Hyvin palvelleesta Asuksen EeeBoxista (EB1501) alkoi jo toista kertaa tuuletin pitämään kuivaa ja häiritsevän kovaa puhinaa. Ensimmäisellä kerralla laite kävi Ruotissa asti huollossa palaten takaisin uuden emolevyn kera. Reilu kuukausi huoltokeikkaan meni, mutta onneksi oli vielä silloin takuun alainen laite. Tällä kertaa en aio tuota huoltoon lähettää, vaan jätän sen tytölle pelikoneeksi ja kasaan uuden olohuoneeseen. Kotelovaihtoehtoja on tullut jo jonkin aikaa katseltua, mutta jokaisessa on ollut jotain vikaa. Joko koko on hankala nykyisen TV-tason lokeroon (45x45x25cm), ulkonäkö ei iske tai mikä kummallisinta, harvassa HTPC:hen sopivana mainostetussa kotelossa on IR:lle paikkaa etupanelissa. Puolivahingossa MuroBBS:ltä bongasin viime viikolla ketjun uuden HTPC:n kasaamisesta ja sieltä löytyi linkki hyvin mielenkiintoisiin koteloihin: HDPLEX Fanless HTPC Computer Cases. Tilauksessa on nyt noista pienin malli H3.SODD IR-vastaanottimella ja 80W sisäisellä virtalähteellä. Sisuksiin on tarkoitus heittää tälläinen kokoonpano: - emolevy: ASUS P8H77-I, H77, M-ITX - prosessori: Core i3 3225, LGA1155, 3.3GHz, HD 4000, 3MB - muistit: Corsair Vengeance Low Profile DIMM Kit 8GB PC3-12800U CL9-9-9-24 (DDR3-1600) - kiintolevy: 64GB 830 Series SSD-kiintolevy, 2.5", SATA III - optinen asema: Sony Optiarc BD-5850H Slim (Slot) BD-RW Ihan äänetöntä konetta tuosta ei tule, sillä Blueray-asema oli pakko saada, mutta muita liikkuvia osia kokoonpanossa ei ole. Osat ja kotelo saattaa saapua jo ensi viikon aikana, laitan kuvia kunhan pääsen asennusvaiheeseen.
Jokos noissa Intelin näytönohjamissa toimii 23.976h virkistystaajuus? Ainakaan vanhemmassa HD3000 mallissa se ei toiminut, jonka takia se tipahti pois listalta kun HTPC:tä viimeksi rakentelin. Valinta osui AMD E350 passiivijäähdytettyyn malliin PicoPSU virtalähteellä. Nuhapumppuhan tuo on i3 prossuihin verrattuna, mutta ajaa asiansa HTPC:ssä.
En ole sen kummemmin perehtynyt asiaan, taisi olla raudan "ominaisuus" jonka myötä tuo toistaa (tai ainakin aikoinaan toisti) 23.976 materiaalin 24.00 taajuudella. Tuossa nyt on jotain aiheesta: Anandtech: a near perfect HTPC ja Googlella varmasti läjä lisää.
Hei, projektisi näyttää mielenkiintoiselta ja hyvältä. Jos muutaman tyhmän kysymyksen voisin esittää.. tässä itse tuskailen mitä teen kun uuden tallentavan digiboksin osto tuli eteen ja sopivasti vielä dvd-soitinkin otti avioeron. Kaiken lisäksi wanha läppärikin näyttää vetävän viimeisiään. Tulikin mieleen että voisiko tästä sinun kasaamasta setistä olla näiden kaiken 3 korvaajaksi? Lähes äänetön olkkari pc kuulostaa pirun hyvältä. Vai onko idea tuhoontuomittu?
Okei.. Tuo olikin mielenkiintoinen juttu. Sen mukaan 23,976Hz toimimattomuus johtui 5-series PCH-piirisarjasta eikä itse GPU:sta. Ja sama vika vaivaa myös uudempia 6-series PCH -piirisarjoja. Tuo Asuksen emo käyttää uudempaa Intel 7 Series PCH (H77)-piirisarjaa, jonka 23,976Hz toimivuudesta ei pikaisella googletuksella oikein löytynyt varmuutta. Keskustelua kyllä löytyi, että jollakin Intelin emolla 23,976Hz olisi saatu toimimaan Bios-päivityksellä ja oikealla ajurilla. 23,976Hz toimimaattomuus olisi ainakin itselle yksi syy olla ostamatta Inteliä HTPC-käyttöön.
