Joo mulla menikin bassojen ja treblejen watit sekaisin, sorry. Äänellinen bassopään selkeä ero taitaakin johtua luonteesta ja huonekorjaimesta. Myös M-sarjan kaiuttimissa on D-luokan vahvistimet, eli ei se siitäkään johdu. Kyllä se nyt vähän siltä vaikuttaisi, että säädin vaatisi softan päällä olemisen. Huomasin sen siinä kun tietokoneen käynnistymisen jälkeen heitinkin Tidalista musiikkia tulemaan ja loput voittekin arvata... Homma korjaantui kun käynnistin GLM-softan. Ahaa, eli kytkentätapani taitaakin olla väärin. Itse ajattelin dacin muuntavan tietokoneen digitaalisen signaalin analogiseksi ja sen vuoksi kytkinkin johdon kaiuttimien analogiseen porttiin. Pitäisikö minun ottaa dac tuosta välistä kokonaan pois? Dacistani löytyy myös Coaxial liitäntä, teenkö sillä mitään?
Minulla on läppäri > usb to S/PDIF-converter > Genelec. Läppärissä GLM-softa päällä. Volume GLM- langattomalla kaukosäätimellä.
Jos GLM ei ole maisemissa manageroimassa, kaiuttimet muuttavat volumensa default-arvoon. Eikös default-volumen voi muuttaa muuksi kuin 0 dBFS:ksi ja savettaa kaiuttimiin? Tutkippa GLM:n valikoita/nappuloita tarkemmin. Kannattaa syöttää digitaalikaiuttimia diginä tietenkin jos sen pystyy tekemään. Yksinkertaisessa stereosysteemissä onnistuu helposti, kun sähköinen S/PDIF-digitaalianto vaan löytyy Genejä syöttävästä jenkkavehkeestä.
Kyllä voi! Mutta jos sinä tallennat kajareihin esim. -30dBFS, niin se on sitten siinä, kovempaa ei lähde vaikka kuinka yrittäisi! Ongelma syntyy minun tapaisessa setissä jossa on sekä dsp- että "normi"-kajareita. Aikoinaan kun hankin Marantzin 7005-av-vahvistimen niin hetken oli huuli pyöreänä calibroinnin jälkeen -siis monikanava sellaisen! Olin harrastajien suosituksesta tallettanut 8260:iin -25dBFS volumeasetukset. Hetken aikaa meni ennenkuin sitten tajusin miksi 8260:set soivat niin hiljaa verrattuna muihin kajareihin? Marantzin Audyssey-calibroinnissa loppuu säätövara! 8260:set oli korostettu +12dB ja muut -12dB -eli tappiin saakka! Vaan eipä riittänyt. SPL-mittari kertoi että 8260:n soivat jotain reilut -20dB hiljaisemmin. Kyllä minulla volumet on tämän jäkeen tallennettu Fullscale-asetuksella ja unohdettu Audyssey-calibroinnit. Ja ei sen GLM-softan tartte olla aina päällä. Jos GLM-Adapteriin tuo virran erillisellä johdolla niin homman pitäisi pelittää esim. kaukosäätimellä -edellyttäen tietysti että kaiuttimiin menee ne ohjausverkon ethernet-piuhat! En ole kokeillut -Zipman varmaan voi vahvistaa pitääkö paikkansa? Itse pidän GLM-softaa päällä sen takia että olen edes hieman jyvällä volumesta ennen kuin laitan musiikkia tulemaan -spotista näkee desibelit hienosti! On joku ajatellut tätäkin.
Ahaa. Default-volume ja maksimivolume ovat Genen systeemissä siis sama asia. Okei, parasta siis pitää GLM päällä käytön aikana. Mikähän ongelma tuossakaan nyt sitten taas oikeasti on... en ymmärrä. Tietokonekammoisen henkilön ei pitäisi ostaa studion DAW-ympäristöön kehitettyä DSP-aktiivikaiutinta kaiuttimekseen, jos sen tietokoneen auki pitäminen nyt on niiiiin suuria uhrauksia vaativaa. Tulee aina mieleen astronautin-kypärä+bootsit-ei-käy-tuulipuvun-kanssa -problematiikka näistä tietyistä "ongelmista"...
