Päivää Olen vatuloinut vahvistinvaihtoehtojen parissa osaamatta päättää. Tuttava suosittelee Cambridge Audio AZUR 751R http://www.hifitalo.fi/cambridge_audio_azur_751r_kotiteatterivahvistin Olen kuitenkin jo hankkinut Genelecin 7060 subbarin ja 5 x Genelec G Two -kaiuttimet. Koska kaiuttimet ovat aktiiviset, tuon Cambridgen vahvistin on melko turha. Törmäsin tällaiseen esivahvistimeen Denon: http://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/viritinvahvistimet/av-viritinvahvistimet/denon-dn-500-av-av-etuvahvistin/4582116364444 Tuossa Denonissa olisi lähdöt XLR-liittimin. Eikös tämä piuhoitus mene sitten näin: Denon DN500 XLR-kaapeli -> subbariin (Subbarissa vain XLR:t) --> subbarista jaetaan kaiuttimille? Seuraava ongelma (vai "ongelma"?) on että Genelec G Two:ssa on sisääntulo vain RCA:lla. Tarttis kaiutinpiuhat joissa subbarin päässä on XLR:t ja kaiuttimen päässä RCA:t. Saahan niitä, ei se siitä ole kiinni. Olen vaan ymmärtänyt että oikeat XLR-piuhat olisivat paremmat. Genelecin G Two:t pitäisi vaihtaa pykälää isompaan G Three -malliin. Subbarin pidän koska se on niin hyvä. Kumpi lienee parempiääninen kotiteatterikäytössä, Cambridge Audio vai tuo Denon? Onko tässä järkeä? Jos ei, niin missä sitten? Puh.
Foorumi genelec-miehet taitavat olla vielä joulun jäljiltä niin tokkurassa etteivät pysty vastaamaan joten passiivikaiutinmiehenmietteitä: Henkilökohtaisesti koen tuon Cambridgen olevan ainakin taloudellisessa mielessä aivan järjetön valinta, paitsi jos siinä on mukana jotain aivan maagisia ominaisuuksia joita välttämättä haluat käyttöösi (en jaksa perehtyä). Epäilen vahvasti. Tuolla rahallahan saat jo vahvistimen (Anthem) jossa toimivaksi havaittu huonekorjainkin mukana joka lähes poikkeuksetta on jo järkevä sijoituskohde, huoneesta riippuen toki. Isot pojat ovat kertoneet että "oikeat XLR-piuhat" ovat tärkeät vain hyvin pitkissä ja häiriöille altteissa vedoissa, muuten RCA:lla pärjää kyllä. Voisin melkein lyödä vetoa että hieman edullisemmalla AV-vahvistimellakin äänenlaadun saa virheettömäksi ja säästöön jääneet fyrkat voi sitten vaikka sijoittaa niihin G3 tai mikä vielä fiksumpaa M040 malleihin. Tuosta Denonista taisi olla juttua täällä jo aiemminkin, vaikuttaa alustavasti aika hyvältä, haulla löytynee tarinaa...
Samoilla linjoilla, vaikken minäkään ole g-mies (6010/5040 ei saa vielä virkamerkkiä). Noista kahdesta tuota CA:n hintaa ei peruste juuri mikään. Eli noista se Denon. Muitakin kannattaa vilkuilla, koska sinänsä nuo XLR-liittimet eivät ole mikään välttämätön. Plazalla on varmaan kaksi g-miestä, jotka niitä käyttää, kun about missään vahvistimessa niitä lähtöjä ei ole. Eli kuten yllä jo todettiin: XLR-liittimistä on ainoastaan se etu, että ne ovat häiriöneutraalit. Relevanttia äänitysstudioissa, tarkkaamoissa ja muissa erittäin tarkoissa tilanteissa ja tiloissa, joissa sitä elektroniikkaa riittää ja kaapelia on kilometri. Lyhyemmillä vedoilla, perusjohdoilla ja pitämällä virtakaapelit kulkemasta ainakaan pitkää matkaa kiinni signaalijohdossa ongelmia tuskin tulee. Onko muuten G Threessäkään XLR? Luulin, että koko G-sarja on RCA. XLR sitten 8xxx -sarjassa... Täältä yhden erittäin tyytyväisen käyttäjän ääni Anthemille.
G Three ja G Four ottavat signaalia sisäänsä RCA:n lisäksi myös XLR-liitännästä. Suomalaisten sivujen teknisten tietojen päivittämistä on näemmä laiminlyöty tuolta osin, mutta kansainväliseltä sivulta kohdassa specifications löytyy varmistus XLR liittimille.
Ok. Olen vain lukenut noista balansoiduista XLR:stä ja kun ne kerran subbarista jo löytyvät niin mietin vaan... Elikkäns mennään noilla G Two -kaiuttimilla kun ne jo löytyvätkin tuosta. Piti ihan tarkistaa itsekin etten puhu höpöjä. G Three ja Four omaavat sekä XLR:t että RCA:t. Pienemissä G-sarjalaisissa on pelkät RCA:t. No tuota Anthemin MRX-510 ehdin jo taannoin kyselläkin Mareksilta. Siitä ARC-korjauksesta vähän innostuin. Tuon tutun suositukset vaan laittoivat vähän pakan uusiksi, ja ehdin jo sen jälkeen hankkia nuo Genelecit. Hmh, taidan kuitenkin zoomailla tarkemmin tuota Denonin DN-500AV -esivahvistinta. Kiitoksia teille molemmille.
