M040:t olisi varsin helppo vaihtaa Behrujen tilalle. Ruutinassakat vaatisivat hieman laitteiden uudelleenjärjestelyjä. Nitrot olisivat sitten jo liian isot. Etukaiuttimien päivitys kiinnostaa, jos sillä saisi entistä tarkemman stereokuvan ja siistimmän diskanttitoiston. Tässä vielä kuva olkkarista: Spoiler Oikeanpuoleinen subbari on siirretty takaseinälle kuvan ottamisen jälkeen. Mites sitten 8040A mahtaisi toimia, jos sellaiset löytyisi käytettynä sopivaan hintaan? Itse pidän enemmän sen ulkonäöstä kuin M040-mallista.
Propsit tuosta keskikaiuttimesta. Kerrankin näkee samanlaisen kaiuttimen ja oikein päin keskellä. :thumbsup:
Näin ihan kommenttina: ongelmia stereokuvaan aiheuttaa melko varmasti tuo sohva vasemman kaiuttimen edessä, veikkaan myös että etukaiuttimien melko suuri etäisyys toisistaan (paljonko?) vrt. kuunteluetäisyys. Faijalla on olleet Genelecit noin leveellä joskus ja valitettavasti äänikuvan tarkkuus kyllä kärsi, varsinkin solistin "keskitys" keskelle.
Enpä muistanut sitä, että pääkaiuttimia on kuvan ottamisen jälkeen siirretty hieman lähemmäs toisiaan. Nykyään niiden välinen etäisyys on sama 280cm kuin etäsyys kuuntelupaikalle. Eli ne muodostavat tassivuisen kolmion kuuntelupaikan kanssa.
Näin btw, oletko mitannut etäisyyden kuuntelupaikalta kaiuttimiin suoraan ("kateetti") vai kaiuttimen suuntauskulman suuntaisesti ("hypotenuusa")? EDIT: Laitoin omat 8030:set samalle etäisyydelle toisistaan kuin on kuunteluetäisyys niihin (eli kuuntelupaikan ja kaiuttimen välinen kulma on 30 astetta, kuten Genekin ohjeistaa). Periaatteessa tasapainoisempi, avarampi ja avonaisempi soundi, mutta huoneen epäsymmetriasta johtuen äänikuva (solisti ja rumpusetin virveli) puoltaa oikealle. Lisäksi 90-200 hz:n alueella on korvillakin kuultavissa erittäin suurta vaihevirhettä, ts. ääni kuulostaa tulevan takana vasemmalla olevasta syvennyksestä, kulmasta, johon keittiökalustus loppuu. Tuota oli kapeammalla asettelullakin, mutta ei näin paljoa. Huonemoodit hieman heltisivät, mutta ei tämä näinkään nautinto ole. Mulla on ollut DTS:n downmiksauksen kanssakin ongelmia (takaäänet painautuvat oikealle), mutta ilmeisesti sekin on ainakin osittain tämän huoneesta & kaiuttimien sijoituksesta johtuvan vaihevirheen aiheuttamaa.
Ihan suoraan kaiuttimesta korvaan. Eli sama etäisyys, jonka olen laittanut av-vahvistimeen pääkaiuttimien etäisyydeksi .
Osaisikohan joku neuvoa, että miten noiden Genelecin M030 mallien virransäästön PITÄISI toimia? Omat tuntuisi olevan aktiivitilassa lähes kokoajan. Välillä kaiuttimet vaan käväsevät virransäästössä ( tai niin ainakin oletan kun vihreä valo muuttuu punaiseksi ja kuuluu pieni räpsäys ) mutta n. sekunnin päästä palaavat taas aktiivitilaan. Kaiuttimet tekee samaa vaikka eivät olisi kytketty muuhun kuin pistorasiaan. -rCon
Pitäisi saada keskikaiutin ja valitettavasti ainoa mahdollisuus sijoitukseen on television päälle kylkiasentoon. M030 sopisi hintaluokkaan, mutta sen kurvikas kylki ja isopodin puute herättää kysymyksiä. Saisiko sitä pysymään tukevasti kyljellään ja mitenkä on soundien laita, kun refleksiputki on kaiuttimessa kuitenkin alaspäin? 8030 taas on liian kallis omaan budjettiin. Pääkaiuttimina kyseiset, joten se olisi paras vaihtoehto, mutta mitenkäs esim nämä soveltuisivat tuohon hommaan: Behringer B2030A Truth JBL LSR 305 Yamaha HS 5 tai HS 7 Varsinkin kokemukset tuosta JBL:stä kiinnostaisivat.
