Eduskuntavaalit 2015

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana Tilt-type, 09.02.2015.

  1. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vientiä tarvitaan täsmälleen niin paljon että sen arvo pitkässä tarkasteluajanjaksossa on sama kuin tuonnin arvo. Ajatus väittämän (toisten paitoja pesemällä ei pärjätä) on itse asiassa virheellinen. Parturit, pesulat, konsertit ja kaikki palvelutuotanto on tuottavaa työtä. Suomen kokoinen valtio vain ei kykene tuottamaan riittävän tehokkaasti kuin osan omista tarpeista ja se tekee ulkomaankaupan ja sitä kautta viennin välttämättömäksi.

    Elvytys nostaisi kansantuotetta ja leikkaukset supistavat sitä eikä velkahysteria millään mittarilla johda kansantaloudellisesti viisaaseen toimintatapaan. Suomen velkataakka on kv. vertaillen hyvin kevyt. Velkaantumistahti on kova eikä sen iän kaiken voi antaa jatkua, mutta asia mistä ei ole yhteisymmärrystä on siinä, millä tavalla velkaantumistahti käännetään laskuun.

    Pahaa pelkään että saamme hallituksen joka säästää meidät köyhiksi ja velkaisiksi kun panokset pitäisi laittaa siihen että kansantuotteen arvo pitäisi saada kasvamaan ja menoista nimenomaan työttömyydestä johtuvat kulut saadaan leikattua työllistämällä. Parhaiten velka/bkt - suhde saadaan painettua alemmas nostamalla bkt:ta, vaikka sitten pesemällä toinen toistemme paitoja.
     
  2. JTX

    JTX Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 794
    Saadut tykkäykset:
    14
    Mitkään keinot eivät auta jos kilpailukykyä ei pystytä parantamaan. Yksi tie olisi euroero ja sitä kautta valuutan devalvaatio. Toinen on sitten se sisäinen kilpailykyvyn parantamiseen tähtäävä uudistava politiikka. Sehän koki jo takaiskun kun AY-liike tyrmäsi yhteiskuntasopimuksen. Velanottovauhdin nostaminen tai pitäminen samana ja elvyttäminen on housuun kusemista pakkasella.

    Jenkeissä rahanpainaminen toimii. Meitä se ei auta kun suhteellinen kilpailukyky ei sillä parane.
     
  3. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Meilla on kaikilla tolkun mittareilla korkea kilpailukyky. Listasijoituksen keikkuvat metodista riippuen 1-6 välillä. Mellä on teollisuuden yksikkötyökustannukset alle Saksan ja reilusta alle Ruotsin. Sipilän teatteri yhteiskuntasopimuksen nimissä pitää nähdä läpi. Meillä on työmarkkinoilla voimassa yhteiskuntasopimus, Sipilän lista oli yksipuolinen luettelo työmarkkinajärjestöjen toimenkuvaan kuuluvista työsuhdeasioista joka oli ilmeisesti toimitettu sellaisenaan EK:n sadistisiiven "duunarit kyykkyyn"-osastolta. Lista ei sisältänyt mitään kilpailukykyä lisäävää elementtiä.

    Velanottovauhti täytyy pitää korkeana niin kauan kunnes privaatti alkaa toimimaan kunnolla. Meillä keskimäärin jumalattoman huono ja osaamaton yritysjohto ja johtamiskulttuuri (tai sen puute). Näillä edellytyksillä mitä on tarjolla, olisi pitänyt jo 5 vuotta sitten saada polkaistua investoinnit liikkeelle mutta kun meillä ei osata.

    Nuo elvytys"kriitiset" lausumat kertovat aika paljon siitä kuinka huonosti ymmärretään rahan luonne. Meillä ei olisi ainoatakaan toimivaa teollisuusyritystä jos ne kammoaisivat velkaantumista. Syy siihen miksi meidän bkt ei ole noussut muiden kilpailijamaiden tasossa on siinä että *säästämällä" on leikattu orastava kasvu aina tehokkaasti pois.

