Plazan keskeneräiset setit ja "toisteks parhaat" eli vinkkejä ja kehitysehdotuksia

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana jlaitila, 26.03.2009.

  1. luru

    luru Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.09.2005
    Viestejä:
    186
    Saadut tykkäykset:
    0
    Edelliseen tilanteeseen hiukan päivitystä. Lisätty Ecophon 600x600x40 levyjä kaikkiaan 15 kpl seinille. Ripustus mielestäni kohtuullisen nätti epäsymmetrisillä säleikkörimoilla. Samalla levyt on saatu irti seinästä noin 40 mm. Vaikutus sointiin oli yllättävän vähäinen. Aikomus on rakentaa laskettu katto, jolla edelleen vähennettäisiin kaikuvuutta ja ehkä vähän vaimentaisi bassoaluettakin. Diffuusion osalta olen tyytynyt satunnaisten kalusteiden vaikutukseen, mutta huone ei edelleenkään ole missään nimessä "tumppu". Basso-ongelma 35/70/105 Hz on edelleen mitä melkoisin, EQ:lla saa spottiin siedettävän vasteen, mutta halu olisi korjata asiaa enemmän ainakin 70 Hz ja siitä ylös. Ehdotuksia? Hyllykötöstykset ovat kaikki tietysti helposti purettavissa - etuseinässä niiden tarkoitus oli etuseinän heijastusten vaimentaminen, takaseinän hylly on siellä lähinnä "koska sellainen nyt oli ja villoja jäi yli". Villat ovat myös kovin kevyttä Paroc Extraa, olisikohan tilanne radikaalisti parannettavissa, jos kaikki villat korvaisi raskaammilla? Sehän ei ole kovinkaan suuri kustannustekijä.

    Summa summarum: huone on nyt varsin miellyttävä kuunteluympäristö, mutta toivon edelleen parannusta katolla, jolla myös tykkikäyttöä ajatellen hajavaloon voisi puuttua (esim. Ecophon mustaa levyä + Extra Bass).

    https://www.dropbox.com/sh/3wkqhxqtixnfs09/AvKwc-YSoU

    Kommentteja, kiitos!
     
    Viimeksi muokattu: 04.12.2013
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Eihän noin alas mikään levy pure... Resonaattori kyllä.
     
  3. luru

    luru Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.09.2005
    Viestejä:
    186
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näinpä se taitaa olla juu.
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Esim. Ecophonin 4cm paksu Wall Panel toimii jonnekin 500hz saakka, kunnes vaimennustehoa putoaa ja alla 125 ollaan jo olemattomissa. Sombra Gamma puree jossain määrin 250hz alla, mutta heijastaa kohti korkeita, joten senkin käyttö on niin ja näin. Saisihan tuota vaimennettua jollain raskasvillalla, mutta rakennepaksuus olisi äkkiä se kuuluisa metri.

    Extra bass oli vähän outo tuote, se on oikeasti todella kevyttä lasivillaa valkoisessa muovikelmussa, ei mitään levyä. Tehostaa ilmoitettujen speksien mukaan ohuen Sombran vaimennustehoa, mutta eipä sekään kovin alas. Tosin eipä se paljoa maksakaan verrattuna levyihin...
     
  5. kaleido

    kaleido Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    28.04.2013
    Viestejä:
    68
    Saadut tykkäykset:
    3
    Pitääpä täältä kysellä vinkkejä nyt kun opiskelujen päätyttyä on vihdoin päässyt rakentamaan omaa kotiteatteria. Vuokra-asunto tosin, niin se pistää rajoitteita akustiikalle. Ehkä muutaman vuoden päästä pystyy rakentamaan oman "mään cave:n".

    Kuitenkin subbarin liityttyä settiin on säädöt aiheuttaneet päänvaivaa.
    Jos joku pk-seudulta mittarin kanssa haluaisi tulla auttamaan säädöissä niin pistäthän privaviestiä. Hermannissa, Sörnäisten lähistöllä sijaitsee.

