Käsittääkseni kaikki pääsiäismunamalliset Genelecit toimitetaan edelleen iso-podilla. Muutoinhan tuo ei edes pysyisi pystyssä missään, koska pohja ei ole suora. Ja iso-podilla on tarkoitus eristää kaiutin pinnasta jonka päällä se on sekä mahdollistaa tarvittaessa kallistus. Kallistamisen turhuunteen or the lack of en ota kantaa. Omat tietokoneessa kiinni olevat 6010:t ovat jalustoilla, joissa tilttausvaraa on vähän enemmänkin.
Adapteria jalustan ja "tolpannokan" välille sen sijaan ei tule mukana, ja niitä sitten on tässäkin ketjussa hiljattain metsästelty. Joku voi myös arvostaa suoran tolpannokka-asennuksen pelkistettyä ulkonäköä, varsinkin jos äänenlaadun kannalta myönnytys on marginaalinen.
Heittoa tulee pystykulmista kuten MT -rakenteelle on tyypillistä. Erityisesti alkaa irvistellä yläviiston pystykulmat l. TV-tason reuna-asentajien skenaarion mukainen tilanne. Iso-podin toiminta-alueen lopussa 15 astetta yläviistoon jakotaajuudella on 8 dB:n ruttu. Alaviiston l. korkean jalusta-asennuksen skenaariolla anomalia ei muutu niin nopeasti jääden podin 15 asteen maksimikulmassa "vain" 5 dB:iin, mutta vaste ottaa damagea laajemmalla alueella. Pienemmillä kulmilla kurtut ovat tietenkin pienempiä. Kuten sanoin, kysymys on (pienillä kulmilla) hienosäädöstä. Isojen tai pienien vasteruttujen ottaminen oman häröilytoiminnan takia TAHALLAAN vasteeseen, kuten tässä tapauksessa kieltäytymällä tarjotusta Iso-Podista ULKONÄÖN TAKIA, on puhtaassa kaiutinasennuksessa kielletty. Genelecin kaiuttimekseen valinneet ovat suurella tod. näköisyydellä hifistejä eivätkä marjanpoimijoita yms. kosmetiikan käyttäjiä.
8030-mallin akustinen akseli on pohjatasosta katsottuna 190 milliä korkealla. Jos kaiutin on suoraan lattialla, korvien tulee olla kolmen metrin etäisyydellä 99 sentin korkeudella, jotta poikkeama akselista on 15 astetta ylöspäin. Neljällä metrillä korvien korkeuden tulee olla 126 senttiä. Kun kaiutinta nostetaan lattiatasosta, myös korvien korkeuden tulee nousta saman verran, jotta tuo 15 asteen kulma toteutuu. Isommilla malleilla akustinen akseli on myöskin korkeammalla ja taas korvien pitäisi olla korkeammalla lattiasta. Kuinka monella käyttäjällä olet nähnyt keskikaiuttimen olevan suoraan lattialla? Entä monellako neljästä metristä kuuntelevalla korvat ovat 126 sentin korkeudella lattiasta? Monellako "TV-tason reuna-asentajalla" kaiutin on jalustalla? Eikö tuo "TV-tason reuna-asennus" jo sulje pois jalustan käytön? Kannattaisiko sittenkin tutkiskella niitä pienempien kulmien käyriä? Kuvitellaanpas, että keskivertokuuntelijan korvat ovat 90 sentin korkeudella lattiatasosta. 8030-mallin pohja tulisi siis olla noin 150 sentin korkeudella kolmesta metristä kuunneltaessa ja noin 170 sentin korkeudella neljän metrin kuunteluetäisyydellä, jotta 15 asteen kulma toteutuu. Monellako olet nähnyt näin olevan? Mistä löytyy näin korkeita jalustoja, jotka on suunnattu kotikäyttöön? Ja kuten mainitsit, vasteen muutos on pienempää alaviistoon. Siitä huolimatta, kannattaisiko sittenkin tutkiskella niitä pienempien kulmien kuvaajia? Mieluummin marjanpoimia kuin tyhjän paskan jauhaja. :thumbsup:
Aiemmin ketjussa on kirjoitettu seuraavaa: Oletetaan, että kaksimetrisellä ja 150 senttiä pitkällä henkilöllä on yhtä pitkät jalat. Ei kovinkaan todennäköistä, mutta oletetaan silti niin. Istuskellessa korvien korkeusero on siis 50 senttiä. Oletetaan vielä, että kaiuttimien akustinen akseli natsaa keskimittaiselle suomalaiselle miehelle, eli 175 senttiselle. Tällöin kuuntelijoiden korvat ovat 25 senttiä akselin ylä- ja alapuolella. Tuleeko kolmen metrin kuunteluetäisyydellä poikkeamaksi akustisesta akselista 15 astetta? Vaiko kymmenen astetta? Ei ja ei, vaan vajaa viisi astetta. Neljästä metristä reilu kolme ja puoli astetta. Olisiko kallistussäädölle töitä?
