Normikäytössä (alle 50% prossukuorma) pidän aiempia Celeron ja Core i3 malleja käytännössä äänettöminä yli metrin etäisyydeltä kuunneltuna. Jos laite on esim. pöydällä muutaman kymmenen sentin päässä ja ei ole yhtään taustamelua, tuulettimen äänen pystyy kyllä kuulemaan mutta siinä ei ole mitään häiritseviä sivuääniä. Suuremmalla kuormalla tuuletin alkaa ääntämään selkeästi. Itsellä ei ole sellaista käyttötapausta missä prossukuorma olisi pitkiä aikoja korkealla, joten vaikea arvioida tuon häiritsevyyttä. Jos on todella allerginen äänelle, niin NUC:eille on passiivisia koteloita useammaltakin valmistajalta. Uusille NUC:eille ei sellaisia ole käsittääkseni julkaistu mutta edelliselle sukupolvelle löytyy esim. tällainen Tranquilin kokoalumiininen kotelo, joka jäähdyttää testien mukaan jopa paremmin kuin alkuperäinen. Akasan Newton X on toinen. Molemmilta valmistajilta on tulossa uusille Core i3 ja i5 malleille suunnitellut passiivikotelot.
Harrastusporukan softalla toimivan HTPC:n käyttäminen ei ole pitkällä tähtäimellä terveellistä HTPC:lle. Kouraan sopivan kokoisen mini-HTPC:n, kuten tämän NUC:n, riski kokea mm. ikkunasta ulos heittäminen on huomattavan kohonnut. Softasoittimille on myrkkyä toiston erikoistilanteet, kun pitäisi säilyttää sekä videon frameraten (23.976) tahdistus näytönohjaimen virkistystaajuuteen (23.976), että tahdistus audioon. Ilmenee paussilta lähdöissä ja aivan erityisesti kelauksilta/aikahypyltä takaisin toistolle palaamisissa. Varsinkin silloin, kun toistettavana on raskasta BD-tason videobitratea ja DTS-MA/Dolby TrueHD -audiota. Se ei vain toimi luotettavasti. Sen sijaan kannattaa laittaa kunnon hardware-mediasoitin. Kuten Dune HD TV-303D. Se toistaa rajuintakin mkv:ta kuin videonauhuri kasettia/DVD-soitin DVD-lättyä. Ei sekoile kelauksissa/pauselta lähdöissä koskaan. Video- ja audiolukitus löytyy välittömästi ja playback-operaatio jatkuu & toimii yhtä kivuttomasti kuin VHS-kasetilta silloin kauan sitten.
Tuli tilattua uusi NUC5I5RYH mediatoistimeksi korvaamaan Oppo BDP-93EU:n rajoitteita mediatoistimena. Toisto-ohjelmistona tulee olemaan Kodi (64 bit Win 8.1:n päällä) joka ainakin ensikokemusten perusteella tuntuu olevan juuri se "oikea" ohjelmisto HTPC-käyttöön. Erityisesti ilahdutti optio virkistystaajuuden synkkaamiseen videotiedoston frameraten kanssa.
Uusin Kodi-versio koeajossa, kunnon desktop-raudalla (i5 4690K, Intel HD Graphics 4600)) Windows 7:n päällä. DXVA:lla purettuna toiston jouhevuus (=paussilta lähdöt ja aikahyppelyt) kärsii huomattavasti. Kuten tähän asti jokaisessa testaamassani PC:n rautapurku -solutionissa. Audio- ja videolukitukset löytyvät DXVA:lla paussilta/kelaukselta palatessa vasta aika piereskelyn jälkeen. Softalla purettuna asiat paranevat selvästi, mutta huipputason sulautetun rautaratkaisun tasolle (Dune HD TV-303D) ei sekään pääse. Melko lähelle kuitenkin. Riittääkö noitten NUC:ien mobiili-i5:lla patti purkaa SOFTALLA >30 Mbps video + HD-monikanavaääniyhdistelmää? Coreja on vain kaksi ja aika kynäniskalta näyttää muutenkin. Pelkän DXVA:n varassa en kyllä NUC:iin sekaantuisi ollenkaan.
