Eihän tämä kyllä parasta Dexteriä ollut, joskaan ei kyllä huonointakaan. Mielestäni kauden ehdottomasti parasta antia oli Ray Stevensonin Isaac Sirko ja hänen poistuttua sarjasta kauden tasokin kääntyi heti laskuun. Loppujaksot olivat vähän hapuilevia ja Yvonne Strahovski ei istunut näyttelijäkaartiin ollenkaan. Valtava harmi ettei päätynyt Dexterin pöydälle tai päätynyt edes sinne vankilaan. (Muutenkin pako oli vähän ihmeellinen, luulisi että edes yksi vartija jätettäisiin sairaalaan viedylle murhaajalle....). Ihan loppu oli melkoisen yllätyksellinen ja vaikka Hannah McKay ei vielä kuollutkaan, saatiin ainakin se toiseksi ärsyttävin eukko viimeinkin hengiltä. Sitä en kyllä tosiaan ymmärtänyt miksi Debra koki tehtäväkseen ampua Laguertan, eikä jättänyt hommaa Dexterin hoidettavaksi. Noh, kyllähän se viimeinenkin kausi tulee katseltua. Ensikaudellahan paukut ovat jopa kovat, kun Dexter ei välttämättä selviäkään kaikista kiipeleistä. (Suutun kyllä jos sarja päättyy resettinappulaan)
Pari sivua sitten tuli kommentoitua kautta, kun se oli noin puolessa välissä, nyt sain katsottua kokonaan. Puolenvälin jälkeen tapahtui suhteellisen iso notkahdus, kun sarja meinasi mennä aivan liikaa saippuasarjaksi. Kaksi vikaa jaksoa tosi petrasi tilannetta todella paljon. Spoiler LaGuertan Dexter jahti nousikin pääasemaan, mutta pohjustusta sille annettiin aivan liian vähän, vaikkakin se tavallaan sai alkunsa jo kauden ensimmäisestä jaksosta. Ihmeen nopeasti LaGuerta kuitenkin hyväksyi että Dexter olisi sarjamurhaaja. Kyllähän tätä selitettiin LaGuertan suhteella Doakesiin ja kaikkea, mutta silti. Finaali jätti jälleen kylmäksi. Olisin toivonut kunnon pohjustusta seuraavaan ja viimeiseen kauteen, mutta ei. Enpä muista että aikaseimmin olisi viitattu näin ahkerasti edellisiin kausiin, oikeastaan joka kauteen taidettiin löytää jotakin aasinsiltaa. "Ukrainan mafia juoni" oli minusta kauden parasta antia ja Sirkosta luotiinkin oikeasti mielenkiintoinen ja tavallaan sympaattinen pahis. Dexter oli periaatteessa ilkeämpi ja moraalittomampi kuin koskaan ennen, mutta silti hahmo tökki yllättävänkin paljon. Muutamien aikasempienkin kausien tapaan Dexterillä vain oli älytön tuuri kokoaika puolellaan. Hannah McKay kuvio sai eniten ruutuaikaa ja lopussa pedattiin ikävästi siihen, ettei se suinkaan jää tähän. Vikassa jaksossa oli mielenkiintoista Spoiler nähdä "Doakes takaumia" ja tavallaan sitä mistä Doakesin epäilykset Dexteriä kohtaan alkoi. Kaikessa överisyydessään Doakes oli kyllä sarjan parhaita hahmoja. Kaikenkaikkiaan seitsemän kausi oli kuitenkin parasta Dexteriä sitten neloskauden. Samat heikkoudethan siinä oli kuin parilla viime kaudellakin, mutta aivan niin pahasti ne ei lyönyt kasvoille. Nyt vaan toivotaan että Dexter saisi arvoisensa lopetuksen.
Amen, juuri näin. Ylireagointia faneilta kritiikin suhteen. Kyllä Dexter oli jo tälläkin kaudella pariin otteeseen semmoisessa piinassa jäämässä kiinni. Totta on, että liian nopeaa se jännitys ohitettiin.
