Lainaus Wikipediasta. Juuri kuten sanoin. Kuulostaa mielestäni hieman selittelyltä ja teknisiä ratkaisuja tähän varmasti on, että säätöjä saisi enemmän.
Onneksi meillä on töissä ihan oikeita elektroniikkasuunnitelijoita, ettei kaiuttimia tarvitse suunnitella Wikipedian artikkeleiden pohjalta.
Olet siis tosissasi, ettei asetuksia saisi pakattua yhtään nykyistä enempää samaan tilaan. Anteeksi, mutta en suostu tällaista purematta nielemään. Varmasti teillä on miljoona kertaa parempaa osaamista ja sen osaamisen luulisi riittävän parin asetuksen lisäämiseen. Ymmärrän, että paino on sanalla analoginen, mutta varmasti myös analogisessa suunnittelussa löytyy erityyppisiä säätimiä, millä samaan tilaan saa enemmän asetuksia, Geneleceissä mm. herkkyyden säätö — mutta esim. kolmiportainen dip-kytkin tai pyöritettävä tms. En itse kaipaa näitä säätöjä ja varmasti on valideja syitä, miksi jotain ei ole joissain malleissa (esim. käytettävyys, toisenlaisen säätimen tekninen heikkous tms.). Mutta se, että se perustellaan teknisellä mahdottomuudella kuulostaa hieman hullulta.
Nyt taisi tulla pieni väärinymmärrys. En todellakaan tarkoittanut, etteikö säätöjä olisi mahdollista tehdä toisella tavalla kuin nykyisin, mutta tällöin pitää tarkastella muutoksien kannattavuutta. Mikäli esimerkiksi uudet säädöt tarkoittaisivat koko suodintopologian ja takakansien valujen muuttamista ja niin edelleen, aletaan keskustella sellaisista sijoituksista, että muutoksien pitäisi lisätä myyntiä aika reilusti, että ne olisivat millään tavalla taloudellisesti perusteltavissa. Nice-to-have-juttujahan voisi keksiä jokaiseen tuotteeseen vaikka kuinka paljon, mutta jos viivan alle jää miinusta vuoden lopussa, pian ei tarvitse enää suunnitella ja valmistaa kaiuttimia Iisalmessa.
Täytyy koittaa kajareita eri paikoissa ja vaikka toisessa talossakin. Raportoin tänne sitten. Tästähän saatiin yllättävänkin hyvää keskustelua herättävänä aihe... :thumbsup:
Mulla on F One subbari ja olen erittäin tyytyväinen siihen. Mutta toi vaiheenkääntö on vähän ohi mennyt minulta. Olen kyllä lukenut juttuja netistä, että mitä toi vaiheenkääntö meinaa. Mutta mistä tietää että on "oikea" asetus? Silloin kun kuulostaa hyvälle? Kun jos vaiheenkääntö on 0, niin kuulosta että ei olisi subbaria ollenkaan. Sitten jos laittaa 180, niin aika hyvin basso jytisee.
Jos on korvalla säätäminen, niin etsi hiljaisin asetus ja käännä 180'. Vaihe on oikea, kun jakotaajuuden SPL on maksimissa.
Ei, vaan vaihekytkimet asentoon, jossa bassoa tulee kaikkein vähiten (vaihe 180' väärin eli päinvastainen) ja kun tämä löytyy, kääntö 180'. Eli esim 0' -> 180', 90' -270', 270' - 90'. Subwooferin vaiheesta ja sen säätämistä kohdalleen on pätevä juttu uusimmassa Hifimaailmassa (parikin sivua), jos aihe kiinnostaa.