    Euroopan tasolla ollaan jo pikku hiljaa tajuttu tämä; EKP on siirtynyt siihen elvyttämiseen mitä keskuspankki voi tehdä finanssipolitiikassa kun korkopolitiikka on loppuun käytetty, siellä on laitettu se rahapaino pyörimään. Nyt ainoa viisas tapa toimia kansallisella tasolla on ottaa siitä rahapainosta hyöty irti ja se edellyttää että poimitaan pääomaa ja laitetaan se kiinni tuotannolliseen ja työllistävään toimintaan; mieluiten niin että se toiminta lisää tai ylläpitää kansallisomaisuuden arvoa.
     
  4. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 342
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mitä tarkoittaa kilpailukyvyn parantaminen?
    Tiedän että kokoomukseksi se on palkkojen leikkaamista, mutta mitä oikeasti on?

    Suomen peliala on vähintäänkin erittäin kilpailukykyinen. Paranisiko pelialan kilpailukyky jos koodaajien palkkoja/eläke-etuja/tms leikattaisiin?
     
  5. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 342
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mä en ole vielä päättänyt onko Sipilä liskomies vai ei.
    Siltä pääsi tiedotustilaisuudessa pieni lipsahdus. Esiintymiskonsultti oli painottanut että Sipilä käyttää ainoastaan Minä muotoa kaikessa. Minä suunnittelin, Minä sovin, Minä tein kaavion jne. Mutta pari kertaa lipsahti sana Me ja toisen sipilä nopeasti korjasi Minä muotoon. Me tietenkin tarkoittaa Keskustan vanhaa kaartia kulissien takana. Kulissia yksin toimivasta insinööristä pidetään hyvin yllä. Ja samaan aikaan keskustan raskassarjalaiset pelaa kotona sudokua. Uskoo ken haluaa.

    Lipsahdus pääsi myös Pekkariselta A-Talkissa kun kutsui leikkauksia leikkauksiksi. Korjasi heti hymyillen sanan Sopeutukseksi :D
     
    Viimeksi muokattu: 11.05.2015
  6. elmac0

    elmac0 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    701
    Saadut tykkäykset:
    130
    Paitsi sillä ainoalla, jolla on jotain merkitystä, eli toteutuneella vaihtotaseella. Klik.
    "Velkaantuminen ulkomaille on jatkunut vuodesta 2011 ja vaihtotaseen alijäämän suuruudessa Suomi häviää jo Kreikalle ja muille EU:n kriisimaille." "Vaihtotaseen heikkeneminen kertoo kansantalouden ja erityisesti vientiteollisuuden kilpailukyvyn rapautumisesta."
    Voi olla, että Suomessa yritysjohto ei ole yhtä laadukasta kuin eräissä muissa maissa, mutta mistä ajattelit saada tänne niitä osaavia yritysjohtajia? Jos itse kuuluisin siihen ryhmään joka voi vapaasti valita asuinmaansa ja työpaikkansa, valinta saattaisi kohdistua johonkin lämpimämpään maahan jonka kokonaisveroaste on alle 50.

    Minustakin on ihan OK tehdä investointeja velkarahalla, mikäli investointien tuotto-odotus on riskit huomioiden selvästi positiivinen. Tässä on vain se ero, että Suomi ottaa velkaa juokseviin menoihin. Kyselin vähän aikaa sitten josko joku osaisi kertoa esimerkkejä julkisista hankkeista jotka pistävät vauhtia vientiteollisuuteen. Hiljaista on ollut.

    Kuten totesin aiemmin, ekspansiivinen rahapolitiikka on vain yksi verotuksen muoto joka rankaisee pahimmin kaikkein köyhimpiä. Se on kuitenkin varsin huomaamaton ja näin ollen kavala tapa verottaa joten olen itsekin ihmetellyt mikseivät poliitikot pyri käyttämään sitä nykyistä enemmän.
     
  7. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vaihtotase ei mitenkään ole kilpailukyvyn tekijä eikä sitä edes ole mitään järkeä tarkastella alle 30 säteellä. Vaihtotase pitkässä tarkastelujaksossa on hyvä olla lähellä 0. Kaikkien valtioiden vaihtotaseiden summa on se 0, aina.
    Yritysjohto jonka ainoa motiivi on henkilökohtainen hetkellinen hyöty on varmasti kaikkein surkeinta, ja vähän tällaistahan se meidän porukka tuppaa olemaan. Jos tarkastelet valtioita joiden kokonaisveroaste on kovin alhainen, niin tuskin löydät kovin houkuttelevia vaihtoehtoja. Kummasti se vain menee niin, että korkea veroaste ja korkea hyvinvointi, myös sillä varakkaimmalla desiilillä, tuppaavat menemään samassa tahdissa.

