OT, sori. Oletko tosissasi? Tätäkö se Hifiharrastaminen sinulle on? Kaikki nauttivat eri asioista, myönnetään, mutta jos musiikin kuuntelemiseen tarkoitettujen laitteiden harrastamisessa etusijalla on se, että jokaiselle taajuudelle on tavoiteltava kolmea eri biisiä kuuntelemalla "oikeat" tasot, ollaan kyllä kaukana siitä, miksi itse olen hankkinut laitteeni. Mutta kaikki saavat nautintonsa eri asioista. Kyllä miekin säätelen subbarin tasoa fiiliksen mukaan ja saan nautintoni siitä, kun musiikki kuulostaa omilla laitteilla omiin korviin, ei mittareihin, hyvältä.
Vastausta on turha odottaa, koska tuokin nimimerkki on jäähyllä. Maverick/Nicholas Brody/Vaeltava-AV ja mitä näitä on, sama mies.. Kommenttinsa tarkoitti sitä, että korvilla biisin mukaan säätämällä päädytään tilanteeseen, että kuunteleminen menee biisikohtaiseksi equttamiseksi, jos ja kun sille tielle lähtee. On tästä sitten mitä mieltä tahansa. Itse en ota kantaa (minulla on samoissa säädöissä aina, mutta ei säätämisen pelosta vaan laiskuudesta..).
Jepa. Kiitti kommentista. Ymmärrän hyvin, mitä ajat takaa. Lähinnä toivon, ettei kukaan kanssaharrastaja ajaudu tosiaan sellaisen neuroosin partaalle, ettei mitään muuta pysty ajattelemaan ja kuuntelemaan, kuin testiraitojaan. Mutta tosiaan, pääasia, että itse nauttii harrastuksestaan.
Nyt vuotta myöhemmin pientä säätöä. Täytin kaiuttimien välit pussitetulla perusvillalla ja leikkasin etummaiseksi palat Wall Panelia. Eli pinta on yhtenäinen ja ainakin teoriassa ympärisäteily väheni ie suoran äänen määrä parani Wall Panelin purressa 400hz yläpuolelle. Samaten kuuntelupisteen eteen tuli kaksi isoa ja raskasta IKEAn rahia, kokonaisleveydellä 180cm. Lattiaheijastuksen ehkäisyä. Koska en jaksanut hankkia mittakalustoa taikka testata ARC:n quick measurella ennen asennusta, niin mitään varmaa vaikutuksesta ei voi sanoa. Subjektiivinen käsitys on vasen/oikea erottelun paraneminen ja stereokuvan leviäminen. Myös keskelle miksattu pysyy nyt keskellä kuin liimalla. Sinänsä nämä ovat täysin mahdollisia muutoksia, jos kaiuttimesta sivuille säteilevän energian määrä väheni, tai oikeastaan jos se absorboituu paremmin ja jää kuulematta edes heijastumana. Toisaalta, psykologista vaikutusta ei pidä vähätellä; toivoin tämän suuntaista muutosta ja nyt havaitsen sellaista. Todellista vai itsesuggestiota? Sokkotestaaminen ei ymmärrettävästi onnistu (pitäisi purkaa ja ajaa uusi ARC file; vaikka joku tekisi sen puolestani, väliin jäisi liikaa aikaa, jotta testi olisi mitenkään luotettava). Vasteessa tuo ei edes näkyisi. Ainoa varma muutos oli, että hanaa saa avata 4-5db enemmän. Tuppaan kuuntelemaan "kun korvissa tuntuu, laita 3db pienemmälle". Ennen se oli Anthemissa biisistä riippuen -25 - -20db, nyt -21 - -16db. No, nyt jalat saa nostettua raheille ja asento on lopoisan ameebamainen, joten raheista on iloa. Perusvillaa ja Wall Panelia oli ylimääräistä, joten niiden hinta oli nolla. Eli kannatti tehdä, oli parannus sitten todellinen taikka psykoakustinen.