Ei paras, vaan ainut vaihtoehto. Etenkään mitään tyystin eri merkkistä kaiutinta ei pidä missään nimessä alkaa sotkemaan keskariksi, ikinä eikä missään tilanteessa! Onko tila ihan oikeasti niin ahdas, että on pakko kääntää poikittain? Korkeus 285mm vs. leveys 189mm, eroa mitassa on kuitenkin vain 10cm. Eikö todellakaan mahdu oikein päin asennettuna paikallensa? 2-tie asetelman kääntäminen sivuittain olisi epäoptimaalinen ratkaisu valmistajasta riippumatta. Taajuusvasteeseen tulee kippuraa, jos kuuntelija poistuu yhtään keskilinjalta sivulle päin, eli sohvan päätypaikalla istuva kärsii..
Jätä kokonaan hankkimatta, parempi ilman. Kunnollinen, oikea valinta keskikanavaan kytkettäväksi toistimeksi on sama kuin vasemmassa sekä oikeassa pääkanavassa, eli juurikin 8030-malli. Muissa kailottimissa ei järkeä.
Virransäästön pitäisi toimia siten, että kaiutin menee nukkumaan noin 30 minuutin kuluessa signaalin loppumisesta, ja vastaavasti menee uudestaan päälle, kun signaalia jälleen syötetään. Kuvailemasi toiminta vaikuttaa virheelliseltä. Suosittelen ottamaan yhteyttä meidän huoltoon takuukorjausta varten: http://www.genelec.fi/yhteystiedot/
TV:n alle ei voi laittaa, ei ole tilaa. Ja vaikka olisikin, niin se olisi melkein lattialla ja soittaisi suoraan sohvapöytää päin. Päällä on ainoa vaihtoehto ja silloinkin kaiuttimen alareuna olisi ~95 cm korkeudella lattiasta, vaikka tv alhaalla onkin. Seinäteline TV:lle olisi varmasti passeli ratkaisu, mutta mahdoton, kun en saa porata seinään. Eli pystyasennossa kaiuttimen akustinen akseli olisi jo niin paljon korvaa ylempänä, että suuntauksen alaspäin pitäisi olla erittäin jyrkkä ja sekin on ongelmallinen (eipä tällaisia lattialla seisovia jalustoja juuri taida olla?) Yksin katselen leffoja eli sweet spotissa istun silloin, kun soundeista haluaa enempi nautiskella. Entäs, jos kääntäisi kaiuttimen väärinpäin, diskantti alaspäin siis? En tiedä testin luotettavuudesta, mutta tästä jo sai käsitystä JBL LSR 305:sta ja Yamaha HS 5:sta: https://www.youtube.com/watch?v=9oFwIyxSKjY Videolla soivat kolmet kaiuttimet ja välillä itse lähdemateriaali sellaisenaan. IMO Yamaha honottaa alemmalla keskialueella (500-900 hz) ja on ylemmällä keskialueella/alemmalla diskantilla tukossa, JBL:ssä taas 100-300 hz honottaa ja ylin diskantti on korostunut, hieman loudness-mainen sävy. KRK:n purkkeja en tuon perusteella edes harkitsisi.
Akustisen keskipisteen korkeus ei muutu 'lähes miksikään' kylkiasennossa: viivapiirros (pdf). Eroa muutamia senttejä, eli prosentteina suhteessa tuohon lähtötilanteen metrin korkeuteen ei mitään havaittavissa olevaa eroa.. Jalustaksi sopii tv-tason takana turvassa ollessaan vaikkapa K&M 260/1 standplatella varustettuna. Korkeus säädettävissä välillä 870-1575mm. Minulla on juuri tuollaiset jalustat standplatejen kanssa 8030A surroundien alla ja korkeus nykyisessä asennossaan on 100cm. Isopodin suuntausvara riittää tuolta korkeudelta vielä helposti alle 200cm kuunteluetäisyyksille siten, että kaiuttimen naamataulu osoittaa oikeaoppisesti suoraan kuulijan päätä kohti. Jos kaiutin sijaitsisi välittömästi kulkuväylän vieressä, niin silloin en aivan luottaisi K&M:n pystyssäpysymiseen, vaan hankkisin mieluummin jämerämmän ja tukevamman Genelec Z8000-409B jalustan. Mutta sinullahan siitä tv-tason ja seinän välistä ei ilmeisesti tule kukaan kulkemaan, joten kaatumisvaara on olematon. + Satunnaisesta Youtube-videosta ei voi päätellä yhtään mitään jonkun satunnaisen kaiuttimen sopimisesta keskariksi täysin toisten kaiuttimien kanssa! Joko G Three tai sitten 8030A, molemmat ovat äänellisesti identtiset, erot vain liitännöissä ja herkkyyksissä. Mieluummin ilman keskaria, kuin jonkin satunnaisen kanssa.