    Kaikki infrastruktuurihankkeet ovat sellaisia jotka helpottavat vientiteollisuuden toimintaa. Niistä juoksevista menoista myös (näiden useiden kilpailukykyindikaattoreiden mukaan) iso osa on sellaisia jotka edesauttavat toimintamahdollisuuksia ja nostavat kilpailukykyä. Yksi indikattori on toimintaympäristän vakaus ja talouden automaattiset vakauttajat, jotka matalasuhdanteissa nostavat kuluja, ovat erinomaisia vakauden lähteitä. Julkinen kulutus muutenkin, jos sillä kompensoidaan yksityissektorin säästämisäastetta vakauttaa toimintaympäristöä ja pitää kotoimarkkinoita pystyssä

    Rahapolitiikka on sitä huonointa kansantalouden säätämistä. Finanssipolitiikalla asiat pitäisi hoitaa (ja finanssipolitiikka on parhaimmillaan hyvin elvyttävää).EKP:n rahapainokoneen jyskytys muuttuu rahapolitiikasta finanssipolitiikaksi kunhan otetaan se painotuore raha ja pistetään se investointeihin joista valtaosa tässä suhdanteessa ilman muuta rakennus- ja infrasturktuuriin, mutta myös ylläpitämään rakenteita mikä tarkoittaa sitä että hyvää viranhoitoa ja valtioapparaattia ei horjuteta leikkauksin
     
  8. Super-J

    Super-J Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 225
    Saadut tykkäykset:
    478
    Ei nyt helkutissa mitään devalvaatiota. Kilpailukyky tulee siitä että tuotetaan jotain mille on ostajia ja mitä ostajat haluavat, vaikka sitten vähän kalliimmallakin. Laatua. Ei halpaa paskaa. Pätee niin fyysisiin kuin henkisiinkin tuotteisiin.

    Meillä töissä tämä on todettu ja lisäksi vielä se että kotimaan markkinat ovat tosiaan rajalliset joten kasvua haetaan ulkomailta. Ulkomaiset asiakkaat taas haluavat laadukkaan tuotteen lisäksi viralliset sertifikaatit siitä että tuotteet ovat laadukkaita ennen kuin tilaavat mitään. Tällaisiin asioihin siis on ryhdytty panostamaan. Ja kannattaisi panostaa muuallakin, luulisin.
     
  9. JTX

    JTX Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 794
    Saadut tykkäykset:
    14
    Odottelemalla? Siis mitä käytännössä pitäisi tehdä mielestäsi? Siltarumpuhankkeet eivät ole tähänkään asti tässä auttaneet. Yrittäjä ja työnantaja on Suomessa saatana, joka pitää verottaa kuiviin. PK-yritysten kasvu tapetaan verottamalla ja työntekijöiden palkkaushalut sivukuluilla.

    Tässä nyt on "elvytetty" jo pidempään, enää siihen ei oikein olisi varaa. Julkisia hankkeita toki on hyvä jatkaa, mutta leikata on pakko. Kummasti briteilläkin on talous kasvussa nyt vaikka austerity-politiikkaa on noudatettu.

    Niin, euro heikkenee rahanpainamisen myötä, mutta Suomen vientiä se ei juuri auta. EKP:n rahanpainamiset ovat nappikauppaa jenkkien toimintaan verrattuna, soisin pyörän pyörivän vieläkin nopeammin. Miten se hyöty rahapainosta saadaan? Asuntolainoja saa halvalla, mutta yritysten lainansaanti on ollut viime vuodet todella nihkeää. Pankit eivät uskalla lainoittaa, siksi sitä painokonetta pitäisi pyörittää vielä vinhammin. Ei riitä että rahaa saadaan pankeille, vaan niiden pitää uskaltaa laittaa se liikkeelle.
     
