Vahvistimen kytkentä ja kaiutinkaapeleiden pituus?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Xentrifuge, 10.02.2014.

  1. Xentrifuge

    Xentrifuge Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2014
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole ennen ollut 6,3mm plugeilla mitään laitetta, joten kysymys:

    2-kan. Stantonin sub/PA-päätteessä kaksi sisäänmenoa plugeilla. Kotiteatterivahvistimessa out kahdella RCA:lla. Vastaako yksi 6,3mm plugi aina yhtä RCA:ta? Eli tarvitsen kaapelin 2x6,3mm-2xRCA? Esim. http://www.verkkokauppa.com/fi/prod...1-5-2-x-RCA-2-x-6-3-mm-signaalikaapeli-pituus
    Näyttää olevan myytävänä kaikenmaailman Y-kaapeleita, joissa yksi plugi ja kaksi RCA:ta, niin tuli epäselvyys.

    Toinen kysymys:

    Kaiutinlähdöt olikin normi-banskuilla.
    Onko kaiutinkaapeleiden pituuksilla mitään enimmäis-kriteeriä? Eli käytössä olevan tilan vuoksi kahdelle subwooferille joutuu tuolta PA-päätteeltä vetämään noin 10m kaapelia per elementti. Tottunut aina käyttämään päätettä elementtien lähellä, mutta tässä ei ole nyt mahdollista. Kyseessä järeät elementit ja järeä pääte, joten mietin mahdollisia ongelmia pitkillä kaapeleilla.

    Kiitos jo etukäteen.
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Eipä varsinaisesti. Eikä 10m ole kotiteatterissa mikään poikkeuksellisen pitkä veto.

    Periaatteessa riski häiriöille kasvaa narun pidetessä ja ihan ohkaisinta paukkulankaa ei kannata käyttää. Vedä narut siten, että ne eivät mene rinnan virtajohtojen kanssa ja käytä 2,5mm kaapelia, niin ei ongelmaa. Tuokin on todennäköisesti överipaksu (vaikka onkin edelleen ihan naru, eikä edes sormen paksuinen touvi), mutta monessa realistit vs. uskovaiset -kaapelikeskustelussa on todettu, että sähkömekaniikan puolesta tuon paksuuden pitäisi riittää useiden kymmenien metrien vetoihin.
     
  3. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Yksi plugi voi tosiaan haarautua yhdeksi tai useammaksi RCA-kaapeliksi, tai myös joksikin muuksikin. Selitys on yksinkertainen, eli on olemassa ainakin:
    • 2-napaisia plugeja = mono, 1 eristerengas (TS)
    • 3-napaisia plugeja = stereo, 2 eristerengasta (TRS)
    • 4-napaisia plugeja = maa + 3 johdinta, 3 eristerengasta (TRRS)

    Lisäksi löytyy useampaa kokoakin. Ainakin 2.5mm, 3.5mm ja 6.3mm. Sinulle käy varmastikin se suurin (1/4" eli 6.3 mm) ja monoversiona. Kaapeleistasi riippuen saatat tarvita adapterin, joka muuntaa liittimen RCA:sta plugiksi, tai päinvastoin.
    Yksi RCA-liitin siirtää - analogisesta signaalista puhuttaessa - tietenkin aina vain yhden kanavan, koska liittimessä on vain 1 johdin signaalille (tappi/reikä) + maa (ulompi metalliosa).

    Itse signaalillehan tuollaiset adapterit eivät tee mitään. Eli käyttäjän pitää tietää ja ymmärtää, että onko signaali laitteille sopivanlaista. Ja että ollaanko nyt siirtämässä monoääntä, kuten vaikkapa pelkkää stereoäänen vasenta kanavaa.
    Eli esim. 'Left Channel' (1 x RCA) --> 'Left Channel' (monoplugi). Tai 'Stereo Out' (2 x RCA) --> (Left & Right samaan reikään, eli yksi stereoplugi). Tai vaihtoehtoisesti jaetaan tuo samainen stereolähtö kahdeksi monoplugiksi.

