Ostin jokin aika sitten kaiuttimet (XTZ 99.36 MKII), ja vahvistimia testaillessani kävi ilmi, että asunnossani on tällä hetkellä kauhea akustiikka. Huone aiheuttaa ilmeisesti vaihevirheitä äänentoistoon ja saa kaiuttimet kuulostamaan todella huonoilta. Muutin asuntoon vasta jokin aika sitten, enkä ole vielä ehtinyt laittaa seinille mitään. Kaiuttimien takana on maalattu betoniseinä ja sohvan takana on osittain seinä lähellä ja osittain kauempana. Tuossa alla näkyy pari kuvaa huoneen muodosta ja kalusteiden sijoittelusta. Miten tällaisessa huoneessa voisi parhaiten parantaa akusitiikkaa? Haluaisin jotain tyylikästä, mutta silti mahdollisimman hyvin akustiikkaa parantavan sisustusratkaisun. Toimisiko tässä esim tuohon sohvan taakse joku isohko kangastaulu, ja TV:n + kaiuttimien taakse joku suurempi akustiikkalevyistä (tms) tehty epämääräinen sommitelma? Aiheuttaako tuo sohvan takana oleva osittainen seinä ongelmia akustisesti? Olisiko parempi sijoitella kalusteet jotenkin muulla tavalla? En viitsisi laittaa tämän huoneen seinien sisustukseen kauhean paljon rahaa, ehkä maksimissaan 150-200 euroa. Riittääkö sellainen budjetti? Mistä akustiikkaa parantavia sisustuselementtejä saisi halvalla?
Ongelmia aiheuttaa kuuntelupaikan takana osittain oleva seinä sekä kaiuttimien läheisyys parvekkeen puoleiseen nurkkaan vrt. sitä vastapäätä olevaan. Jos kääntäisit laitteiston 45 asteen kulmaan tuonne parvekkeen ikkunanurkkaan ja sohva sitä myöden samaan kulmaan tuohon avoinaisen tilan "eteen"? En tosin kuvasta päätellen osaa sanoa, mahtuisivatko oikeasti näin, ja onhan tuossa hellasärönkin riski.. Paljon on huonella korkeutta? Sekin voi tehdä akustiikasta kamalan. Mutta saahan tuota paremmaksi, kun laittaa kaiuttimien taakse, kuuntelupaikan taakse ja kattoon (jos korkea, niin laskee sitä alemmas akustiikkalevyillä tms). Tokihan tuossa vaikuttaa sohvan epäsymmetrinen muoto ja sohvapöydän paikkakin.
Nyt ollaan menossa aika kovaa paniikissa suunnasta tietämättä. 1: Joku toinen saa selittää, miten helkkarissa huone aiheuttaisi vaihevirheitä kaiuttimien toistoon. Omalla rajallisella ymmärrykselläni täysin päätön idea. 2: Sanoit, että ääni on tunkkainen. Yleensä akustiikan ongelmat tuollaisessa tavallisessa olohuoneessa on ne tavalliset kaksi eli 2.1: Diskanttien korostuminen kovien pintojen takia eli äänen "kovuus" tai "kirkkaus", ei tumppuus. Akustolevyillä, verhoilla, hajottavilla pinnoilla voidaan puuttua nimenomaan näihin ongelmiin. Ei kuulosta siltä, että sinulla olisi tällaisia ongelmia, joten ei niistä tauluista mitään apua ole - enintään ääni tummenee lisää. 2.2: Mutkitteleva bassovaste. Tämä saattaa aiheuttaa bassojen korostumista, vaimentumista, molempia, kuminaa ja muuta mukavaa. Ylikorostunut/kumiseva basso saattaa aiheuttaa tumppuutta ääneen, kun bassopää jyrää. Sitä et saa korjattua akustolevyillä, tauluilla etkä millään tuolla budjetilla. Mitään varmuutta tuosta ei ole, ellet saa mittausta tehtyä. Mikään kuva eikä pohjapiirros ei kerro edes akustiikan ammattilaiselle, millainen bassovaste huoneessasi on. Jos kuitenkin kyse on bassopään ylikorostumisesta, niin tässä yksi artikkeli siitä, millaisia toimenpiteitä sen puolen akustointi vaatii. Sorry. Toinen vaihtoehto on toimiva huonekorjaus, jolla voi korjata osaa ongelmista, mutta se tarkoittaisi uuden vahvistimen hankkimista. Ja toimivaa huonekorjausta on ihan turha etsiä halvoista, sanotaan alle tonnin vehkeistä (pl. AntiMode 2.0). 3: Käypä kuuntelemassa niitä kaiuttimia jossain toisessa tilassa tai vaikkapa muutamassakin. Eli kajarit kainaloon ja kantoon. Suattaapi olla, että ne kaiuttimesi vaan kuulostavat tuolta. Syy, miksi hifiä pitäisi kuunnella aina siinä tilassa, mihin se on tulossa, ennen ostopäätöstä.