    Kaluston olen subbaria lukuunottamatta hommannut Marek:lta. Subbari on L-soundista.

    Vahvistin: Yamaha RX-A1020
    BR soitin: Oppo BDP-103EU
    Kajarit: B&W CM5
    Kangas: Grandview Flat Series 100"
    Tykki: Epson EH-TW8100
    SuB: SVS PB-12 NSD

    Ensi kevään aikana on tarkoitus hommata vielä B&W CM1 taakse ja B&W CMC keskelle. Sitä ennen mennään kuitenkin tälläsellä setillä:
    Katselupaikalta
    Taaksepäin

    Subbarin asetukset ovat alustavasti säätyneet näihin asetuksiin

    Vinkkejä ja säätöapuja!?
     
    Viimeksi muokattu: 07.12.2013
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    No ainakin tuo subwoofer on väärin säädetty. Ruuvaa se crossover DISABLE/LFE -asentoon. Jakosuoto AV-vahvistimesta eikä kahta suodinta samaan aikaan..
     
  7. kaleido

    kaleido Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    28.04.2013
    Viestejä:
    68
    Saadut tykkäykset:
    3
    Thänks! Korjattu, mutta mitä varten toi Crossover säätö edes on? Saanko nyt subbarin toiston silti niin matalalle kuin mahdollista? Vahvarissa on Bass Cross Over säätö 40Hz ja se on YPAO mittauksen mukaan. Molemmat etukajarit säädetty Largeksi.
     
    Viimeksi muokattu: 07.12.2013
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Pöpelikössä kynnetään.

    Tuo cross-over -säätö määrittää, miltä taajuudelta signaali jaetaan subwooferin/kaiuttimen välillä. Esimerkiksi käyttämästi 40hz tarkoittaa, että 40hz asti subwooferille ja 40hz yläpuolella kaiuttimissa. Kahta säätöä ei ole mitään syytä käyttää yhtä aikaa, eli ohita se subwooferin säädin. Huom: tuo ei sinänsä vaikuta (muuta kuin parilla ongelmallisella subwooferilla, joka sinun ei ole) toiston alaraja-taajuuten mitenkään. Eli tuo muuttaa vain ja ainoastaan sitä, miten ylös saakka subwoofer toistaa, ei sitä, miten alas. Eräissä subwoofereissa jakosuodin vaikuttaa koko vasteeseen eikä vain jakotaajuuteen, jolloin edellä viitattu ei pidä paikkaansa. SVS:llä ei ole tätä ongelmaa.

    Mutta sitten: tuo "large" tarkoittaa, että bassojen uudelleenohjausta ei tehdä eli subwooferisi on kaikella todennäköisyydellä mykkä musiikkia kuunnellessa. Ellei sulla ole sitten SUB = XTRA BASS päällä. Jos on, vaihda tuo LFE.

    No niin. Ensinnäkin tuo large vaihdetaan small. Saadaan se subwoofer hommiin. Toinen juttu, että vaihvistimesi pääsee vähemmällä rääkillä, jos nostat jakotaajuuden - ja siten tuuttaa subwooferille enemmän kaistaa - ainakin 60hz tai jopa 80hz. Peukalosääntönä niin ylös kuin voi ilman, että subwoofer paikallistuu omaksi äänilähteekseen. Todennäköisesti yleisin valinta on 80hz. Itsellä on 60hz, mutta se johtuu etukanavien viritystaajuudesta, ei subwooferin paikallistumisesta.
     
  9. luru

    luru Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.09.2005
    Viestejä:
    186
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aina :)

    TL;DR: Pohdinta jakotaajuuden valinnasta kiinnostaa.

    Vahvistimen kaiutinasetukset ymmärrettäviä, check.

