Mediat verkkolevylle -> mikä laite toistoon ja missä muodossa tallennan?

Keskustelu osiossa 'Mediatoistimet' , aloittajana Hessu, 29.09.2013.

  1. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Pitkän hiljaiselon jälkeen kaipaisin jeesiä uuden kämpän digitalisointiin. Tarkemmin sanoen haluaisin siirtää yli 1000 DVD:tä ja melkoisen joukon cd-levyjä digimuotoon ja sen lisäksi käyttää helposti Spotifya, Netflixiä yms. palveluita.

    Speksejä:
    • pääasiallisesti mediaa käytetään olohuoneessa: käytön pitäisi olla mahdollisimman nopeaa ja helppoa (lue: ei näppistä ja hiirtä olohuoneen pöydällä)
    • ei tinkimistä äänen- tai kuvanlaadusta (ei lisäpakkausta, eri kuvanopeudet ilman nylkytyksiä 24,25,50,60fps)
    • valmistajariippumattomat tallennusmuodot ja muutenkin mahdollisimman future proof standardiratkaisut
    Selvää tässä on, että tarvitsen säilöntään NAS-palvelimen (jota käyttäisin myös muuhun), mutta kysymyksiä on ainakin:
    • Onko NAS:n valinnassa joitain tärkeitä kriteerejä, joiden perään katsoa?
    • mihin muotoon ja millä ohjelmalla minun kannattaa siirtää CD:t, entä millä DVD:t? En lähtökohtaisesti haluaisi uudelleenpakata leffoja tai poistaa kielivaihtoehtoja ja lisukkeita, vaan kaikki mukaan muuttumattomana
    • millä päätelaitteella tai laitteilla minun kannattaisi mediaa käyttää? On plussaa, jos musiikin kuuntelu ei vaadi televisiota. Suosisin mieluiten valmislaitteita, ei siis HTPC:tä
     
  2. juhaa

    juhaa Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 966
    Saadut tykkäykset:
    7
    Levytilaa tulet tarvitsemaan aika reilusti.
    1000 DVD:tä vie tilaa pyöreästi 5-9 Teraa ja esimerkiksi 300 CD:tä pakattuna häviöttömästi FLAC:lla on noin 100-120 gigaa ja vikasietoisuutta on oltava.

    RAID5 ratkaisuna melkein vähimmäis vaatimus on 6x 2TB levyt, jolloin levytilaa olisi käytössäsi vajaa 9.5 teraa ja tuolloin systeemisi kestää
    yhden levyn laukeamisen, ettei dataa menetetä.

    esim. Tämä 7 levyn NAS maksaa 940e, siihen 6x 2TB maksaa ~480-600 euroa, joten NAS:n hinnaksi pyöreästi 1500 euroa, lisäämällä levyn nro. 7 tilaa on reilu 11 teraa.
    http://www.verkkokauppa.com/fi/prod...00-PRO-v2-NAS-levypalvelin-ilman-kiintolevyja

    DVD:t imageksi vaikka DVD Decrypterillä ja Audiot FLAC muotoon EAC:llä.

    http://xiph.org/flac/
    http://www.exactaudiocopy.de/en/

    Yhdellä laitteella Netflix, FLAC ja DVD imaget meneekin ehkä vaikeammaksi sellaisen löytäminen, missä olisi vielä oma näyttö, ehkä kuitenkin HTPC, siihen XBMC ja pieni touchscreen näyttö.
    Konehan herää nukuksista parissa sekunnissa, jolloin sähköäkään ei kulu tai sen ohjaus ehkä tabletilla?


    NAS itse tehden, niin säästät ehkä 500e(?), verrattuna tuohon thecus NAS:iin.
    https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/81544-miniITX-NAS-ja-serveri-projekti
     
    Viimeksi muokattu: 29.09.2013
  3. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Joo, aika rapsakasti saa levytilaa varata. Tosin vaihtoehtoiskustannuksena on hyllymetrien säästyminen asunnosta ja se on aika monta metriä.

    Onko DVD Decrypterillä ja AnyDVD:llä homman suorittamisen suhteen mitään muuta eroa kuin hinta?

