Toistaiseksi HDR-standardit keskittyy "dynamiikan hallintaan" (vrt. värinhallinta). Eli se mikä pystytään näyttämään kyseisellä näytöllä, näytetään "oikein". Parempi sekin kuin ei mitään, vaikka rehellistä kuluttajaa kohtaan olis tietty vaatii tietyt minimi- ja maksimiarvot. Valistunut arvaus on, että aikankin ite arvostan enemmän sitä 400 nitsin hallittua dynamiikkaa, kuin 1000 nitsin hallitsematonta. Saa sit nähä miltä homma käytännössä tuntuu. Silmän hetkellinen dynamiikka kuitenkin on se n. 1000:1:een, joten isomman skaalan käyttö hetkellisesti johtaa häikäistymiseen ja toiseen suuntaan kuvan havaitsemisen sumentumiseen. Jotenkin tuntuu siltä, et jotkut inssit on unohtanu, et leffojen idea ei ole esittää asioita mahdollisimman naturalistisesti, vaan esteettisesti. Ja sitten myyntimiehet taas tarttuvat numeroihin, kunhan kukaan ei vaan kysy, et mitä merkitystä niillä on... Viimeisen vuosikymmenen aikana littunäyttöjen dynamiikka on kuitenkin varmaan lähes kymmenkertaistunut, niin onhan se hyvä, että reservit otetaan hallitusti käyttöön, vaikka jossain standardissa tähdätäänkin satakertaiseen dynamiikkaan verrattuna "ennenwanhaan".
Tuollaista tilannetta ei välttämättä tule vastaan. Jos telkku ei ilmoita olevansa HDR-kompatippeli, sille ei anneta HDR-dataa lainkaan, ja lopputulos on ihan taviskuva. HDR-telkut tietävät miten hallita kuvan dynamiikkaa ja kirkkautta HDR-striimissä olevan datan perusteella. Eiköhän mallistot aika pian koostu tavallisista max. 200 nitsin telkuista ja HDR-telkuista, joista irtoaa sitten tarpeen vaatiessa enemmän.
En kyllä yhtään ihmettelis, jos siinä vaiheessa kun olédit ei enää ole vain se malliston kallein tuote, niin kärkituote eroteltais "hdr-kirkkaudella". Mutta siis pääpointti oli se, että tuntuis aika hassulta, jos vaikka värihallinnan puolella lakonisesti todettais, et värihallinnasta ei oo mitään hyötyä, jos näyttö pystyy näyttämään alle 100% adobeRGB:stä... Akateemista pohdintaa: jos leffa masteroidaan 80-100 nitsin töllöllä, niin jotenkin kai se ambientin valon määrä katselutilanteessa pitäis pystyy sitomaan standardiin, muuten noiden hdr-nitsien (>100) näyttäminen vaihtelee laitteesta toiseen ihan miten sattuu mallista ja merkistä ja tuotekehittäjästä riippuen...
Onko tästä HDR:stä jossain selkeää tarinaa vai eikö sellaista ole vielä olemassa, siis standardia. Onko siinä enemmän videotasoja nykyisen 16-235 sijaan? Materiaalia tulee sitten olemaan koska? Onhan noita deep color yms. ollut ties kuinka, mutta ei ole ainakaan omalle kohdalle koskaan sattunut tarvetta tai edes tukea (esim. digikameralta), jossa sitä olisi voinut hyödyntää. Markkinoidaanko taas ominaisuutta joka voisi olla joskus tulevaisuudessa, sitä ennen on telkut vaihtunut jo muutamaan kertaan. Philipsiltä tulossa joku mielenkiintoinen malli: http://www.hdtvtest.co.uk/news/65pus9600-201509064171.htm
Samat asiat kiinnostavat. Olen tässä telkkarin ostoa jarrutellut ainakin vuoden. Viimeisimpänä jarruna on ollut juurikin tämä HDR. Eipä taida kellään olla mitään kunnon tietoa, milloin tämä HDR-standardi on tulossa ja eritoten sen täyttävät telkut. Voisiko tämä linkitetty Pilihipsi olla sen standun täyttävä? Hinnastakaan ei ole tietoa. Saattaahan se saada veden kuluttajan kielelle, noin suomeksi käännettynä tuosta em. linkistä! Viimeinen Philipsin telkkari minulla oli kuvaputkiaikaan, joskus 10 vuotta sitten ja se oli laatupeli, mutta käytettynä sen ostin ja kaupassa oli tosi kallis ollut. Nykyisin kai em. merkki on kiinalaisten hallussa. Onko laatu samaa? Kiinalaiset älypuhelimet ainakin omien kokemusten mukaan ovat ihan OK(Huawei ja OPO).
