Ei muuten auttaneet nuo ohjeet mitä Make annoit, kiitos kuitenkin. Mulla on nyt tikulla ne testikuvat, kai niitä voi sieltäkin näytellä. Mulla oli vaan jostain kumman syystä harhaluulo, että matskut pitää olla 1080p tasoa, en tiedä miksi. Tuntuu vaan aika hemmetisti olevan tuota materiaalia tuossa tiedostossa, pitää selvittää nyt, että miten sitä käytetään ja missä järjestyksessä jne.
Itse tykkään ainakin käyttää sitä DVD:lle poltettua versiota niin voi hyppiä seuraaviin testiruutuihin. Siinä on lisäksi menu josta voi helposti valita haluamansa testikuvat. Polttele siis se DVD:lle jos ei kerran tuo kopiosuojauksen poistaminen toiminut (Googlella voi löytyä lisää omaa asemaasi koskien apuja) 1920x1080 ne on siinä DVD-versiossakin. Ohjeita testikuviin löytyy tästä. edit: Detect primary colors = on. This allows you to run continuous measures and view the results in real-time in the primaries and seconds window to fine tune. Ihmettelinkin miksei taulukon arvot päivity reaaliajassa kuten teki aiemmin, näemmä tuo asetus oli poistunut kun asensi viimeisimmän HCFR version, kannattaa siis kytkeä päälle jos ja kun värejä mittailee jatkuvalla mittauksella ja samalla säätää.
Säätelin tuossa Hifimaailman ohjeen mukaan yrittäen saada RGB Levels-mittarin lukemat mahd.lähelle 100% ja päädyin tälläsiin lukemiin True cin-tilassa: Pun taso 3 Vihr taso 15 Sin taso 15 Pun väh 30 Vihr väh 10 Sin väh 2 Gamma 2.4 Verrattuna muihin näkemiini lukemiin nämä näyttää aika oudoilta. RGB-levels näytti kuitenkin lukemia 99-101% eikä ainakaan minun vanhat puusilmäni huomaa väreissä mitänn outoa pikaisella katselulla. Pitää opetella vielä muitakin säätöjä kunhan aikaa taas järjestyy.
RGB säädöt vaikuttavat siis valkotasapainoon, mustan ja valkoisen välillä ei saisi näkyä vivahteita mihinkään väriin. Itse yritän säätää sen aina niin ettei koske vihreän säätöön ellei ole pakko. Pääsit kuitenkin jo alkuun, hyvä
HCFR:n spectral sample-valinta voi olla plasman kyseessä ollessa hyvä ajatus, Make73 varmaan voi kertoa mitä samplea käytti oman ST50:sä kanssa - ainakin Make73:n ja sinun tulokset olisivat sitten vertailukelpoisia. Edit: Vai meneekö heti vähän liian hifistelyksi? Samplen valinnalla voi olla muutaman prosentin vaikutus, ei ehkä kalibrointia aloittaessa se kaikkein kriittisin asia.
Ei mene hifistelyksi (sen enempää kuin nämä säätelyt mittarilla muutenkaan ), täällä kerroin mitä käytin ja laitoin liitetiedostona. Tallenna seuraavaksi tulokset ja pistä liitetiedostona .zip paketissa kaikkien mittausten kera. Kokeile tosiaan säätää valkotasapaino niin ettet koske vihreän säätöön ellei ole pakko. Sinisen tasoa kun lasket, niin punainen nousee ja toisinpäin. Yläpää (valkoinen) vaikuttaa alapäähän (musta) ja toisinpäin, säädä kuitenkin ensin yläpää 80IRE kohdilta suunnilleen tasoihin ja sitten IRE30.
Koitin tuossa taas hieman harjoitella tätä kalibroinnin jaloa taitoa. Ihan hyvin menee siihen asti kunnes alkaa värien säätö. Siinä tipun kärryiltä. Hifimaailman ohjeita yritän kovasti seurata mutta siinä on hieman eri termistöä kuin Panan säädöissä, saturaatiot yms. Ja tuntuu, että Panassa on True Cin-tilassa niin paljon niitä säätöjä ettei tiedä mistä napista vääntäis...
