Wanha kunnon Ylen stereotesti kannattaa kuunnella jos epäilee vaihevirhettä: http://areena.yle.fi/radio/1295245
Tähän ei voi sitten lisätä paljon mitään, turhia täälä kyselet jos ei neuvot kelpaa. Minkä uskot tuohon ääneen vaikuttavan?
Kiitos vinkistä. Kokeilen tuota huomenna. Siis olen samoja biisejä kuunnellut esim. kuulokkeiden kautta, ja kuulostavat huomattavasti paremmalta. Tällä hetkellä kaiuttimilla kuunnellessa ääni on erittäin keskiäänivoittoinen (suunnilleen samanlainen ääni kun TV:n sisäänrakennetuista kaiuttimista). Eli siis kyse ei ole vaan pienistä eroista, vaan erittäin suuresta tukkoisuudesta äänessä. Sen vuoksi en usko että äänilähde on ongelman syy. Tuntuu oudolta ajatukselta, että äänen siirtäminen digitaalisesti HDMI:llä ja optisella kaapelilla aiheuttaisi suuren vaimennuksen tietyille taajuuksille ja saisi osan instrumenteista katoamaan (jos vertaa siihen kun kuulokkeilla kuuntelee samaa äänitiedostoa samalta tietokoneelta).
Kiitos linkistä. Kuuntelin tuon testin siten, että testasin jokaista elementtiä erikseen (bassot, keskiääni/bassot ja diskantit). Kahdella alimmalla elementillä sen YLEn nauhoitteen tahallisen vaihevirheen kuuli selkeästi, diskantilla ei juurikaan eroa. Mutta ilmeisesti vaihevirhe nimenomaan kuuluu enimmäkseen alemmilla ja keskitaajuuksilla. Tässä ainakin vahvistui se, että elementit ovat kaiuttimien sisällä kytketty ihan oikein. Siirsin kaiuttimet lähemmäks (noin 1.2 metriä) ja testailin siinä. Basso tuntui puhtaammalta läheltä kuunneltuna (eli varmaan huoneakustiikan aikaansaama vääristymä korjaantui jonkin verran). Sen sijaa diskantit tuntuvat vieläkin erittäin vaimenneilta ja siten ääni tukkoiselta. Kun kaiuttimessa on kolme eri sisääntuloa, testasin elementtejä erikseen. Testasin siten, että säädin vahvistimesta sopivan äänenvoimakkuuden, ja sen jälkeen poistin kaiuttimen takana olevat sisääntulot yhdistävät metalliliuskat pois, ja liitin johdot elementteihin kerrallaan. Ensiksi basso, sitten basso/keskiääni ja lopulta diskantti. Nuo kaksi alinta elementtiä tuntui soivan melko samalla äänenvoimakkuudella ja toistavan aika hyvin niitä taajuuksia mitä kuuluukin. Sen sijaan diskanteissa oli erittäin hiljainen ääni (sitä hädintuskin kuuli). Jotta diskanttien äänenvoimakkuuden sai kuulostamaan suunnilleen yhtä kovalta kun muut elementit, piti volumea nostaa aika reilusti (taisi olla ainakin 10dB). Tämäkin oli vielä niin, että kaiuttimien takana olevista jumppereista diskanttien tasonsäätö oli valittu suurimmaksi mahdolliseksi (+3dB). Muut vaihtoehdot ovat -4dB, -2dB ja 0dB. Käytännön kuuntelussa tämä diskanttien vaimeus hävittää kokonaan jotain instrumentteja. Esimerkkinä Dire Strait yhtyeen Sultans of Swing kappaleesta puuttuu rumpalin hihatin äänet lähes kokonaan. Kyseisessä kappaleessa on kohtia joissa rumpali avaa hihatin ja soittaa sitä kolme kertaa. Nämä äänet kuuluvat kuulokkeilla hyvin selkeästi. Kuulokkeilla olen testannut sekä suoraan äänikorttiin, että vahvistimeen (joka tulee tuon saman HDMI:n ja TV:stä optisen kautta), sekä suoraan mobiililaitteen kuulokeliitäntään. Kaikissa näistä tapauksista ääni kuulostaa hyvältä ja selkeältä (mitään kovin selkeää eroa en havainnut näissä eri lähteissä).
