Mittasin viidestä pisteestä. REW:llä mitattuna vaste laskee siis 30-20Hz usemman desibelin. Ilmeisesti tuon arc:n tekemän vasteen takia. Sain manuaalisäädöillä tehtyä homman niin että vaste menee suorana tuonne 20Hz:iin. Vaste tosiaan on aika paljon kummullaan tuola ylemmillä bassoilla. Johtuu varmaan siitä että subbarina on 18sound 18lw2400 pienessä suljetussa. Pitääkö tuo mittaus tehdä aina niin että nollaa arcin ja sitten vasta mittaa? Vai voiko aina ajaa uuden vaan päälle? Jos säätöjä ei nollaa niin subilla on ilmeisesti päällä suotimet ja korjaukset jolloin tulos ei ole sitä mitä se luonnollisesti olisi.
Mittaus nollaa aina edellisen kalibroinnin startissa, joten siitä ei ole kyse. Ja kummullaan olemisella tarkoitin tuota 20-45hz tienoota.
Tuli erikoinen vika vahvistimeen.Sain kolmannen kaiuttimen valmiiksi ja laitoin sen vasempaan kanavaan. Tämän jälkeen oikea kanava soi 4dB hiljempaa kuin vasen. Koitin myös vaihtaa kaiuttimet toisinpäin. Edelleen oikea kanava 4dB hiljaisempi. Eli ilmeisesti vahvistimesta johtuva? Päivitin vahvistimen ohjelmiston mutta ei vaikuttanut asiaan. Outoa kun tosiaan mitään muuta en tehnyt kuin vaihdoin tuon uuden kaiuttimen vanhan tilalle.
Kalibroin ARC:n uudelleen ja huomasin että se ei tee mitään muutoksia kaiuttimien etäisyyksiin. Tarkoituksella laitoin ennen mittausta arvot väärin. Eikös tuon kuitenkin pitäisi etäisyydetkin säätää automaattisesti? Eikä tuo oikean kanavan hiljaisempi taso muutu mihinkään vaikka vaihtaa kaiuttimia. Kaikki ohjelmistot on päivitetty. Huoltaakohan näitä suomessa joku? Laite ostettu saksasta.
Ei, ARC nimenomaan ei säädä etäisyyksiä. ARC ei voi tietää, millainen viive tietokoneesi prosessoinnista aiheutuu mitatessa, joten etäisyyssäätöjä ei tehdä. Millä olet mitannut tuon 4db eron?
Eli nuo etäisyydet pitää säätää korvakuulolla? Jostain olen lukenut että ARC säätäisi ainakin subbarin vaiheen automaattisesti kohdilleen. ARC säätää tuon oikean kanavan 4db kovemmalle (L-1db vs. R+3db) . Myös korvakuulolla nuo säädöt kuulostaa olevan oikein. Sitä en tiedä onko tuo nyt juurikin 4db oikeasti. Aikaisemmin tasot olivat samat.
Itse säätäisin ne etäisyydet mittanauhalla. Jos deppaa kovemmalla lähdössä on tasa SPL kuuntelupisteessä, niin mikä ihme on ongelma??
Eikai tuossa ole ongelmaa. Kävi vaan ihmetyttämään mikä tuon balanssivirheen yhtäkkiä aiheutti. Jotainhan sielä on tapahtunut.
En edelleenkään ymmärrä, mitä merkitystä sillä on, mitä ne trimmit näyttää, kunhan SPL kuuntelupisteessä on oikein. Saati sitten, että alkaisin tuollaisen takia raijata vahvistinta huoltoon saakka. Jos haluat varmistella, että tuo on vahvistimesta johtuvaa (eikä kaiuttimista eikä huoneakustiikasta), niin siirrä ne kaiuttimet vaikka kylkikylkeen keskelle huonetta, kytke ARC pois päältä, säädä trimmit nollaan ja mittaa jollain toisella mittalaitteella ne volumet. Jos toinen soi nyt ~4db kovempaa, niin joko vahvistimessa tai kaiuttimissa falskaa joku. Vaihtamalla kaiuttimet jälleen päittäin voi sulkea pois itse kaiuttimen. Se päittäin vaihtaminen ei tähän saakka ole kertonyt mitään, jos paikka ei ole muuttunut: on täysin mahdollista, että toisen kaiuttimen ollessa olennaisesti lähempänä seinää tai nurkkaa kuin toisen, se tuuttaa 4db enemmän ääntä, kuin virkaveli. Sehän nyt on fakta, että kahdessa mittauksessa on eroa ennen ja jälkeen sen kolmannen kaiuttimen valmistumisen. Mutta eläpäs loikkaa olettamiin ja totea, että nimenomaan ensimmäinen mittaus oli oikein ja sen jälkeen muuttui jotain... Vähintäänkin mahdollista, että se ensimmäinen mittaus oli virheellinen.