    Soittimien kanssa taitaa olla edessä erillisen soittimen hankkiminen audiolle ja videolle. Audion osalta tsekkailin Sqeezebox Touchia (joka on lopetettu), Olive Onea (jota ei vielä saa) ja HC-vaihtoehtona Marantz NA‑11S1. Videon kanssa olen vielä ihan hakusessa. Ehkä ISO-tallennusten sijaan vaihtoehdoksi tulee kuitenkin kuva- ja pää-ääniraidan rippaaminen ilman muunnoksia, tekstitys ja extrat pois jättäen, jos se avaa mahdollisuuden käyttää katsoa leffat pleikkarin, Apple TV:n tai television kautta.

    Ja jos en keksi mitään niin tallennan leffat nyt ISO-muodossa ja mietin tulevaisuudessa mitä niille teen, säilytänkö ISO:na vai muunnanko jotenkin.
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    ... erillislaitteiden unohtaminen, siirtyminen tälle vuosikymmenelle sekä HTPC:n hankinta. Se toistaa kaikki nykyiset ja tulevat tiedostoformaatit ja tekee sen paremmin ja varmemmin kuin mikään erillinen laite. Kaavailemasi Oliven musiikkisoitin maksaa 400 euroa, sillä rahalla kasaa toimivan HTPC:n joka pyörittää minkä tahansa tiedoston mitä vain löydät. Nykyisissä vahvistimissahan on yleensä DA muuntimet, joten äänenlaadussa ei ole mitään eroa HTPC vrt. digillä kytketty erillissoitin..
     
  5. bj40

    bj40 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    06.10.2008
    Viestejä:
    111
    Saadut tykkäykset:
    2
    Video soittimeksi(ja miksei musa) intelin NUC siihen joku pieni ssd levy ja openelec, xvmc käyttis ei mitään turhaa.
    Spotify soittimen saa siihen addonilla, toimii toki vaatii premium tilin.
    Tosin netflixistä taitaa joutua tinkimään. Mutta eikös netflix ole ympätty jo lähes jokaiseen töllöttimeen...
    NUCille flirc palikka niin voi opettaa minkä tahansa kaken ohjaamaan konetta.
     
    Viimeksi muokattu: 29.09.2013
  6. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Tuttu käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yli 1000 DVD:tä online-tilaan... oletko varma että tiedät mitä suunnittelet??

    DVD oli se BD:n edeltäjä, 720x576/480 -resoluutioinen digitaalivideojakelun ensimmäinen harjoitteluformaatti. Varsinainen MPEG2 -tilansyöjä & videoteknisesti melko alkeellinen kakkapökäle formaatiksi nykypäivän standardeilla muutenkin. Kymmenen vuotta sitten vielä kova sana, mutta nykyään saa karskinkin videohenkilön enää vain kyyneliin (ei ilon-).

    Suosittelen että pidät nyt tiukan tiimipalaverin kotiverkon viihdepäällikön, rippaustoimen johtajan ja NAS-yliadministraattorin kanssa fläppitaulun ääressä, mitä tämä oikeasti tarkoittaa ja onko siinä DVD:nä enää mitään järkeä vuonna 2013.



    P.S. Minä voin toimia em. tuumaustuokion ulkoisena online-videokonsulttina jo ennakkoon ja kertoa, että kunnioitettavan kokoinen videokokoelmasi on ehtinyt formaatiltaan jo vähän liian homehtuneeseen kuntoon. Sen purkittaminen kovokatseluun tuossa mittakaavassa ei enää kannata.
     
  7. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Täällä on kämppä turvoksissa ~kaikkien mahdollisten valmistajien NAS-purkkeja viimeisen 15 vuoden ajalta, joten uskallan väittää kokemuksen syvällä rintaäänellä että osta Synology-merkkinen NAS. Paras, ongelmattomin jne. yms. Vaikkapa Saksan Amazonista DS1813+ hintaan 856 euroa ja vähän toistakymppiä rahtikuluja päälle.
     
