Jaahas. Kopiosuojauskatastrofi tekee early adopterien laitteet käyttökelvottomiksi - vähän niin kuin ne ekat jenkki-HDTV:t joissa oli komponentti-1080i mutta HDCP:n takia HD-kuvalähteen saaminen näyttöön ei olekaan yksinkertaista? Ei helvetti. No, onneksi itsellä ei ole tullut tarvetta päivittää mitään AV-viritinvahvistimia tms viime aikoina - harmittaisi varmaan jos olisi hankkinut 4k-tuellisia laitteita "tulevaisuutta ajatellen" ja sitten pitäisi kuitenkin ostaa uudet laitteet jotta mitään sisältöä saa menemään niistä läpi.
Googlella löytyi pikaisella etsinnällä - puolentoista vuoden takaa - juttu väreihin liittyen, josta nappasin alle tuon yleistieto-osuuden. Linkin takaa löytyy väriavaruuksien vertailu ja hieman siihen liittyvää pohdintaa: Ultra HD 4K and beyond: Rec. 2020 glimpses the future of TVs "The other side of the color conversation is bit depth, or how many shades of each color there are. The current TV system is 8 bits per color: 256 shades, minus some margin on either end*. This means that Rec. 709 is capable of a maximum of 16.78 million colors (256 red x 256 green x 256 blue). Rec. 2020 stipulates 10 or 12 bits. With 10-bit, this means a possible 1,073,741,824 colors (1,024x1,024x1,024). Yowzers. With 12-bit (4,096x4,096x4,096), it's even crazier: 68,719,476,736!!! 68 billion colors." * 2[SUP]8[/SUP] = 256 (0...255) Blacker than black (0...15) + 16...235 + Whiter than white (236...255) Seuraavan linkin takaa löytyy HDTVTest:n katsaus tämän hetken tilanteeseen, mitä televisioihin käytännön katselutilanteessa tulee. Eli tämän(kin) mukaan on niin, että juuri nyt markkinoilla olevat 4K-töllöt (= LCD-televisiot) eivät kuvanlaadullisesti pärjää OLED-töllöille tai parhaille plasmoillekaan. Paitsi ehkä sitten, kun on tarpeeksi kirkasta + vielä toimiva heijastuksenesto siihen päälle. Ja lisäksi eri ihmiset ovat eri asioille herkkiä, eli plasmojen vilkkuminen, kohina tms. saattaa yhtä katsojaa häiritä, kun toinen ei sitä lainkaan huomaa jne. Tosin kyllähän osa LCD-televisioistakin vilkkuu ja välkkyy, etenkin uusista energiatehokkaista malleista puhuttaessa. Pansun löysivät myös 4K LCD-töllöjen parhaaksi. Itse en ole sitä nähnyt tai muutenkaan siihen tutustunut, joten en siis sano mitään sen suhteellisesta laadusta. Tässä kuitenkin ko. katsaus: Panasonic AX802 is Best 4K TV; ZT Plasma Pips LG OLED "None of the 4K LED LCDs received any vote for “Best TV”, suggesting that they still have some way to go before approaching the picture quality of the as-good-as-dead plasma and the not-yet-fully-fledged OLED TVs." Käytännössähän plasma on jo lähestulkoon tapettu ja OLED edelleenkin suhteellisen kallis harvinaisuus. Joten trendikäs 4K on se, joka noista kolmesta yleistyy. Vaikka se valitettavasti useimmiten yhä edelleenkin tarkoittaa aivan tavallista Edge LED -televisiota, jossa vain on aiempaa enemmän pikseleitä. Eli kaikki Edge LED -tekniikan ja LCD-panelin yhdessä aiheuttamat kuvanlaadulliset rajoitteet ovat edelleen olemassa, enemmän tai vähemmän (tarvitaan taustavalo jne.). Siksi ei edelleenkään ole yhtään sen parempi mustan taso, kuin mitä LCD-televisoiden Full HD-malleissa on jo vuosia ollut. 4K ei - ainakaan toivottavasti - tule aina ja ikuisesti olemaan synonyymi LCD-televisiolle. Eli minkä tahansa tekniikan televisio on 4K, mikäli siinä vain on 4K-resoluutio. Ja toivottavasti jostain putkahtaa sellainen, jotta tulisi tekniikoiden välistä kamppailua, joka johtaisi kuvanlaadulliseen kehitykseen. Eikä vain pelkkään uusien appsien yms. lisäämiseen.