Paskaahan sinä ainoastaan kirjoitat ja ei ollut mikään ylläri, että alat nimitellä kun trollailusi paskaksi paljastuu. Niin ja moniko on ruuvaamassa kaiuttimen pohjastaan suoraan kiinni 150 senttiseen jalustaan? Juu ihan hatusta vetäisin nuo etäisyydet. Nyt vilkaisin Samu Sauraman kirjoittamaa AudioVideo.fi-sivulta löytyvää 8030-testiä, jossa mainitaan "Etäisyyttä sohvalta kaiuttimiin oli melkein neljä metriä...". Sinun kenties pitäisi ohjeistaa kyseistä aloittelevaa hifistiä Genelecien oikeassa käytössä. Keskiverto-olohuoneen kuunteluetäisyyksille on siis turha harkita 600€:n kappalehintaisia Genelecejä, täytyy suosiolla valita pykälää tai paria isompi malli? Minua nimittelet yksinkertaiseksi ja et osaa laskea tuollaista? Ja ei kun huilaamaan.
Kyllä ne Iso-podit on tehty ihan sitä varten, että niitä tarpeen tullen käytetään. Nuo ovat kuitenkin tarkkailukaiuttimia ja siten tarkoitettu kuunneltavan läheltä, jolloin tuo asteluku tarkoittaa pienempää eroa matkassa. Aika monen olen täälläkin kuullut sanovan, että kun sai jalustat/kaiuttimet oikealle korkeudelle, homma toimi paremmin. Toimivat myös pydemmältä matkalta, mutta parhaimmillaan ovat läheltä kuunneltuna. Anakin nämä 8000-sarja ja vastaavat. Pidemmällä kuunteluetäisyydellä tulee sitten enemmän muitakin ongelmia mukaan. Ja kun tuota PDF:ää selaa, kyllä sieltä pomppaa esim Spendorilla 5 KHz:n ja 5 asteen muutoksella 3-4 dB pudotus tasoon. Genelec ei ole mielestäni mitenkään tunnettu mistään "hifin käärmeöljyistä", (itse niihin hiukan uskon) ja noihin suuntakuvioihin on kyllä tehty satoja ja tuhansia tunteja töitä. Muutenkin asiat on uskoakseni ratkaistu aika pitkälle objektiivisin perustein, kuuntelua myös käyttäen, joten kyllä varmaan noille kallistuksille ihan perusteltua käyttöä on. Paremman näköiset olisivat toki ilman Isopodia suoraan putken päässä. Tällaiset kintut olisin itsekkin suunnitellut, jos noissa 8260:ssä se pohjakierre olisi, mutta silti kallistusoption säilyttäen. Hiukan matkien noita parkkimittareita. Koittakaapa Genelecistit ja muut aktiivimaailmassa pörräävät, napauttakaa -2 dB päälle diskanteille. Eiköka eroa huomaa? Sehän on alle tuon 3 dB:n, jota tuossa testissä on esitetty. Tämä siis todella kevyenä fanipoikana Nicholakseen verrattuna. Ja parempaakin muualta kuin Iisalmesta kuulleena. Ja oma tosiuskovaisen alttarini.
