No nyt on saatu suunnilleen setti säädettyä, bassopään jätin hieman kuumaksi, säädän sitten DTS:lle ja muille 5.1:lle hieman kylmemmäksi, kun eturista tällainen erikseen säätö -mahdollisuus löytyy. Musiikilla 2x Genelec 8030 ja SVS SB12-NSD soi varsin tasapainoisesti, ulottuvuuden lisääntymisen huomaa selvästi samoin bassopään helppouden. 8030:kin on kuin uudelleen syntynyt kaiutin aivan toisentasoisilla äänenpainevaroilla :king: Suorastaan vaatii kuuntelijaa laittamaan lisää volaa! Esmes Terminator 2 murahtaa blu-raylta nyt sen verta, että taisi suljettu subbari osua juuri nappiin - väitänpä, että refleksiviritteisellä tärisisivät paikat jo niin paljon, etteivät muut sietäisi pientä päiväkuuntelua Jännä juttu kokea sekin ihan itse ihan oman laitteiston kanssa kuinka subwooferin lisäämällä bassovaste tasoittuu aika hyvin itsestäänkin (kunhan paikka ja jakosuotimet ovat suht ok). 8030:set kumisevat armottomasti ilman korjausta, mutta subbarin kanssa en kuullut kuminaa oikeastaan ollenkaan, pientä korostusta vaan. Onhan tuossa vasteessa ilkeitä vaimentumia vielä, mutta niitä en ihan halvoilla konsteilla varmaan kuriin saakkaan. Siitä kyllä yllätyin, että SB12-NSD:stä irtoaa 24 hz:kin voimalla tässä huoneessa kuuntelupaikalla. Kertokaahan kokeneemmat, kannattaisiko toistoa yrittää alle 100 hz tasottaa vaimentumien tasolle ja sitten nostaa kokonaistasoa:
Mitä mieltä olette 3x 8020C etupäästä ja takakaiuttimien virkaa hoitaisi 6010, kun halvalla saa. Olisi edullisin ratkaisu kun 8020:t jo omistan. Kaveriksi näille löytyy NAD T748 ja 12" seas w/ hypex ds2.0. Saisiko noilla toimivaa settiä elokuva ja pelikäyttöön normaalikokoisessa pienessä olohuoneessa? Kuunteluetäisyys n. 2 -2.5 metriä.
Olisiko M030 tuhoon tuomittu vaihtoehto keskikaiuttimeksi 8030:lle? Onko näiden kahden mallin välillä niin paljon eroa, ettei solju yhteen? Budjetti, kun ei oikein 8030:stä sietäisi.. ja 8020 taas vaikuttaa omiin silmiin hieman liian pieneltä... ja kun M030:ssä olisi liki samaan hintaan enempi tehoa ja isompi bassokeskialue... Käytetty olisi yksi vaihtoehto, mutta jos uuttakin saa suht sopivaan hintaan (esmes juuri 8030 vrt M030) ja vieläpä takuun kera, niin miksi ostaa käytettyä, kun niiden toimivuudesta ei voi koskaan olla 100% varma? Alan liike olisi toki yksi vaihtoehto, mistä ostaa käytettynä, mutta eipähän juuri näy niissä.
Äänellisestihän M030 ja 8030/Three pitäisivät olla identtiset/hyvin lähes samanlaiset, mutta ehkä itseäni häiritsisi eniten tuo visuaalinen poikkeavuus. Kuitenkin etupäänä hyvinkin näkyvästi varmasti esillä ja kaiuttimien ulkoiseen olemukseen tulisi kenties kiinnitettyä liikaa huomiota. Itsellä on kokemusta G Three parista, joille muutaman kuukauden ajan pidin keskikaiuttimena 8020:aa. Äänellisesti tuo toimi yllättävänkin hyvin, kun paremmasta ei ollut tietoa, enkä tuota nyt niinkään pienemmäksi erottanut. Nyt kun viimein sain kolmannen G Three:n eteen, huomaa selvästi kuinka paljon materiaalia tuohon keskikanavaan elokuvilla syötetäänkään. Ero pienempään ehkä selviten esillä kovissa tehostekohtauksissa, joissa pikkuveli saattaa jäädä jalkoihin kun ääni siirtyy sivuttaisena. Muttei todellakaan huono vaihtoehto ja ehkä visuaalisesti paremman näköinen kuin M030. Itse ottaisin siis 8030:n eteen tai sitten tuon pienemmän, en M030:aa. Puhtaasti visuaalisista syistä. Jos 8020:aan päätyy, siirtyy se kätevästi takapatteristoon kun eteen saa isompaa (kuten itselläni).
Juuri tämän takia olen jättänyt 8020:n vielä tässä kohtaa ostamatta. Kyllä sen eron kovemmassa rytistelyssä 8020 vs. 8030 huomaa, vaikka bassot pois leikattu olisikin. Onhan 8030:ssä senkin jälkeen enempi tehoa ja elementin pinta-alaa esmes alemmalle keskialueelle. Taakse nuo 8020:set varmasti passelit olisivatkin, mutta niitä ei ole nyt hankinnassa. Ulkoasuero ei minua sinänsä häiritse, lähinnä se tosiaan, että soisivatko M030 ja 8030 tarpeeksi hyvin yhteen.
