Tietääkös kukaan, mistä Ecophonin Master SQ levyä saisi Oulun suunnalla? Starkista ja K-Raudasta kyselin, molemmissa tilaustavaraa ja aika kallista hommaa tilailla.
Kysy Teknorakennus Oy:stä, sieltä ostanut pariin otteeseen ko. levyjä. Kohtuu hintaan saanut levyt mukaan.
Tuommoisia ajattelin nyt sitten tilata -> http://www.thomann.de/fi/eq_acoustics_classic_wedge_foam_tiles_grey.htm
minkähänlainen bassoansa kannattaisi tehdä kun ongelmana on julmettu korostus n. 42Hz:llä? vaikka equttamalla saa vasteen näyttämään siedettävältä, jää huone kuitenkin soimaan tuolla taajuudella. huoneen mitat: korkeus: 2.2m leveys: 3.35m pituus: 3.9m takaseinän voisi uhrata siihen käyttöön.
Resonaattori. Noin alas ylettävä ansa veisi holtittomasti tilaa (rakoresonaattorikin todennäköisesti lähemmäs puoli metriä syvyyssuunnassa). Ansoissa on lisäksi se ongelma, että niillä on huono iskeä suhteellisen kapeisiin ongelmiin ja päälle ne tuppaavat vaimentamaan yläkeskialuetta/diskanttia päälle, mikä saattaa johtaa vaimennuksen epätasapainoon.
Ainoa kaupallinen, joka tulee mieleen ja tämänkin viritysmahdollisuus loppuu jo 50Hz:iin. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/24910/dmmbm/Vicoustic-Vari-Bass-viritettava-bassoansa-valkoinen-2-kpl
Mitäs palstan asiantuntijat olisivat mieltä akustiikkakankaasta, esimerkiksi http://avsstore.fi/fi/akustokankaat/2446-weaveperf-leveys-130-cm.html vaihtoehtona paksuille n.50mm akustiikkalevyille? Itsellä olisi tarkoitus jossain vaiheessa tehdä muutama taulu parantamaan huoneakustiikkaa ja musiikinkuunteluun ensiheijastuspisteisiin/kuuntelupaikan taakse. Jos tilaisi Ifolorilta sopivankokoiset valmiit canvastaulut kuvilla http://www.ifolor.fi/sisustus/canvas_taulut Ja taulukehyksen taakse laittaisi vaikka kahtena kerroksena akustiikkakangasta ja ripustaisi koko komeuden seinälle, ehkä vieläpä 20mm irti seinästä rimojen tms. avulla niin toimisiko tälläinen ratkaisu yhtä hyvin kuin esim. kivivillalevyt? Löyty vielä jotain mittaustietoa tuosta Weaveperf kankaasta:http://www.innofusor.fi/wp-content/uploads/2012/01/WeavePerf-curtain.pdf Tuossa ilmarakona ilmeisesti 20cm, ihan vakuuttavat lukemat, mutta en tiedä miten toimisi sitten lähempänä seinää.
Eipä ole mittaustuloksia missään, mutta vähän skeptinen siitä, ovatko vieläkään saaneet huijattua fysiikan lakeja. Se 40mm akustiikkalevy puree jo kohtuuhyvin. Tuo saavuttaisi saman tuloksen, vaikka painoa on "88-250g/m2" - luottamusta herättävää, toimiiko muka 88g painava kangas yhtä hyvin, kuin 250g? - murto-osalla siitä ainemäärästä? Itsellä on 500g/m2 Moltonia. On se parempi, kuin tavallinen Prisman verho, mutta en lähtisi akustiikkalevyyn vertaamaan. Oikeat paikat, mutta muista, että 5% paljaasta seinästä parannus ei ole suuren suuri. Eli reippaan kokoiset vaimentimet. Kärjistäen, A4-paperin kokoinen lappu ei paljoa vaimenna, vaikka paksuutta olisi 30cm. Ainakin akustolevyjen kanssa ilmarako kannattaa. Olikohan karkeasti niin, että 4cm levy + 4cm ilmarako kovaan pintaan antaa 90% siitä absorbtiosta, mitä 8cm levy suoraan kiinni. Tai no, näin on väitetty. Vähän pistää epäilyttämään, että pääseekö laskostetulla kankaalla minkään kiinteän villan tasolle. Toisaalta, kivivillaa et halua käyttää siten, että se pääsee pölisemään huoneeseen, ja sen peittäminen jollain tiheällä materiaalilla tai muovilla alkaa heijastaa diskantteja. Kivivilla on hyvä ratkaisu akustolevyn alla tai resonaattorissa, mutta en siitä alkaisi tauluja tekemään.
Juu tarkoitus olisi käyttää sivuheijastuksiin n. 50x60 tauluja ja sohvan taakse sitten vähän isompaa. Noita kuvallisia canvastauluja käyttäisin ihan sisustuksellisista syistä vrt. Akustiikkapaneelit. Tarkoitus ei ole saada mitään studioluokan akustiikkaa vaan edes jonkunnäköistä parannusta paljaisiin seiniin nähden. Siksi ajattelin että tuollainen akustoverho monessa kerroksessa taulun "sisällä"/takana olisi mielenkiintoinen vaihtoehto jos vaan toimii. Ilmeisesti tuon akustoverhon toimintaperiaate ei perustuisi massaan vaan kankaan rakenteeseen.