Totta. Omasta, puolison ja kahden eilen olleen vieraan mielestä rahit ovat aivan loistavat. Noin asennon puolesta, mikä oli se pääasiallinen tarkoitus. Tai, kuten puoliso sanoi, "miksei me hommattu tällaisia heti alussa?!" Äänen osalta ei kommentteja. Huomauteltuani itse kerta toisensa jälkeen siitä, että subjektiivisiin arvioihin ennen/jälkeen esimerkiksi komponenttimuutoksen ei voi luottaa käytännössä lainkaan, olen hyvin varovainen sanomaan mitään absoluuttisena totuutena omienkaan kokemusten perusteella. Sinänsä, jos 40cm x 180cmkokoinen parikymmentä senttiä paksu vaimennustyyny sekä sen alla vielä saman kokoinen kotelo täynnä vuodevaatetta suoraan lattiaheijastuksen kohdalla ei muuta tilan akustisia ominaisuuksia lainkaan, niin puran koko teatterini. Mutta millaisia muutoksia ja ovatko ne havaittavissa korvin..? Kaiuttimien välin täyttämisen on vielä epävarmempaa, että millaisen muutoksen se sai aikaan.
Jaan näkemyksesi. Suhtaudun tähän harrastukseen samalla tieteellisellä maailmankatsomuksella, kuin kaikkeen muuhunkin. Avoimuuden ja kriittisyyden vaatimukset läpäisevät myös omat kokemukset, tai ainakin pyrin siihen. Toki tiede ja kriittinen suhtautuminen ovat loppupeleissä vain renkejä av-elämysten tavoittelussa...
Ei vieläkään kelvollista mittauskalustoa, mutta viikonloppuna tuli leikittyä Hypexin PSC 2.700 säätöjen kanssa. Aiemmin vaste oli suora kuuntelupisteestä mitattuna välillä alle 15hz - 70hz, jonka jälkeen se alkoi kiivetä. Ei ongelmaa, kun ARC lanasi sen suoraksi kuitenkin, ja käytetty jakotaajuus pääkanaville on 60hz. Ajattelin kuitenkin testata tuon Hypexin säätöjä sekä helpottaa ARC:n kuormaa. Kuvassa ARC:n "quick measurella" otettu vastemittaus siten, että ARC itse on pois päältä, ja Hypexissä on LPF1 25hz päällä, ei muita suotimia. Mikkinä tietty ARC:n oma kalibroitu USB-mikki. Dokumentoidusti ARC pitää kutinsa, mutta huomautettakoon, että siinä on 1/6 octave smoothing. Mitattu kuuntelupaikalla ja subbareina ne paljon parjatut Ärjyt 150L bokseissa. Orkesteriyläbasso, indeed. katso liitettä Ärjy_vaste.jpg ARC ilmoittaa tuon pienen montun tasoittelevansa pois, kun huonekorjaus on kytketty päälle. Alarajataajuudesta ei tietoa, mutta eipä tuo mitenkään pystysuoraan putoa tuon mitatun allakaan. (ARC:lla voi mitata vastetta tuolla quick measurella, mutta silloin korjaus ja bassomanagerointi kytkeytyvät aina pois päältä. Korjauksen jälkeisen vasteen mittaamiseen tarvitsisin toisen mikin REWin seuraksi. Kaiuttimien sijaintia, tai minun tapauksessani edellisten ollessa käytännössä muuttumattomat, kuuntelupaikan sijantia hakiessa quick measure on erittäin kätevä. Se antaa jatkuvasti pyyhkäisyn ja näyttää muutaman sekunnin viiveellä tuloksen ruudulla. Lisäksi ruudulla näkyy useampi edellinen pyyhkäisy. Näin muutoksia pääsee seuraamaan reaaliajassa. Taikka pöllöilemään oman itse akustisella vaikutuksella kävelemällä pitkin huonetta ruutua tuijottaen)
No niin. Minuahan on epäilty ainakin Hifitalon palkolliseksi jo aiemminkin, mutta nyt on pakko kehua palvelua. Hypex piiputti sunnuntaina tai tarkkaan ottaen sunnuntaina huomasin, että subbarit on mykät ja vahvistin kylmä, vaikka leffaa on mennyt tunti. Olikin Independence Dayssa ihmeen tumppu ääniraita. Maanantaina s-posti Hifitaloon, tiistaina Hypex matkaan, torstaina korvaava yksilö kotona ja soimassa. Oma yksilö oli ostopäivästä laskien yli vuoden ikäinen, joten takuu oli mennyt, mutta eipä koko virhevastuusta ollut tarvetta edes