Heipähei, olen aloitteleva harrastelija joka on hankkinut pari vuotta sitten mielestään edullisesti Genelecin 2x6010a+ 5040a setin. Nyt kuitenkin aloin mietiskeleen, että oiskoha aika hankkia vahvari tuohon telkku (Sony 40ex-500), ps3, tietokone (5770:sta hdmi:llä), tallentava digiboksi (kfc-n620) yhdistelmälle, (jokerina) rasberry pi löytyy myös. Eli tällä hetkellä tartteisin sen 2.1 pre-outin ja 3x hdmi in ja 1x out. Lisäksi ton digiboksin taitaapi saada jollaki kiinni . Olen tutkinut niin uusia kuin vanhempiakin av-vahvareita, mutta en nyt osaa päättää onko järkeä panostaa jo semmoseen mihin voi laajentaa ton gene-setin 5.1:ksi ja muita mahdollisuuksia vai jättää suosiolla ne hankinnat myöhemmäksi (eli hankkia toinen vahvari ajantullen). Olen listaillut eri valmistajien vahvareita ja aina tuntuu soppelista mallista löytyvän jotain vikaa. Nyt olen kattonut sonyn Sony STR-DA5300ES vahvaria (500e tienoilla), joka olisi tarjolla ilmeisesti edullisestikin(?). Lisäksi olen miettinyt marantzeja kun niissä saa suhteellisen edukkaasti 2.1 pre-outit ja yamahan 667 mallia/vastaavia. Mutta niin, oisko teillä antaa neuvoja mimmosta vahvaria mun kannattaa aloittelevana miettiä. Ääniä tulee käytettyä kattauksesta johtuen leffojen katteluun, telkun katteluun, musan soittoon sekä pleikalla pelailuun. Kiitoksia jo etukäteen varmasti hienoista vinkeistä ja toivottavasti opin uutta vahvareiden maailmasta
Vahvistimesta tulisi siis löytyä pre-out liitännät, eli linjatasoiset ulostulot RCA-liittimin. Vahvareiden takapuolia katselemalla pitäisi löytyä 6kpl (5+1 kanavainen) tai 8kpl (7+1 kanavainen) lähekkäin olevia RCA-littimiä joissa lukee PRE-OUT tai vastaavaksi tulkittava merkintä. Esim tässä kuvassa oikealla keskellä näkyy 6010 sarjan geneille sopivat liitännät. Kannattaa ostaa kerralla monikanavainen 5.1 tai 7.1 malli. Niissä valikoima on huomattavasti laajempi kuin pelkissä 2.1 laitteissa. Muutamia aiempia ketjuja joista sopivia malleja voisi lähteä kartoittamaan (aikajärjestys viimeisen postauksen mukaan): - Halvin vahvistin, jossa 3D ja pre out 5.1? - Vahvistin Geneleceille? - Kertokaa noobille Genelec ja vahvistin - Mikä vahvistin Geneleceille? - AV-vahvistin + Genelec - Genelec 8040A:lle sopiva av-vahvistin - Vahvistin Genelec 6010A kaveriksi? (Isoimmissa 80n0 sarjalaisissa on balansoidut XLR-liitännät, sinä et tarvitse sellaisia 6010 kanssa. Sinulle riittäävät siis RCA ulostulot. Jos kuitenkin haluat päivittää joskus isompiin malleihin niin valmiiksi olemassaolevista XLR liittimistä ei ole haittaakaan. Osa em. ketjuista listaa myöskin XLR-liittimellisiä malleja.)
Terveppä taasen. Nyt on hommailtuna Yamahan rx-v667. Ajattelin nyt varmistaa että olenko tehnyt asennukset oikein ja onko vahvarin asetukset järkeviä. Eli olen kytkenyt FR,FL pre-outeista rca-piuhat 5040a inputteihin ja siitä rca-piuhat normisti 6010a kajareihin. Lisäksi olen kytkenyt sub1 pre-outista rca-piuhan 5040a LFE-kanavaan. Eli onko nämä nyt menny ihan oikein? Sitten vahvarin asetuksiin. Frontit on largena ja jakosuodin on 80Hz:ssä, extra bass on off tai on, riippuen tilanteesta. Kumpaa nyt kannattaa käyttää etukaiuttimissa, small vai largea. Yritin lukea sekalaisesti forumeita mutta en nyt oikein päässyt selvyyteen kumpaa kannattaa käyttää kun en ole varma onko noi johdotuksetkaan menneet täysin oikein. En ole vielä testaillut vahvistimen omaa autoconfiguraatiota, mutta voishan senkin testata.
Elikkä frontit smalleiksi kun on subwoofer käytössä. Sulla on kaksi vaihtoehtoa noissa kytkennöissä: noin kun olet tehnyt eli vahvarilta subiin ja sieltä kaiuttimille, TAI vedät suoraan vahvarilta kaiuttimille. Jälkimmäisessä jää genen subbarissa olevat kaiuttimien säädöt pois.