Tavalla tai kolmannella kyse onneksi siitä, miten paljon se saa hajotettua ääntä ja imaistua sen energiaa itseensä. Taitaa se merkittävin tekijä olla se, missä määrin se hidastaa ilman virtausta muuttumatta heijastavaksi. Ei moltonissakaan se pointti ole se paino itsessään - muuten mulla olisi lyijyverhot - vaan paino vaan kertoo jotain tiheydestä/paksuudesta. Noin kevyt ei ole kumpaakaan = kovasti ollaan fysiikan lakeja puijaamassa. Varmasti paljasta seinää parempi, verrattuna vaikka Ecophonin oikeasti toimivaan akustolevyyn... En jaksa uskoa markkinapuheita.
Kuulostaa kyllä kieltämättä liian hyvältä, mutta on näköjään noteerattu ihan suomalaisessakin julkaisussa http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/article639271.ece Ja muutamissa muissa mm. Forbes Lisäksi saanut joitain Eurooppalaisia innovaatiopalkintoja joita mainitaan mm. keksijän (Nainen !) omilla sivuilla http://www.douglas-textiles.ch/en.html Joten en nyt välttämättä huuhaaksikaan uskoisi.
Mainostetaan hörppivän 80% äänestä kilohertsin yläpuolella ja absorbtiokerroin 125hz -4khz on ilmoitettu 0,6. Tossa on kuvaaja, vertailukohtana realistisesti tavallinen verho: http://www.empa.ch/plugin/bean/empa/27?image_id=1496181&legende= Tuossa ecophon wall panel, pahoittelen minikuvaa: http://www.acousticsatwork.co.uk/Portals/0/charts/wall_panels_graph.gif
Totta, ja lisäksi vaaditaan n. 20cm ilmarako heijastavaan pintaan että noihin lukemiin päästään tuolla akustoverholla. Eli ei taida sittenkään sopia taulun sisälle jos asennusetäisyys jää merkittävästi tuon alle. Toisaalta tuota ohutta verhoa voisi käyttää useamman kerroksen joka lisäisi absorbointitehoa, mutta onko tuokaan sitten kovin järkevää, tai edes halpaa verrattuna oikeisiin akustiikapaneeleihin.
Muistetaan nyt vielä tuo ihmiskorvan logaritmisuus äänen aistimuksessa. Jos verho hörppää 80% äänestä, niin äänen voimakkuus tippuu viidesosaan. Puoleen tiputtaminen on -3dB, neljäsosaan tiputtaminen on -6dB ja kymmenesosaan tiputtaminen -10dB. Jos puheen äänenvoimakkuus on noin 60dB niin seinän edessä olevan verhon läpi heijastuessaan se kuuluu edelleen 53dB voimakkuudella. Puhealueella verho vaimentaa keskimäärin 0,6 kertoimella, eli vähän yli -3dB. Muistaakseni musiikin toistossa ensiheijastusten estossa on puhuttu -10dB vaatimuksesta. Heijastuvan äänen pidempi kulkumatka vaimentaa myös vähän, mutta ei riittävästi. Eli verho kelpaa vain yleisen hälyisyyden poistoon, ei muuhun.
Kyllä näin on kun käytetään vain yhtä kerrosta verhoa, mutta mielestäni jutun juju tässä 1millimetrin paksuisessa kankaassa on nimenomaan se että sitä voi halutessaan laittaa useamman kerroksen, aivan kuten mitä tahansa muuta akustoivaa materiaalia, mutta tässä kankaan tapauksessa materiaalin paksuus ja paino ei tulisi missään vaiheessa ongelmaksi. Suoraan innofusorin sivuilta lainattua: "-Yhdellä kerroksella WeavePerf -kangasta saavutetaan sama akustinen vaimennuskyky kuin paksuilla verhoilla, syvin laskoksin. -Kahdella kerroksella WeavePerf -kangasta saavutetaan tyypilliseen akustiikkalevyn *vaimennuskyky" Sama mitattuna datana: http://www.innofusor.fi/wp-content/uploads/2012/01/WeavePerf-curtain.pdf Tässä piilee mielestäni tämän tuotteen yksi merkittävä potentiaali, eli se että vaimennuksen määrää voisi halutessaan säädellä kerroksien mukaan.
Useammalla kerroksella toki se läpikuultavuus häviää. Valo ehkä kajastaa läpi, minkä takia voi olla ikkunan edessä käytännöllinen, kun ikkunoita ei voi valoa peittämättä muilla keinoilla vaimentaa. Muuten tuo tupla-kerros 20/205mm mittaus vastaa taustassa kiinni olevan 50mm kivivillan vaimennuskykyä. En näe tuota normaalin vaimennuksen kilpailijana. Näen tuon kankaan hyödylliseksi avokonttoreissa ja muissa avoimissa tiloissa, missä luonnonvalon leviäminen on eduksi. Paneeliverhomaisilla ratkaisulla tilan akustiikan säätäminen kulloisenkin tarpeen mukaisesti on aika speciaali tapaus.