Tuokin riippuu niin paikasta. Mä asun aika lailla Digitan Kaarinan Kuusiston maston ja DNA:n Kaarinan Lakarin maston puolivälissä ja mulla on pelkkä log-periodinen antenni suunnattuna Digitan mastoon. DNA:n VHF-kanavat näkyvät ongelmitta. Yleensä tarvitaan toki kaksi antennia, toinen Digitan mastoa kohti, toinen DNA:ta. Ja yhdyssuodin jossa ne kytketään yhteen, sekä mahdollinen antennivahvistin. http://www2.dna.fi/antenniasennus Niin juu, lisätään vielä että appiukollakin vanhat antennit toimivat ilman mitään muutoksia. 40km etäisyyttä Kaarinan lähetysasemista.
Formulat saa näkyviin ilman kuukausimaksuja myös Saksan RTL-kanavalta satelliitin kautta (saksaksi selostettuna). Tarvii vaikka tuollaiset vehkeet: http://www.satshop.fi/satelliittipa...aketit/satelliittipaketti-80cm-monoblock.html http://www.satshop.fi/digiboksit/dvb-s2/gm-wizard-hd-dvb-s2-1019.html Noilla näkyy kymmeniä muitakin kiinnostavia kanavia ilman kuukausimaksuja. Sekä satoja vähemmän kiinnostavia kanavia.
Tuossa yhdyssuotimessa on vahvistin ainoastaan UHF-alueelle. Onko se yleensä ongelma, eli riittääkö VHF-antennin tuottama signaali normaalisti ilman vahvistusta (itse asiassa tuo hieman vaimentaakin VHF signaalia, mutta vain nimeksi).
Parempi onkin aluekohtaisilla tuloilla varustettu vahvistin. Tällöin eri alueiden vahvistusta voi myös säätää erikseen.
Astralta (RTL kanavalta) itsekin katselin ennen formuloita livenä... Tein tuossa kesällä kanavahaun astralta (vain yksi mikropää käytössä) golden median one boxilla ja kanavia löytyi noin 1600kpl joten boxin suosikkilistalle on käyttöä! Astran ilmaisten HD kanavien takia oikeastaan satelliittivehkeet vielä taloudessa onkin.
Riittääkö tuolle Astralle ( Astra 19.2°E ?) tuo 80 cm antenni Tampereen korkeudella? Tämän mukaan se on siinä ja siinä, tai no 75 senttisellä näkyy Etelä-Suomi Tampere mukaanlukien jote eiköhän tuo 80 cm ole ihan riittävä: http://www.onastra.com/2183/channelfinder/tv/show/16680-RTL-Deutschland-HD Tuon kanssa tarvitaan kylläkin HD+ CAM (taitaa perus Nagravision CI+ CAM toimia) ja smart card (maksullisia). Saksassa ja näköjään Englandiassakin myydään digibokseja vuoden ilmaisessa HD+ tilauksella, esim. tuo toppari: http://www.sateuropa.co.uk/cart/cat...p-2001-ci-with-hd-smartcard-and-cam-2719.html Mutta tälläinen tuon yo. boksin kanssa riittäisi minimissä: http://www.amazon.de/CI-Modul-inkl-Sat-Receiver-Schnittstelle/dp/B0035KMZN2 Menee vähän OT:ksi.
Vähän lisää OT:eta, 80cm lautanen riittää, ainakin meillä Tampereen ja Jyväskylän puolessa välissä.....
Astra 19,2E Näkyy hyvin lähes joko Suomessa 70 sentin antennillakin. Parempi kuitenkin hommata 80 sentin antenni jolloin kuva ei hd-kanavillakaan katko rankkasateellakaan. Toki jos on uutta antennia ostamassa, niin 110 senttinen antenni voisi olla paras kun siinä on varaa tulevaisuuttakin varten ja Astra kakkosenkin saa sivusyötöllä (tai oikeastaan Eutelsat 28,5E ja Astra kakkosen pohjois-keilat).
Osasikohan täällä joku kertoa, mikä olisi helpoin/halvin tapa asentaa antenni, jolla saisi sekä Digitan että DNA:n antennikanavat näkymään? Tähän asti mulla on ollut vintillä se jostain kaivettu DVD-kotelo-folioantenni, jolla peruskanavat näkyy hyvin signaalit ovat hyvät. Eilen sain DVB-T2 tukevan digiboksin ja myös samalla antennijohdolla YLE HD näkyi jotenkuten, mutta välillä kuva meni mosaiikiksi ja alkoi tökkimään. Voisiko nuo DNA:n kanavat saada toimimaan tekemällä esim. isomman version tuosta folioantennihässäkästä vai tarvitseeko katolle hommata jonkinmoinen harava? Tällä hetkellä ei ole mitään antennimastoja tai muuta, joten teettää työtä jonkin verran ja taitaa suuntauskin maksaa päälle aika paljon.