Moro! Piti rekata tänne, jotta saisin mielipiteitänne tästä ongelmasta: Uudessa, viikon vanhassa Sony 65X9005B:ssäni näyttää olevan aika paljon valovuotoa. Onko näiden kuvien perusteella teidän mielestä mahdollisuus takuuvaihtoon? Tuo kuvaruudun keskialueelle muodostuva valoalue näkyy selvästi normaalissa valaistuksessakin, ja se on todella häiritsevä. Olen yrittänyt eri säädöillä saada tuota läiskää pois, mutta ei se asetuksien muutoksilla minnekään katoa. katso liitettä DSC00455.jpg katso liitettä DSC00456.jpg
Kun kyseessä on Sony, niin ei. Ovat menestyksellä argumentoineet kuluttajariitalautakuntaa myöten, että valovuodot/pilveily on ominaisuuksia, eikä niitä normaalissa käytössä kuitenkaan huomaa. Voit toki kokeilla, mutta poislukien, että käyt vääntämässä käräjäoikeudessa tuotevirheestä, niin et tule vaihtoa saamaan.
Kokeile ruuvata takapaneelissa olevia ruuveja hieman löysemmälle valovuodon kohdalta, jos se auttaisi.
Sama oli kivijalkakaupoillakin, onko sekin poistettu? Tieto peräisin kauppiaalta, tietänee jotain asioista.
Ei nähtävästi tiedä mistään mitään. Kivijalkakaupoissa ei ole nykyisin eikä ole Suomessa koskaan ollutkaan automaattista universaalia palautusoikeutta. Kirjaimellisesti "ostajalla ei ole lainmukaista oikeutta vaihtaa tai palauttaa ostettua tavaraa". Jotkin kaupat ovat myöntäneet vapaaehtoisesti palautusoikeutta, esim gigantin 30vrk ja muutamien muiden ketjujen 14vrk. Laillista palautusoikeuspakkoa ei ole, sillä tuotteeseen on oletettavasti tutustuttu jo siellä myymälässä. Tuotevirheet ovat tietenkin asia erikseen, mutta LCD-telkkarin pilveily ei kuluttajaviranomaisen päätöksen mukaan ole mikään virhe, vaan odotettavissa oleva ominaisuus. Verkkokaupassa (eli etämyynnissä) on edelleenkin lain mukaan pakollinen 14vrk katumis/palautusoikeus tuotteeseen tutustumista varten "muuttumattomana" säilytetyille tuotteille. Käyttöönotettua tuotetta ei voi suoraan palauttaa 14vrk ajan sisällä. Jos esim. suojamuovit on poistettu ja laite on muuten käytetyn näköinen, niin myyjä voi vähintäänkin vaatia korvausta arvonalennuksesta. Tuore lakimuutos koski palautuksesta aiheutuvia kuluja. Aiemmin kauppa maksoi lain mukaan aina palautuksen postikulut, mutta nyt se ei ole enää pakollista. Kaupasta riippuen asiakas voi joutua maksamaan palautuksesta aiheutuvat kulut, mutta tietyt kaupat edelleen vapaaehtoisesti tarjoavat maksuttomat palautukset, esim verkkokauppa.com. Olisi ihan kiva jos asioista vaikkapa otettaisiin selvää ennen mutuhuutelua.
Tämä on kyllä varsin hupaisa: "Avokauppa tarkoittaa, että ostaja ja kauppias sopivat, että ostajalla on oikeus palauttaa tavara sovitun ajan kuluessa, jos se ei miellytä häntä. Ostajalla on tällöin mahdollisuus tutustua tuotteeseen rauhassa ja kokeilla sitä. Hän ei kuitenkaan saa käyttää tuotetta, vaan sen on palautettaessa oltava myyntikunnossa."