Trimmien lukemalla ei ole väliä. Ihmetyttää vaan mikä eron on tehnyt. Vaihdoin kaiuttimien paikkaa enkä pelkkien johtojen. Noin totesin tuon oikean kanavan soivan kummallakin kaiuttimella yhtä kovaa. Eli kaiuttimista tuo todennäköisesti ei johdu. Tuo oikea puoli mikä soi hiljempaa on nurkassa joten korostusta on jonkinverran enemmän kuin vasemmassa joka on yli metrin irti seinästä.
Ostin tuommoisen MRX300-vahvistimen ilman mikrofonia ja mitään siihen liittyviä tarvikkeita. Mukana oli vain vahvistin, kaukosäädin ja virtajohto. Löysin ebaystä tuommoisen ARC 1M kitin. Mahtaako se sopia yhteen tämän MRX300-kanssa? Tuossa vielä linkki http://www.ebay.com/itm/Anthem-ARC1...387?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item339e05dca3
Tämä on kyllä melkoinen puute, sillä vaikka kaiuttimien etäisyys on helppo vaikka rullamitalla tsekata ja asettaa, ei tämä päde subwooferin kohdalla laisinkaan. Aiemmin huonekorjauksella varustamattomalla vahvistimella säädin subbarin etäisyyden yleensä ~90 cm todellista etäisyyttä pidemmäksi, tai mikä nyt sattui korvakuulolla (vaihe, lähteekö kiertämään) tai mittaamalla (SPL jakotaajuuden kohdassa) parhaalta näyttämään. Nykyinen vahvistin säätää etäisyydet mittauksen aikana ja ero subbarin integroitumisessa pääkanaviin on huima. Etäisyyttä on muistaakseni yli 4 metriä ylimääräistä, mutta tähän varmasti vaikuttanee subbarin paikka vasemmalla sivulla sekä signaalitiellä välissä oleva miniDSP. Jos subwoofer on muualla kuin etukaiuttimien vieressä, etäisyyksien eli viiveen säätö korostuu, sillä paikallistuminen tapahtuu huomattavasti helpommin. Jakotaajuutta laskemalla se vähenee, mutta alle 80 hz:n ei kannata mennä, sillä leffoilla lfe:ssä on paikoin aika paljon ruutia sen yläpuolellakin. Riippuu niin miksauksesta (basson jako kaiuttimien ja lfe:n kesken), mutta huonoimmassa tapauksessa kaikki jytä on lfe:ssä ja jakotaajuus liian alas laskemalla koetaan vain löysästi jymisevä ääniraita.
Itellä vahvistin lisäsi subbarin etäisyyteen reilun metrin verran lisää, kun laitoin antimoden väliin. Muuten vahvarin mittaamat etäisyydet ovat hyvin lähellä rullamittamittoja. Yamaha kyseessä.
Itse en pidä tuota puutteena, ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että niin luotettavaa AV-vahvistinta ei ole keksittykään, että siihen vaihesäätöön voisi luottaa. Esimerkiksi Hifin testissä kahden tonnin Yamaha ja Denon rypäisivät vaihesäädön molemmat. Eilen osui kouraan vuoden sisään julkaistu Hifi, jossa testattiin nippu "matalia" AV-vahvistimia. Vaihe meni oikein... Ei yhdelläkään. Eli vaikka rullamitta ei pidä paikkaansa, niin ei pidä se AV-vahvistimenkaan mittaama lähellekään niin usein, että siihen voisi luottaa. Eli kun tuohon ei yksinkertaisesti ole luottamista ylipäätään, niin mitä merkitystä sillä sitten on, tarkistaako huonekorjaimen 'arvauksen' oikeasta vaiheesta... vai säätääkö sen kokonaan itse. Ihan yhtä pieni vaiva. Anti-Moden signaaliviive on 90cm etäisyyttä vastaava matka, joten 90cm lisää todellisuuteen AM kytkettynä tarkoittaa, ettei subwooferin omaa viivettä oteta huomioon lainkaan. Kuulostaa parikin tippaa väärältä. Jos säätö on lurahtanut 4m todellisuutta kauemmaksi, niin miniDSP:ssä on täysin holtiton viive taikka sitten alan epäilemään säädön oikeellisuutta. Oletko tarkistanut REWillä, että miltä se vaihe näyttää?