En nyt tiedä voiko ihan vaihevirheestä puhua, mutta ääni tulee kuuntelupaikoille eri suunnista ja huoneen epäsymmetrisyys aiheuttaa sen, että ne tulevat eri aikoihin kuuntelupaikalle. Kyllä se sellaisen vaihevirheisen vaikutelman soundiin tekee. Esim. itselläni kuuntelupaikan takana oikealla on ~1,2 metriä leveä ja 0,6 metriä syvä syvennys ja valitettavasti 100-300 hz kuulostaa tulevan oikean seinän keskeltä/oikeasta takanurkasta. Vielä kun tuo väliseinä on aivan kuuntelupaikan takana, niin vaikutus voi olla kovinkin suuri.
En itse kauheasti tiedä näistä asioista, mutta ilmeisesti huoneen aiheuttama "vaihevirhe" on nimenomaan juuri sitä, mitä El Grande tuossa mainitsi. Eli tällä hetkellä täysin avoimena olevat seinät heijastavat niin paljon ääntä, että heijastuksien kautta saapuvat äänet saapuvat eri aikaan kuuntelijan korvaan. Esim tässä artikkelissa selitetään seuraavasti: Tuon mukaan tavallisesti kalustetussa keskivertohuoneessa kahden metrin päästä kuunneltaessa 50% äänestä tulee heijastuksien kautta ja 50% suoraan kaiuttimista. Kauemmaksi kaiuttimista mennessä tuo heijastusten osuus lisäänty entisestään. Minun huoneestani puuttuvat tavalliset seinätaulut ym, joten heijastuksia saattaa olla tavallista enemmän. Toisaalta nuo kaiuttimet ovat melko suuntaavat, jonka pitäisi kyllä vähentää heijastuneiden äänien osuutta. Voi toki olla, että ongelma johtuu jostain muusta. Tällä hetkellä kaiuttimien ääni on suunilleen samanlaista mitä TV:n omista todella surkeista kaiuttimista kuuluu. En usko, että kaiuttimien ääni on tarkoituksella sen kuuloista. Taajuuskäyrä tuntuu olevan aika keskiäänivoittoinen, diskantit ja basso melko vaimentuneita. Ehkä paras sana kuvailemaan tämänhetkistä äänimaailmaa on "tukkoinen". Ääni myös kuulostaa vähä siltä, kun se tulisi pään sisältä, ja huomasin että samanlaista kuvausta oli jossain muualla jossa kuvailtiin vaihevirheistä ääntä. En tiedä voiko huoneella olla noin valtava vaikutus ääneen, mutta olen lukenut että huoneen akustiikka vaikuttaa aika paljon. x_jmt_x mainitsi, että diskantit yleensä korostuvat kovien pintojen vuoksi, ja se ei ainakaan tässä tapauksessa ole ongelmana.. Ehkä kaiuttimissa on sitten jotain vikaa. Huoneen korkeus on 260cm, eli aika tavallinen korkeus. Tuota 45-asteen viritystä voisin kokeilla. Hellasärön riskiä ei ole tällä hetkellä, kun olen ainoa asukas (luulin aluksi, että kyseessä on joku keittiön läheisyydestä aiheutuva ongelma, nauratti kun löysin googlella tuon sanan selityksen) .
No sitten olet lukenut väärin, nimittäin akustiikka vaikuttaa tosi paljon. Tosin tälläkin foorumilla pyörii yksi jantteri jolla ei vaikuta lainkaan mutta hän on poikkeus. Moni poika on luullut että kaiuttimissa on vikaa johtaen ikuiseen pöivitysrumbaan vaikka vika on aivan muualla, valitettavasti juuri sinun tapaukseen on vaikea antaa selkeitä ohjeita tietämättä mikä oikeasti on vialla, mittamikillä ja REW:llä tuota infoa saisi on muidenkin nähtäväksi. Toki laitevika on aina mahdollinen mutta kyllähän näissä betonikopeissa usein akustiikassa on valitettavan paljon paranettavaa. Voit kokeilla laittaa mummon ryijyt seinille ensi heijastuspisteisiin mutta "helpoimman" hyödyn nykyään saa sillä av-vahvistimella josa huonekorjain...