Pelkästään XLR-liittimien vuoksi vaihtaminen G2->G3 ei ole mitenkäänpäin perusteltua, eli jatka ihmeessä. Anthemissa on esivahvistinlähdöt, joten mitään syytä sille, miksi Anthem ei kävisi Genelecin kanssa ei ole. Ottaen huomioon, että menetät kuitenkin noiden balansoitujen edut subwooferista eteenpäin, niin en murehtisi sitä, että edes vahvistin/subwoofer väli ei ole XLR. Itsellä on kaksikin noita Anthemeita, tosin toinen on ollut jo pidempään erässä all-Genelec -setissä koeajossa ja pahoin pelkään, että vahvistimen sijasta saan erikseen sovittavan summan käteistä takaisin. Eli hyvin toimii.
Jep, imo g2 päivitys g3 ei ole perusteltua, ehkä ei myöskään tarpeellista. En suosittelisi aktiivien kanssa integroitua vahvainta, vaan pelkkää etusta. Tuossa et maksa turhista päätteistä. Noita voi löytyä myös käytettynä. Toisaalta jos 2 tonnin hintaluokassa haeskelee, löytyy aika montakin balansoitua (Xlr:t) vaihtoehtoa.
Niin, esivahvistinlähdöt sisältävän AV-virvan saa kahdella sadalla eurolla. Sen sijaan puhtaita etuvahvistimia ei tuota Denonia lukuunottamatta ainakaan vielä puoli vuotta sitten löytynyt oikein millään alle kahden tonnin hintaluokassa. Ei ne päätteet mitään maksa, päinvastoin, esivahvistimen ostaja maksaa niiden päätteiden puuttumisesta. Syykin on ihan päivänselvä; perinteisiä integroituja av-vahvistimia myydään käsittämättömiä määriä enemmän, kuin puhtaita esivahvistimia. Tuotantovoluumien kasvaessa kappalekohtaiset kulut niin suunnittelupöydällä kuin valmistaessa putoavat. Summa summarum: ei niistä päätteistä koskaan joudu extraa maksamaan ja oikeastaan puhtaan esivahvistimen ostaja miltei maksaa niiden päätteiden puutteesta. Tuo Denon on hinnaltaan outolintu ja erittäin mielenkiintoinen.
Tuon Denonin halpamallin halpuutta selittää varsin spartalaiset ominaisuudet. Ominaisuuslistalla on äänidekooderit, viive- ja volumesäätö ja ei lähes mitää muuta. Älyominaisuudet, automaattimikitykset, huonekorjaukset, nettiradiot ja vastaavat loistavat poissaolollaan. Joillekin tuo sopii mainiosti, mutta joku muu ei ehkä voisi elää ilman toista HDMI-ulostuloa tai älypuhelimen kaukosäädinsovellusta. Mitä yleisesti tulee monikanavaesivahvistimiin, niin tuo edellä sanottu pitää täysin paikkansa. Erillinen esivahvari "täysin ominaisuuksin" maksaa sen reilut kaksi tonnia, kun tavallinen voluumimyyntimallin av-virva päätteiden kera, mutta muuten täysin samoilla ominaisuuksilla maksaa noin 499-799. Kylläpäs tulikin ylimääräistä hintaa, mutta vähän toiseen suuntaan.
Ach, eli on olevinaan pro-malli ilman kuluttajille suunnattua vipstaakkeleilla kosiskelua, raaka työkalu?
Okke, tämä kuulostaa loogiselta ja kääntää taas ajatuksen uuteen suuntaan. Nettiradioista saati älypuhelinominaisuuksista en niin perusta, mutta tahtoisin vahvistimesta laadukkaan ja mahdollisimman automaattisen huonekorjauksen. Sellaisen, minkä kanssa tarvitsisi tusata itse mahdollisimman vähän. Onkos se kuitenkin sitten tuo Anthem MRX-510, missä on edistyneimmät huonekorjaukset? Vai joku muu? Hintaluokka pari tonnia.