Harva kai noita XBMC/Kodi -softia Windowsin päältä ajelee? Kokeilepa mitä se tuumaa vaikka OpenELECin kautta ajettuna kun testaamaan aloit. Kiinnostaisi minuakin tulos.
Alla hengaileva Windows voi aiheuttaa ongelmia jos pyörittävä rauta on aivan kynäniskatasoa, tai jos Windows-asennus on päässyt ns. epäterveeseen kuntoon. Kuten se säheltävällä sepalus-auki -tyyppisellä koneenpitotavalla saattaa mennä. Minun Windows-asennukseni on terve, joten Kodi peuhailee sen päällä oikein hyvin. En oikein usko terveen Windows 7:n häiritsevän läsnäolollaan rautapurun toimintaa tehokkaalla pöytäkoneella (tämä kokoonpano on i5 4690K/Asus Z87-Plus/16 GB). Kyseessä taitaa olla vaan ihan sen ominaisuus. 4690K:n jyskyttäessä softalla videota auki toimivuus on ihan nättiä. Olen tämän asian suhteen aika kriittinen pilkunnussija, tyypilliset jonnet julistaisivat tämänkin (rautapurun) varmaan "täydellisesti toimivaksi". Tässähän ei nyt siis edes puhuta absoluuttisesti mistään hirvittävän pahasta asiasta, DXVA päällä Kodi hakee kelauksien jälkeen synkkaa vain vähän pitempään mihin olen tottunut. Kyllä tässä ihan aineksia on olemassa jopa Dunen selättäjäksi.
OpenELECin voi ajaa USB-tikulta: http://wiki.openelec.tv/index.php/HOW-TO:Installing_OpenELEC/Writing_The_Disk_Image
Veikeä pieni laitos tuo NUC ja kokonsa vuoksi sen myös piilottaa helposti. Onko muuten jotain testivideoita, joilla voisi laittaa purnukan purkutaidot koetukselle ? Kiinnostaisi tietää, että kuinka pitkälle tuolla oikein pärjätään. Prossu tässä NUC5I5RYH:ssä on i5-5250U (HD 6000), nimellisesti 1,6 GHz mutta turbon ansiosta voi mennä 2,7 GHz asti.
Ihan hienosti NUC5I5RYH (Win8.1 & Kodi) rouskutti lävitse 45 Mbps Jellyfishin. Yleensäkin kaikki on toiminut muuten OK, mutta hieman erikoisesti Kodin kanssa näkäjään jouduu käyttämään audio delaytä jokun 200 ms jotta on kunnolla synkassa videon kanssa. Onko kenelläkään muulla kokemusta, että mistä voisi olla kyse ? Aikahyppelyihin sellaista, että toiston jouhevuus palalautuu normaaliuomiinsa lähes saman tien aikahyppyjen jälkeen. Edit: Oppo kykeni toistamaan 45 ja 60 mbps -Jellyfishit (ei enää 90 mbps), tuo NUCci jopa 120 mbps -Jellyfishin.
OpenELEC -versio Kodista testattu USB-tikulta boottaavana versiona. Linux-pojat ovat ahkeroineet tämän ääressä rillit huurussa, sen huomaa. Jos käytön hankaluutta (=videosoitin, johon pitää erikseen bootata) ei lasketa, toimivuus ei kuitenkaan pärjää Windowsin päältä ajetulle versiolle lähinnä kahdesta syystä -HD-monikanavaäänet ei toimi -video pyörii välillä "nopeutettuna" (ikäänkuin väärällä frameratella) Jos ei ole mitään käyttistä ennestään alla tai ultrakevyisiin NUC/Ruusperi -tyyppisiin nuhapimppikoneisiin varauksin OK, jos saa em. puutteet korjattua. Jo ennestään löytyvällä & toimivalla käyttiksellä ja/tai kunnon pöytäkoneella aika turha viritys.