  8. luru

    luru Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.09.2005
    Viestejä:
    186
    Saadut tykkäykset:
    0
    ... ja sen levytilan saa sitten kertoa heti alkuunsa (vähintään) kahdella. En tiedä minkälaista varmuuskopiointijärjestelmää olet harkinnut, mutta joka tapauksessa käyttökopioistakin on syytä olla vähintään yksi kopio, jota ei peilata automaattisesti vaan käskystä, aina ehjäksi todetusta kokoelmasta. Niitä RAID-nassukoita voi siis varautua ostamaan ja täyttämään pareittain, ne kun eivät suojaa siltä heikoimmalta lenkiltä eli itseltäsi ja tekemiltäsi mokilta. Kokemuksen ääni puhuu, levyrikkojen ja muiden laitevikojen ohella olen tällä tavalla pelastanut omat arkistoni itseltäni muutamaankin kertaan viimeksi kuluneiden viidentoista vuoden aikana. Parastahan olisi, jos yksi kopio sijaitsisi ihan muissa tiloissa.

    Kokoelman kyhäämiseen ja ylläpitoon kuluneet tunnit ovat joka tapauksessa sen kallein ja arvokkain osa.
     
  9. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 903
    Saadut tykkäykset:
    529
    Itsellä kaksi Drobo-FS:ää, eikä ole huonoja nekään, arvokkaita tosin...
    Tuo on jo mallina vanha, uusi on 5N, sitten on vielä kalliimpi 5D, joka ei ole NAS ensinkään, ompahan 5N suoraan koneeseen kytkettävissä...
    Toisessa mulla on 5x2TB, toisessa 5x3TB WD:n greenejä...
    Helppo käyttää, osta alkuun kaksi kovoa ja kun tila ahdistaa, osta yksi kovo lisää ja tuikkaa pesään, eikä tarvii olla edes just saman kokoinen...
    Toki tila menee aina pienimmän levyn mukaan...
    DNLA-palvelin joka tuohon sisältyy on pelkkä vitsi, siinä mielessä katsele vaikka tuota pteittisen ehdokasta, josko siinä olisi paremmat varustukset.
    Mua tuo DLNA:n kehnous ei haittaa, kun soittelen mitä soittelen Popcornhour C-200:lla, joka osaa suoraan verkosta hakea soitettavansa, eikä kaipaa väliin jotain ihmepalvelinta...

    T: Vesku
     
    Viimeksi muokattu: 30.09.2013
  10. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Raidilla ajattelin pärjätä ja suojata virheklikkauksilta ainakin read-onlylla. Ehkä olisi hyvä hankkia isomman urakan jälkeen vaikka pari 3TB levyä ja tehdä niille kopiot datasta. Joka tapauksessahan DVD-levyt on vielä tallessa kellarissa tai mökillä.

    Työtiedostoilla olen toki huolehtinut varmuuskopioista.
     
  11. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    On siellä sellainen määrä kalliita Criterioneja yms. että katson vaikka silmät vuotaisivat verta huonon resoluution takia.

    Ei vaiskaa, kyllä minä laadukkaasti skaalattua ja laadukkaasti masteroitua DVD-kuvaa kestän vielä katsoa, varsinkin jos kyse on vanhemmista leffoista. Plus että on tässä sekin morkkis, että niistä yli tuhannesta leffasta on useampi sata kokonaan katsomatta!
     
  12. luru

    luru Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.09.2005
    Viestejä:
    186
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sitten kun se RAID-ohjain tai nassukkapurkki päättääkin hiljaisesti rikkoa datan... pääsee itku. Olkoon miten epätodennäköistä hyvänsä, näitä on nähty. Levytila on loppujen lopuksi melko halpaa, vaikka sen kahdentaisikin.

    Itselläni on normaalien työtiedostojen lisäksi arkistolevyjen täytteenä etupäässä vain musiikkia ja valokuvia eikä niitäkään kovin paljon. Niiden nysväämiseen kulutettuja tunteja ei kuitenkaan voi kuvitella korvattavan mitenkään. Sillä työllä - ja osin ainutkertaisella materiaalilla - ei ole hintalappua.

    Mutta kukin tietysti arkistoi tyylillään.
     