    Osaisitko ohjata johonkin lähteeseen, jossa selvitettäisiin enemmän jakotaajuuden valintaa? Jos käytössä ovat aktiivikaiuttimet, joiden taajuusvaste yltää suorana sinne neljänkympin haminoille, niin onko jotain syytä miksi kannattaisi suosia subwooferia myös tuota ylempänä, esimerkiksi tosiaan 60 tai 80 Hz jakotaajuutta käyttämällä? Mittaamatta ja speksejä lukematta en järin paljon luota konsuumerivahvistimen jaon jyrkkyyteen, jolloin syntyykö tässä uusia ongelmia jakotaajuuden ympärille? Kummasta on esimerkiksi odotettavissa vähäsäröisempi signaali? Selvyyden vuoksi kerrottakoon, että stereopari on Genelecin 8250 ja subbari XXLS-400 (jonka mitättömyyden olen kyllä jo havainnut, mutta saa kelvata toistaiseksi). Eihän sille subbarille siis tässä tapauksessa 40 hertsin alla kauheasti hommaa jää, kun loppuvat kyvytkin aika äkkiä kesken. :)

    Miten tässä tapauksessa subbarin käyttäminen "extra bass"-tyyliin "rinnalla", ja taas verraten jakotaajuuteen? Eli silloinhan pääkaiuttimille (ja surround-pöntöille) täysi kaista (joka loppuu sitten luonnostaan sinne vähän alle neljänkympin, mutta ehkä loivemmalla käyrällä) ja subbarilla loput. Törmätäänkö tässä erityisesti ei-toivottuihin ilmiöihin, luultavasti?

    Korjauksista: pääkaiuttimet tietysti GLM:llä, subbari Anti-modella, Surrur-voimakkuudet vahvistimen säädöillä (eq flättinä). Takana on toistaiseksi ihan passiivinen trusted old Hifi 12/2-pari, joka saa myös riittää toistaiseksi. Senkin toisto ulottuu kohtalaisen alas, jos volyymia ei vaadita liikaa.
     
  10. JS83

    JS83 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 552
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitos teippausvinkistä!!!! Näin minäkin aion Monolith subbarilleni tehdä, että saan sen uuteen asuntoon sopimaan :naminami:

    Jouduitko ottamaan vahvistimen ja elementin pois ennen teippausta?
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Passiivikaiuttimilla yksi hyvä syy nostaa jakotaajuus esim. siihen 80hz on keventää vahvistimelle tulevaa kuormaa. Alabassot kun vaativat tehoa. Aktiivien kanssa - ainakaan silloin, kun aktiivien oma vahvistin on riittävästi mitoitettu - tätä perustelua ei enää ole. Olettaen, että aktiivit toistavat bassot luvattuun alarajaan asti puhtaasti, niin oikeastaan ainoa harkittava seikka on taajuusvaste ja equtuksen tarve: subwoofer on vapaammin sijoiteltavissa ja sille saa edullisemmin hyviä korjaimia, kuin pääkanaville. Eli: millä jakotaajuudella saat suorimman vasteen? :)

    Mjaah, mitä nyt Hifimaailmassa testattu, niin viime vuosina nuo on jo toimineet.

    Tuo taitaa olla huono idea about aina. Tuolloinhan sama signaali ajetaan sekä asianomaiseen kanavaan, että subwooferille. Vaihevirheitä, toistensa kumoamista ja muuta metkaa luvassa. Sekä plazalla, että jossain vanhemmassa Hifilehden arviossa tuohon suhtauduttiin erittäin kriittisesti (vanhemmmissa Yamahoissa tuon nimi oli SUB/LFE = BOTH, joka kertoi huomattavasti siitä, miten tuo toimi...).
     