En tarkoittanut, että tuo podi olisi täysin turha palikka. Pointtini oli se, että jos jalusta on "sinne päin" sopivan korkuinen niin kallistaminen ei tuo enää merkittävää etua ja kaiuttimen voi pultata suoraan jalustaan kiinni. Huone aiheuttaa melko varmasti huomattavasti amplitudiltaan suurempia heittoja vasteeseen kuin muutaman asteen poikkeaminen akustisesta akselista. Lähikenttäkuuntelussa toki vähemmän. Niinpä näyttikin olevan Splendorilla tuollainen pudotus. Kyseessä on kuitenkin erittäin kapea alue, jolla pudotus on yli kolme desibeliä ja nimenomaan alaviistosta mitattuna. Kaikki kunnia irtoaa minultakin Iisalmeen. On erittäin hienoa, että suomalaisen firman tuotteet ovat maailmalla tunnettuja ja hyvin menestyneitä. Joidenkin "uskovaisten" yltiöpäinen Genelec-kouhkaaminen on kuitenkin hyvin vastenmielistä. Ei tietysti liity valmistajaan mitenkään, vaan foorumilaisiin. Pitäisikö tähän väliin heittää vertaus Apple-uskovaisiin..? No ei sentään. Tuota -3dB:n rajaahan käytetään myös kaiuttimen toistokaistan ilmoituksissa melko yleisesti. Lieköhän sen takia valittu tuo kyseinen raja? [edit] Samat rajat (-3dB, -6dB, -9dB...) ovat Genelecin omissa suuntaavuuskuvioissa. Genelec näköjään ilmoittaa vasteensa ±1dB:n rajoissa eli kyseessä on vaste, joka pysyy 2 desibelin putkessa. Saman asian voisi siis ilmaista muodossa -2dB. Ja kun noista Princetonin käppyröistä tutkiskelee nollan asteen tuloksia niin voi huomata, että vaste ei kyseisissä mittauksissa pysy ±1 desibelin rajoissa. Tuo -2dB pudotus diskanteille pudottaa jonkun tietyn taajuuden yläpuolisen alueen tason kauttaaltaan, joten se ei ole kovin vertailukelpoinen tilanteeseen, jossa jakotaajuuden ympäristöön tulee verrattain kapeakaistainen monttu. Helppohan tuota kallistuksen vaikutusta vasteen sotkemiseen on kokeilla, jos jalustojen päällä on isopodit. Komia on alttari! :thumbsup:
Sikäli kun olen noita juttuja täältä lukenut, niin yleensä niissä tapauksissa on hankittu jalustat työpöydällä oleville kaiuttimille. Tällöin tietysti pöytäheijastukset jäävät pois. Suuntauskin voi toki parantua, jos iso-podien säätövara ei ole piisannut pöydän päällä.
Olen tässä katsellut työpöydällä oleville 6010A-kaiuttimille jalustoja. Uudehkot L-malliset jalustat (Genelec Z8010-320W) olis tosi hienot ja sopisi hienosti yhteen tuon applen näytön kanssa, applen näytössä kun on samantyylinen kiinnitysjalka. Mutta ongelma on, että noita 6010A-mallille tarkoitettuja valkoisia jalustoja ei oikein löydä mistään. Mustia saa thomannilta ja melko edullisesti, valkoisia ei. Verkkokaupassa näkyi olevan myynnissä valkoisiakin, mutta toimitusaika on 14-21 työpäivää, joten sitä tuskin tulee koskaan tuota kautta saamaan. Sopiiko kuinka hyvin tuo 8020-mallille tarkoitettu kiinnitysjalka (Genelec Z8020-320W)? Eikös siinä ole kuitenkin melko lailla samalla etäisyydellä kiinnitysruuvien reiät? Vai pitääköhän tilata thomannilta mustana ja maalata vaikkapa käläkäläpullon kanssa?