XBMC:tä tullut itse vähemmän käytettyä, samaan koodipohjaan perustuva Plex sen sijaan ollut jo useamman vuoden koko kodin mediasysteemin ratkaisuna. Aiemminkin tullut todettua, että Win8.1 + Intel NUC + Plex on yli 15 vuoden htpc-harrastushistoriani ylivoimaisesti toimivin, luotettavin ja laadukkain ratkaisu. Johtuuko sitten siitä, että keskeisimmät rautakomponentit ja niiden ajurit tulevat samasta talosta, tiedä häntä. Aito 24p tuki oikeasti toimivalla automaattisella virkistystaajuudensäädöllä auttaa kummasti. Ei framejen tippumisia, repeilyä, mikronykimisiä tai huulisynkkaongelmia. Itse en oikeastaan koskaan kelaile, joten pienet viiveet toiston aloituksessa eivät häiritse. Katselun jatkoa aiemmasta kohdasta sen sijaan tulee käytettyä useinkin ja mitään ongelmia synkassa ei ole ilmennyt. Mahdollinen viive alussa on luokkaa max pari sekuntia, joka ei tuossa tilanteessa merkitse itselleni mitään. Katseltava materiaali on pääosin oman Blu-ray kirjaston täyden bitraten rippejä. Näitä pyörittää Celeron pohjainenkin (DN2820FYKH) NUC dxva:lla ihan nätisti prossukuorman ollessa luokkaa 30-50%. NUC:n ja Raspberryn luokittelu samaan suorituskykykategoriaan on "hivenen" liioiteltua. Jos verrataan tehokasta pöytäkonetta (i5 4690K) ja uusimpien NUC:ien prosessoreita (i3 5010U ja i5 5250U), niin toki raaka laskentateho (PassMark) on sillä yli tupla i5-NUC:iinkin verrattuna (7776 vs 3630) mutta ei kuitenkaan ihan eri planeetalta (kts. vertailu). RP:stä en onnistunut löytämään vastaavia lukemia mutta aiempien omien kokeilujen perusteella RP on hitaampi OpenElec käytössä kuin Atom pohjainen NUC (E3815), jonka Passmark tulos on 362. Vertailun vuoksi tuon itselläni käytössä olevan Celeron NUC:n PassMark tulos on 1003. Uskaltaisin väittää, että uusi NUC i3 on prossuteholtaan yli kymmenen kertaa RP:hen verrattuna. Toisaalta koko keskustelu prossutehosta on tässä yhteydessä mielestäni turha, koska näyttiksen rautakiihdytys hoitaa lähes kaiken työn. Doctoren tehokoneessa on Intel HD4600 piiri kun taas uudessa NUC Core i3:ssa on HD5500 ja vastaavasti Core i5:ssä HD6000. Tämän vertailun ja tämän täydentävän vertailun perusteella HD5500 ja HD6000 ovat 15-20% edellistä sukupolvea nopeampia. Eihän näillä piireillä FPS-pelejä pelailla mutta mediakäyttöön jo lähes täydellisiä.
DXVA2 päällä ja AV-synkan löytäminen on ongelmia aiheuttava tekijä. Ropsii äänen tahdistuspätkäisyjä varmaan 10 sekuntia kelaukselta/paussilta takaisin toistolle palatessa. Huomaaminen vaatii testaamista äänentoisto päällä. Erityisen ropsottava äänimuoto vaikuttaa olevan Dolby TrueHD. Prossuteho liittyy asiaan sitä kautta, että ainakin minun systeemissäni DXVA2:n vaihtaminen prossupurkuun kadottaa ongelmista suurimman osan. Suoritinkäyttö nousee raskaimmalla BD-strippauksella 4690K:lla n. <3 %:sta n. 20-40 %:iin, mutta mitä sitten. Prossun työsuojeluvaltuutetun leikkiminen ja säästäminen rasitukselta on nuhapimppikoneitten myötä muotiin tullut jonne-ilmiö. Jokin PU (prosessing unit) sen videon joutuu aina purkamaan, nyt nakki napsahtaa CPU:lle. Pääasia on AV:n skulaaminen. NUC:n tyyppiset taskuun mahtuvat pienoistietokoneet eivät tule minun tapauksessani kysymykseen, koska kyseessä ei ole tyypillinen HTPC, vaan MCPC-tietokone. MCPC = ManCave PC, miesluolan universaali yleistietokone: vastuualueeseen kuuluu audioitten ja videoitten lisäksi pelien pyörittäminen (toisella näytönohjaimella). Jouheva käyttö vaatii UEFI:sta vaihdettavan näytönohjaimen; minulla pelikorttina Asus Strix GTX 980. UEFI-profiilista vaihtelen sen ja iGPU:n välillä. Videotoiston ja tavallisen työpöytäpalloilun aikana primary n-ohjaimena on iGPU (Intel HD4600). Kun pelaamisen aika koittaa, käyn pistämässä UEFI:sta iGPU:n pois päältä: GTX 980 hyökkää renderöintimuskelit kiillotettuna kentälle. Yhdistelmä toimii todella hyvin. Näin saa Intel Haswellin myötä vihdoin ja viimein toimivaksi realisoituneen 23.976:n ansiosta käyttökelpoisen videokoneen ja pelikoneen samassa laatikossa. Pelikoneena se syö kaikki tunnetut pelikonsolit aamupalaksi (ilman ketsuppia), videokoneenakin on hyvin lähellä parhaita sulautettuja rautaratkaisuja.
