Silloin kuulet sen version ääniraidasta, mikä levylläkin on, kyllä. Se, mitä siihen on sitten miksattu ja onko koko LFE-kanavan sisältö miksattu mukaan, ei voi tietää. Tietysti voi arvailla, kannattaako tai mitä monelle lattiakaiuttimille tapahtuu, jos riittävällä paineella aletaan pyytää toistoa 10-30hz tienoilla. On vaan tilastotappio blu-rayt, joissa on erillinen stereoraita enää tänä päivänä.
Pleikkapelit toimiin mainiosti kun valitsee stereoasetuksen ja eilen uusi Terminator Genisys jyrisi kivasti kun muutti vaan PS3 asetuksista stereoksi ääniasetukset. Siinä jäi kyllä voimaan myös yksi 5.1 kohta voimaan (en muista tarkkaan mikä), mutta en tiedä mikä merkitys. Kuului bassot tosi kivasti, eli osaisikohan PS3 kuitenkin downsamplata nykyään sen LFC siihen stereoon mukaan? Tosin kuuntelin hiljaa elokuvaa mutta kuulosti hyvältä. Lisäksi uusien kaiuttimien ansiosta äänet tulee erottelevammin esiin. Jännä miten hyvin 2X25 Wattia riittää hyvin tolla sterkkavahvarilla leffojen katseluun + 30 m2 olohuoneessa. (menee äänet koksulla tv:stä daciin ja sieltä vahvistimeen) Nyt vaan ei vahvarista saa tietysti "iltamodea" päälle niin että puhe kuuluisi kovempaa ja jytinät hiljempaa, vaan nyt dynamiikka on maksimilla koko ajan jos jotain huonoa hakee tosta stereo ratkaisusta, mitä tulee leffojen katseluun illalla verrattuna av-vahvistimeen. Mutta olen erittäin tyytyväinen.
Suuri osa peleistä ei käytä LFE-kanavaa lainkaan. LFE-kanava on flagitettu aktiiviseksi mutta siihen ei sijoiteta ääniä. Jos LFE on käytössä, mutta playback-puoli ei saa sitä toistettua, riippuu tapauksesta miten bassottomaksi ääni muuttuu. Bassoa kun sijoitetaan muun äänen mukana myös täyden taajuuskaistan kanaviin. Mm. ääniraidan musiikkibassot eivät tule milloinkaan LFE-kanavasta. Lyhenne LFE tulee sanoista Low Frequency EFFECTS. Nimensä mukaisesti sitä käytetään antamaan lisämassaa efektityyppisiin bassoääniin. Kuten räjähdyksiin, iskuihin, pamauksiin, katsojia pelotteleviin ambienssihuminoihin ja sen sellaisiin. Mykkää LFE:tä ei kokematon katsoja ehkä huomaa ensimmäisessä elokuvassa, mutta melko pian kuitenkin. Ylävireisen kiinurin kuuloiseksi muuttuneet räjähdykset, vesihanalta kuulostavat Niagaran putoukset, toistuvana pilailuversiona joka elokuvassa kuultava ukkonen/salamointi, 1:10 -skaalaan kutistuneina pienoismalleina säksättävät helikopterit/suihkumoottorit/muut elokuvissa tiuhaan esiintyvät isot koneet & laitteet jne. ovat indikaattorina LFE-ongelmasta.
Se voi olla että kun ei ollut koskaan subbaria käytössä niin en sitä eroa nopeasti hiljaisilla volumeila ole huomannut versus nykyiseen kokoonpanoon. Eipä ole montaa elokuvaa tullut katseltua joten hankala sanoa. Pitää selvittää osaisiko ps3 jo tuon täydellisen miksauksen kahteen kanavaan....
Ei ole volumekysymys. Ajatusleikkinä, jos et olisi vaikkapa koskaan kuullut Jotain tuttua kappaletta siten, että mukana on sen tutun kitararaidan lisäksi myös toinen kitararaita, niin miten osaisit kaivata puuttuvaa? "Hyvinhän tässä kitara kuuluu.."; niin, se yksi. PS3 ei muistaakseni täällä ilmoitetun mukaan osaa tuota downmixiä sekään.
Katsomisesta on jo vuosikausia, mutta muistelisin että Tron: Legacyssä oli yksi biisi jossa musabasso jytisi myös LFE:n kautta. Oli se kyllä melkoista menoa.
Joo, siinä elokuvassa taisi olla ukkosen voimalla tahtia takovaa stadium-bassobiittiä, musiikkia käytettiin tehosteen tapaan. Voihan sitä LFE:tä niinkin käyttää. Tarkkailitko muuten soundtrackia jostain kanavien tasomittareista vai mistä tiedät että äänessä oli LFE?