Tallentavasta digiboksista ja DVD-soittimesta tuo kokoonpano kävisi sopivilla ohjelmilla varustettuna. USB DVB-virittimiä tuohon joutuisi ostamaan (1-2 kpl) ja SSD-levyn voi joutua ehkä vaihtamaan tavalliseen kovalevyyn. Läppärin korvaajaksi tuosta ei oikein ole. Eikä HTPC:n ja muussa käytössä olevan koneen yhdistäminen olisi (ainakaan minun mielesäni) muutenkaan kovin hyvä idea.
En 'uskaltaisi' tehdä täysin tuulettimetonta konetta. Olisi edes joku yksittäinen silent ropelli vetämässä ilmaa kotelon läpi 'yleisesti'. Jokaista lämpöä tuottavaa osaa ei kuitenkaan mitenkään saa siilitettyä ja putkitettua, esim emon ja virtalähteen konkat jne. Kompojen kestoikä lyhenee merkittävästi jos kopassa on jatkuvasti 60C lämmöt, vaikka datalehtiin merkityt maksimilämpötilat eivät ylittyisikään. Äänettömät tuulettimet ovat nykyään ihan oikeastikin käytännössä äänettömiä.
Htpc:stä joita on useampia on tullut rakenneltua www.avsstore.fi. voidaan suht. helposti rakennella lähestulkoon äänetön Htpc esim. koteloista, joissa mukana tulee heatpipejäähdytys löytyy useammalta eri valmistajalta mm. Streacom, mCube, Origen, Luxa, SilverStone, LianLi ja Moneaul. Htpc:stä pystytään tekemään hiljainen vaikkapa asentamalla i3-3225 prosessori, kunhan ottetaan huomioon ensin prosessoreiden lämpöteho (TDP). Streacomin koteloista esim. FC5 kotelo on hyvä esimerkki hiljaista htpc konetta haluavalle.
Jaa-a, eipä ole tuohon tullut tutustuttua. Mikronykimiseen on valitettavasti joutunut vuosien mittaan tottua, kun vuonna 2006 ostettu Samsungin TV (32R72) ei osaa ottaa PC:ltä sisään natiivina muuta kuin 60Hz VGA:ta. Siihen verrattuna veikkkaan tuon 23.976 vs 24 aiheuttamat ongelmat olevan huomaamattomia.. Ainoa tyhmä kysymys on se, mikä jätetään kysymättä ja koitetaan sen sijaan arvata vastaus tai tietää tietämättä.. Itsellä oli hyvin vastaava tilanne nelisen vuotta sitten - digiboksi tykkäs pikselöidä kuvaa ja DVD-soitin hylkäs noin 90% sisään tarjotuista levyistä. Joten kyllä meillä tuo alussa mainittu Asuksen Eeebox on toiminut kaikkien mainitsemiesi laitteiden korvaajana jo nelisen vuotta. Vaimo ja 3v tyttökin oppi nopeasti käyttämään systeemiä, sen verran yksinkertainen tuo Windowsin Media Center on ohjata kaukosäätimellä. Kaapeli-TV:n katseluun hommasin aikanaan Anyseen USB-virittimet. Lisäksi näppärän lisän HTPC on tarjonnut screen saverin muodossa, johon moni meillä vieraillut on tykästynyt - dia show vuosien varrella kertyneistä digikuvista satunnaisessa järjestyksessä. Välillä tulee itsekin jäätyä noita kattelemaan musiikin kuuntelun ohessa. Harvoin tulis muuten noita vanhoja kuvia katseltuakaan.. Tosin, kuten noeikunjoo sanookin, ei HTPC välttämättä läppäriä korvaa, riippuu käyttötottumuksista. Meillä ei ole ilmennyt koskaan tarvetta läppärin hommaamiselle, suurin osa netin selailuista on meillä hoitunut jo vuosien ajan puhelimien kautta, joten PC:tä on käytetty lähinnä verkkopankissa asiointiin (sekin onnistuu jo nyt puhelimilla näppärämmin!). Kyllä sitä pitää uskaltaa kokeilla. HDPLEXin koteloihinkin saa asennettua ropellin jos lämmöt ei pysy muuten kurissa, mutta oletusarvoisesti sille ei pitäisi olla tarvetta normaalissa käytössä. HDPLEXin foorumilla on jotain kommentteja kokoonpainoista, ja myös SPCR on tuon kotelon testannut: http://www.silentpcreview.com/article1201-page3.html Tuolta löytyvien lukemien perusteella lämmöt normikäytössä nouse korkealle. Ilmeisesti i3 3225 on sen verran tiukassa tällä hetkellä, ettei sitä vielä ensi viikon aikana saa, joten koneen kasaus tapahtunee aikaisintaan kolmen viikon päästä. No tämä jättää aikaa tutustua XBMC:hen, siinä kun kuulemma alkaa TV-puolikin olla jo jotenkin toimivalla tasolla. Ajatuksena on ollut laittaa digivirittimet varaston koneeseen DVBViewerin recording servicen käskytykseen, ja striimata lähetys sitten olohuoneeseen. Tällä välttyisin uuden virittimen ostamiselta, kun vanha Asus siirtyy sinne käyttöön.
