Kuinka surkea kamera Lumia 920:ssa sitten pitäisi olla? Onhan se ihan kiva että kohinan lisäksi näkyy kuvaakin... Sen tajuan jos Lumiaa haukutaan painavaksi mutta tämä änkytys siitä kamerasta on ihan naurettavaa.
Sanoisin tuota muutosta hyvinkin mullistavaksi kännykoiden kohdalla. Nyt saadaan ensimmäinen "oikea" kamera puhelimeen eli sehän on vähän kuin kantaisi kameraa mukanaan aina. Aiemmat kännykkäkamerat ovat olleet niin surkeita, ettei niitä oikeastaan edes huvita käyttää ollenkaan. Varsinkin hämärässä ne ovat olleet ihan hyödyttömiä tähän asti.
Taskumuron ennakosta: "Joissain ulkomaalaisissa arvioissa laitteen 183 gramman paino on saanut suhteettoman paljon kritiikkiä osakseen, mutta puhelin tuntuu rakenteeltaan jämäkältä ja laatuvaikutelma on kerrassaan erinomainen. Laite ei tuntunut käytössä yhdellä kädellä puhuessa tai kahdella kädellä nettiä selatessa liian painavalta tai mahdottomalta käyttää. Korvakuulolla puheluiden äänenlaatu oli hyvä." Mitä tulee kuvien laatuun, niin Engadgetin arvostelussa mainittiin että protolla kuvanlaatu oli ollut parempi ts. viimeistelyvaiheessa softaan on voinut päätyä kuvaa heikentävä ominaisuus. Muistaakseni esim. N8:n kuvan laatu parani päivityksien myötä. Videokuvauksesta ei sitten ole mainintaa.
Ei tuo jenkeissäkään maksa puolta 920:n hinnasta - T-mobile myy sitä kahden vuoden sopparilla hintaan 199. AT&T pyytää Lumia 920:sta 99.99 $. Onhan tuossa enemmän ytimiä ja RAMia, mutta kyseessä onkin eri OS - kannattaa ottaa huomioon, että prosessorin osalta Lumia on identtinen muiden Windows Phone 8 -puhelimien kanssa, mutta Nokia tarjoaa käyttäjilleen laajemman kirjon ohjelmia kuin vaikkapa HTC. Nexus 4 ei sen sijaan tarjoa LTEtä eikä sen massamuistin määräkään päätä huimaa. Mitä ekosysteemiin tulee, Microsoftilla on vissiin tekeillä 7 tuuman Xbox Surface -tabletti, mikä entisestään laajentaa Xbox brändiä. Laitetta voisi käyttää nykyisen Xboxin ohjaamiseen (kuten myös windows 8ia, windows phone -luureja sekä Androidia) mutta varsinainen kohde on seuraavan sukupolven xbox. Messenger lopetetaan ja tilalle nousee Skype, mitä viimeisimmän päivityksen myötä voi jo käyttää myös messenger -keskusteluihin. Skypea käytetään jo nyt facebookin IM ja videopuhelualustana. Ja tietysti ei voi unohtaa itse windowsia, mikä kuitenkin vielä on se käytetyin OS maailmanlaajuisesti. Itse en Xboxiakaan ekosysteemin osana väheksyisi - etenkään jenkeissä, missä tarjonta sille on varsin kattavaa. Suomessa on hieman hiljaisempaa, mutta mm. netflix on ihan kiva lisä - ei tarvitse PC:tä viritellä tv:n kylkeen, jos netflixin tarjontaa haluaa katsella ja toisaalta Windows 8lle löyty oma app. Jos tarjonta laajenee HBO:n tulevalla kanavalla, niin mikäs sen mukavampaa
Jenkeissä sillä ei ole mitään väliä - valtaosa puhelimista myydään kuitenkin operaattoreiden kautta. Operaattorituen puutteeseenhan Nokian aiempi USAn valloitus osittain kaatui.