Hiukan ristiriitaiset fiilikset jäi tästä kaudesta. Toisaalta kaikki uudet hahmot toimivat mielestäni todellä hyvin, myös Hannah, mutta olisiko käsikirjoituspuolella (joka on yleensä ollut tämän sarjan ehdoton vahvuus) ollut jo vähän väsymystä havaittavissa... Ensinnäkin, ensimmäisten kausien aikana sarjassa ei mielestäni sorruttu ihan niin typeriin saippuasarjamaisuuksiin, kuten nyt kirjoittamalla Dexterin lapsi käytännössä pois sarjasta. Ymmärrän kyllä, ettei se oikein sopinut kuvaan, mutta olisihan asian voinut jotenkin hiukan fiksummin sarjaan kirjoittaa. Nyt lasta kasvatti kellon ympäri hoitaja (johon toki Dexterin palkalla on varaa) ja välillä lapsi lähetettiin kokonaan pois, jottei häiritsisi tapahtumien kulkua. Eikä hoitaja (joka oli poliisin sisko ja käytännössä Dexterin perhetuttu) paljoa ihmetellyt, ettei kaveria juuri kotona näkynyt. No, ei tämä nyt paljoa kuitenkaan haitannut. Toiseksi, Dexterin naisten keskinäinen välienselvittely - ja Dexterin dilemma heidän välillään - oli koko kauden keskeisin teema, mutta nyt pitää kyllä kysyä, että mitä hyötyä Hannah (joka siihen mennessä oli ratkaissut kaikki ongelmat huippurationaalisesti) ajatteli saavuttavansa Debran kuolemasta? Kyseessä ei ollut enää yhden poliisin vapaa-ajalla suorittama murhatutkimus, vaan eiköhän ne tiedot olleet poliisin käytössä noin ihan yleisesti. Ja mikäli Hannah teki tämän, koska oletti Dexterin jo valinneen hänet, niin mielestäni riski oli turhan suuri saavutettavaan hyötyyn verrattuna, onnistuessaan hän olisi saanut hiukan lisäaikaa, ei muuta. Neljän tai viiden viimeisen jakson aikana päästiin taas tuttuun tapaan hienosti sisään tunnelmaan, joka kasvoi kohti kauden päätösjaksoa jo tututulla ja varmalla tyylillä. Mutta valitettavasti päätösjakso oli lievä pettymys ja asioita tapahtui liikaa ja liian nopeasti. Toki tuosta on ihan hyvä jatkaa edelleen seuraavalle kaudelle, mutta jotenkin itsekin (kuten moni muukin täällä) odottelin koukkua, jossa olisi selvinnyt ettei Hannah ollutkaan syyllinen Debin onnettomuuteen ja odotin myös että Dexter olisi selvinnyt kiipelistä ilman lopullista ratkaisua. Toisaalta tuo ratkaisu oli hyvä siksi, ettei tuosta ole enää kummallakaan oikein paluuta normaaliin. Ja mielestäni tuo piti hoitaa juuri noin Debin toimesta, koska se ikäänkuin korosti ratkaisun lohduttomuutta: Deb ymmärsi, että nimen omaan hänen piti tehdä lopullinen valinta, jonka jälkeen ei ole paluuta, oli se valinta sitten kumpi tahansa.
Olisiko osasyynä myös tuo lapsinäyttelijä - joka ikisessä kohtauksessa muksu näyttää täysin statistilta ja siltä, ettei hänellä ole mitään käryä mitä ympärillä tapahtuu. Ja vuorosanojakin taisi olla kauden aikana sokean sirkkelimiehen toisen käden sormilla laskettava määrä. Ovat sitten ehkä yksissä tuumin päättäneet antaa hänelle ruutuaikaa niin vähän kuin mahdollista..? Vai olenko ymmärtänyt kaverin roolihahmon iän jotenkin väärin? Eikös niitä ikävuosia kumminkin ole jo reilut 4?
Joo, samaa mieltä että lapsinäyttelijä on tässä ehkä huonoin ikinä. Ja vaikka olisi ollut kuinka hyvä näyttelijä tahansa, niin en varsinaisesti kaivannut sille lisää ruutuaikaa, vaan ennemminkin edes jotain loogisempaa selittelyä tai Dexteriltä edes jotain harmittelua siitä, ettei ehdi olemaan muksunsa kanssa koskaan. Tai vaikka olisi muutamaan kohtaan kirjoitettu Dexterille pari lisärepliikkiä tyyliin, menen kotiin muksun luokse tms. antaen ikäänkuin vaikutelman, että viettää poikansa kanssa aikaa enemmän kuin tyyliin tunnin viikossa.