Tuosta ei taida juuri testejä olla pihalla vielä (ARC osin paranneltu). Kuitenkin ainakin aiemman sarjan (MRX-x00 -mallit) ARC on menestynyt testeissä sangen hyvin. Yksi hyvä puoli siinä on, että se ihan oikeasti tavoittelee flättiä vastetta. Muilla on ikävää taipumusta ruuvailla subwooferia kuumalle kenties muhkeamman soundin toivossa tai mitä lie munailua. Eikä se subwooferin vaihe tunnu loksahtavan kohdalleen YPAO:lla tai Audysseylla. Toinen ehdottomasti hyvä puoli Anthemissa on se, että huonekorjauksia voi muokata PC:llä (olihan se selvää, että tuon ARC:n ajo vaatii kaikissa tilanteissa PC:n/Windowsin?). Haluatko movie-modeen pikkaisen lisää potkua ja musiikille flätin korjauksen? Onnistuu. Toiseen vähän roomgainia ja toiseen ei. Samaten noita sisääntulojen ohjauksia voi vaihtaa asetuksista loputtomiin. PS3 BD-soittimena? "BDP" -napin alle yhdet asetukset ja "Game" napin alle toiset. Molemmissa sisääntulona se sama HDMI. Ja sitä rataa. Olihan tuo MRX-300 testissä Hifimaailmassa ja otti takkiin Yamahalta/Denonilta. Tosin, niiden hinta oli se kaksi tonnia ja Anthemin melkein puolet vähemmän. Lisäksi kuunteluarviot otettiin ilman huonekorjausta, joka ei edelleenkään ole mitenkään järkevää. Jos se iso pointti on se DSP-korjaus, niin miten halavatussa sen osalta riittää, että mitataan vaste ja se on siinä? Ja se vastekin ilman aikatason mittausta.. Lisäksi pisteitä pudotti muistaakseni äänen paluukanavan, internet-radion ja muun puute. Huom: itsellä on MRX-300, joten siinä mielessä 'puolueellista' tekstiä. Vaikea tässä on Denonia kommentoida, kun en ole koskaan omistanut; muutaman säätöjä ihmetellyt ja testejä lukenut...
Eikö, kuvittelin että noissa juuri maksaa nämä kilkkeet spotify ja verkkotoisto-ominaisuudet. Veikkaisin että äänellisesti näissä on eroa myös, itsellä on toki kokemusta vain maranzin etusesta ja halppis av-vahvareista. Eipä noita mitään av-integroituja kehuttu erityisesti hifimaailmassakaan. Tämä karkoitti minut ostamaan pelkän etusen. http://www.mareks.fi/marantz-av7701-esivahvistin.html kaippa noita on myös onkyolta 2k hintaluokassa. En ymmärrä miksi tässä hintaluokassa pitäisi ostaa integroitu.
Koska tonnilla saa integroiduissa samat ominaisuudet, kuin tuossa kahden tonnin etusessa? Hintaa pari tonnia ja vipstaakkelia vaikka muille diilata. Pitäisi huvikseen kattoa erot samanhintainen Maranzin integroituun. Kysymyshän ei ole siitä, että jossain hintaluokassa pitäisi ostaa jotain. Jos välttämättä haluaa käyttää rahasumman x, niin senhän voi käyttää vaikka saippuaan. Sen sijaan kysymyksiin "millä hinnalla saan hyvän / mikä on paras aktiiveille, max 2K€", vastaus kumpaankaan ei ole etuvahvistin. Hifimaailma pääsääntöisesti vihaa kaikkia AV-vahvistimia. AV-etuvahvistimia en muista edes testatun. Sen lehden mielestä kelvollista ääntä saa vasta kahden tonnin hifivalmistajan kaksikanavaisella. Ehkä.
Periaatteellisella tasolla se että hankitaan G2:n kaveriksi parin tonnin vahvistin on totaalisen typerää. IMHO. Onneksi harrastuksen ei tarvitsekaan olla mitenkään järkevää joten jos mieluisa löytyy niin siitä vaan, mutta takuulla et kuule eroja verrattuna kohtuu hintaiseen av-vahvistimeen. Tietysti jos selkäranka ei kestä että siellä on ne päätteet toimettomana niin sitten. Ainoa aikuisten oikeasti järkevä syy pulittaa moisia summia on se että mukana tulee jotain sinulle lisäarvoa antavaa mukana kuten ARC tai vastaava, tai sitten ihan oikeiden kaiuttimien hankinta siintää jo lähitulevaisuudessa. Genelecit totta kai.
Miksi Eikös tuo vahvari ole juuri se mitä noilla geneillä kuunnellaan ja toistetaan. Kehtaatko vielä valoittaa mihin perustat tämän väitteen? Toisaalta, ehkä pre lähdöistä erot ovat pienempiä kuin integroiduilla suoraan.
Testissä haukutaan 500e Av-virva stereokuuntelussa. Jee. Ei muuten kuulosta sen hintainen kaksikanavavahvistinkaan sen ihmeellisemmältä. Eikä se puolentoista tonnin av-virva häviä samanhintaiselle stereovirvalle äänenlaadussa.
Vahvistimen itsensä vaikutus äänenlaatuun on häviävän pieni verrattuna kaiuttimiin. Jos vahvistimesta vielä otetaan päätteet pois eli mahdollisilla ongelmilla virranantokyvyssä ei ole merkitystä, se pienenee entisestään. Ei se G2 ääni siitä parane, vaikka sen eteen rontattaisiin kymppitonnin Anthemin D2v. Jotain tasapainoa hankintoihin...
Tosin vaikkapa yammun 775 ääni ei parane siitä jos sen perään lyö kymppitonnin kaiuttimet, tätä tarkoitin. Ketjun viimeinen lenkki ei voi korjata alkupään virheitä.