No niin, en uskonutkaan HDPLEXin olevan ainoa laatuaan, mutta olen jotenkin onnistunut olemaan löytämättä näitä muita vaihtoehtoja. Suurin osa noista mainituista valmistajista on tuttuja, mutta aika kapea on ollut HTPC-koteloiden tarjonta siellä mistä olen katsellut. AVSStoresta en voi sanoa ennen kuulleeni.. Onko kyseessä oma kauppasi? Jos kyllä, niin hyvin olet saanut laajennettua ottaen huomioon, että vielä joku aika sitten kauppasit itsekasaamiasi konepaketteja täällä foorumilla. Good for you, hyvä että joku jaksaa yrittää tässä pessimistien täyttämässä maassa. :thumbsup:
Kyllä kauppa on oma ja mahdollisimman paljon pyritään erottumaan joukosta! mikä nyt ei aivan helpoin tehtävä Suomessa ole. Itserakentamia tuotteita pyritään lisäämään mahdollisimmanpaljon. Tällähetkellä projektina menossa esim. sohvapöytä johon upotettu 32" monikosketusnäyttö/tv ja tietokone millä voidaan ohjata laitteita, pelata, selata internettiä ja valita xbmc:stä mitä elokuvaa tv ruudulla näytetään (toivottavasti langaton siito onnistuu). Näyttö reagoi loistavasti kosketuseleisiin, joka on todettu testeissä nopeammaksi kuin itse iPad. Projektista lisään kuvia foorumille kunhan ensin valmistuu.
Intel-näytönohjaimessani ei ole 23.976 -output frameratea. Kiertävänä solutionina 23.976 Hz -videoitten nosto 24 Hz:iin ReClockilla. Tahdistaa ne (audio- ja videokellot) pitää ainakin Windows-systeemissä kuitenkin, satunnaisten ryömintöjen ja jylkytysten varalta. Vaikka 23,976 -optio löytyisikin ohjaimen ohjauspenaalista. Televisioitten ja videotykkien todellisuudessa toistama päivitystaajuus saattaa niinikään olla 24 Hz eikä 23.976 Hz (riippuu näytöstä). Videon nopeutusvirhe ReClockituksessa 23.976:sta 24 hertseliin tietää 0,1% (1/1000) virhettä, merkittävyys hyttysen pimppikarva -leveli-luokka -tasoa. Kovakin videonarkkari saa pyöritellä silmiään ihan kaikessa rauhassa huomaamatta eroa. Videon nopeutuksesta pakollisesti seuraavaa audion resamplauksen virhettä olen yrittänyt kuulostella melko tehokkaasti aivan & kaiken (siis niinqu oikeesti kaiken) paljastavilla korvakaiuttimilla (Sennheiser HD 800). Tuloksena korvaan on jäänyt ei mitään. ReClockin audiosamplerilla on näin Reaaliäänentoiston hyväksyntä & luottoluokitus. Itsekin pelkäsin audion uudelleen samplausta ja emmin aikoinaan pitkään ennen ReClokin käyttäjäksi siirtymistä. Täysin turhaan.