keskustella. "Tämän tason laitteiden pitää kestää pidempään". Minulle tullut yksilö ei ole uusi, vaan tehtaan takuuhuollettu. Kyllähän tuo hieman kirvelee, mutta sinänsä täysin laillista, kun toimitettu on minun kappalettani "vastaava". Ei se munkaan enää pakasta vedetty ollut. Ehdottomasti parempi vaihtoehto, kuin lähettää oma huoltoon Hollantiin ja odotella pari viikkoa toimitusta takaisin, kuten yleensä Hifilaitteiden kanssa tehdään (vaan kuulemma ei Hypexin, huolletaan Salossa tai vaihdetaan). Parhaassa tapauksessa parikin kertaa laivataan edes takaisin. Ei se minunkaan olisi huollettuna "uusi" ollut. Tietty olisin voinut laittaa tuon kotivakuutukseen äkillisesti rikkoontuneena (toimi yksi päivä ja toinen ei; sulake oli palanut, mutta sen vaihto ei auttanut yksinään), jolloin olisin mahdollisen ikävähennyksen ja omavastuun hinnalla saanut uuden. Toisaalta se olisi sitten ollut jo satasissa laskettava menoerä, joten kohtuuttoman paljon ei harmita sekään. PS. Hifitalo maksoi mulle tästä promoviestistä viissataatonnia.
Jotta palataan aiheeseen, onko x_jmt_x huone ollut kovalla käytöllä, ja onko tullut jotain vastaan mitä tekisit toisin jos nyt alottaisit alusta tämän projektin ?
Käyttö on valitettavan puuskittaista. Tuo perheen pieni rajaa tuota vapaa-aikaa, enkä oikein osaa asennoitua siten, että katsoisi leffan puolikkaan yhtenä iltana ja loppuun toisena. Toisaalta kymmenvuotias vakiovieras sitten taas vaatimalla vaatii, että vähintään yksi leffa katsotaan joka visiitillä. Tykissä on joitakin satoja tunteja. Sitten kun sitä aikaa saa jostain kaivettua, niin saman tien hommiin. Suurempia "tekisin toisin" ei ole tullut vastaan. Eikä oikeastaan pienempiäkään. Toki tuli tehtyä vähän turhan tiukasti juuri tähän sovitukseen mitoitettua, mikä sitten aiheuttaa hetkittäin ongelmia. Esimerkiksi about viikon päästä menee ilmalämpöpumppu vaihtoon. Ilmeni, että uusi tuleva - eikä edes mikään vaihtoehto - ei yksinkertaisesti mahdu siihen tilaan, mikä vanhalla on. Alapuolella oleva vaimenninkotelo ottaa kiinni. Pientä lisähommaa, kun se pitää purkaa, madaltaa 15cm ja liipaista takaisin kiinni. Ja taisin jo aiemmin raportoida, että vastetta saisi todennäköisesti siistimmäksi siirtämällä sohvaa taaksepäin, mutta juuri siihen paikkaan mitoitettu sivusurround ei mahdu peruuttamaan vinon katon takia. Etc. Rakennusvaiheessa oli alkuperäisinä ajatuksina erilaisia muokattavia rakenteita. Villeimmillään siten, että seinät olisi peitetty kokonaisuudessaan verhoilla, ja niiden takana olisi kokeiltu erilaisia akustomoduuleja. Muistaakseni Saurama on pohtinut vastaavaa toteutusta. Myös takaseinälle meinattiin alunperin irtoseinää, jonka takana resonaattoreita, trappeja, muuta olisi voinut jonglöörata vapaasti. Tämä oli itseasiassa suunnitelma vielä äänieristystä tehdessä, mutta jäi lopulta pois. Eli tila on niin hyvä kuin se nyt on, mihin olen tyytyväinen. Toisaalta, jos muutoksia olisi tarpeen tehdä, se olisi vähintäänkin 'haastavaa', kun kaikki akustointi on käytännössä kiinteää rakennetta. Osa irtoaa pari ruuvia avaamalla, osan irroittaminen vaatii lähes yhtä paljon, kuin vaikka seinälevytyksen purku. Eli ihan oikeaa remppaamista. Ja esimerkiksi jonkun Dolby Atmoksen toteuttaminen nykyiseen tilaan jonain päivänä... En tiedä, onko järkevästi edes mahdollista. Jos tekisin tämän uudelleen, varautuisin jossain määrin siihen, että tilaa voi tarvittaessa tai halutessaan muokata jonkin verran, kun käyttökokemusta kertyy.