  13. juhaa

    juhaa Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 966
    Saadut tykkäykset:
    7
    Crashplan käyttöön, $60 vuodessa, ehkä siinä nyt kotvanen saattaa mennä kun tunkee sen 8 teraa sinne ja jos ne pitäis joskus saada ladattuakkin sieltä takaisin :)
     
  14. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Tuttu käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Peilaava RAID on online-varmuuden ylläpitoteknologia. Eli esim. Citymarketin kassasysteemin offlinelle putoamista ja 10000 €/min -vahinkojen estoon kehitetty järjestelmä.

    Raidoittavat RAIDit ovat yksinäisen levyn I/O -nopeuksien tuplausteknologioita. Esim. 50:n yhtäaikaa lähettävän HD-valvontakameran feedin tallennukseen.

    Kummallekaan ei ole kotona erikoista käyttöä. Kaupallisen huijaustoiminnan ammattilaiset ovat vain keksineet ryhtyä kuppaamaan niitä myös henkilökohtaisen datacentterin homeri-pitäjille.



    P.S. Mirror-RAIDia ei ainakaan "varmistukseen" missään nimessä. Itsenäisille JBOD-volumeille kopioi manuaalisesti tavaroitaan. Jos on niin hömelö, että ei pysty kopioimaan kamiksiaan kahteen paikkaan manuaalisesti, pitäisi ymmärtää lomauttaa itsensä datacentterin administraattorin roolista. Sen datacentterin ongelmat eivät nimittäin silloin jää tasan taatusti siihen.

    P.S.S. Pilvivarmistus on hyvä vaihtoehto, jos nettilinjan vetokyky sisään & ulos on vähintään 1 Gbps.
     
  15. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Hehehe :D :D
     
  16. juhaa

    juhaa Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 966
    Saadut tykkäykset:
    7
    Onneksi tuo kommentti tuli vasta nyt :)
    nimim. Juuri tänään uusin Crashplanin sopparin vuodeksi.

    Tämä ei olisi pahanhintainen NAS:n backuppaajaksi, koska kun on ripannu 1000+ levyä, niin voin uskoa että alkaa hieman harmistuttamaan, kun projektin joutuu aloittamaan alusta :)
    http://www.verkkokauppa.com/fi/prod...-LinkStation-Duo-6TB-NAS-verkkotallennuslaite

    PS. Viimeksi Black Fridaynä Crashplanin sai vuodeksi 42% - 100% alennuksella... Jos haluaa säästää sen $60, niin kannattaa
    odotella sinne asti ja katsoa tuleeko uutta tarjousta.
     
  17. Diabolus

    Diabolus Guest Guest

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    519
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä nyt ilmeisesti on hakeuduttu tiettyjen kirjoittajien toimesta hieman sivuraiteelle. Hessulla tuntuu olevan maalaisjärkeä sen verran että korvaamattoman aineiston varmuuskopiot on ilmeisesti jo hanskattu eikä siihen tarkoitukseen olla hankkimassa nassia. Mitä Hessu hakee, on saada CD:t ja DVD:t sellaisenaan mahdollisimman käyttökelpoiseen muotoon mahdollisimman käyttökelpoiselle ja vikasietoiselle kotikäyttäjän laitteelle. Joten eikö kannattaisi unohtaa nyt se muuten ihan fiksu varmuuskopioajattelu, etenkin kuin lähdemateriaaleista on jo olemassa ne kopiot, eli alkuperäiset optiset levyt!:hitme: Kyllä, sen grande catastrophen sattuessa, eli tallennuslaitteen hajotessa tai seotessa vitutus on varmasti otsalohkoa raastavaa, mutta silloinkaan ei mitään korvaamatonta tapahdu. Teettää vaan kovasti lisää työtä. Mielestäni ei ole järkeä hankkia nassia vaikkapa 10 teran kapasiteetilla ja sitten hankkia TOINEN vastaava, jotta saa tehtyä 1:1 backupit, kun ne alkuperäiset levyt voi tarpeen vaatiessa kaivaa vain hyllystä. Tai, jos raha ei ole ongelma, niin siitä vaan, mutta ei tuossa nyt paljoa järkeä ole. Ja ihan yhtä lailla on melko pölhöä satsata pilvivarmistukseen, kun ne alkuperäiset matskut löytyvät hyllystä.