Maverickin pippelinjatkekoneet ovat asia erikseen, mutta ei NUC:tä olekaan sellaiseksi tarkoitettu. Kone käyttötarkoituksen mukaan.
Ei se mikään KEPC (Kickel Extension PC) ole. Vaan MCPC. Mainitsin tästä uudesta mullistavasta PC-konseptista, kun sattui liittymään epäsuorien välivaiheitten kautta asiaan. On NUC:llekin käyttönsä, en minä sillä. TV-tason reunalle valkoiseen kalkkikammioon ei ole kunnon PC-kotelolla varmasti asiaa aika monessa huushollissa. Kiintolevyn ja muistien kanssa NUC:sta tulee minusta vaan aika kallis mutta rajoittunut pikkukone. MCPC:tä siitä ei saa mitenkään. Perinteisestä HTPC -videonäkökulmastakin tarkasteltuna jokin serveri on aina pyörittävä eetterin päässä palvelemassa avutonta pienokaista. Tai käytettävä epäkäytännöllisiä USB-varastolevyjä. Mobiilimallisten tuplaydinprossujen selviytymistä raskaitten videoitten softapurkamisesta (maksimaalisen piereskelemätön videotoisto mielessä) epäilen edelleen. Kunnon pöytämallinen MCPC voi toimia täysin itsenäisenä operaattorina, jos haluaa. Se ei tarvitse mitään tukikalustoa yms. hoitohenkilökuntaa avukseen. Sen kookkaan tornikotelon ilmastointiin mahtuu kiintolevyä poikinensa spinnaamaan ulkoiset serverit tarpeettomaksi tekevän paljon. Levyjen hyvinvointia/touhuja helpompi seurata ja ongelmatilanteessa koneeseen SATA:lla kytkettujen tavallisten NTFS -volumeitten kanssa operointi suoraan Windowsista 10x helpompaa kuin NAS:ien EXT -kiekkuloitten.
Vastaan itse itselleni: ongelman takana olikin Kodi-ohjelmiston perus "24p and audio sync"-ongelma. Eli siis 24p materiaalilla aika usein joutuu laittamaan audio delayta 175-250 ms jotta audio ja video ovat synkassa keskenään (näyttäisi olevan kokoonpanokohtainen ja käyttis voi myös vaikuttaa asiaan, kaikilla tuota ongelmaa ei ole...) Ongelma siis näyttäisi koskevan vain 24p-tapauksia, en ole lukenut että muilla framerateilla tuohon synkkaan olisi tarvinnut koskea. Onneksi Kodi-ohjelmistoon voi määritellä frameratekohtaisen delayn advancedsettings.xml:n kautta. Saman xml-tiedoston kautta voi myös määrittää defaulttia 30s pienemmän hyppyajan (eli sen ajan joka hypitään edes/taakse kun painaa näppäimistältä ko. nuolinäppäimiä).
En ole huomannut tuollaista. DXVA2 taitaa kummitella sielläkin... kokeileppa softapurulla. Jos NUC:ssa patti siihen riittää.
Onko tuoreet ajurit? Uutta rautaa joten noita saa luultavasti jokusen kerran päivitellä ennenkuin kaikki bugit on korjattu. https://downloadcenter.intel.com/do...HD-Graphics-Driver-for-Windows-7-8-8-1-64-bit https://downloadcenter.intel.com/do...HD-Graphics-Driver-for-Windows-7-8-8-1-32-bit