mutta niitä ei voi esimerkiksi siirtää toiseen vastaavaan laitteeseen katseltavaksi. Puhuin siis kanavien avautumisesta ylipäätään, en tallenteista. Linkitys on siis Conaxin tapa varmistaa, että salatut HD-kanavat näkyvät vain laitteissa, jotka ovat käyneet läpi tuon turvallisuustestauksen. Ehkä vähän huonoja käsitteitäkin, en tiedä. Omaan käyttöön ovat tuollaiset vakiintuneet. Sisällönsuojauksella tarkoitan siis nimenomaan tätä kokonaisuutta, jolla estetään HD-lähetteen leviämistä salaamattomassa muodossa katselulaitteen ulkopuolelle missään vaiheessa ketjua. Lähetteen normaalin Conax-, Viaccess- yms. salauksen lisäksi se kattaa tosiaan myös nämä mekanismit, jossa laitteet purkavat lähetyksenaikaisen salauksen ja salaavat tallenteen uudelleen laitteen omalla avaimella, sekä esimerkiksi HDCP:n, jolla sisältö suojataan siinä vaiheessa, kun se lähtee laitteesta ulos näyttölaitteelle. Linkitys puolestaan hieman yksinkertaistettuna on vain yhdenlainen tapa varmistaa, että vain rajattu laitejoukko, tässä tapauksessa siis vain Conaxin turvallisuustestaamat laitteet, pystyvät avaamaan määrättyjä kanavia (käytännössä salattuja HD-kanavia, mutta linkitystä voi periaatteessa siis vaatia mikä tahansa kanava). Turvallisuustestaus (Conaxin käyttämä termi on security evaluation) on siis nimenomaan salausjärjestelmien valmistajien testaus laitteille, joka keskittyy laitteen "turvallisuuden" arviointiin. Näiden testausten sisältöä ei juuri julkisuuteen huudella, mutta käytännössä siis arvioidaan esimerkiksi sitä, miten hyvin tallenteet on suojattu laitteen sisällä, millaiset mahdollisuudet laitteeseen on tunkeutua ulkoisten liitäntöjen kautta yms. Tämä testaus on nimenomaan yksi olennaisimpia asioita, joita sisällöntuottajat vaativat salausjärjestelmävalmistajilta suoritettavaksi kaikille laitteille, joilla ko. salausjärjestelmällä salattuja HD-kanavia voidaan avata ja katsella. Tätä testausta ei siis pidä sekoittaa laitteiden verkkokohtaiseen testaukseen (kuten Antenna / Cable Ready HD Suomessa), jossa testataan erityisesti laitteiden toimivuutta paikallisten verkkojen konfiguraation kanssa. Laite tarkoittaa tuossa yhteydessä joko sisäisen korttipaikan omaavaa boksia tai tosiaan kortinlukijaa. Noihin asioihin tuossa jo muuten vastailtiinkiin aikalailla, mutta tosiaan se olennainen tekijä, missä Viaccess on Conaxia on parempi, on se, ettei käyttäjän tarvitse erikseen ilmoitella korttien ja laitteiden ID:itä linkitystä varten operaattorille ja odotella, että linkitys (toivottavasti) menee läpi. Tämä on taidettu täällä jo mainitakin, mutta laitetaan se nyt vielä tähänkin, kun asiasta on puhetta.
Ruotaslaiselta Miracleforumilta luin että jotta boxer toimii pitää olla myös riittävän uusi CI+ firmis laitteessa, eli kaikki CI+ hyväksytyt eivät toimi boxer moduulin kanssa. Miracleboxin tapauksessa pitää olla vähintään V2.10.28 firmis ja CI+ boxer kortin vähintään versiota 4. Golden Media Uni-Box 2 HD paljasti että viaccess salaus on jo päällä kaikilla Plus TV kanavilla rinnan conax salauksen kanssa. Ja eikös syksyllä pitäisi tulla maikkarilta uutisia HD tarjonnan osalta? EDIT Minulla on myös tavallinen (ei CI+) boxer moduuli ja sen tietoja CAS asetuksista katsellessani löysin sieltäkin parituksen katselukortin kanssa?
Eiköhän se suunnitelma ole kuopattu. Joutuisivat yhden kortin vaatimuksen vuoksi lähettämään lähetyksensä multicast-salattuna myös Conax:lla.
http://www.plustv.fi/Asiakaspalvelu/PlusTV-tiedottaa/PlusTV-lykkaa-teravapiirtokanavien-tuloa/ "PLUSTV LYKKÄÄ TERÄVÄPIIRTOKANAVIEN TULOA PlusTV on yrittänyt löytää ratkaisua antenniverkon teräväpiirtokanavien lähettämisestä verkko-operaattorin kanssa, mutta vielä ei ole päästy sopimukseen. Neuvottelut osapuolten välillä jatkuvat, mutta uutta ajankohtaa lanseeraukselle ei pystytä määrittämään. Tavoitteena on tuoda teräväpiirto osana PlusTV:n palvelua heti kun yhteisymmärrys sopimuksesta syntyy. PlusTV:n HD Ready –merkityt teräväpiirtopalvelun mahdollistavat laitteet saadaan myyntiin jo loppukesästä. Nämä uudet laitteet tukevat PlusTV:n nykyistä palvelua ja mahdollistavat tulevaisuudessa teräväpiirto-kanavien katselun. Tulemme pitämään asiakkaamme mahdollisimman hyvin ajan tasalla tilanteesta. Julkaistu 16.5."
Viime torstaina töllöostoksilla ollessani Mustan Pörssin myyjä kehotti harkitsemaan hd-maksukorttizydeemin valintaa vielä. Sanoi, että ihan uusin tieto on, että PlusTV on aloittamassa hd-lähetykset antenniverkossa maaliskuussa ja että siihen ei DNA:n käyttämä CI+ korttipaikka käy. En siinä vaiheessa alkanut tenttaamaan tarkemmin, että mikä sitten käy. Mutta maaliskuussa pitäisi taas tapahtua.