Tarkista ettei toisessa kaiuttimessa tai vahvistimen päässä ole piuhat väärin päin. Vastavaihe saattaa heittää äänikuvaa epäloogisesti johonkin sivulle ja nollata toisen taajuuden. Akustiikka on kuitenkin todennäköisemmin ongelma. Hae vaahtomuovinen varapatja vintiltä ja kokeile laittaa sitä nojailemaan eri paikkoihin seinillä. Kokeile ensiheijastuspisteet, nurkat, takaseinä, etuseinä... Ei se hyvä akustiikkaelementti ole, varsinkaan matalilla taajuuksilla, mutta monesta kodista löytyvä helppo apuväline.
Toivottavasti kaiutinkaapelit on oikein kytketty Siltähän tuo eniten kuulostaisi. Onhan tuola huoneessa ihan riittävästi kalusteita jne jotka akustoinnin hoitaa ainakin normaalille tasolle. Itsellä digitaalisen signaalin kuljetus tv:n kautta aiheutti häiriöitä ääneen ja hurinoita. Jos lähteenä on pc kokeile vetää rca:lla pc äänikortista vahvistimelle ääni. Mitkäs nämä vahvistimet oli?
"Normaalille"? Mikä on "normaali"? Kyseessä on sinänsä tyypillinen kuuntelutila ainakin Suomen oloissa. Akustiikan kannalta kalusteilla on kuitenkin huomattavasti pienempi merkitys, kuin huoneen mitoilla ja seinämateriaaleilla on. Sopii kokeilla hirsitaloa vs. kivitalo. Ja vaikka kyseessä on "tavanomainen" tilanne, se ei tarkoita, että akustiikka olisi kunnossa. Päinvastoin, suurimmassa osassa olohuoneita akustiikka on tasoa "heikko". Tuosta ei ole vaan aiemmin ollut tapana puhua jo ihan siksi, että laitevalmistajilla ei ole pienintäkään intressiä korostaa huoneakustiikan merkitystä, koska he eivät sen parantamiseen tarkoitettuja tuotteita myy. Tämä tilanne on modernin kotiteatterin myötä murtunut, kun huonekorjaimet ovat alkaneet yleistyä. Yhtäkkiä huoneen vaikutus myönnetäänkin. Itse olen kuullut erästä nauhadiskantillista lattiakaiutinparia, täsmälleen samaa paria, kahdessa eri tilassa. Toinen oli rivitalon olohuone, toinen kerrostalon. Rivitalon seinämateriaalit kohtuu hötöä (vanha talo) ja kerroksia kaksi, joten kattokaan ei ollut sementtiä. Kerrostalo suhteellisen tuore, seinät 90-luvun määräysten mukaiset, huonekoko 15% tarkkuudella sama. Ensimmäisessä tilassa kuuntelin ko. kaiuttimia kymmenisen vuotta. Ongelmani oli aina, että ihan kiva ja arvostan diskantin puhtautta, mutta bassopää jää pahasti vajaaksi. Aika usein tuli klikattua bassoa tai loudnessia päälle ihan tuosta syystä. Jälkimmäisessä tilassa kolmen minuutin kuuntelulla säntäsin etsimään vahvistimesta sitä samaa bassokorostusta - jonka oletin jonkun janarin kääntäneen +v!tusti -asentoon. Kumisi ja jumputti niin että oksat pois ja latva perään. Bassokorostusta ei oltu kytketty.... Huone se oli mikä jumputti. Käytännössä huoneen vaihto muutti herkän mutta aavistuksen ponnettoman tulkitsijan karmeaksi bassojyräksi. Kuulematta en olisi uskonut, että ero voi olla noin suuri. Varovasti tämän sankarin kanssa sitten, Osmolein. Herra on väittänyt plazalla, että akustiikan ongelmat johtuisivat siitä, että vahvistimet on huonoja. Väitteessä ei sinänsä ole mitään järkeä. Huoneakustiikka ja vahvistimen laatu ovat kaksi eri asiaa, jotka eivät ole mitenkään sidoksissa toisiinsa (sivuutan tässä tarkoituksellisesti vahvistimen mahdollisen huonekorjauksen eli sähköisen korjauksen, joka on sitten toinen tarina). Sekä Makemichin että Lobotomyn ehdotukset ryijystä ja