Sekoittui hieman palautusoikeus ja "ilmainen palautusoikeus". Jotkut kun käyttivät tätä ominaisuutta härskisti hyväkseen tilailemalla koko ajan esim vaatteita vain kokeillakseen niitä ja ottamalla kuvia blogeihin ym palveluihin. Eräskin tilasi kaksi erikokoista töllöä ja katsoi kotona kumpi sopii paremmin sisustukseen ja palautti toisen (kun kerran oli ilmaista).
Tarkoitin tuotevirhettä, en pilveilyä. Tuo pilveily tuntuu olevan loputon suo, siitä voidaan näköjään taittaa peistä loputtomasti. Kait se väittely ja kuluttajien huono asema loppuu vasta sitten, kun tulee se "lopullinen" tekniikka, jossa pilveilyä ei enää esiinny. e: onneksi omassa lcd-televisiossani ei ole esiintynyt pilvisyyttä. Toinen telkkarini on taas plasma, eikä niissä kai pilvisyys ole ollut mahdollistakaan.
Onko täällä kellään hankittuna tuollaista suurempaa 4K televisiota(60-65"). Jos, niin miten se on sijoitettu? Noissahan tuo katsomisetäisyys pitäisi olla 1,5-2m, että näkisi tuon tarkkuuden. Normaali olohuoneessahan on sohvan edessä sohvapöytä, siihenkö töllö tällätään!! Sohvan sivullekin, jos töllö laitetaan, niin 3h sohvan sivullakin töllö on liian kaukana katsojasta, siis jos löhöää sohvalla. Onko nyt tilaus 4K-kalusteille, että saa telkkarin sijoitettua järkevästi? Joku hissilaite? Kiinnostaa noin yleisesti, kun harrastaja olen.
Onko tuo joku yleispätevä totuus että 65" telkkarissa katsomisetäisyys pitää olla 1,5-2m jotta näkee 4K resoluution paremmaksi kuin fullhd:n? Muutoin ei kuvanlaadussa ole siis pienintäkään eroa nähtävissä?
Jos epäilet, niin käy liikkeessä katsomassa. Niin minä tein. Ihmisten näkökyvyssähän on tietysti eroja, haukannäkö on joillain ihmisillä! Petri Teittinen on tällä foorumilla kertonut myöskin tuon asian. Tämähän on globaalisti tunnettu asia, hyvä, että sait tiedon, ennenkuin ryntäät kauppaan ostamaan 4K TV:n. Onko tähän kysymykseeni tullut täältä vastausta. Ei. En nyt rupea hakemaan tutkimustuloksia, koska olen itse todennut liikkeesä tuon asian. Varmaan täällä jollain on linkkejä asiasta. Muistaakseni FullHD:n kohdalla on sama asia. Aika läheltä täytyy katsoa sitäkin, että huomaa eron normiresoon. Paljon on tietysti kiinni lähdemateriaalin tasostakin. BD-elokuvien laadussakin on paljon eroja. e: tsekkasin tuon Teittisen testin sanoman ja muistin hieman väärin. Hän ilmoitti 55" 4K telkkarin erotusetäisyydeksi FullHD/4K oli 2-2,5 m. Siis suuruusluokan muistin oikein. Yllättävän lyhyt matka. Still-kuvista en sitten tiedä. Tähän perustin alkuperäisen kysymykseni. Kiinnostaa edelleenkin miten sijoitetaan 4K televisio normiolohuoneeseen?
Niin, se optimaalinen etäisyys on siis jotain ihan muuta kuin etäisyys, jolta HD:n ja UHD:n eron alkaa erottaa. Optimaaliseksi etäisyydeksi mainitaan usein 1,5 kertaa kuvan korkeus, jolloin 55-tuumaisella töllöllä optimaalinen etäisyys on hieman yli metri. Siltä etäisyydeltä erottaa siis kuvan koko resoluution erottamatta yksittäisiä pikseleitä. Mutta UHD:n ja HD:n eron alkaa erottaa jo paljon kauempaa, etenkin jos omaa tavallista paremman näkökyvyn. Silloin tuo optimaalinen etäisyyskin on pidempi. Jos haukansilmillä katsoo, 65-tuumaisen UHD:n ideaali katseluetäisyys on n. 2,8 metriä. Normaalilla näkökyvyllä (20/20) tuo etäisyys on vain 1,45 metriä.