Terve. Piti oikein rekisteröityä foorumille tämän ketjun vuoksi. Ajatuksena olisi siis hankkia Genelecin kaiuttimet olohuoneeseen telkkarin kaveriksi. Tällä hetkellä tarvitsen näillä näkymin vain 2.0 sarjan, koska takakaiuttimia ei saa järkevästi sijoitettua. Subikaan ei ole pois suljettu tosin. Olen nyt pähkäillyt G Three ja M040 välillä. G three on ehkä paremman näköinen ja ilmeisesti enemmän koti/olohuonekäyttöön suunniteltu(?), mutta saisiko M040 enemmän rahoille vastinetta? Käyttötarkoitus siis elokuvat/sarjat ja musiikki (70% / 30%). Etäisyys sohvalta kaiuttimiin on n. 2,5m.
Isommat elementit (varsinkin basso-keskialue), enemmän tehoa, paremman ulottuvuuden bassopäässä, enemmän äänenpainetta (ainakin Genelecin mukaan) ja D-luokan päätteet (ehkä energiaystävällisemmät) tulee näin heti aluksi mieleen. Myös M040:ssä on rca-tulot kuten G Threessä. Dippisäädöt eivät ehkä ihan yhtä monipuoliset. Tolle etäisyydelle ottaisin ainakin itse nuo, jos olisin ostamassa.
Itselläni kajarit 8030 ja subbari F2 tv-käytössä. 8030:ssa on herkkyyden säätö, ja sillä voi kuulokeliitännän pohjakohinan säätää kuulumattomiin. Toinen reitti on DA-muunnin ja esivahvistin, mutta pitää käyttää ohjemoitavaa kakea, jotta saa kaksi laitetta ohjattua. Käytännössä helpoin on kuulokeliitäntä ja TV:n kake käytännössä. F2:ssa on kahdet sisäänmenot niin voi valita kumpaa reittiä käyttää. G-sarjan kajareita en suosittele ainakaan TV:n kuulokeliitäntään kytkettäväksi, koska niissä ei ole herkkyydensäätöä, jolla voisi vaimentaa pohjakohinan. Makuuhuoneen telkkarissa on 8020:t ja niilläkin pärjää mainiosti. Kokemukseni mukaan G-sarja ei toimi TV- käytössä, jos telkkarissa ei ole kakella hyvälaatuista säädettävää analogista linjaulostuloa.
M030:ssä on tämäkin, tosin vain 0, -10 dB ja -20 dB, mutta eiköhän sillä taustakohinat saa suht hyvin häviämään.
Jos itse nyt ottaisin siis pelkästään television kaveriksi 2.0 sarjan, niin se olisi 2* G three tai sitten nuo 8030:set, nimenomaan tuon paremman säädettävyyden takia ja nuo ei varmaan tarvitse subbaria välttämättä. Bassopää soi vähän tukevammin kuin noilla M040;sillä. Ja noi g threet on parempi laittaa seinälle kun pienemmät tai tasolle yms. Itselläni kankaan ympärillä 3* M040:set ja subbarina 10tuumanen seismic 110, takana 2* G two:t. noillakin jo huomaa eron m ja g sarjan välillä. G-sarjassa vähän tanakampi tosiaan tuo basso pää kun taas m-sarja soi jotenkin kirkkaammin tai puhtaammin. Kannattaa kuunnella eroja jos vaan pystyy. Itse olen toistaiseksi ollut näihin tyytyväinen. Leffa käytössä tosi hyvä setti.
Tuoreesta Genelec 1238A-kaiuttimesta revikka AudioVideo.fi:llä. Testaajana yksi Suomen kokeneimmista hifijournalisteista, Matti Hermunen. Linkki
Tämä kysymys saattaa tulla hiukan väärään lankaan, mutta liittyy kuitenkin Genelecin kaiuttimiin. Omistan siis Denon AVR-X3000 -vahvistimen ja siinä minulla on kiinni kaksi Genelecin G Two -kaiutinta. Nyt olen törmännyt seuraavaan ongelmaan: Kun laitan vahvistimen kuulokeliitäntään kuulokkeet, niin musiikki kuuluu myös Genelecien kautta. Toivottavaahan olisi, että kaiuttimista tuleva ääni lakkaisi. Ja näin ilmeisesti pitäisikin tapahtua, jos vahvistimessa olisi kiinni passiivikaiuttimet, mutta aktiivikaiuttimien tapauksessa näin ei tapahdu. Onko tähän ongelmaan olemassa jotain patenttiratkaisu vai onko ainut mahdollisuus mahdollisuus manuaalisesti katkasita Genelecien virta, jotta ne hiljenevät?