Jos kytken G3 kaiuttimista Bass -säädön -4db niin onko bassoa silloin vähemmän vai enemmän? Jos kytken G3 kaiuttimesta Low Bass -säädön -4db niin onko bassoa silloin vähemmän vai enemmän? Eli vaikuttaako tuo säätäminen ulostulevan basson määrään, vai soiko kaiutin samalla teholla? Toinen kysymys liitäntöihin liittyen: Onko tässä siis 2 kpl erillistä RCA-RCA kaapelia, vai kulkeeko nuo samassa johdossa? Tarvitsen siis tavan 1"päiset" rca-rca kaapelit, jolla liitän kaiuttimet subiin. Kaapeleita siis 2 kpl, vai onko tuossa 2kpl irrallisia rca-rca kaapeleita? http://www.jimms.fi/fi/Product/Show/103505 Eli onnistuuko tuolla liittää 2 kpl Genelecin G3 kaiuttimia, vai tarvitsenko erilaisen johdon? Onkos nämä sitten erillisiä vai riittääkö tosiaan, että tilaan tuon paketin? http://www.thomann.de/fi/cordial_cfu_3_cc_snow.htm
Tuo olisi selvinnyt manuaalista. Kyllä vähentää bassoa, koska idea on vähentää huonekorostusten vaikutusta. Manuaalista selviää bass- ja low bass -säätöjen ero.
Selvyyden vuoksi, minä tarkoitin vaihesäätimillä tasan vain ja ainoastaan niitä vaihedippejä. Laita musiikkia soimaan. Käännä volume asentoon "riittävästi" ja sen jälkeen älä koske siihen. Mene kuuntelupisteeseen. Arvioi basson määrä. Mene subwooferin luokse, käännä vaihedippejä johonkin, palaa kuuntelupaikalle ja arvioi basson määrä. Toista, kunnes löydät asennon, missä bassoa tulee kaikkein heikoiten. ÄLÄ KOSKE VOLUMEEN MISSÄÄN VAIHEESSA. Kun heikoin löytyy, käännä vaihetta 180'. Valmis.
Ajattelin tilata nämä jalustat, niin tarvitseeko ne tuekseen vielä Genelecin lattiajalustan adapterit? Tuoko ne lisää tukea vai pärjääkö ilmankin? http://www.thomann.de/fi/km_260_mikrostativ.htm#bewertung http://www.audiokauppa.fi/Genelec-8030-408-lattiajalustan-adapteri Samoista jalustoista on myös 260/1 versio, joka on ilmeisesti kevyempi. Riittäisiköhän tuo, saisi ainakin valmiiksi valkoisena. http://www.thomann.de/fi/km_260_1_white.htm
Kuinkas hyvin 5.1 setissä pariutuu kaksi pykälää erikokoiset genet? Suositushan on, että taakse pykälän pienemmät. Tuntuu vaan aika haaskaukselle laittaa 8030/G3 taakse, jos eteen laittaa 8040. Eli taakse suunnittelin 8020/G2 mallia. Toki myös mietinnässä 8040:n tuoma hyöty kun subbaria meinasin käyttää. BK XLS200 löytyy jo ja varmasti riittäneen tulevaisuudessakin kerrostaloyksiössä. Eikös nämä 8- ja G-sarjalaiset toimi yhdessä ihan normaalisti? edit: Enköhän suosiolla hanki 5.1 settiin 8030+8020+subbari ja sitten tietokoneelle 8040, jos rahat riittävät.
Suositus on, että keskikaiuttimeksi maksimissan pykälää pienempi ja taakse kaksi pykälää pienemmät, mikäli tila ja kuunteluetäisyys sen sallivat.
Onko mahdollista ostaa erikseen tuota Genelec 9101A kaukosäädintä? Ainakaan Genelecin sivuilta ei löytynyt. Vai käyttääkö porukka jotain muuta kaukosäädintä?
Löytyykö Genelec 1030A:lle sopivaa katto- tai 90 astetta alaspäin kääntyvää seinätelinettä? Saisi mielellään olla vieläpä sellainen, jonka kallistuskulmaa ja etäisyyttä voisi säätää (teleskooppi). Tarkoitus olisi siis asentaa kaksi 1030A:ta Dolby Atmoksen kattokaiuttimiksi. Etäisyyden säätöä (esim. 30 cm) tarvitsee, jotta kaiuttimien takana oleviin säätimiin yms. pääsee käsiksi. Kaiuttimia olisi hyvä myös voida kallistaa vaakasuunnassa kohti pääkuuntelupaikkaa. Sopivan telineen kiinnittäisin kaiuttimiin suoraan ruuveilla.