    Vaikka tuossa jo monta olennaista asiaa onkin tullut jo ilmi, niin muutama pointti noin suunnilleen vastaavan urakan tehneenä:

    - NAS ja vikasietoisuus. Eri laitevalmistajat tarjoavat kukin omia ratkaisujaan RAIDin korvikkeeksi. Ovat kyllä eittämättä käteviä, mutta kannattaa pitää mielessä että nämä proprietary-raidinkorvikkeet ovat palautustilanteessa yhteensopivia ei-sitten-vittu-niin-minkään kanssa. Eli jos tulee laiterikko, niin datan palautus on käytännössä mahdotonta. Niin on myös yhtään monimutkaisempien RAID-pakkojenkin (5,6) kanssa. Kun tiedostat asian, niin asian kanssa voi elää ja pistää sen RAIDin tai RAIDinkorvikkeen päälle ja selvitä yksinkertaisesta levyrikosta, etenkin kun nyt kyse ei ole korvaamattomasta datasta.
    - Tilantarve. Joo, tuossa jo laskeskeltiin aiemmin että leffat veisivät esim. 5-9 teratavua. Niin, siis siinä vaiheessa kun olet saanut urakan tehtyä. ÄLÄ mitoita levyntarvetta ja NAS:n kapasiteettia tämänhetkisen tarpeen mukaan, vaan varaudu siihen että tilantarve kasvaa jatkuvasti! Eli: Osta NAS, jossa on riittävästi levypaikkoja JA osta suosiolla suurimpia mahdollisia levyjä mitä laitteeseen saa, eli tällä hetkellä 4 TB levyjä riittäväksi katsottu määrä. On paljon fiksumpaa kasvattaa tallennustilaa vain levyjä lisäämällä kuin levyjä vaihtamalla.
    - Toistolaite. Hanki suosiolla HTPC. PC:n etu on että se on yhteensopiva kaiken mahdollisen kanssa ja on päivitettävissä aina tarpeen vaatiessa. Mikä käyttis ja mitkä toisto-ohjelmat on toki makuasia.
    - Rippaus. DVD-elokuvat ehdottomasti sellaisenaan ISO-imageiksi, vaikka sillä vanhalla uskollisella DVD Decrypterillä. Em. ohjelman ainoa ongelma on se, että jos jotkut levyt sisältävät jonkin eksoottisen lisäsuojauksen, niin DVD Decrypter vanhana ohjelmana ei välttämättä saa levyä ripattua. Takuuvarma ohjelma - joskin maksullinen - on AnyDVD HD. Musiikit EAC:llä FLACiksi, ja vielä kun muistaa olla tekemättä koneella mitään muuta rippauksen ajan, niin EAC on hyvä ja nopea vaihtoehto ihan normaalimoodillakin. Kohta joku tulee kääkättämään, että käytä Paranoid-modea!!1!! Juuhjooh, paranoid-mode on niin hidas että jos nyt jostain kumman syystä havaitset jonkin pieleen menneen rippauksen, niin senkus rippaat levyn uudelleen. Paranoid-mode ei yksinkertaisesti maksa vaivaa ajankäytön vuoksi. Itse käytin leffojen ja musiikin rippaamiseen kahta - jopa kolmea konetta. Siinähän se homma sujui mukavasti televisiota katsellessa ja levyjä vaihtaessa.

    Ihan vain vertailun vuoksi oma systeemini koostuu:
    - PC jossa Bluray asema. Tällä + läppärillä hoidin rippaukset
    - Olkkarista löytyy n. 400€ HTPC, jossa Windows 7, SSD-levy ja XBMC + tilpehöörit.
    - Komerosta löytyy viiden levyn Drobo.
     
  18. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Tuttu käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä nyt jonkunlainen muukin varmistus kuin ne alkup. optokiekkulat olisi tuon mittakaavan datacentterissä oltava. Levyrikosta tulee muuten liian saatanalliset lisätyöt. Administraattori saattaa hajota henkisesti ennen seuraavaa levyä.