Kumpaakin väriä löytyy meidän varastosta, joten jälleenmyyjät voivat tilata niitä, jos oma varastosaldo näyttää nollaa. Saat varmasti ihan omalta kylältäkin: http://www.musiikkiliike.fi/index.php?target=pages&page_id=about Rohkeasti vaan kysymään, kauppojen nettisivut eivät yleensä näytä lähellekään kaikkia saatavilla olevia lisävarusteita (tai tuotteitakaan), mutta tilaamalla pitäisi olla mahdollista saada kaikkia. Reiät kyllä sopivat, mutta siihen yhteensopivuus loppuukin. En siis missään nimessä suosittele tuota vaihtoehtoa.
Kiitoksia Zipman nopeasta vastauksesta. :thumbsup: Täytyypä käydä tuolla musiikkiliikkeessä kun tänään on aikaa kierrellä kauppoja (talviloma! )
On hyvännäköinen setti. On mittasuhteet kohdillaan kun kaiuttimella on korkeutta sama kuin tv:lläkin :thumbsup: Voisit ehkä laittaa tuon myös tuonne plazan hienoimmat setit, tai toiseksi hienoimmat setit ketjuun sen mukaan miten itsestä tuntuu
Kiitokset! Ehkä tämä nyt ei kuitenkaan sieltä makeimmasta päästä ole, onhan tuota moni vieras ihmetellyt...
Kyllä KMOK on oikeassa ja lähes itsekkin olen samaa mieltä. ;D Kyllähän noilla kallistuksilla ollaan pienten, mutta ei merkityksettömien asioiden äärellä, kun sijoittelu muuten on järkevällä tasolla. Ja tuo -2 dB dipin vääntäminen ei kyllä tosiaan ole sama asia, mutta sikäli parempi, että kurpuja ei tehdä, vaan tosiaan tasoa lasketaan. Mukavaa keskustella tässä threadissa asiallisesti. Monesti se ei ikävä kyllä tahdo on istua. Puoleen ja astaan kannat on niin jyrkkiä. T: hurmion vallassa Genelecisti ja Apple-uskovainen. ;D
Eihän siitä alun perin ollut edes kysymys, että onko kallistuksella vaikutusta ääneen vai ei. Kysymys oli, että sopivilla jalustoilla, kun kaiuttimen korkeus sattuu oikealle kohdalle, ei kallistukselle ole välttämättä tarvetta. Itse ratkaisin pulman tekemällä jalustoista 44cm korkeat (8250) ja säätämälle ruuvin asennon mekaanisesti oikeaan asentoon (=suoraan), joten nyt osuu sohvalla istuen korvat juuri tuohon diskantin ja basson puoliväliin. Ei siis tarvetta käännellä enää suuntaan tai toiseen. Toisaalta, kuka estää tekemästä säädettävää kallistustamekanismia jo itse ruuviin kiinnitykseen (vrt. esim. maastopyörän jarrupalan hienosäätö)? Ps. Minkä hiton takia siellä pohjassa sitten on ne ruuvinreiät, jos niiden käyttö pilaa automaattisesti äänen kuuntelukelvottomaksi?
Kyllä ne mielestäni on ensisijaisesti pöytäständejä varten, mutta mikään ei estä käyttämästä tuohon tarkoitukseen, sopii siihen oikein hyvin. 8260:n kanssa olen, kröh, joltain kuullut tällä palstalla, että Iisalmessa itse käyttävät korkeutena 0,8m - 1,2m ja kallistavat kaiutinta sitten kuuntelijaa kohden alaviistoon. Näin olisi saatu paras ääni, kokeilemalla. Lisäksi tuo oma jalka taitaa alkaa tuosta 800mm korkeudesta... Ps. ritamaki, eikös itselläsikin ollut jotkut kappaleet jalustojen alla vääntämässä kulmaa oikeammaksi? ;D
Oli miten oli, niin pääasia että kaikki tekee niinkuin parhaaksi näkee. Piikki, kröhöm, olihan niissä silloin alkuvaiheessa kirja hienosäätämässä kulmat kohilleen, mutta kyllä siitä on jo päästy eroon