Heh, ei muistaakseni ollut provosoiva. Sinne män tämänkin palstan osalta sisältöä roskiin. Ehkä kannattaisi turinat kirjoitella vaikkapa blogiin.
Heyh, kotiteatterihuoneen verhoilu mustaksi.. Mikäs sitä valoa ny imee hyvin tai jopa parhaiten pellava ? sametti ? puuvilla ? jos jotain ehdotuksia löytyy niin jes !, tosin pls järki käteen eikä ehdotella näsäviisaina mitään 100e / metri kangasta.
Pitkälle pötkii, jos valonlähteet saa pelattua pois pelistä. Eli ikkunoihin pimennysverhot ja verhot kanaviin/koteloihin/muuhun, ettei paista edes laidoista se valo. Siitä eteenpäin meni itse enimmäkseen Ecophonin akustolevyjen mustalla, mattamustalla maalilla, kohokuvioisella tapetilla ja Thomannilta tilatulla raskaalla molton-kankaalla (joka maksaa muistaakseni joku 15e/metri). Pieni vaikutus myös akustiikkaan, bonuksena. Kukin miten haluaa, mutta mattapintaisilla harmaa-musta -akselin sävyllä pääsee aika pitkälle. Rakennusvaiheessa mun huone oli kokonaa mattamusta. Se oli ihan helvetin ahdistava ennenkaikkea siksi, että mittasuhteet katosivat täysin. En suosittele, mutta miten kukin tykkää.
Aivvan.. Tuo tila mihin itse suunnittelen on 4m x 6m, olohuone yhdellä ikkunalla (tämä takaseinällä). Siksi pelataan kankailla kun tosiaan vuokrahuusholli jossa isohko yli vuoden remppa valmistunut pari kuukautta sitten. Tähän siis olen muuttamassa parin vkon päästä joten ihan kiva vähä suunnitella näitä etukäteen. Itselläni on myös jemmassa jotain Thomannin riepua iso pino, muistuttaa lähinnä huopaa enempi kun kangasta, ei laskostu sitten niin mitenkään. Puuvillasamettia löytyi aika edullisesti UK:sta (6£ yard) Tuo Ecophonin musta kyl vähä viehättäis kun betonin kanssa pelataan, ei vaan nyt ole niiiin hirveän iso budjetti kun pitää sänkyki ostaa, vituttaa nukkua lattialla futon patjalla.
Mulla se oli ihan puhtaasti akustoinnin takia, mutta tietty otin mustaa levyä, ettei sitä tarvinnut vielä erikseen sitten peittää jollain. Jos akustointi on pelkkää moltonia, niin siitä voi tulla klassinen mattokauppaongelma, eli tumppu diskantti yhdistettynä vellovaan bassoon. Yksi vaihtoehto tällaiseen tilapäiseen tekemisee on ihan vaan musta mahdollisimman köykäinen kangas (ja mahdollinen akustointi muilla keinoin). Artikkelin lopussa on kuva aikanaan muuton jälkeen pikaisesti käyttökuntoon piereskellystä kotiteatterista. Television takana näkyvät "mustat verhot" ovat itse asiassa mustia parisängyn lakanoita, jotka eivät Prismassa paljoa maksaneet, mutta olivat ihan siistit. Ja niin ohuet, että vaikutus ääneen oli about mitätön. Yleisemmin, Saurama on pariinkiin otteen puhunut, että jos nyt toteuttaisi teatterin, niin peittäisi seinät joltain etäisyydeltä siistillä ohuella kankaalla (ilmeisesti ns. verhoina), joka antaisi mahdollisuuden kokeilla niiden takana vaikka mitä ja miten rumaa erilaista akustista ratkaisua sekä mahdollistaisi muokkaamisen huomattavasti kiinteitä asennuksia helpommin.