Lienee tuo kuulokeliitin niin "köyhä", ettei se osaa katkaista kuin omat kaiutinlähdöt, että aktiivikajarit on kytkettävä erikseen pois. Veikkaan, että 99,99% kuulokeliittimistä toimii noin, siis niistä liittimistä, jotka katkaisee jotain... T: Vesku
Onko kukaan askarrellut 12 voltin triggeriohjausta Geneleceille? Käytössä F Two -> 2x8030A. Esivahvistin antaa virrat katkaistaessa ominaisuutenaan melko ison pop:in, ja tämän takia siinä on se 12 voltin triggeriohjaus päätevahvistimille. Tällä hetkellä ongelmaa ei varsinaisesti ole, kun F Two:sta on volumea vaimennettua oin puoleen, mutta olisihan siitä kiva päästä eroon. Nyt 8030A:t ovat kiinni jatkojohdossa, joka on päällä esivahvistimen ollessa päällä. Ilmeisesti DC-ohjattuja AC-jakorasioita olisi olemassa. F Two muistaakseni herää aika hitaasti, mutta niin tekee esivahvistinkin, eli sen puolesta OK. 8030A soi kuitenkin hetken virrat katkaistaessa, joten se pop ehkä ehtisi silti kuulua… Edit: pitääpä vielä koittaa kuinka äkisti F Two katkaisee läpäisseen signaalin, kun AC katoaa...
Pari kysymystä näistä uudemmista 8000B/C-sarjalaisista, joissa ISS (autom. virrankytkentä ja -sammutus): - Palaako standby-tilassa virtavalo? - Miten ISS toimii monikanavaetusen perässä jos syötetään signaalia vain kahteen kanavaan (eli musaa kuunnellessa)? Menevätkö muutkin ISS-Genet päälle?
Ei pala. Eivät pitäisi mennä päälle. Signaalintunnistus on toki täytynyt virittää aika herkäksi, joten jos vahvistin päästää kaikkiin kanaviin esimerkiksi jonkinlaisen käynnistys- tai sammutusnapsun, kaiuttimet käynnistyvät.
Tulipa hommattua kolme M030:sta. Kuuntelutilana betoninen kerrostaloyksiö, noin 32 neliömetriä. Laitteet kiinni, virrat päälle, musa soimaan ja wow. Onpahan soundi. Todella miellyttävä ja yläpäästä puhdas, vaikka juuri laatikosta otettu. Kaikin puolin paketoinnista kaiuttimen ulkoasuun ja soundiin saakka erittäin neutraalin elegantti paketti tällainen M-sarjalainen. Mutta se vaikeampi juttu: jättäisikö 8030:set surround-kanaviksi vai myisikö pois? Säädin vähän Dolby Pro Logic II:n Music-tilan asetuksia ja täytyy kyllä sanoa, että melkoinen dekooderi onkin. Loihtii oikeasti aika maukasta soundia paikotellen stereo-materiaalista! Tai sitten kaiuttimien säätö on onnistunut hyvin. Tätä en tosin usko, sillä viivet ja jaot on vanhan av-eturin asetuksilla säädetty.. korkeintaan siis ok-säädöt. Tai sitten Genelec on vaan niin hyvä kaiutin, että soi ilman säätöäkin Natiivi 5.1-matsku on vielä ihan oma juttunsa. Jälleen ymmärtää stereo-downmiksinä paikoin oudoilta kuulostaneet äänikuvaratkaisut. Ja kyllähän takakanavat noissa tilaa avaavat lähes poikkeuksetta. Minun vanha Rotelin av-eturi päästää sammuessaan pienen napsun oikean puolen kaiuttimiin, mutta kertaakaan ei ole M030 siitä käynnistynyt. Faijalla on saattanut yllättäen joku kaiutin mennä päälle, mutta 80-luvun lopun rivitaloasunnossa se lienee ihan sähköistä kiinni (esmes loisteputkivalaisimen päälle laittaminen saattaa aiheuttaa).
Olen alustavasti suunnitellut 3x g3 (eteen) ja 2x g2 (sivuseinille) olohuoneeseen. Huonekoko on n. 20-25 m2 ja sohva on keskellä huonetta sivuseinistä. Etukaiuttimien etäisyys on n. 2.5 m ja surround n. 1.7 m kuuntelupisteeseen. Onko nämä g3 ja g2 riittävä setti tähän tilaan? Itseltä löytyy Pioneerin 7.1 AV-vahvistin jossa on preout RCA liitännät kaikille kanaville ja subina on bk elektronics XLS300. Käyttö on musiikkia enemmän kuin leffoja. Musiikkia kuuntelen 2.1:nä ja enemmänkin taustamusiikkina vähän kauenpana sohvan takana jossa myös tietokone sijaitsee. G2:sta löytyy vain RCA liitäntä, niin pystyykö siinä käyttämään balansoitua liitäntää vai tarviiko n.11 m vedolla sellaista?
Balansoitu liitäntä vaatii balansoinnin sekä vahvistimeen että kaiuttimeen (eli käytännössä ne xlr-liittimet). Tosin kotikäytössä tarve on vähän niin ja näin, mitään haittaakaan balansoinnista ei toki ole. Studioissa ja keikkakäytössä laitteet ovat yleensä balansoituja, sillä välimatkat ja erilaiset häiriötekijät ovat suurempia.