Noista muista oppaista selviää mitä eri termejä käytetään samoista asetuksista. Jos englanninkieli on hallussa niin lukaise täältä värisäätöjä koskeva opas. Luminanssi on niissä tärkein eli värin oikea kirkkaus suhteessa valkoiseen nähden(toki sijaintikin olisi hyvä saada edes sinnepäin kohdilleen että sävy on oikea), sen näet HCFR:stä värien kohdalla Y-arvona tai delta-luma kertoo kuinka monta prosenttia ollaan metsässä (tästä aiheesta tässä keskusteluketjussa muutamia viestejä taaksepäin). Jonkin verran harjoittelua kalibrointi tosiaan vaatii ja sitä ei tarjota eteen kuin Manulle illallinen, ellei sitten luovuta ja tilaa ammattilaisen paikalle ja olet 250 euroa köyhempi
Aah, se tunne kun tunnin säätämisen jälkeen painat palauta kaikki oletukset-nappia! :OI Semmonen kysymys tuli mieleen, että onko tarkoitus laskea ihan palikkamatikalla ne värien %arvot siitä valkoisen arvosta? Vai onko joku toinen tapa kenties? Jospa tämä pikku hiljaa alkais aukeamaan...
delta luma kuten tuossa juuri kerroin. Pistät jatkuvan mittauksen päälle ja säädät värin luminanssia samalla seuraten tuota delta luma %-arvoa. Kyseisestä on jopa kuva kun luet vähän aiempia viestejä. Kyllä se siittä :thumbsup:
Olen näitä viestejä lukenut jo niin moneen kertaan, että meinaa pää levitä! Niin paljon uutta tietoa... Tässä päivän säätöjen tulos:
Measures-->Parameters kohdasta voi valita valkotasapainon arvoksi 20 ja sitten mittaa 5% pykälin. Siitä on joskus hienosäädössä apua kun pähkäilee pitäisikö punaista laskea vai sinistä nostaa tai toisinpäin. Samasta kohdasta voi muuttaa near black ja near white arvoiksi kymmenen, niin ne menee suoraan AVS HD 709 testilevyn mukaan. Eihän tuo huonolta näytä, delta E arvot ihan hyvällä tasolla. Pienellä viilauksella saat sen 30-100 välillä alle kahden. Sitten on värien vuoro, harmi kun painoit vahingossa resetointia, siinä saisi olla kyllä vaikka tuplavarmistus että oletko nyt ihan varma Mites näyttääkö ihon sävy luonnollisemmalta kuin ennen säätöjä? Asetukset joutuu kopioimaan jokaiselle kuvalähteelle erikseen. Ps. Tuohon "comments" kohtaan on hyvä kirjata asetukset ylös niin ne säilyy samalla myöhempää käyttöä varten. Aina kun mittailee ja säätelee niin samalla päivittää arvot kommentteihin, näin ei haittaa vaikka vahingossa palauttaisi arvot oletukseen. edit: Mikä sulla on kirkkauden ja kontrastin arvot? Mustan taso pitäisi olla kyllä hieman alempi (0.010cd/m2-0.015cd/m2) kuin tuo 0.023cd/m2 joka on IRE0 Y arvona mittauksessasi. Kokeile siis laskea kirkkautta yhdellä pykälällä (ellei tuo sitten johdu auringonpaisteesta tms, mittaa täysin pimeällä uudestaan). Kontrastia laskisin ehkä hieman, tasolle 120cd/m2 mutta makuasia toki.
Kiitos kommenteista ja vinkeistä! Pitää kokeilla asap. Kirkkaus on -1 ja kontrasti 47. Tulosten tulkitseminen on myös yksi juttu mitä pitäs opetella. Nyt en oikein tiedä, että mitä siellä lukee ja miten niitä pitäisi korjata...
90%:sti kirkkauden arvo 0 on oikea asetus ST50 telkulla joten jospa tuo sitten johtuu että mittailit päivänvalossa. Kokeile mitata pimeässä ennen kuin säädät sitä alas ettei mene musta tukkoon. HDTVtestin Facebookissa julkaistuissa asetuksissa kirkkaus on -1 joten ei se mahdotonta ole. Tuo on juuri sen näköinen että paha sanoa suoralta kädeltä mitä siitä pitäisi säätää että saa paremmaksi. Ehkä kokeilisin nostaa punaisen yläpäätä hieman ja laskea sinistä aavistuksen. Niin se vaan pitää kokeilla että muuttaa vähän ja katsoo mihin suuntaan muutkin tasot kuin 30 ja 80 menee. Joskus se on yhdestä tai kahdesta pykälästä kiinni kun sitten asettuukin kohdilleen. Alapään säätö vaikuttaa huomattavasti enemmän kuin yläpään, sen varmaan jo huomasitkin. Kuitenkin kun värisäädöt Sulla on vielä tekemättä, niin en lähtisi sitä vielä turhaan hieromaan loppuun saakka koska värisäätöjen jälkeen joudut vielä hienosäätämään valkotasapainoa ja sen jälkeen kenties vielä hieman värisäätöjä ja lopuksi tarkistat kirkkauden ja kontrastin...siis jos haluaa sen kanssa kikkailla mahdollisimman hyväksi. Muutit kait ne vihreät takaisin oletukseen ennen kuin aloit uudelleen säätämään? Se on yksi mikä selittäisi huonomman mustan tason. Yritä pitää siis vihreän taso ja vähennys mahdollisimman lähellä nollaa!