HDR-yhteensopivia televisioita on ollut jo tovin myynnissä Suomessakin, ja firmispäivitysten myötä HDR-telkkujen määrä kasvaa vauhdilla. Kaikki Samsungin tämän vuoden UHD-mallit ovat kohta HDR-yhteensopivia ja Sonykin julkaisee HDR-päivityksiä aiempiin malleihinsa. Ollakseen HDR-yhteensopiva telkun pitää täyttää seuraavat vaatimukset: 1) Siinä pitää olla vähintään yksi HDR-signalointia tukeva tulo; tavallisesti HDMI 2.0a 2) Sen pitää noudattaa SMPTE-standardeja ST 2084 ja ST 2086. Eka määrittelee EOTF:n (eli gamman, voisi sanoa) ja jälkimmäinen metadatan, eli kuvastriimin mukana kulkevan datan, joka kertoo televisiolle miten käsitellä HDR-kuvastriimiä. 3) Sen pitää tukea HDR10-mediaprofiilia (sis. nuo kaksi SMPTE-standardia, 10-bittiset värit ja BT.2020-väriavaruuden.) Minimi/maksimikirkkauksia tai kontrastia ei ole määritelty, mutta UHD Alliancen odotetaan antavan aiheesta oman ehdotuksensa lähiaikoina. Se ei kuitenkaan tule vaikuttamaan nykyisten televisioiden HDR-yhteensopivuuteen. Käytännössä homma toimii niin, että kukin HDR-telkku suhteuttaa sisään tulevan HDR-signaalin omaan suorituskykyynsä. Jotkut valmistajat elvistelevät sitten muita suuremmilla nits-lukemilla, mutta ovat ne vähän himmeämmätkin mallit HDR-yhteensopivia.
Juu, 0-1024. Tai no, tarkkaan ottaen 4-1019. Amazonilta vaikka heti (jos asuisit jenkeissä), Netflixiltä kohtapuoliin ja Ultra HD Blu-rayltä maalis-huhtikuussa.
Onhan se. Philipsin televisiot suunnittelee ja valmistaa TP Vision, hollantilainen yritys, jolle Philips myi TV-teknologiansa muutama vuosi sitten. Samalla Philipsiltä siirtyi 3300 henkilöä TP Visionin palkkalistoille. Philips omistaa firmasta 30%, ja loppujen päällä istuu kiinalainen TPV Technology. Että semmoinen järjestely =)
Sitten kun vielä muistamme, että uudessa UHD Blu-ray -standardissa on mahdollista käyttää 10 bittiä myös ilman HDR-dataa, niin olemme asian ytimessä... http://www.itu.int/dms_pubrec/itu-r/rec/bt/R-REC-BT.2020-1-201406-I!!PDF-E.pdf
UHD materiaalia stremina? Ei taida mennä ihan putkeen nykyisillä bittivirroilla. Onko kukaan nähnyt kalibroitua UHD televisiota livenä? Haluaisin nähdä vierekkäin UHD ja tavallisen telkkarin samalla materiaalilla.
Netflixin UHD-sisältö on aika tasaista 16 megabittiä. HDR vaatii n. 20% lisää bittivirtaa UHD:n päälle, joten ihan älyttömistä nopeuksista ei puhuta.
Samsung esitteli IFA:ssa uuden välisarjan UHD-mallisarjan JU6800. Se on Samsungin edullisin Quantum Dot -teknologiaa hyödyntävä UHDTV-sarja. Valmistajan mukaan myöhemmin tänä vuonna julkaista firmispäivitys tuo malleihin HDR-tuen. Arveluttavaksi tuon tekee se, että Samsungin mukaan JU6800-malleissa ei ole 10-bittistä paneelia.
Täällä on tuota HDR:ää televisioissa selitetty aika kattavasti: http://www.flatpanelshd.com/focus.php?subaction=showfull&id=1435052975
Pääosin oikein hyvää infoa, joskin tarjoilee jonnin verran palturia väriavaruuksia käsittelevässä osiossa.
En viitsisi olla se pilkun***** kaveri.... mutta eiköhän 10-bittisen binääriesityksen arvoalue kuitenkin ole [0 ..1023]... Tuppaa se 10-kantainen luku 1024 menemään sinne bitin (järjestys)numero 11 puolelle, kun alkaa binäärissä se indeksi nollasta... Kaikki ne vuodet tekstiä niihin tietsikka-lehtiin ja silti tälläisiä lapsuksia Petri
Ei kait se pelkkä resoluutio vaikuta kalibrointiin, itse haluaisin nähdä kalibroidut SDR ja HDR telkut vierekkäin, HDR materiaalilla tietysti Kiva kuitenkin kun on jotain mitä odottaa (PS4:sen virtuaalilasien lisäksi), uuden TV:n hankinta tuskin lähivuosina edessä.