  10. JTX

    JTX Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 794
    Saadut tykkäykset:
    14
    Pätee varmasti joihinkin tuotteisiin. Kreikassakin varmasti uskottiin laadukkaaseen oliiviöljyyn ja sen menekkiin. Mun mielestäni suomalaisten tuotteiden paremmuus yleisesti on pelkkä myytti. Ilman sarkasmia: vastakkaisesta tietysti löytyy moniakin esimerkkejä.
     
  11. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 342
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eikös se juuri auta? Rapala myy paljon enemmän uistimia pohjois-amerikkaan nyt kun euro on halpa.

    Mutta rahakikkailut sikseen. Joko on tuotteita mitä ulkomailla halutaan ostaa tai sitten ei ole. Insinöörit kaatoivat Nokian ja saa nähdä mitä insinööri tekee suomelle.

    Meidän työpaikalla alkaa juuri yyteet eli saattaa olla sitä sopeutusta tiedossa omaankin talouteen. Seuraava hallitus siirtää eläkeikää, mutta ei osaa kertoa miten työllistetään ne kaikki +40v työttömät jotka eivät tekisi mitään muuta enempi kuin töitä. Kokoomuslaisen talous-uskonnon mukaan kannattaa työllistää vain nuoria ja maahanmuuttajia joille maksetaan minimipalkkaa. Mielellään vielä laskettaisiin sitä minimipalkkaa. Ja Lyhennettäisiin irtisanomisaikaa jotta niistä päästäisii helpommin eroon kun alkavat pyytää parempaa palkkaa.

    Pakko kummastella palkansaajaa joka kannattaa palkansaajien oikeuksien heikentämistä. Eikös se ole vähän kuin oman oksan sahaamista?
     
    Viimeksi muokattu: 12.05.2015
  12. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Insinöörit eivät kaataneet Nokiaa ellei sillä viitata insinööreihin, jotka olivat päättämässä asioista. Siitähän paskasta ei sitten tullut yhtään mitään.
     
  13. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 342
    Saadut tykkäykset:
    2
    Toki päätökset teki johdossa olleet insinöörit, mutta jos seurasit yhtään suomessa käytyä keskustelua iPhonen julkaisun aikaan niin huomasit kuinka yhdessä rintamassa insinöörit kävivät ko keksintöä vastaan. Niin media kuin keskustelupalstatkin täyttyivät insinööreistä jotka vakuuttivat ettei ole Symbiania voittanutta ja että kosketusnäyttö on ohimenevää trendihapatusta. Varmasti Nokialla oli myös sora ääniä, mutta eiköhän se yleinen ilmapiiri ollut että kyllä suomalaiset tietää paremmin kuin kalifornialaiset miten puhelimia tehdään.

    Itse tuli käytyä monet taistot nokian rivi-insinöörien kanssa asiasta. Yksi vakio argumenteista kosketusnäyttöä vastaan oli: Miten tekstaat ajaessasi ilman että katsot näyttöä jos ei ole fyysisiä nappuloita. :D
     
    Viimeksi muokattu: 12.05.2015
  14. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tottahan toi on, liikenneturvallisuus kärsii kosketusnäytöistä. Nykyään joutuu tuijottamaan kännykkän ruutua/onscreen näppäimistöä tekstatakseen/WA-/FB Messenger-viestejä lähettääkseen.
    Paljon turvallisempaa oli aikoinaan tekstata näppituntumalta, pitäen katse tiessä.
     
  15. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 040
    Saadut tykkäykset:
    356
    Eiköhän Applellakin ole tsiljoona insinööriä hommissa. Nokian ongelma olivat ilmeisesti sisäiset valtataistelut eri ryhmittymien välillä ja Kallasvuon hallintatapa, jonka seurauksena riskialttiimmat kehitysprojektit ammuttiin aina ennen pitkää alas, ja lopputuloksena sitten jatkettiin Symbianin pikkuvirittelyä ikuisuuksiin.
     
  16. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    "Hallitusmuodostaja Juha Sipilän mukaan EU-komission varoitus ei ollut yllätys ja komission edellyttämät toimet on jo etukäteen otettu huomioon hallitusneuvotteluiden tavoiteasettelussa.