En, mutta hyvin soi ja integroituu kaiuttimiin. Eipä se käyrän katsominen oikein auta, kun se pitäisi joka kaiuttimen kanssa katsoa erikseen ja taitaa vaan olla niin, ettei yhdellä subbarin etäisyyssäädöllä sitä saa täydellisesti sovittumaan joka skobeen. Stereona taas ihan turha tsekata, koska kaksi eri paikassa olevaa kaiutinta aiheuttavat jo muutenkin vääristymää, varsinkin tällaisessa akustoimattomassa tilassa. Kuuntelutilassa on paljon betonisia pintoja ja subwoofer on ns. eteisen käytävän huonetilan puoleisessa päädyssä sohvasta katsottuna sen vasemmalla puolella. Asunto on oikeastaan yhtä isoa huonetta (-wc/kylppäri). En nyt muista, miten viive muunnettiin asteiksi, mutta vaihehan kiepsahtaa jossain kohtaa 360 -> 0.
Miten niin ei saa? Asetetaan yhden etukaiuttimen etäisyys mittanauhan kanssa oikein. Sikäli, kun muut kaiuttimet ovat samanlaisia taikka ainakin kaikki passiiveja, muiden vaiheet saa kuuntelupisteestä mitattuna samaksi asettelemalla etäisyydet sillä samalla mittanauhalla oikein. Kun linjalla ei ole DSP:tä taikka muutakaan viivettä aiheuttavaa, passiivisuotimien aiheuttamat viiveet edes erilaisissa kaiuttimissa ovat niin olemattomia, että käytännössä kaikki kaiuttimet ovat samassa vaiheessa. Jos subwoofer sovitetaan vaiheeltaan siihen referenssipääkaiuttimeen ja kaikki muut kaiuttimet ovat sen kanssa oikeassa vaiheessa, niin silloin subwoofer on oikeassa vaiheessa kaikkiin kaiuttimiin nähden. Ainoastaan siinä tapauksessa, että eri kanaville käytetään eri jakotaajuuksia, tuohon voi tulla jotain heittoa. Ja vaikka 60hz jaolla puhutaan ääniaallonpituudesta yli neljä metriä, jolloin jonkun 10cm heiton murehtiminen on ihan yhtä tyhjän kanssa. Vaihesäädössä/etäisyydensäädössä on kyse siitä, että kaiuttimesta ja subwooferista lähtevät ääniaallot sillä kaistalla, mikä molemmilla on päällekkäin eli jakotaajuudella, saapuvat kuuntelupisteeseen samaan aikaan. Huoneesi mitat ja seinämateriaalit eivät vaikuta äänennopeuteen mitenkään. Esimerkki: - vasen ja oikea etukanava ovat tasan 2m päässä kuuntelupisteestä. Subwoofer on oikean etukanavan takana, oikea etäisyys on 2,2m. Subwooferin omasta toimintaperiaatteesta johtuen se on hieman jäljessä pääkaiuttimia aikatasossa. Viive vastaa 30cm etäisyyttä. Lisäksi linjalla on AntiMode. - Riippumatta siitä, ollaanko fudiskentällä tai puhelikopissa, subwooferista lähtevä ääni on kuuntelijan korvassa myöhemmin, kuin pääkaiuttimista. Ensinnäkin todellista etäisyyttä on 20cm enemmän. Lisäksi subwooferista itsestään tulee 30cm etäisyyttä vastaava lisäviive. Edelleen signaalitiellä oleva AntiModen DSP aiheuttaa 90cm etäisyyttä vastaavan viiveen. Kokonaisviive on siten 20cm + 30cm + 90cm = 140cm luokkaa. Huomautettaakoon, että tuo on sekunnin sadasosan luokkaa eli todella pieni virhe edelleen. Ratkaisu on syöttää AV-vahvistimen asetuksiin subwooferin etäisyydeksi 2,2m + 1,1m = 3,3m. AV-virva sitten säätää syöttämäänsä signaalia sen mukaan eli viivästää pääkaiuttimien signaalia taikka edistää subwooferin (en itseasiassa tiedä, miten päin). Joku minua fiksumpi voi laskeakin tuon, mutta +4m etäisyyttä - joka sinulla on asetuksissa - taitaa lähestyä 80hz jaolla 360' vaiheenkääntöä eli... Nollaa? Hyvä jos sinun AV-vahvistimesi automaatiikka osaa tuon vaihesäädön, mutta a) muistikuvalta suurin osa Hifin testaamista ei osaa, joten tuo on aina parempi tarkistaa itse, b) kaikki kaiuttimet on mahdollista saada samaan vaiheeseen yhdestä pisteestä mitattuna, c) kun kyse on vaikka 80hz jakotaajuudella subwooferin ja pääkanavien jaon asettamisesta, niin on syytä huomata, että 80hz ääniaallon pituus 4,3 metriä eli vaihe ei todellakaan ole mitään senttipeliä.