On toki hyvä, että näkyy muuta kuin kohinaakin, mutta nyt puhutaan sen tason nyansseista ettei mitään rajaa. Tahdon vaan sanoa, että tässä on luonnon lait mukana. Onko Lumiassa merkittävästi suurempi kenno kuin muilla valmistajilla (Lumia: 1/3", 808: 1/1,2", iPhone: 1/3"). Onko Lumiassa merkittävästi valovoimaisempi optiikka kuin muilla valmistajilla (Lumia: 26mm f/2.0, 808: 35mm/2.4, iPhone 5: 33mm f/2.4)? Onko Lumiassa selvästi enemmän megapikseleitä (huom! pienessä kennossa enemmän megapikseleitä tarkoittaa yleensä huonompaa kohinan sietoa ja hämäräkuvausominaisuuksia, ellei hyödynnetä 808:n tyylistä downsamplaystä) (Lumia: 8,7 Mpix, 808: 41 Mpix, iPhone: 8 Mpix). Jos kattoo muita kilpailijoita, niin ihan samoja lukemia muillakin (esim. HTC One X). Ainoa, joka erottuu joukosta on 808. Kaikki muut puheet on puhdasta pilkunviilausta. Onko testeissä vertailtu minkälaisia valotusaikoja puhelimet ovat käyttäneet? Noiden näkemieni EXIF-tietojen mukaan vaikuttaa siltä, että Lumia valottaa selvästi pitempään ja myös valkotasapainon osalta on erilaiset asetukset. Eli käytännössä erot johtunevat pikemminkin softa-asetuksista. En väitä etteikö näilläkin olisi väliä. Olisi vaan kiva nähdä testi, missä kaikki luvut ja asetukset olisi tuotu pöytään sekä sellaisesta tilanteesta missä on liikettä ja sellaisesta missä ei ole. Toki OIS voi auttaa hieman, juuri pitempien valotusaikojen mahdollistamiseksi käsivaralla, mutta en usko että merkittävästi. Ja pitemmillä valotusajoilla on varjopuolensa.
Totta. Näköjään T-Mobile myy Nexus 4:sta kytkynä samaan hintaan kuin Lumiaa, eli ainakaan T-Mobilen osalta ei ole eroja.
Niin, unohdit vain sen optisen kuvanvakaimen, mikä juurikin mahdollistaa sen, että valotusaika voi olla pidempi kuvan silti tärähtämättä. Otetaan räikeänä esimerkkinä kaksi putkea canonilta: Canon EF 70-200/4,0 L USM Canon EF 70-200/4,0 L IS USM Käytännössä noilla putkilla ei ole mitään muuta eroa kuin se, että jälkimmäisessä on optinen kuvanvakain. Valovoiman lisäys näkyykin sitten hinnassa: 1 169 ja 589 . En väitä, että Nokian optinen kuvanvakain pystyisi samaan kuin Canonin putkien vastaava, mutta ei sitä tuosta noin voi sivuuttaakaan. Esim. tuo postaamani video osoittaa aika hyvin miten paljon se kuvaa vakauttaa - kaveri siis ajaa autoa ja kuvaa samaan aikaan videota toisella kädellä.
Väitän että pitkä valotusaika ei ole tärkeintä kännykamerassa vaan sillä pitäisi saada lyhyellä valotusajalla tilanne talteen = kohde pysyy terävänä vaikka olisikin liikkeessä. Yökuvaukseen kaipaisin itse parempaa salamaa kuin nykyiset ledi viritykset. aapol, iPhone 5:nen taitaa juuri downsamplata yökuvausmoodissa (jos se nyt ketään kiinnostaa, ei minua ainakaan)?
Ei se kuvanvakaaja kyllä millään lailla lisää valovoimaa. Mahdollistaa vain pidemmän valotusajan käytön käsivaralta kuvattaessa. Sinä tuon kylläkin taidat tietää, mutta ettei vaan kenellekään jää epäselväksi.
Ystävällinen neuvo - jätä salama yökuvauksesta pois ja käytä sitä päivällä täytesalamana vastavaloon kuvatessa.