vaahtomuovipatjasta ovat sinänsä hyviä, että ne ovat helppoja, mutta alle kymmenien senttien paksuisilla rakenteilla ei puututa bassoihin. Ja kuvauksesi perusteella sinun ongelmasi on joko jyräävä basso tai liian vaimea diskantti. Ainakin ryijy ja todennäköisesti vaahtomuovikin vain ja ainoastaan vaimentavat diskanttia entisestään. Tässä on nyt ihan olemassa oleva vaara siitä, että menetät vielä järkesi ammuskelemassa pimeässä ratkaisuja, jotka saattavat auttaa, tai sitten ei. Sillä tiellä kokeilet viittä eri vaihtoehtoa, poltat rahaa ja hermosi. Sitten ronttaat kaiuttimet huuto.netiin ja ostat uudet. Uusien kanssa sama ongelma, liian tumppu saundi. Alat sahata ranteitasi. Ensin pitäisi saada selville, että mikä on ongelma. Valitettavasti se ei selviä kuin mittaamalla. 1. Ovatko kaiuttimet ehjät ja toistuuko signaali suunnilleen oikein. Mittaus erittäin läheltä kaiutinta, taajuuspyyhkäisy koko kaistalta. Varmistetaan, että diskantit toimii kuten pitää. Jos yläpää toistuu vaikka 10db liian hiljaa, sitä ei mikään akustointi pelasta. 2. Huonevaste. Missä ne ongelmat on. Taas se taajuuspyyhkäisy. Jos ongelmat on bassopäässä, niin turha sitä diskanttipuolta on parantaa ensiheijastuspisteitä akustoimalla.
Niin, jos ongelma on lähde se ei selviä millään edellä ehdotetulla konstilla. Mutta mikäpäs siinä, kaiuttimia vaihtelemaan vain. Seinät täyteen akustointia myös.
Ei mitään henkilökohtaista, mutta hauska ehdotus jos kysyjällä on kaiuttimet väärässä (eri) vaiheessa
Höpö höpö. Lähteen viallisuushan nimenomaan selviää tuolla: kehotin ottamaan mittauksen suoraan kaiuttimesta. Jos siinä näkyy paha korostus bassoilla tai paha putoaminen diskanteilla, niin joko kaiuttimessa tai sitä aiemmassa osassa toistoketjua on vikaa. Sun ratkaisusi olisi mikä, ostaa parin tonnin "kunnon stereovahvistin" ihan vaan varmuuden vuoksi, vaikka yli 90% äänestä on kuitenkin kaiutin ja tila? Jos waterfall-mittauksessa näkyy parin sekunnin jälkisointi bassoilla, niin riittävän huonoa lähdettä ei ole keksittykään, että tuollaisen virheen saisi aikaan. Silloin ongelma on huone ja bassot, joihin ei akustolevy auta. Nimenomaan sanoin, että niin kauan, kun ongelmaa ei ole paikallistettu, vaihtorumba ei auta kuin tuurilla, eli siihen ei kannata lähteä. Tätäkään ei ole ehdotettu tässä ketjussa eikä missään muuallakaan plazalla. Itse olen kerta toisensa jälkeen varoittanut liiallisen ja pelkillä levyillä toteutetun ja/tai mutu-tuntumalla tehdyn akustoinnin vaaroista. Oikeasti. Kontribuutiosi tähän ketjuun on selvä. Kuten viimeksikin, aiot tahallisesti ymmärtää väärin, mitä muut kirjoittavat, ja trollata sekä julistaa "lähteen" ilosanomaa. Muista mitä viimeksi kävi, ja anna olla. Tai mene hifiharrastajat.orgin puolelle, siellä riittänee paremmin ymmärrystä.
Niin. "Jos". Tuohan oli jo testattu muiden osalta, kuin diskantin, että vaihe on oikea. Eikä vastakkaisvaiheiset diskantit kumoaisi koko yläpään toistoa lyhyistä aallonpituuksista johtuen. Ja kumpi olikaan todennäköisempää, se, että huone kuseksii toistoa vai se, että tehtaalla on lipsahtanut molempiin diskanttielementti vastakkaisvaiheeseen. Mahdollisia selityksiä on muutama muukin. Toisekseen, kysyjä kysyy keinoja parantaa huoneakustiikkaa. Siihen kysymykseen vastaus oli täsmälleen oikea.