    Minä laittaisin käytännön tasolla ja tulevaisuuden kasvunvaran kanssa 8 bayn NAS:n. 4 kiekkoa käyttöön, toiset 4 kiekkoa varmistaa niitä. 8 x 4TB tai 8 x 3TB, siis. EIKÄ RAID:ia! Vaan itsenäisiä JBOD-volumeita. Maksimum sekurityn nimessä ja volumekirjaimessa ei edes spannatuna JBOD:na vaan jokainen kiekkula omana volumenaan. Suurin huoli on käyttäjästä, pystyykö Hessu hanskaamaan 8 levyasemakirjainta ilman sekavuustiloja?? No kyllä minä luotan Hessun kapasiteettiin tässä asiassa.

    Muuten. RAID:ssa on sekin huono puoli, että kaikki pakan kiekot ovat levymoottorit päällä ja platterit pyörimässä aina kun pakkaa käytetään. Nostaa lämpötiloja pienehkössä NAS-kotelossa, aika paljonkin. Itsenäisen JBOD -volumeistuksen kokoonpanossa käynnissä pörisee kiekoista vain se mille on kulloinkin I/O -operaatiollista asiaa. Muut levyt voivat vetää sillä aikaa hirsiä standby-tilassa 0,3 watin kulutuksella. Kasvattaa kiekkojen termokurmootuksellista elinikää.
     
  19. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 903
    Saadut tykkäykset:
    529
    Noinhan sitä luulis, mutta esim. meikun Drobot tulee toimeen 90 Watin virtalähteellä, eikä niitä levyjä ole pakko kurmoottaa koko ajan (säädettävissä 15min-koko ajan päällä) JA kun harvemmin kaikki 5 levyä kulumisen takia prakaa yhtä-aikaa, niin....
    Varsinkin kun tuo valvoo koko ajan noita levyjä ja antaa selkeän signaalin (levyvalo muuttuu vihreästä oranssin kautta punaiseksi ja on muuten tautisen kirkas ja iso tuo valo) ja pakka kestää yhden, tai jos extraturvaa tahtoo, kahden levyn hajoamisen, niin...
    Prakannut levy on helppo korvata uudella samankokoisella tai suurempikapasiteettisella jos tila loppuu...
    Onneksi valojen kirkkautta saa säädettyä, muuten ei töllön katsomisesta tulisi mitään...
    Paketin tuuletin on onneksi hiljainen, ainakin meikun kerrostalon vesipattereihin verrattuna, mutta lienee ensimmäisenä antamassa periksi...
    Kannattais sunkin tutustua...

    T: Vesku
     
  20. Diabolus

    Diabolus Guest Guest

    Liittynyt:
    07.07.2004
    Viestejä:
    519
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässäkin on se ongelma että fyysisen laiterikon sattuessa ei ole lainkaan varmaa, saako datoja palautettua. Skenaario: ostat nassin ja levyt ja konffaat purkin ym. tavalla. 3 vuoden päästä nassi päästää savut. No hiphei, markkinoilla ei olekaan enää samanlaista laitetta tarjolla ja kiitos valmistajan proprietary-ratkaisujen vaikkapa levyformaatin kanssa, uuteen erilaiseen laitteeseen siirretyt levyt eivät toimikaan ilman arrayn uudelleen luomista ja/tai levyjen alustusta -> Data = hävitetty. Lopputuloksena olet käyttänyt kolme vuotta sitten aivan saatanasti liikaa rahaa tehden kokoelmastasi backupit, josta et voi palauttaa mitään.

    Saattaahan toki onni käydä ja siirretyt levyt toimivat kertaheitolla uudessa raudassa, mutta sen varaan ei pidä _koskaan_ turvautua. Liikaa epävarmuustekijöitä.

    Todettakoon nyt vielä pari asiaa:

    1) Ilman raudan kahdentamista (tai pikemminkin eriyttämistä) ei voida koskaan toteuttaa luotettavaa varmuuskopiointia.
    2) Yleisimmät syyt datan katoamiseen ovat järjestyksessä: 1. Stupid User Error. 2. Laitteen bugit, sekoaminen tms. 3. Laiterikko. 4. Haittaohjelmat jne. Mitään näistä ei voi ehkäistä ilman raudan kahdentamista/eriyttämistä.
     
    Viimeksi muokattu: 30.09.2013