Osta jtn riittävän hyvää rca-kaapelia, niin tuskin ongelmia ilmenee. Vaikka Techlinkin (tai jonkun muun) koaksiaalikaapelia (paremmin häiriöiltä suojattua siis). Ei niitä muutaman euron lakritsinaruja. Harkitse toki myös 8000-sarjaa. Värinä ilmeisesti nykyisin vain mattamusta (harmahtava), mutta hintaakin on vähemmän kuin G-sarjalla. Silloin tosin tarvitset rca-xlr -kaapelit. Myöskään M-sarjaa ei kannata sulkea pois vaihtoehdoista, siinähän on myös nuo rca-tulot.
Supra Sublink:llä olen subin liittänyt, niin onko se riittävän laadukasta 10 m vedolle? G sarja kiinnostaa enemmän valkosen ledin takia, jonka voi myös sammuttaa.
Olen miettinyt nykyisen Genelec setin vaihtamista (6010+5040) pariin Genelecin M040:sia. Kysymys kuuluu häviänkö paljon alapäässä tuolla vaihdolla vai onko M040:ssa tarpeeksi potkua myös alapäässä? Nykyisessä setissä olen siis tyytyväinen äänenlaatuun ja tarvittaessa myös bassoa löytyy elokuvissakin omiin tarpeisiin mutta nälkä on vaan kasvanut syödessä. Olisihan tuo M040 helpompi sijoittaa olohuoneeseen kuin nykyinen 2.1 setti jossa subille ei oikein hyvää paikkaa ole.
Ostin G3 parin kun sain ihan ok hintaan ja hyvä äänihän niistä lähtee. Onko G4:n paremmasta diskantti säädöistä hyötyä, kun täällä huoneessa se korostuu vasemmalla puolella vähän enemmän? 3x G4, 2x G3 tai 5x G3 on vaihtoehdot.
Vanhoilla passiivikajareilla joillakin biiseillä diskantin korostumista vasemmalla, mutta en ole näillä uusilla huomannut. Laitoin vasemmalle puolelle -2 db vaimennuksen diskantille ja kuulostaa hyvältä. Ehkä vielä kolme G3:sta tulee hommattua.
Sikäli kun ne subbaritaajuudet eivät paikallistu eikä niiden suuntaa havaitse, niin mihin niitä enempää tarvitaan?
Äänenpaineeseen? Mihin tarvitaan noin monta kaiutinta, eikös vähempikin riittäisi tuollaisiin kuulotestailuihin
Spoiler Jaa-a, jospa niillä ei sittenkään ollut maxSPL ensimmäisenä kriteerinä.. Selventäisi varmaankin vähän asiaa, jos kuvien katsomisen ohella lukaisisit tuon ensimmäisen kappaleen ko. setin kuvauksesta: Kaiuttimien määrä on tärkeä, jotta voidaan tarkasti mallintaa 'akustisia ympäristöjä' tarkkoine äänen tulosuuntineen. Setissä voidaan testata vaikkapa juuri kehitettyjen prototyyppikuulokojeiden toimivuutta takavasemmalta tulevien äänien havainnoinnissa. Kohtalaisen harvassa ovat sellaiset ympäristöt, minkä simuloimiseksi tarvitsisi tuottaa merkittävästi yli 115dB paineita. Sellaiseenhan nimittäin nuo 12" mörssärit tuplana jo hyvin riittävät.
Tämä ei nyt liity juuri käsiteltyyn asiaan, mutta useamman subwooferin avulla voidaan myös tavoitella tasaisempaa vastetta kuunteluhuoneessa. Täällä on esimerkiksi asiaa subbareiden sijoittamisesta huoneeseen: http://www.hifimaailma.fi/artikkelit/tietoa-ja-taitoa-subwooferin-sijoitus/
Kyllä, pitää paikkansa. Olen nyt tulkitsevinani vastauksestasi ivaa; saatan toki olla väärässäkin. Jos sinä tästä vinkkaamastani asiasta tiesitkin, se ei käynyt viestistäsi ilmi. Sen sijaan esitit siinä kysymyksen, johon yritin antaa yhden mahdollisen vastauksen. Pahoittelen, jos ymmärsin jotain väärin. Kaikki palstaa lukevat eivät tuosta vinkkaamastani asiasta kuitenkaan välttämättä tiedä, joten ajattelin, että tämän kertomisesta saattaisi olla jollekin hyötyä. Vai tympäisikö, kun et itse huomannut mainita tuosta vasteen tasoittamisesta useamman subbarin avulla? Mielestäni tällaisten keskustelupalstojen parhaita puolia on se, että näillä voi itse kukin saada tietoa itselleen uusista asioista. Dvdplazalla tuntuu olevan lähinnä muutama aktiivinen keskustelija, ja muut seuraavat vierestä, jos sitäkän. Lisäksi palsta on mielestäni hiljentynyt aika paljon vilkkaammista ajoista. Syitä tähän voidaan arvailla, mutta jotain sellaista palstan vallitsevassa "hengessä" on, joka ei välttämättä kannusta vähemmän aktiivista käyttäjää osallistumaan keskusteluun. No, ehkä tätä metakeskustelua ei nyt tämän enempää tarvita.
No luotetaan siihen, että ovat saaneet basson säädettyä +/1 dB sisään alueella 20-80 hz. Varmasti ollut mukavaa säätää noin monen kaiuttimen kanssa vaiheetkin kuntoon
@E-mies: sori, olisin voinut todellakin vastata fiksumminkin. Tuo kuvan patteristo on jutun mukaan tarkoitettu kuulolaitteiden testaamiseen, johon tarvitaan tuo tolkuton patteristo. Arvaan, että nimenomaan äänen suunnan oikeaan simuloimiseen. Koska basson suuntaa on erittäin vaikea havaita alle 80hz taajuuksilla, niin sen puolesta tuskin tarvitaan useampaa subbaria, kuin nuo kaksi. Edelleen kahdella subbarilla saadaan usein erittäin siisti vaste, vaikka neljä pparempi onkin. Äänenpaikaan nekin tuossa varmasti riittää, kun tarkoituksena tuskin on soittaa kaikkia yhtä aikaa. Pointtisi kahden tai useamman subin käytöstä pitää paikkansa. Argumentti on esillä plazalla ainakin kerran viikossa. Minulle suunnattuna tuo huvitti, kun itsellä on tuplasubit ja olen tuon Hifin artikkelin linkittänyt varmasti yli 10 kertaa tänne. Silti, olisin voinut vastata asiallisesti. pahoittelut.
Jos subbari toistaa yksin bassoa, niin silloin se onkin vaikeaa. Mutta kun on kaiuttimet mukana niin itse ainakin kuulen mahdollisen vaihevirheen alle tuonkin, basso yksinkertaisesti puoltaa/vaeltaa subia kohti.