Mjaam, kukas tämän kirjoittikaan? Jne. Mielestäni kysyjällä on kelpo setti , ja 2 vahvaria kokeilussa, mutta silti kuulostaa että jotain olisi pielessä. En tuota vikaa lähtisi etsimään akustiikasta. Tekeekö tämä kirjoituksistani trollausta
Osmolein, mitä materiaalia tuo seinä kaiuttimien takana on? Onko ihan betoniseinän pintaa vai onko sisäpuolelle laitettu joku gyproc tms. levy (koputtamalla selviää, jos selvästi pehmeempi tuntuma ja kopsahtavampi ääni, niin sisäpuolella on joku levy päällä)? Omista mutukokemuksista olen huomannut, että planttu betoniseinä kajareiden takana tekee soundista lähinnä ärhäkän eikä alakeskialueen korostuksen aiheuttamaa tukkoisuutta esiinny. Vaimennetun gyproc-seinän edessä soundi on keskialueelta ollut aivan tukossa ja äänikuva yksi iso kallion lohkare, jossa ei edes diskantit erotu selkeästi. Tokihan huoneen muoto ja rakennusmateriaalien suhde keskenään (mitä on missäkin, ikkunaa, betonia, gyprocia..) vaikuttaa varmasti enempi, mutta onhan sekin tosi, että gyproc ja betoni ovat erilaisia sen suhteen, mitä taajuuksia ne heijastavat ja kuinka paljon. Tuokin, että toinen kaiutin on lähellä nurkkaa ja toinen ei, aiheuttanee ongelmia. Mutta tilan muoto ei taida antaa oikein muita mahdollisuuksia? Isehän kokeilisin vaihtaa makuuhuoneen ja olohuoneen paikkaa Makuuhuone olisi symmetrisempi muodoiltaan ja siellä saattaa olla katossakin jotakin pientä akustointia, kun tilassa olisi kuitenkin tarkoitus olla suht. vaimeaa. Mutta olenkin äänentoistoon suhteen sen verta kaheli, ettei moni tuollaista ideaa hyväksyisi kuuna päivänä
Siksi kirjoitinkin että "Toki laitevika on aina mahdollinen...", jos tästä ei ole kyse niin kyse on akustiikasta. Kannattaa lukea ajatuksella. Annetulla budjetilla ei kummoisia parannuksia tehdä mutta ensi heijastusten pehmentäminen on aina hyvä ajatus. Parhautta olisi saada se huonevaste ja varsinkin RT60 ja waterfall mitattua, ja se onnistuu useimmilta satasen investoinnilla. Tai sitten vaan ostaa Naimit.
Nää ehdotukset tulee puhtaasti äänentoiston ehdoilla. Siirrät sohvaa, tv-tasoa ja kajareita 75 senttiä vasemmalle ja samalla tuon pienen hyllyn/senkin sohvan oikealle puolelle seinää vasten. Lepotuolin siirrät vastakkaiselle puolelle (ikkunan viereen). Ostat akustiikkalevyjä/tauluja (esim. konto) sillä 200 eurolla ja sijoitat ne osittain sohvan taakse jäävälle seinälle (oikeanpuoleisen istujan taakse) sekä käytävän puoleiselle seinälle sohvan taakse (sohvan vasemmanpuoleisen istujan ja keskellä istujan kohdalle). Akustiikka paranee kun kuuntelupaikalla jää tilaa takana metrin verran (seinäheijastukset vähenee huomattavasti) sekä akustolevyt vaimentavat jäljelle jäävät korkeiden taajuuksien heijastukset. Myöskin kaiuttimien ääni paranee kun oikea kaiutin ei enää sijaitse nurkassa melkein kiinni ikkunan puoleisessa sivuseinässä. ps. missä sä syöt kun en näe ruokapöytää kuvissa lainkaan?
Kaiuttimien osalta toisessa ketjussa. Kuulostaa pahasti siltä, että kaiuttimet ovat vialliset. Subjektiivisesti koettuna volumea pitää nostaa 10db luokkaa, että diskantti soi yhtä kovaa, kuin kahdesta muusta elementistä. Oireina myös rumpalin haikan katoaminen kokonaan kuultavista. Jatkettaneen siellä?