Jos diskanttien katoaminen on näin vakavaa, alan vahvasti epäilemään, että kaiuttimet itsessään ovat vialliset. Sikäli kun ongelma on sama useammalla vahvistimella, niin ottaisin yhteyttä kaiuttimien myyjään.
Nojuu, eiköhän kaiuttimessa ole joku vika. Jos on kovin vanhat ja myyjä ei ota kontolleen, elementit irti ja tsekkaa kytkennät.
Missäs kohtaa tweeterin jakosuodin on eli mistä taajuudesta alkaen se toistaa äänet? Millaisilla vahvistimilla olet noita soittanut? Myydänkö nuo pareittain? Jos ei niin outoa olisi, jos molemmat olisivat rikki. Olisi se tosin silti outoa..
Taas kerran, mittauskalustoa kaivattaisiin. Yksinkertainen taajuuspyyhkäisy kertoisi tuonkin. Jos vaste tosiaan syöksyy yli 10db, kyseessä on jo väkisin viallinen tuote - eihän noi pahaa montuttamista kukaan kehtaa myydä. Ja jos rumpalin setistä kajoaa haikka kokonaan, niin eihän se vaan toimi, kuten pitää.
Ipadille kuulemma myydään sellaista softaa, joka on kalibroitu sen omalle mikille, ja sillä saisi testattua taajuuspyyhkäisyn. Tuo softa ilmeisesti maksaa about 14 euroa. Tekeekö sellaisella mitään, vai pitäisikö olla kunnon testilaitteisto? En viitsisi laittaa montaa sataa euroa vain tämän testaamiseen. 2.5kHz taitaa olla (täältä kaivelin) NAD D3020 ja Cambridge Audio Minx Xi Ostin CDON.COMista (oli halvin minkä löysin), kappalehinnalla myydään ja valitsin 2kpl. Mietin juuri samaa, että aika outoa jos juuri minulle sattui kaksi viallista kappaletta.
Mitä, jos hakisit jostakin hifi-liikkeestä testiin oikeasti järeän vahvistimen? Siis semmoisen, joka antaa rutkasti tehoa niin 8 kuin 4 ohmiinkin. Ei millään pahalla, mutta tuo tweeter saattaa olla hankala kuorma vahvistimelle (vaikka ei uskoisi, mutta joissakin kaiuttimissa impedanssi saattaa jopa laskea ylöspäin mentäessä) ja ongelma saattaa kohdistua noihin suht. heikkoihin vahvistimiin. Kun jossain olisi kaiuttimien impedanssi-käyrä ja vahvistimien tehokuutiot, niin niistäkin sen voisi jo nähdä.
Tuo voi hyvinkin olla mahdollista. En löytänyt kaiuttimen impedanssikäyrää, mutta kaiuttimien diskanttielementti on Fountek NeoCD3.0. Impedanssiksi on tuolla ilmoitettu 7 Ohmia.
Moi. Pitäisi niistä diskanteistakin kuulua ihan reilusti. Varsinkin jos sinulla oli ne vielä jumpattuna +3dB. Kannattaisi ehkäpä kysäistä myyjäliikkeltäkin mielipidettä asiaan.
Hiljaa. Tuo NAD on laadukas stereovahvistin, joka tarkoittaa, että edes huoneakustiikka ei ole ongelma sen kanssa, saati kaiuttimet.
Tuokin on nominaalinen eli yleisarvo/keskiarvo, miten sen haluaakaan tulkita. Saattaa silti käydä yllättävänkin alhaalla. Kaiuttimen kovat tehonkestot antavat viitteitä siihen, että järeistä päätteistä tykkäävät. Kokeile ihmeessä, jos jostaki sellaisen saat hommattua. Varmasti onkin soundeiltaan. Mutta kovin vähän näyttäisi tehoa lähtevän (sitten vielä virranantokyky, käyttäytyminen pieni-impedanssisilla reaktiivisilla kuormilla). Kun vahvaria ei ilmeisesti ole vielä ostettu, niin ehdottomasti kannattaa tehokkaammillakin kokeilla.