Todella räikeä esimerkki olikin. Vertaat teleputkia Nokian semi-laajikseen. Ei tolla vakaajalla ole käyttöä laajakulmassa läheskään samaan malliin kuin telessä. No auttaako se pitkä valotusaika, jos yrität ottaa hämärässä kuvaa liikkeestä? Ehkä, jos halutaan tiettyä efektiä.
http://androsym.com/editorials/pureview-2-explained-how-good-is-the-lumia-920-camera/ 920 hämäräsuorituskyvyn salat: Valoherkempi CMOS kenno (BSI) Suuri aukko f2.0 Kuvanvakaaja (ts pidempi valotusaika)
BSI CMOS taitaa olla useimmilla (= moni käyttää Sonyn kennoa). Aukon koko on Nokiassa kärkipäästä, muttei ainoa f/2.0 aukolla. Kuvanvakaajaa ei löydy monestakaan. Veikkaankin, että Lumia 920 on tämän avulla kalibroitu ottamaan kuvia hieman pidempään. Luulisin OIS:n auttavan noin yhden aukon verran. Aika tasaväkisiä nämä mielestäni ovat. En näe millään joidenkin hehkuttamaa suurta hyppäystä mihinkään suuntaan. Esim. Sony Xperia T näyttäis jo hakkaavan Lumian hämäräkuvauksessa (marginaalista hakkaamista).
iPhonessakin on ollut BSI-tyyppinen kenno jo iPhone 4:stä lähtien. iPhone 5:ssä on suurin aukko f/2.4, eli siinä se antaa hieman tasoitusta. Suurin ero tulee tietty kuvanvakaajasta.
Jos kännykameroista puhutaan niin käytän sitä "salamaa" siihen että saan edes kasvot jotenkin tallennettua hämärässä. Järkkärilläni olen luovempi ja käytän salamaa aina kun tarvitsen (esim. kuten esitit yllä) ja siten ettet, kovin helpolla ainakaan, huomaa että kuvaan salamalla.
Heitänpäs omankin soppani lusikkaan tai jotain sinne päin. Mielestäni tuo on Nokialta vain hienosti onnistuttu tuon kameran kanssa, mikäli se ei teknisiltä spekseiltään poikkea juuri kilpailijoista, mutta tarjoaa kuitenkin paremman kuvanlaadun. Loppukäyttäjälle jollain aukon koolla tai optiikan suuruudella ei ole mitään merkitystä, koska 90% ei edes ymmärrä niistä mitään. Se, mikä merkitsee, on kameralla otetun kuvan laatu. Jos Nokian puhelimella saa parempia kuvia, ottaisin itse mielellään sellaisen, jos se vain tärkeää olisi. Ja oikeastaan sillä päiväkuvan laadulla ei niin isoa merkitystä ole, koska erot puhelimien välillä ovat siinä pieniä. Nokia on tässä hyvin huomannut sen, missä puhelimet ovat huonoja, eli hämäräkuvaus, ja ovat pystyneet sinne parantamaan. Tuo on ensimmäinen kunnollinen askel siihen suuntaan miltään valmistajalta ja on ihan varmaa, että muut tulevat perässä. Mutta jonkun on oltava ensimmäinen. Mukava nähdä, että Nokialla on vielä jonkin verran osaavia ja kekseliäitä insinöörejä, vaikka sitten ihan softakikkailulla tuo olisi saavutettukin, niin se ei vähennä yhtään saavutuksen arvoa. Monet blogittajat ynnä muut aktiiviset nuoret elvikset ottavat paljon valokuvia hengaillessaan kaupungilla tai kokeillessaan uusia alusasuja. Mikäs sen parempaa kuin puhelin, jolla kuva onnistuu ja jolla sen saa heti jaettua kavereille. Kamerat eivät siihen vielä niin kätevästi pysty, vaikka tietenkin kuvanlaadussa puhelimet päihittävätkin. Muuten en osaa Nokian uusista puhelimista sanoa yhtään mitään.