Osuu se sinne, mihin on luvattu; sen alapuoliset taajuudet taasen suodatetaan erittäin jyrkästi pois, seurauksena tietty tehosiedon reipas lisääntyminen? Verrattuna esim. samankokoiseen passiiviin, joka on viritetty esim. 0,6-0,7:n Q-arvolle. Edellinenhän on aivan järkevää toimintaa, jo siksikin että monitori täyttää tietyt studiostandardit särön+äänenpaineen osalta. Mutta antaa tietty Genelle "etulyöntiaseman", verrattuna edellisen kaltaiseen passiiviin. Ja jyrkkä suodatus taas tuo omat ongelmansa esim. jälkivärähtelyjen muodossa? Tarkoituksena kai lähinnä oli ilmaista, että -3 dB:n raja ei paljoa kerro jos tiedossa ei ole koko bassovasteen muotoa? EDIT: Ja tarkoitusperältään kirjoitteluni on lähinnä v****lla "väheksytylle" Brodylle, tuolle Genesubjektivismin ruumillistumalle. Ja kuten aiemmin sanoin; olen omistanut 8040:t, ja pidän kaiutinta edelleen pirun hyvänä toistimena. Niin hinta kuin kokokin huomioiden. Mutta en ylivertaisena.
? No mikäs Brillellä on nyt hätänä? Kuusipuokkarista kuritetaan tuossa kotelotilavuudesa outputtia ulos tuonne asti, yhtälön toinen puoli on saatava SPL-taso siellä alapäässä. SPL:ää pitää saada riittävästi ulos koko kaiuttimen toistettavaksi annetulla taajuusalueella, myös siellä alapäässä. Kaiuttimelle ei kannata antaa semmoisia taajuuksia toistettavaksi mitä se ei pysty toistamaan riittävällä volumetasolla. Tämmöisien antaminen kaiuttimelle "yritettäväksi" on passiivikaiuttimen tai idioottisuunnittelijan merkki. 8040:n SPL/ulottuvuus -suhde on oikein mainio. Hyötykaistan alapuoliset suodatetaan pois yliohjaamasta/häiritsemästä. Koska pienen elementin ja refleksiputken kapasiteetti ei niiden toistamiseen riitä kunnollisella SPL-tasolla. Voisihan sen tietenkin ulottaa aktiivisuodolla vaikka 4 hertsiin. Mutta SPL jäisi 30 dB:n lukemiin. Semmoisella kaiuttimella ei tekisi mitään, dear Brille. Brillelle kertauksena ote Äänentoistajan Varuskirjasta: 20 - 40 Hz - alabasso 40 - 80 Hz - keskibasso 80 - 160 Hz - yläbasso 8040A toistaa toiseksi alimman oktaavin l. keskibasson alarajoille saakka, hyvin rintalastassa tuntuvia taajuuksia jo. Alabassoa 8040 ei voi fysikaalisista syistä toistaa. Kuten ei mikään mukaan ~15 litrainen ja 6,5" elementtinen kaiutin, jonka ei haluta tekevän itsaria.
Genelec kerhoon liitytty...eli kolmella etukaiuttimella ( 8030A ) aloitetaan . Pari kysymystä...eli onko kaiuttimien volumenapin asennolla merkitystä...vahvarista voimakkuus kuitenkin säädetään, mutta onko nuo kaiuttimien säädöt syytä olla täysillä vai jossain puolivälissä kuten ne oli paketista otettaessa...onko merkitystä? Toiseksi...takana olevat dippikytkimet...mihin asentoon? Kaikki monitorit tulevat umpinaiseen hyllyyn ( vain edestä auki ) TV:n sivuille ja alle. Yhden "hyllylokeron" koko on leveys 50cm X korkeus 35cm X syvyys 40cm. Subbaria ja takamonitoreja ei vielä ainakaan tässä vaiheessa...kunhan ensin kuulostellaan.
Nimenomaan; kuulostelet, ja säädät dipit sen mukaan. Kun ääni miellyttää omaa korvaa, kaikki on kunnossa.
On sillä merkitystä... miten kovaa kaiutin kiekaisee jollakin tietyllä tulosigaalin tasolla. Muuta merkitystä ei ole. Kannattaa pitää niin kovalla kuin pystyy, mieluiten maksimissa. Se on kalibroitu tehtaalla säädin maksimissa. Dippikytkimien asento on G-ikuisuuskysymys, johon ei ole oikeaa vastausta. Koska ne ovat täysin tapauskohtaisia säätöjä. 8030:ssa dippauksen kohteena on lähinnä bass tilt. Katso manuaalista dippien kuvaukset. -4 dB voisi olla melko turvallisen varovainen bass tiltin aloitusarvo näin etänä arvioituna.
Juu...manuaalissa mainittiin ainoastaan juuri tuo bass tilt...joko off, -2dB, -4dB tai -6dB 8030:n osalta silloin kun subbaria ei käytetä. Tehdasasetuksilla olen nyt kuunnellut ja dipithan on silloin off. Erittäin tyytyväinen olen kyllä noiden 8030:n sointiin ja varsinkin tarkkaan erottelukykyyn . Basso ei mitenkään ylikorostu, mutta voihan noiden dippien vaikutusta ( vaikkapa -4dB ) kokeilla. Yllättynyt olen ( kuten varmaan monet muutkin ) tuonkin kokoisien mollukoiden antamaan äänenpaineeseen...ei huono...sanois eräskin balettitanssija . Kiitti vinkeistä Brody .