Nuo vaikuttaisivat ihan ok:lta, jopa tuo alalevyn halkaisija sopii tv-tason taakse, kun sitä vetää hieman eteenpäin. Mitenkäs noilla soisivat pääkajarit, kun nykyisin on tällaiset Atacaman SE6 -jalustat alla: http://www.stoneaudio.co.uk/?product=atacama+se6+speaker+stands ? Noissa kolisee tuo pystysuuntanen osa, kun sormella koputtelee. Ei voikkaan. Mutta sai siinä sävyllistä käsitystä. Kumpikaan, Yamaha tai JBL, ei siltä osin vakuuttanut.
Mikäli pääkanaviin on jo kytketty 8030A -toistimet, niin kytkisin keskikanavaan sellaisen myös. G Three maksaa enemmän, ja eroaa mm. värityksen osalta - vaikka toisto onkin identtinen. Näinpä.
Kenelläkään kommentteja 8040A ja M040 välisistä eroista? Uutena 8040A mallia saisi täältä 849/kpl ja M040 hinta 598/kpl. G Four näyttäisi maksavan halvimmillaan 1069/kpl, joten se ei ainakaan sovi budjettiin. Käyttötarkoitus siis olisi olkkarissa olevan kotiteatterin etukaiuttimet.
Normaali kuuntelukolmio taitaa olla tasasivuinen kolmio. Tuon kuvan perusteella takana oleva sohva on jopa liian kaukana suhteessa kaiuttimien etäisyyteen toisistaan. Tosin skobejen laittaminen nurkkaan ei yleensä ole optimaalisin ratkaisu.
Kuva valehtee, sillä kuvakulma liioittelee sohvan ja kaiuttimiein välistä etäisyyttä. Ja kuten jo tuossa aiemmin totesin, pääkaiuttimet ovat nykyään hieman lähempänä toisiaan ja ne muodostavat kuutelupaikan kanssa tasasivuisen kolmion. Eikä niitä oikein saa enää lähemmäksi toisiaan toisen subbarin takia. Kaiuttimien ja subbari(e)n sijoitusta on jo hierottu monta vuotta, joten ideat ja vaihtoehdot alkaa olla vähissä. Tässä mspaintilla nopeasti piirretty pohjapiirrustus olkkarista: Spoiler
8000-sarjaa ei saa rikki lekallakaan, mutta mikä on tämän uuden M-sarjan lapsikestävyys eli soveltuvuus perhekäyttöön? Diskantti näyttää olevan suojattu jotenkin, mutta bassoa ilmeisesti ei?
Eiväthän nuo todellakaan täysin hievahtamattomat ole. Painoa on niukasti ja limpun halkaisia lopulta aika pieni. Siksipä en suosittelisikaan näitä jalustoja kulkureittien varrelle, silloin olisi riskinä että ohi kulkeva pyyhkäisisi jalustan helposti nurin 'hihan kosketuksella'. Rakenne sinänsä on simppeli ja laadukas, eikä tuossa ole mitään rämiseviä tai resonoivia osia. Jos kajaria tökkää sormella varovasti, niin jalusta jää heilumaan yli sekunnin ajaksi ennen stabiloitumistaan. Nuo on kuitenkin varsinaisesti tarkoitettu mikrofoneille, eikä useamman kilon kaiuttimelle. Sikäli Genelecin oma merkittävästi kalliimpi ja merkittävästi tukevampi jalusta olisi merkittävästi parempi. Materiaali, eli UPM Formi, on käytännössä 'vain' puukuituvahvisteista muovia. Materiaali ei ole kovamuovimaisen 'soiva' vaan täysin kuollut ja raskaan tuntuinen. M-sarjan koteloiden seinämävahvuus on heiman alle puolen sentin luokkaa. Joka suuntaan kaareva muoto sekä sisäiset rivoitukset jäykistävät koteloa merkittävästi, mutta terävällä esineellä ja tarpeeksi suurella voimalla kolauttamalla varmaan saisi reiänkin syntymään. Ei tosin kovin helpolla, sillä tuntuma on erittäin kova ja jäykkä. Mid-woofer on suojaamaton, eli pahasti alttiina sotkuisille näpeille ja lemmikkien kynsille.