    [​IMG]
    Se suurin, eli 6.3 mm (1/4") monoplugi
    TS (Tip & Sleeve, eli 1 eristerengas) --> maa + 1 signaali (mono)
     
  4. Xentrifuge

    Xentrifuge Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2014
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksista!

    Ok. Aioin ensin vetää nuo 4.0mm kaapelilla, mutta jos tuo 2.5mm riittää, niin sillä sitten. Kyseessä kaksi 15":sta ja kummallekin 600-900w ja matkaa kertyy sen 10m.

    Juurikin tuolla 6.3mm plugilla. Se olikin tosiaan mietinnässä, että kun päätteen takana on sisäänmenot kahdelle plugille, niin tarkoittaako ne normaalia oikeaa ja vasenta kanavaa, kun ei ole merkitty.
    http://www.manualslib.com/manual/164883/Stanton-A-1800.html?page=5#manual

    5.1 vahvistimelta 2xRCA right & left eli vastaako nuo plugipaikat samaa ja tarvitsen vain 2xRCA-2x6.3mm - kaapelin? Eli right toiseen plugiin ja left toiseen?
     
  5. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 043
    Saadut tykkäykset:
    357
    Lukeehan tuolla CH 1 ja CH 2, eli kanavat yksi ja kaksi. Ilmeisesti koska kyseessä on PA-vahvistin, niin valmistaja ei ole ottanut käyttäjän puolesta kantaa siihen, että mihin kanavia käytetään. ;) Näköjään liitännät ovat balansoituja, mutta kuten ohjeessa sanotaan:
    Tuollainen 2xRCA - 2x6.3mm on siis balansoimaton kytkentä. Lyhyillä vedoilla (muutamia metrejä) häiriöitä tuskin kotioloissa tulee. Balansoitu kytkentä edellyttäisi, että vahvistimessasi olisi XLR-liitännät RCA:n sijasta.
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kumpikin liitin kuljettaa yhden äänikanavan balansoituna. Plugi on päälle päin sama kuin stereoplugi, mutta kahden äänipinnin ja yhden maan sijaan siinä on maa, äänipinni sekä vastakkaisvaiheinen äänipinni. Balansoimatonta plugia voidaan käyttää myös, mutta riskinä on maalenkki ja häiriöt. RCA-liitin on balansoimaton, eli monoplugi -> RCA sovittimet ovat tähän vahvariin sopivia, mutta riskinä on nuo häiriöt.

    5.1 vahvistimessa lienee ihan erillinen lfe/subwoofer out, se on se .1 kanava siinä vahvarin nimessä. Käytä sitä yhtä ainutta erillistä subbarin RCA-ulostuloa, ja kytke vahvarista päälle tuo "6. Bridge / Stereo / Parallel switch - This switch changes the amplifier operating mode between stereo, mono bridged, and parallel." Tämä tarkoittaa sitä, että vahvistin ottaa äänen vain 1. liitännästä ja toistaa saman signaalin molemmista kaiuttimista.

    Tämä siksi, kotiteatterivahvarista löytyy jakosuodin ja säädöt juuri tuolle .1 kanavalle, mihin subbari on tarkoitettu kytkettäväksi. R+L pääkanavien säätely olisi erittäin ongelmallista, koska niiden säädöt vaikuttavat suoraan pääkaiuttimiin myös, eikä jakosuotoakaan voida niihin tehdä..

    Niin ja olihan tässä siis kuitenkin subbareista kyse?
     
  7. latexii

    latexii Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 211
    Saadut tykkäykset:
    612
    Balansoimattomassa kannattaa muistaa että monien pa-päätteiden input sensitivity on aivan eri kun mitä esim. kotiteatterivahvarit antaa RCA:sta pihalle. Näinollen voidaan joutua laittamaan tasot tappiin esim. subwoofer preoutin suhteen että saadaan riittävästi jänöä PA-päätteelle, jotta se voi toimia täysillä. (Kaikissa tapauksissa tämäkään ei riitä, kuten omassani ei riittänyt, vaan vaati väliin samsonin s-convertin)