Säätöasiaa, sub trim, bass aug

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana arizona8§, 17.07.2013.

  1. arizona8§

    arizona8§ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.06.2013
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervehdys te viisaammat! Kotoa löytyy paketti: Procaster av4737 vahvistin, JBL studio 190 etukaiuttimet, Chorus 662 takakaiuttimet ja SVS sb12-nsd subbari. Subbarista lähtee oikein kivasti painetta ja ääntä, mutta olisiko säätövinkkejä miten saisin paketista enemmänki irti? Eli mitä nuo sub trim ja bass aug tekee ja mitä ne tarkoittaa? Valikoista löytyy myös LFE trim. Mitä sen säätäminen vaikuttaa?
     
  2. Batmobile

    Batmobile Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    392
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lähdetään nyt taas aivan perusasioista liikkeelle, eli onko subia säädetty mitenkään muuten kuin mututuntumalla? Sijoitus, jakotaajuus, vaihe ja voimakkuus, näistä aletaan säätörumba.

    Pikaisella googletuksella en löytänyt tuolle vahvarille manuaalia, josta selviäisi noiden säätöjen merkitykset, jokaisella vahvistinvalmistajalla kun on hieman poikkeavia nimityksiä samoille säädöille, mutta sinullahan (pitäisi ainakin) olla vahvarin ohjekirja, josta nuo pitäisi selvitä.
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Käännä subwooferin gain "luoteeseen" eli oikealle alaviistoon. Potkua riittää naapuriin saakka.

    Mitä sun manuaalissa lukee? Sub trim on todennäköisesti LFE/SUB -lähdön kanavakohtainen volumensäätö ie trimmeri, jolla voi hienosäätää kanavan volumea pienissä portaissa.

    Tuosta bass aug ei mitään käryä, ei ole mikään yleinen nimitys. Tosin vahvistinkin on mikä lie, joten ihmekös tuo...
     
  4. arizona8§

    arizona8§ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.06.2013
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole säädetty muuten kuin korvan kanssa. Jakotaajuus on vahvarista 80 hz ja pääkauittimet määritelty small:ksi eli käsitykseni mukaan subbarille pitäs mennä enimmät matalat äänet. Vai pitäisikö jakotaajuutta vielä nostaa että subbari työstäisi vielä vähän ylemmäs? Sijoitus paikka ei ehkä ole paras mahdollinen mutta muu paikka ei ole tässä asunnossa mahdollinen. Vaihe on kohdassa 0 kuten subbarin ohjekirjanen suosittelee. Samoin low pass kohdassa disable.
    Kyllä, vahvari on verkkokaupasta ostettu ratkaisu :) Vahvarin ohjekirja ei kerro oikein mitään mitä nuo Trimmit ja sub aug (augmentointi) tarkoittaa. Sanotaan vain että sellasia voi säätää. "Halutessasi voit kuitenki kytkekä bassoäänen augmentoinnin päälle, jolloin bassoa toistetaan sekä etukaiuttimista, että bassokaiuttimista. Tämä luo entistäkin jykevämmän basson, esimerkiksi elokuvien räjähdyksiin." Ihmettelen vaan, että miten voi tulla jykevämpää ääntä jos subbari ja etukaiuttimet työskentelee yhteen, kun luulisin että subbari itsessään saa ne paremmat jytinät aikaan...? FLE trimmissä ihmettelen sitä että miten se toimii kun db:t menee miinuksen puolelle? Eli meneekö basso pienemmälle sitä säätäessä? Tilaäänille löytyy erit sub trimmit ja niistä saa db:tä plussalle.
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Eli erittäin todennäköisesti päin seiniä. Hanki mittari.

    Jakotaajuus on ihan ok, 80hz on se perusratkaisu. Ylemmäs nostaminen johtaa usein subwooferin paikallistumiseen. Vaihe on syytä olla nollassa ja vaihe säätää kohdalleen AV-vahvistimen etäisyyden säädöstä. Ja se etäisyys on erittäin todennäköisesti muu kuin fyysinen etäisyys subwooferin ja kuuntelupaikan välillä. Jakosuodin pitääkin olla ohitettu.

    Sijoituspaikka voi olla hyvä tai huono, sitä on mahdoton sanoa mittaamatta. Huonolla tuurilla sijoituspaikka vs. kuuntelupiste johtaa siihen, että esim 60hz kohdalla on paha korostuma ja sitten 20-30hz välillä paha vaimentuma. Lopputuloksena "korvalla säätäessä" - joka on edelleen huono idea - tulee herkästi säädettyä basso tuon korostuman perusteella ja leffajyrinät taas jäävät kuulumatta vaimentuman takia.

    Jos näin on, niin mokomaa toistonsotkijaa ei missään nimessä pidä kytkeä päälle.

    LFE. Kanavaan syötettävän signaalin taso laskee. Eli trimmi on vain yhteen suuntaan. Tuo on hienosäätöä varten - siitä subwooferin gainista on paha säätää vaikka 2db isommalle tai pienemmälle.

    Tilaäänille on (turhia) omia asetuksiaan kenties siksi, että eri tiloille voisi laittaa lisää bassoa. Jos vaikka kuuntelee Captain Jackia aina tietyllä tilamoodilla, niin sille voisi laittaa +10db lisäpotkua.
     
  6. Batmobile

    Batmobile Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    392
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tuossahan tuo kerrotaankin mitä bass aug saa aikaan, bassoa tuutataan samanaikaisesti sekä pääkaiuttimista, että subista. Ja ei, tämä ei saa aikaiseksi jykevämpää toistoa, ainoastaan yksinuottista, kapealla äänialalla korostunutta mölinää, joten niin kuin x_jmt_x jo sanoikin, älä käytä, jos systeemistä parhaimman irti saaminen on tavoitteena.

    On sitten hyvä tosiaan huomioida, että tämä säätö vaikuttaa ainoastaan elokuvien ääniraidoilla, joissa on erillinen .1 kanava miksattu. Perus musiikin kuunteluun joutuu siis tekemään erillisen säädön (jos/kun ko. vahvarista löytyy jonkinlainen stereotila).
     
  7. arizona8§

    arizona8§ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.06.2013
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljon kiitoksia teille! Nyt oon taas vähän viisaampi näiden asioiden suhteen. Ja kyllä tuossa vahvarista löytyy stereotilakin johon myös vois myös säätää subia erikseen. Nyt vaa mittari ja puuttuva keskikaiutin nii saa kuulumaan tietyissä äänitiloissa olevat puheetkin. :) Ja näissä äänitiloissa tuntuu olevan enemmän puhtia äänen suhteen. Onkos se sitten 5.1 vai 7.1 kuka tietää.