EI PÄDE GENEILLÄ! Tuolloinhan jakosuoto tehtäisiin kahteen kertaan kahdella eri tavalla! Ensin AV-virvasssa ja sitten vielä uudestaan Genessä! Kaksi peräkkäistä jakaria "melkein muttei todennäköisesti ihan tismalleen" samalla jakotaajuudella ja toisistaan poikkeavilla jakojyrkkyyksillä -> mahottoman huono idea ihan lähtöjäänkin. G-Subin ja G-pääkaiuttimen kanssa kaikki kanavat ovat vahvarin määrityksissä suuria. Mitään jakotaajuutta ei määritellä AV-vahvariin ollenkaan (eikä myöskään käytellä mitään extra-bass-signaalinpilaajia). Vahvari ohjaa jokaisen kanavan sisällön täydellä alkuperäisellä kaistalla subille ja vain subi yksin hoitelee jakamishommat. Kytkentävaihtoehtoja on tasan yksi. Juuri noin kuin siddu on sen nyt tehnytkin; subin kautta kierrättäen, subbarin jakosuotimet hyödyntäen ja samalla integroituvuus maksimoiden.
Mitäs hyötyä on vetää singaalijohto vahvistimen subwoofer pre-outista Genelecin subbariin jos kerran kaiuttimet on säädetty Largelle? Eikä se noin suoraviivaista ole että kytkentätapoja on vain yksi. Joku voi haluta jättää Genen subbarin säädöt ja jakosuotimet omaan arvoonsa. Vaikka olisivatkin toimivat ja hyvät säädöt.
Voi hyvät pyssyt sentään. Se hyöty, että LFE-kanava menee subwooferille, niinkuin pitääkin, jos sellainen on olemassa? Laitetaan vahvistimen asetuksista subwoofer = ON. Näin, LFE menee suoraan subwooferille. Ei se large/small puutu LFE-kanavan ohjautumiseen mitenkään. Pässi. Vai meinaatko, että sekin pitäisi runtata samantien pääkanaviin ja sitten taas suodattaa se takaisin subwooferille jossain käänteessä? Pitää jankata vaikka tieto loppui jo kauan sitten... Toisekseen se vaihtoehto, että ensin maksaa itsensä kipeäksi Genelecin subwooferista ja sitten jättää yhden sen merkittävimmistä eduista eli tehtaalla tasan tarkkaan liitettävät kaiuttimet tiedossa suunniteltu sähköinen jakosuoto käyttämättä on silkkaa hulluutta. "Omaan arvoonsa", pah, säädöt voi kääntää nollaan ja jakosuoto on likipitäen niin hyvä, kuin se mitenkään on mahdollista. Miksi pitäisi käyttää armotta heikompaa tai enintään samantasoista AV-virvan jakosuotoa, hmm? Kukaanhan ei ole kieltänyt käyttämästä muita säätöjä, jos se jostain syystä on tarpeen.
Hetkinen, luulin ettei kahta jakosuotoa saanutkaan käyttää? Nythän tässä tehdään subin jakosuoto AV vahvistimessa ja seuraavaksi siinä kallisarvoisessa Genelecin subissa?
Täh? LFE = Subwoofer MAIN = Large ---> ei yhdenyhtä jakosuotoa vahvistimessa, ellei koko pakettia pilata jollain halvatun extra bass -asetuksella. Puristisella 2.0 signaalilla LFE-lähdöstä ei tule signaalia lainkaan ja Genelec suodattaa pääkanavien bassot subbarille. Jos taas .1 kanava on lähdemateriaalissa, se menee sellaisenaan LFE-lähdöstä subwooferille - jälleen ilman jakosuotoa. Ei, kahta jakosuotoa ei todellakaan kannata tehdä koskaan. Mitään hyötyä ei sillä saavuteta.
Itsellä ei Denonin vahvistin edes kysy erikseen onko subwooferia. Määrittää sen tuon small large asetuksen perusteella? Jos siis laittaa large niin puskee koko taajuusalueen etuskobeille.
Oikein toimiva large/small asetus pitäisi vaikuttaa vain ja ainoastaan pääkanavien bassomanagerointiin itsessään. LFE-kanava on eri asia. Large asetuksen ei pidä ohjata LFE-kanavaa pääkanaviin, vaan ainoastaan jättää kanava ohjaamatta subbariin. Large: ei bassomanagerointia, ei jakosuotoa, ei vaikutusta LFE Small: bassomanageroitu, jakosuodatus kanava/subwoofer, ei vaikutusta LFE. Toki monessa vahvistimessa large/small ja subwoofer on/off on siten naitettu keskenään, että small + sub off ei ole mahdollinen, koska tämä asetus tarkoittaisi jakotaajuuden alapuolisten bassojen jäämistä toistamatta. Sen sijaan on hieman vaikea uskoa, että Denon sinänsä kelpo valmistajana olisi nukkunut noin pahasti, että subwooferin olemassaoloa ei olisi itse käpisteltävissä. Tai sitten poiskytkennästä on tehty hieman hankalaa. Anthemilla (MRX-300) esimerkiksi ei ole subwoofer = off asetusta silloin, kun subbari on olemassa, mutta sen voi asettaa erikseen eri tuloille (esim. cd-tulosta pois) ruuvaamalla jakotaajuuden 20hz. Tuohon on sitten oma syynsä Anthemin ARC-säätöihin liittyen.