Lapsinäyttelijöistä, ja varsinkin alle lukutaitoisen ikäisistä lapsinäyttelijöistä, voi olla erittäin vaikeaa (=mahdotonta) saada puristettua ulos tilanteeseen sopivia ja uskottavia näyttelysuorituksia. Näyttelemistä, kuten muitakin taitoja elämässä, joutuu nimittäin useimmiten harjoittelemaan joitakin vuosia. Ohjaajaa tottelevat viisivuotiaat ihmelahjakkuuskakarat ovat senverran harvinaisia että sellaisia ei riitä kaikkiin tuotantoihin. Dexterin lisääntyminen oli käsikirjoittajilta selkeä virhe. No okei, yksi aika monista virheistä... mutta käsitellään nyt tätä virhettä. Ainakin ipana olisi pitänyt "kadottaa" tarinasta välittömästi äitinsä kuoleman jälkeen. Muovimopo-onnettomuus laiturilta mereen, viivästynyt kätkytkuolema yms. jne. Yh-sarjanirhaajaisukki + käytännössä 24/7 paikalla oleva ulkopuolinen lapsenlikka kaitsemassa pentua... ei, ei, ei tampiot näin... Amerikkalaiset käsikirjoittajat ovat vain aitoja typeryksiä. Sarjan voisi ehkä vielä pelastaa antamalla koko jenkkikirjoittajatiimille kenkää ja hakemalla esim Euroopasta täysjärkisiä ihmisiä kirjoittamaan.
Olen kyllä monesti miettinyt mitä tuommoinen verianalyytikko tuolla Miamin poliisissa keskimäärin tienaa . Dex on ostanut mm. veneen, uuden auton (vissiin parikin kertaa), uuden kämpän(oli jättämässä sitä biitsikämppää kakkos asunnoksi) jne... koskaan ei ole ollut pulaa rahasta.
No joo no, ehkä se on pikemminkin amerikkalainen tapa kuluttaa. Sen takiahan se koko talouskriisi siellä tuli, kun ihmiset löivät luottokortille kaikenlaista yli todellisten varojensa. Sitten kerätään pikku hiljaa sellaista kymmenien tuhansien velkaa. On aika tavallista siellä päin, että aika nuorenakin ostetaan talo (ei vuokrata asuntoa), pitää olla kaksi autoa (uutta, tietenkin - senhän takia käytetyt ovat maassa pilkkahintaisia) jne. Myös ns. "koppiasuminen" eli 20m2 yksiö ei ole kovinkaan tavallista (vuokra-asunnotkin ovat aika tilavia), paitsi kuin ehkä ihan hyper-kaupungeissa kuten NYC, ja sielläkin vain, jos on pakko asua Manhattanilla.
54.000$ vuosi. http://www.indeed.com/salary/q-Crime-Scene-Investigator-l-Miami,-FL.html Edit: tuohon voi sitten tulla kaikki mahdolliset lisät ja työkohtaiset erot päälle. Edit Edit: Tässä vähän tarkemmin määriteltyjä, tosin ei Miamista, mutta voipi tuo haarukka 100k$/vuosi venyä. http://www.insideprison.com/average-salary-crime-scene-investigator.asp
Ja näköjään vielä katsojalle uskotellaan että meidän Dexter on tavallinen, työssäkäyvä perheellinen kolmiodraamoineen joka nyt sattuu harrastamaan false metallia ja rituaalimurhia. Meni maku koko 8. kaudesta.
Kyllä tätä odottelee, 7 kausi oli erittäin hyvä, etenkin verrattuna kahteen edelliseen. Noh, katellaan ja tuomitaan sitten, mutta tiedämme kuinka false metallin kuuntelijoille käy: Let each note I now play be a black arrow of death sent straight to the hearts of all those who play false metal!
Uusista hahmoista neuroscienceämmä toi selvästi mukanaan uutta tuulta ja kietoutuu varmasti tiukasti kauden pääjuonen ympärille. Kivannäköinen tumma naispoliisi taas selvästi tuotu mukaan uudeksi punapaidaksi. Mutta eiköhän tästä vielä ihan hyvä finaalikausi saada. Nyt on hyvä kun Dexterillä ja Breaking Badilla on molemmilla finaalikaudet, niin aiempien kausien päätöksistä ennalta-arvattavaa pullaa tehnyt (poikkeuksena Dexterin neloskausi) plot-armor on heitetty helsvettiin ja loppu on kerrankin täysin auki.