XBMC osaa myös tahdistaa 23,976 fps materiaalin 24Hz virkistystaajuuteen, jos näytönohjain ei anna ulos 23,976Hz virkistystaajuutta. Asetuksista täytyy silloin asettaa päälle "Sync playback to display"-asetus ja valita haluttu äänen ja videon tahdistusmenetelmä:
XBMC ei osaa uudelleenohjata LFE-kanavaa. Tämän takia se ei sovellu kahdella playback-kanavalla kuuntelijoille ilman kalliita lisälaitteita (AV-vahvistinta). AV-vahvistimien kanavaohjauksissa on taasen omat premium-lisäongelmansa, koska niiden rautadekoodereitten pitää noudattaa Dolbyn yms. lisenssiehtoja. Tai tulee satikutia. Itse käytän videosoittimena KMPlayeria. Audiot ja videot dekoodaa ffdshow. Softalla tietenkin, koska jylläävä prossuvoima on jotenkin vain niin kaunista (ja toimivaa). Videot turautan käyntiin aitoon old school -tapaan Windowsin res.hallinnasta. Mitään selailtavia mediakirjastoja/kansikuvia/minäTunes yms. ADHD-karamellilisäkkeitä en kaipaa. Katselee kansikuvia ja muita taustatietoja ennakkoon vaikka IMDB:stä ennen videosessiota. Jos niitä haluaa katsella. Joku poistoflekti tietokoneen kotelossa on kyllä oltava. Sillä peruskäyntilämpöjen on pitkällä tähtäimellä terveellistä pysyä alle 50 asteessa. Muuten riski saada joku lämpöihin liittyvä laukeaminen ennen aikojaan kasvaa liikaa. Töitä tehdessä (videon toiston aikana) voi käydä kuumempananakin, ei kuitenkaan yli 65 asteessa silloinkaan mielellään. Emolevyissä on lämpöantureita vain ns. avainkohteissa. Joku lutikka tai konkka voi käydä siellä huomattavasti kuumempanakin kuin tehovalvonnassa ja -tuuletuksessa olevat paikat, kuten piirisarja ja prossuytimet. Jossain vaiheessa nalli napsahtaa... Yksi juttu mikä kannattaa ottaa huomioon mahdollisimman pitkään lämpörääkkiä kestävän koneen kalustuksen suunnittelussa, on elektrolyyttikondensaattorien välttäminen. Pyrkii emovalinnassa siihen että kaikki emon konkat ovat muovia, ei ainuttakaan elkoa. Näin olen tehnyt itse. Neljäs käyttövuosi pyörähtää pian alkuun Asus P5Q-EM -100% muovikonkka-emollani, ei koskaan mitään ongelmia (kop kop...). Video- yms. hauberina sykkii hieman ylikellotettu (3,6 GHz) C2D E8400.
Moni käyttää tyytyväisenä yhtä konetta joka tekee kaiken mutta minä kyllä jakaisin tuon kahteen koneeseen, yhteen tallentamisen hoitavaan koneeseen jossa on digivirittimet ja levytilaa sekä toiseen telkkariin kytkettyyn koneeseen jolla sitten voi hoitaa kaiken mahdollisen toistamisen, surffailun ja mitä muuta sitten haluaakin sillä tehdä. Tallentamista hoitavan koneen pyrkisin sijoittamaan pois näköpiiristä jolloin siinä saa olla iso tilava kotelo eikä sen tarvi olla äänetön.
Ääni tälle. Minulla on ollut nyt useita vuosia kodin kohtuu tehokas pöytäkone 24h päällä olevana dvb serverinä. Tehoa on kiva olla, jotta tallenteet ja live lähetyksen voi pakata netin yli katselua varten. Eri huoneisiin sitten hiljaiset htpc koneet. Nyt tosiaan luovuin dvbvieweristä telkkarin katselussa, kun xbmc sai toimivan recservice plugarin. Htpc ei ole ollut koskaan niin toimiva, mitä nykyisellä xbmc:llä
Minulla on ollut 2008 vuodesta asti p5k3 pro emo ja q9550 core lämmöt säädetty speedfanilla 72ast, johon ne pakatessa nousevatkin. Ei mitn ongelmia. 24h käytössä ainakin 2010 vuodesta. Iddle lämmöt näyttävät olevan tasan 50ast.
Juuri näin. Jahas, pitäisiköhän antaa XBMC:lle taas mahdollisuus. XBMC:n TV-puolen surkeus on pitänyt minut pitkäaikaisena tyytyväisenä MediaPortalin käyttäjänä. Kokeilin testikoneella XBMC:ä MP:n TvService plugarilla. Kanavanvaihdot tahmasivat pahasti ja yleinen käytettävyys PVR-osiossa jää kyllä MediaPortalin clientille. Onko jokin muu backend toimivampi XBMC:n kanssa? Pitäisi löytyä tuki Digital Devices:n virittimille ja CAM:lle.
Itse olen käyttänyt jo jonkin aikaa MythTV backendinä ja XBMC:tä frontendinä. Loistavasti toimii ja mikä parasta hallita MythWebin kautta tallennuksia. Tosin CAMia ei ole omassa kokoonpanossa mutta jos olen oikein ymmärtänyt niin tuonkin pitäisi kyllä saada toimimaan.