  12. luru

    luru Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.09.2005
    Viestejä:
    186
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos, aika lailla tähän tyyliin itsekin tuumailin, mutta aina on mukavaa saada tukea ajatuksilleen :)
     
  13. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 042
    Saadut tykkäykset:
    356
    x_jmt_x kommentoi vahvistimen näkökulmasta, mutta kyllä jakotaajuuden nosto helpottaa kaiuttimenkin kuormaa. Ylemmät bassot toistuvat puhtaammin, jos kaiutinelementin ei tarvitse toistaa niitä alempia taajuuksia. Tilanne korostuu äänenvoimakkuutta nostaessa. Eri asia tietty on, että onko omassa kuuntelutilassa tarvetta saada kaiuttimesta 90dB tai 100dB ulos.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Erittäin aiheellinen huomautus! Joskin todennäköisesti tässä tapauksessa - kuten myös vahvistimen kuormaa koskeva oma kommenttini - sinänsä irrelevantti, että Genelecin kaiuttimet taitavat toistaa puhtaasti sen, mitä toistavat, ja sitten leikkaa suojapiiri.
     
  15. Gate

    Gate Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2006
    Viestejä:
    123
    Saadut tykkäykset:
    0
    En. Enkä tehnyt itse vaan ihan ammatti teippari. Tuo subi kun ei ole ihan kantikas, niin kaveri joutui venyttelemään teippiä puhaltimen kanssa.

    Ammattilaiselle tuo homma mielestäni kannattaa antaa (ellet ole "sivellin" miehiä). Itse en ikimaailmassa olisi saanut leikattua esim. tuota elementin ympärystä tasaiseksi.

    Hinnat olivat 250-60€ eli kannattaa kysellä ja kilpailuttaa.
     
  16. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Teippaus oli hyvä veto! Peukut ylös! :thumbsup:

    Ei harmita sitten joskuskaan, jos kaipaakin alkuperäistä ilmettä subbarille.

    P.S. Voisko tuota jakotaajuuskeskustelua jatkaa jossain sopivammassa ketjussa.
     
  17. silleeni

    silleeni Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2002
    Viestejä:
    144
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vihdoin sain aikaseks tilata kunnollinen screeni ja teatterissa on nykyään desibeliovikin paikallaan. Meinas olla maalatulla kipsilevyllä vähän pimeä 3D kuva mitsubishin HC9000 tykillä, mutta tuolla Amleto 2.8 Gainin ruudulla on jo ihan ok. 2D kuva meinaa mennä liian kirkkaaksi jo joissain tilanteissa :) Enää viimeinen "helppo" homma on laittaa ne lopulliset etukanavat (genelec 8250) kuhan herkii köyhtymästä. DSP mikki ja softat oottaa valmiina.
     

    Liitetyt tiedostot:

    • 004-.jpg
      Tiedostokoko:
      46,4 KB
      Katsottu:
      881
    Viimeksi muokattu: 19.02.2014
  18. Colt Walker

    Colt Walker Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2014
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Keskikanavaan kytketty kaiutin kyljelleen aseteltu, toisin kuin parempi vaihtoehtoisesti pystyyn, miksi?
     
  19. silleeni

    silleeni Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2002
    Viestejä:
    144
    Saadut tykkäykset:
    0
    tuo kajari mahtuisi vissiin pystyynkin mutta lopullinen kajari on tarkoitus laittaa kyljelleen. Ei kai tuossa erityisempää syytä ole, ehkä hieman ylempänä on akustinen keskipiste kyljellään niin ei tule eturivin kaverien päät äänen eteen. Ei siinä suurta eroa ole mielestäni :)
     
  20. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 342
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hain Biltemasta yhden ledivalosetin ja laitoin 60" näytön taakse. Ei riittänyt kuin sivuille. Pitää ostaa pari settiä lisää että saa myös ylä ja alapuolile. Valkoinen valo korostaa kivasti pinkihköksi maalattua syvennystä. Kuva on liian pimeä että näkyisi näytön alla oleva laite taso joka on vanha ruuvipenkki joka sattui sopimaan just eikä melkein tohon syvennykseen :D
    katso liitettä 2014-10-16 22.55.12.jpg

    MIten noi upatut kuvat saa näkymään kuvina eikä vain linkkeinä?