Mikään ei ole turhaa.....?? No...minä olen aika noviisi näiden hifiasioiden kanssa niin voi joistakin tuntua aika typeriltäkin nämä " turhat" kysymykset. Itsellä kuitenkin on periaate että kysyn mikä askarruttaa ja vastaan mitä tiedän...aika simppeli periaate. Eikös se tällaisien foorumien yksi tarkoitus pitäisi ollakin?
Iltaa. Tässä on todella kerettiläinen liikenteessä neuvoja kyselemässä. Elekee nyt heti ristiinnaulitko. Tilanne on se että asunossa on 2x8030 järjestelmä johon olen todella tyytyväinen. Bassoa vain pitäisi saada lisää ja huonekorjaus kiinostaisi. Tähtäimessä on lisätä systeemiin antimode 2.0 ja 7060B basso. Tuo systeemi ylittää tämänvuoden hifibudjetin aika reippaasti............ Ajsttelinkin lisätä aluksi antimoden ja jonkin edulisemman aktiivibasson. Olisiko konkareilla ehdotuksia siihen mikä olisi hyvä ja halpa aktiivi tähän siirtymävaiheeseen hintaluokassa 500€????????
Tuohon hintaan saa muutamia siedettäviä lisäbassoja, mutta kannattaako tiläpäisosto? Jos myyt sen vaikka 3v. päästä pois, käypä hinta on 300e. Sinuna säästäisin suoraan siihen, minkä haluat..
Näyttää vaan siltä että säästämisaika on 2v tällämenolla. Olisi kiva saada jonkilainen jumputin siksiaikaa, vaikka käytetty, siitä saisi omansa pois sitten kun rahat 7060b ostoon alkaisi olemaan kasassa. Mitä bassoja suosittelisit? 7050 olisi edulisempi, mutta toistaisiko jokin halpis basso alemmas..
SVS PB12-NSD on 7050B:n hinnoissa ja aika suosittu vaihtoehto: http://www.mareks.fi/svs-pb12-nsd-dsp-subwoofer.html Ei tietty siihen 500 euroon veny ainakaan uutena. Edit: huuto.netissä on näköjään käytetty yksilö 600 eurolla.
8040:n kanssa oli aikanaan SVS Pb 10 isd ja toimivat kyllä mainiosti yhteen. SVS:ää kyllä suosittelen itse; hinta/laatu kohtaa mainiosti.
Uusi ja edullinen PB1000 voisi olla myös oiva vaihtoehto. https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/89067-NEW!-SVS-SB-1000-amp-PB-1000-subwoofer-standards!
Saapuivat sitten pari päivää tuosta viestistä. Täytyy sanoa että hyvää kannatti odottaa. Optimaalinenhan tuo kuuntelusetin asettelu ei ole kun monitorikin kaiuttimien keskellä mutta tietokonekäytössä ei tuota oikein voi välttää. Näinkin soivat kyllä mielestäni oikein hyvin. Lauluäänet ja soittimet kuulostavat luonnollisilta ja uskottavilta eikä mikään ärsytä. F two integroituu huomaamatta ja vaste yltää 30 hertsiin. Musiikki tulee Spotify premiumilta (joten hifistin settihän tämä ei ole..) Beresfordin DAC:n kautta Mini-dsp:lle jolla tasoitin pari bassoalueen huonemoodia. p.s. suosittelen lämpimästi kauittimien nostoa telineille pois pöytätasolta, ääni paranee huomattavasti. katso liitettä genelecit.jpg
Eipä se monitori tunnu liiemmin äänikuvaa rikkovan, kunhan sen laittaan jonkin verran kaiuttimien linjan takapuolelle.
Hyvältä näyttää tuo settisi! Viitsisitkö laittaa vielä lähikuvaa ja käyttökokemuksia uudesta subbarin kaukosäätimestä? Itse hankin G Onet, mutta päädyin vanhempaan subbariin sen "paremman" volumesäädön takia. Ja olihan tuo 5040a aikalailla halvempikin. Olen kyllä tykännyt äänestä, tietokonekaiuttimina juuri niitä itsekin käytän. Seuraavaksi pitänee hankkia ne iMac-tyyliset pöytätelineet jostain...
liitteenä kuva kaukosäätimestä. On vähän rimpulan oloinen äkkiseltään mutta toimii hyvin. Olohuoneen toisesta nurkastakin eli yli viiden metrin päästäkin toimii eikä tarvitse edes osoitella subbaria kohti. "Virtanapista" tuossa kaukosäätimessä saa äänen kokonaan pois ( ja miinuksesta muten aikana painaen ääntä hiljaisemmalle ennen kuin uudestaan päälle ääni joko virtanapista uudelleen painaen tai plusnapista). En ole tutustunut sen tarkemmin onko siinä muita toimintoja. katso liitettä ftwokake2.jpg