    – Suomen taloustilanne on vakavampi kuin yleisesti ymmärretään. Jos näin jatketaan niin ollaan Kreikan tiellä, Sipilä sanoi Helsingissä.

    Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin (kok) mukaan komission moitteet tuovat lisäpainetta hallitusneuvotteluihin.

    – Perusviesti on se, suurin osa päätöksistä joudutaan tekemään etupainotteisesti, Stubb sanoi Ylen uutisille."

    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015051219679063_uu.shtml
     
  17. 71 dB

    71 dB Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 705
    Saadut tykkäykset:
    887
    Alkaa tympimään tämä "Kreikan tie" -puhe pikku hiljaa. Miten voi olla mahdollista, että Espanjaa (eikös siellä työttömyysaste ollut jotain 20 %) myöten menee hyvin, vaan Suomessa on muka niin karmea tilanne? Ihmeellistä. Komissio taitaa varoitella milloin mitäkin maata ja Sipilä kääntää tätä edukseen neuvotteluissa.
     
  18. Reddington

    Reddington Tunnettu käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    07.08.2014
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    17
    Suosittelen maastamuuttoa vaikka Ruotsiin, tuolla näkemyksellä taitaa olla kohta menoa :rolleyes:
     
  19. Tilt-type

    Tilt-type Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Minuakin on ihmetyttänyt tämä viimeiset neljä vuotta jatkunut pelottelu, jolla jo itsessään on valtavan negatiivinen vaikutus talouskehitykseen. Katainen aloitti pääministerinä tuon pelottelun. Jumalauta, Suomi on edelleen tänä päivänäkin vähän velkaantunut maa verrattuna muihin. Valtion velkaa ei ole edes tarkoitus maksaa kokonaan pois. Ja kuten edellä todettiin, se mitataan suhteessa BKT:hen. Rakentavin tapa on lähteä siitä, että korotetaan BKT:tä eli kasvatetaan kakkua. Siitähän oikeistolaiset aina syyttää vasemmistoa, että vasemmisto keskittyy vain pienen kakun oikeudenmukaiseen jakamiseen kun taas oikeistolaiset haluavat kasvattaa kakkua ja jakaa sitä hieman epätasaisemmin. Mielestäni väite ei pidä paikkaansa mutta joka tapauksessa oikeisto on nyt se, joka sokeasti tuijottaa VelkaPeikon kakkupalan kokoa ja mittailee sitä viivottimella. Perustetaan kaiken maailman kelloja juoksemaan, joissa velan määrä kasvaa joka sekunti. He eivät ymmärrä, että VelkaPeikon kakkupala saa kasvaa kunhan myös muiden kasvaa.

    Suomessa on puhuttu harmillisen vähän siitä, että Kataisen hallitus oli oikeasti ihan surkea. Voidaan aina puhua heikosta tilanteesta koko Euroopassa ja ladella muita litanioita, mutta fakta on, että Suomi on vuosia ollut kaikista surkeimpien joukossa myös verrattuna muihin maihin. Hallituksella ei ole ollut minkäänlaista yhteistä visiota viimeiseen neljään vuoteen. Suomi olisi voinut kyllä velkaantua myös järkevästi ja panostaa suuriin projekteihin kuten koulujen ja teiden kunnostamiseen, mutta eihän kokoomusjohtoinen hallitus voinut ryhtyä sellaiseen kommunismiin. On tottakai myös selvää, että jopa puhdas kokoomuslainen politiikka olisi ollut Suomelle parempaa kuin sekasikiöhallituksen 50/50-politiikka.

    Nyt tulikin melkoinen kokoomushallitus talouslinjoiltaan. Tullaankohan taas kuulemaan vitsejä, miten kokoomuksen täytyy toppuutella toisesta puoleesta tulevaa pääministeriä liiasta oikeistolaisuudesta.
     
  20. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 040
    Saadut tykkäykset:
    356
    Ongelmahan on se, että Suomen vienti laski rajusti esim. Nokian romahduksen ja muutenkin Suomen vientiteollisuuden hyytymisen myötä. Ei ole näkyvissä mitään pikaista parannuskeinoa asiaan. Vasemmiston asenne tuntuu olevan, että "kyllä se siitä". Oikeisto taas haluaa sopeuttaa menot vastaamaan paremmin tuloja.