Reikäresonaattorimatskut on valmiina, on myös villaa ja valkoista ecophonia tarvittaessa (ainakin etuheijastukset luulen saavani kuriin + bassoille tehtyä jotain hienosäätöä) tämän moltonin lisäksi, en siis ajattele verhoilla mitään akustointia vaan ihan pimennystä. Aikaisemmassa huushollissa oli sideharsokangasta mutta se on niin harvaa että noin "isoon" huoneeseen sitä tarvis ihan v*tusti.
Mitäs x_jmt_x laittaisi pintamateriaaliksi olohuoneen parille seinälle jonka sisustat meinaan villoittaa ja tällä hetkellä pintamateriaalina on ollut kipsilevy ja seinät ovat tyhjät jotkä rämisee bassolla melkoisesti ja se on tarkoitukena tappaa pois tällä projektilla. Samalla mieleeni on tullut että jos siihen pintaan laittaisi gyptone reikälevyä jolloin bassot pääsisivät seinän sisäisiin villoihin vaimentumaan mutta paikallisessa rautakaupassa gyptonen pelkkä raahtimaksu oli tyyliin muutama satalappunen joten sen vaihtoehdon taidan hyllyttää,mutta muita työläämpiä vaihtoehtoja tuli mieleen mm :lastulevy ,vaneri,huokoleijona ,tai ihan mdf levy jne,jotka ovat aika edukkaita ja saatavilla ilman jumalaista rahtia joihin sitten voi porailla reikiä niin paljon kun hermo kestää ja kun tämä pintamateriaali on tarkoitus tapetoida/tasoitetapetoida(tai joku menetelmä mikä antaa näköä ja laskee kuitenkin ainakin bassot mukavasti lävitse) niin saattaisi saada pientä akustista elementtiä mukaan minun kuuntelutilaa/huoneeseen. Mikä materiaali soveltuisi tälläiseen parhaiten jos gyptonea ei oteta laskuihin mukaan suuren rahtikustannuksen vuoksi?entäpä mitä materiaalia kannattaisi käyttää seinän sisällä? Kiitosta vaan jos viitsit nähdä vaivaa ja jaat oman mielipiteesi koska olet kuitenkin näiden asioiden kanssa kuitenkin paininut enemmän ja vähemmän omaa kuunteluhuonetta rakentaessasi.
Ehdotuksessasi on se ongelma, minkä vuoksi en itse lähtenyt tuollaiseen rakenteeseen ylipäätään; jos seinät "päästävät läpi" edes bassot, se pissii äänieritystyksen. Minulla on ilmatiivis kipsikoppi; erillisissä koolauksissa muistaakseni 20cm lämpöeristevilla, jonka päällä vaneri ja erikoiskova kipsi. Huoneen puoleisessa seinässä kipsiä on kaksi levyä. Tuolla saa äänen eristävyyden kuntoon, mutta huone kaikuu kuin kirkko. Bassovaimennuksen toteutin neljällä isolla resonaattorilla, kolmella isolla "boksilla" raskasta askeleristevillaa (kun sitä jäi yli) kaiuttimien takana ja tunkemalla raskasta eristevillaa kaikkiin mahdollisiin koloihin. Yksi suunnitteluvaiheessa esillä ollut, mutta sittemmin poispudotettu idea, oli purkaa vanha katon levytys (joka tehtiinkin) ja levyttää katto mahdollisimman hötöllä levyllä, jolloin koko katon paksu lämpöeriste saataisiin bassovaimentimena käyttöön (melekoinen määrä villaa). Eristävyyden vuoksi tuosta kuitenkin luovuttiin ja kattokin vedettiin tuplakipsillä. AudioVideolla on bassoansa-artikkeli, joka kannattanee lukaista läpi. Ja toki jos ne seinät on tyhjät, niin ainakin villoittamalla ne saadaan estetty niiden 'soimista' pitkän matkaa. Mutta tuohon pinnan rei'ittämiseen en osaa ottaa kantaa. Käsittääkseni joku yksi sentin paksuinen levy enemmän tai vähemmän laskisi bassot läpi seiniin, vaikka olisi vailla reikiä (vrt. tavanomainen kaiutin, täysin ympärisäteilevä bassoilla; ei se kotelo mitään pidä).