Kunnollisen radio- ja tv-vastaanoton edellytys on kunnollinen antenni. Tietysti tsägällä voi asua sellaisessa paikassa, että sääntöön tulee poikkeus (käytännössä hyvin lähellä lähettimiä). Tarvitset UHF-antennin Digitan mastoa päin ja VHF-antennin lähintä DNA:n mastoa päin. Ne voivat olla samassa suunnassa, yleensä eivät ole. Sen lisäksi tarvitset aluekohtaisilla tuloilla varustetun pientalovahvistimen ja mahdollisesti sen lisäksi antennikohtaiset etuvahvistimet. Unohda folioantennit. Ja kun kerran hommiin ruvetaan ja katolle kerran kiivetään, niin ei ULA-antennikaan tekisi radiokuuntelulle pahaa. Jos katto ei ole sähköä johtavaa materiaalia (peltiä), ja vintillä on tilaa, niin antennin voi asentaa myös vintille, katon alle. Katon kostuminen ym. vaikuttavat sitten enemmän tai vähemmän, mutta toisaalta sääsuojauksiin ei tarvitse kiinnittää huomiota. Itselläni antennit ovat huopakaton alla. Aika paljon ne siellä vaativat tilaa, eikä niiden keskinäinen asettelu ole mitenkään optimaalista, mutta toimiihan se miten kuten. Suuntauksen voi hoitaa itsekin ihan riittävällä tarkkuudella, ei noilla yagi-tyyppisillä antenneilla ("haravat") ole niin kauhean skarppi kuvio, varsinkaan jos mittaa (eli vahvistusta) ei ole ihan mahottomasti. Ensin kompassisuuntaan ja sitten hienosäätö signaalivoimakkuutta tarkkailemalla. Telkkarin/digiboksin mittarillakin auttavasti selviää. Käännetään vähän ja tsekataan lukemat, sitten käännetään vähän lisää jne. Oikea mittari tietenkin auttaa, mutta hyvät maksavatkin jonkin verran. Tarkempana pitää olla sen talovahvistimen kanssa, liika vahvistus sisääntulossa yliohjaa sen ja signaali "leviää" vahvistimessa. Silloin saattavat näkyä vain voimakkaat asemat, esimerkiksi Digitan UHF-lähetin saattaa näkyä hyvin, mutta DNA:n matalissa mastoissa lymyävät VHF-asemat eivät ollenkaan. Tässä kohtaa oikeiden tasojen etsiminen oikeastaan vaatisi mittalaitteita, mutta kyllä sitäkin voi peukalotuntumalla haarukoida. Ei se rakettitiedettä ole, mutta tietysti urakoitsija tekee koko homman kerralla oikein, jos ei ole tumpelo.
Itsellä oli UHF-antenni ja kaveriksi ostin vhf-antennin + http://www.biltema.fi/fi/Toimisto--...ntennit/Antennisuodatin-DVB-TT2-VHFUHF-24128/ Antennin suuntaus oli helppoa, ku katsoi dnan sivuilta missä masto suunnilleen on... Hintaa tuli n.42e ja kanavat näkyvät molemmista (uhf/vhf) täydellisesti.
Taidanpa laittaa autotallista yhden 30mm rosteriputken katon läpi vintiltä ja käydä siihen jonkin VHF-antennin ostamassa, jonka yhdistän tuolla Bilteman antennisuodattimella vanhaan signaalin vintillä. Pätkimättä ja hyvin tuo nykyään toimii, joten ei varmaan UHF-antennille tarvetta. Koitetaan aluksi suunnata itse kompanssin kanssa. Osaisko joku kertoa noista VHF-antenneista millainen kannattaa hommata. Onko noilla haravasysteemeillä ja paneeliantenneilla millainen ero. Olisiko jokin Bilteman antenni hyvä? Ja pitääkö sen olla aktiivinen vai passiivinen? Digiboksiksi DNA:lta tulee tuota Wbox HD2.
VHF-antenni... Perusteita: Kaikki antennit ovat passiivisia, mutta muuttuvat aktiivisiksi kun niihin laittaa vahvistimen ennen vastaanotinta. "Haravan", eli Yagi-antennin ja paneeliantennin ero piilee suuntakuviossa, edellisessä se on kiinteä, jälkimmäisesä sitä voidaan aktiivi- ja tietokoneohjattuna säätää... Logperiodinen antenni vielä pitää muistaa... Kaikkien antennien kohdalla tulee vastaan vielä polarisaatio, joka yksinkertaisimmillaan tarkoittaa sitä tasoa, missä antennin vastaanottama (tai lähettämä) signaali avaruudessa liikkuu... Yksikäsitteistä, tuontyyppinen antenni on parempi kuin toisentyyppinen, ei voi antaa koska se (hyvyys) riippuu käytetystä taajuudesta... T: Vesku
Nyt tuli sellainen vastaus että menin vaan enemmän sekaisin. Jos ostan BIltemasta VHF-antennin ja suodattimen, suuntaan ne kompassin kanssa kohti DNA:n mastoa joka n. 5km päässä (Kuopio, Neulamäki) niin kuinka todennäköisesti saan kuvan toimimaan? Pitääkö selvittää jotain lähetettyjä taajuuksia ja valita VHF-antenni sen mukaan? Ja kannattaako nyt ottaa tuon vahvistimen kanssa vai ei?
VHF-antennit eivät ole kanavakohtaisia, vaan kattavat koko ns. VHF III -taajuusalueen. Viisi kilsaa on mukavan lähellä, pitäisi onnistua helposti, jos välissä ei ole mitään älytöntä mäkeä. Vahvistimista tulikin jo kerrottua, sen tarve tässä tapauksessa riippuu sisäverkostakin. Talovahvistimen tarkoitus on kompensoida taloverkon kaapeloinnin häviöitä ja säätää rasioihin sopiva signaali (ei liian voimakas eikä liian heikko).
Biltemasta ei taida enää saada erillistä VHF-antennia ainakaan webbisivujen mukaan. UHF/VHF yhdistelmäantenni kyllä löytyy. Tuo Televes voisi olla hyvä VHF-antenni: http://www.antennikauppa.fi/index.php/televes-vhf-antenni-hdtv-kanaville.html
Itse ostin biltemasta vhf-antennin + rasian ( nyt ainakaan nettisivuilta ei samaa antennia löytynyt) ja suuntasin ilman kompassia Neulamäkeen päin ja heti rupesi kuva näkymään. Eli kun hommaat vhf-antennin, niin saat varmasti näkymään ilman suurempia ongelmia. Itse sain aikoinaan näkymään Kuopiossa sisäantennillakin dnan mastosta kanavia....