Tarkoitin valkotasapainossa että vihreän taso ja vihreän vähennys pitäisi olla suunnilleen nollilla. Värien mittauksia ei tuossa tiedostossa näkynyt.
Edit: Poistin taas vanhat mittaukset ja palasin käyttämään pelkästään AVS HD 709 testilevyä, siinä ei mene kuin pää sekaisin kun koittaa saada parhaat mahdolliset tulokset kahdella eri testilevyllä ja eri testeillä joista jokaisen lopputulos poikkeaa toisistaan. Säädöt kun vaikuttavat aina toisiinsa niin säädöistä ei tule koskaan loppua...johonkin on vedettävä raja, itse olen ihan tyytyväinen näihin uusimpiin mittauksiin. Jos joku haluaa tutkailla tuloksia uusimmalla HCFR softalla, niin mittaukset löytyy TÄÄLTÄ. Kokeilin nyt myös ensimmäistä kertaa pelailla tämän kanssa ja tuntuu kyllä hyvältä, niin Pelitilan kalibroidun kuvan kuin kokonsa puolestakin, tämän suhteen vie kyllä tämä uusi telkkuni selkeän voiton ex-Panasta :thumbsup: Enempää lagia en huomannut kuin 55ST50:ssä, tosin en olekaan mikään pro veivaamaan PS3:sen tatteja Eilen kun säätelin kellon ympäri, niin huomasin että lähteen teksti eli esim "HDMI1" jää haamuilemaan (IR) joksikin aikaa ruudun yläreunaan, mutta lähtee noinkin pitkän setin jälkeen kyllä melko nopeasti pois vierityspalkilla tai normi telkun katselulla. Nyt en säätele ihan vähään aikaan, alkaa jo kyllästymään tähän kalibrointiin, näihinkin meni n. 12 tuntia syystä että aluksi tein kaikki säädöt GCD levyllä ja säädöt meni sen verran omituisiksi että päätin tehdä ne uudelleen AVS HD levyllä jolla kokeilin ensin Display gammalla ja sekin meni metsään ja sitten taas kaikki uusiksi...
Tosi hyviltähän nuo mittaustulokset näyttää! Mutta mites yleisesti kuvan laatu - oletko ehtinyt vielä yhtään katsoa mitään elokuvaa tms? :naminami:
Todella tyytyväinen olen kuvanlaatuun, 64":nen toki on melko iso SD materiaalille vaikka se sen ihan hyvin hanskaakin, mutta HD materiaalilla on kyllä hienoa katsottavaa. Itsellä katseluetäisyys noin 2.2m Dark Knigt:ia katselin jonkun matkaa eikä ole kyllä mitään moitittavaa edes mustan tasossa vaikka hieman vaatimattomampi on kuin edellisessä ST50:ssä. Tässä paneelin tasaisuus on kyllä ainakin toistaiseksi hyvällä mallilla, ei erotu juovia suuntaan eikä toiseen ja väriläiskiä ei ainakaan vielä ole silmille ponnahtanut. Pitänee katsoa pois tallennetut sarjat ja elokuviakin on jokunen katsomatta. Tomb Raiderin ostin PS3:lle ja sekin vielä testaamatta. Gladiatorin remasteroitu versio on postissa tuloillaan, niin pitää sitten sekin katsoa. Ilmeisesti referenssitason laatua, ainakin HDTVtestillä käyttävät sitä säätelyissä (osaavat hienosäätää muutakin kuin mittarilla ). Nukkunut huonosti jo jonkin aikaa, niin vähän vaikea keskittyä... Miten sait sitä saturaatiota parannettua omassasi? Sääditkö sillä 75% asetuksella? Lähinnä pitäisi tuota punaista saada asettumaan vähän paremmin.