Jos tallennat Defaultina niin se tallentuu sen hetkisen volumesäätimen asetuksen mukaan -esim. jos säädin sattuu olemaan -50dB kohdalla, niin asetukset tallentuvat kaiuttimiin -50dbFS tasolla. Kun seuraavan kerran rupeat kuuntelemaan niin saat vääntää nupit kaakkoon että sieltä rupeaa jotain kuulumaan! Valitse sieltä tallennusvalikosta vaan se "FULLSCALE" vaihtoehto. Minun suositukseni näissä asioissa on -ellet nyt sitten satu olemaan joku guru! Kajarit niin lähelle seinää kuin mahdollista. Tasasivuinen kuuntelukolmio -mikäli mahdollista. Spotista mittanauhalla kajarit sentilleen yhtä kauas. Minä olen kääntänyt kaiuttimet vielä hieman sisään päin "toe in" -tuleepahan vähemmän ensi hejastuksia sivuseinistä. Sitten vaan kalibrointi ja tallennus kajareihin. Eikä muuta! Paitsi tietysti hieman akustointia ensiheijastuspisteisiin, takaseinään ja vähän sinne sun tänne -kannattaa kysyä viisaammilta. Niin ja sitten tietysti kalibrointi uusiksi -tämähän on harrastus!
Oman kokemukseni mukaan edellämainittu on vain osatotuus. Default volume tarkoittaa, että jos muuta ei GLM-verkossa käsketä, niin kaiuttimet toistavat default-arvolla. Jos setuppi on sellainen, että esivahvistimella säädetään kuunteluvoimakkuus, niin kaiuttimista tosiaan saa maksimissaan default-asetuksen mukaisen volumen. Jos setup on sellainen, että volumea säädetäänkin GLM:llä suoraan kaiuttimista, se ohittaa default-asetuksen ja kaiutinten koko volumeskaala on käytettävissä. Minä olen tallettanut default-arvoksi -50dB, jotta välttyisimme ikäviltä yllätyksiltä tilanteessa, jossa vaikka tietokone on nukkumassa siinä vaiheessa kun signaalia jo pukkaa kaiuttimille. Eli GLM-verkolla jos säätää volumea, niin defaultvolumea kannattaa ja voi käyttää ilman, että mitään menetetään. Esivahvistimella jos kuristaa inputsignaalin tasoa, niin defaultvolume rajoittaa maksimivolumea, kuten ukki edellä kertoi.
Jaksaisiko joku vahvistaa, kun itsellä pientä epävarmuutta. Edessä on 8040A-pari av-vahvarin pre-outeissa kiinni. Jos hankin taakse 8330-parin GLM-bokseineen edelleen samaan vahvariin kiinni, menee kuvio niin että asetan 8330:sta volat defaulttina täysille, jonka jälkeen ajaa huonekorjaukset 8330:lle ja tallettaa arvot (jonka jälkeen boksin voi irrottaa). That's it? Ja jos vahvarin huonekorjausta haluaa käyttää niin sen ajaa vikaksi vai jo ennen GLM-huonekorjausta?
Muuten näin, mutta GLM-korjaukset ja volumetaso talletetaan samalla kertaa. Se tehdään kalibroinnin jälkeen. Jos haluat välttämättä tehdä näin, aja ensin GLM ja sitten vahvarin oma korjaus.
Spoiler Eipä tosiaankaan ole aiheellista audysseytä tai vastaavaa 'korjausta' käyttää enää GLM:n ohella. Se vahvarin sisäinen systeemi ei varmasti yllä yhtä hyvään lopputulokseen, eikä muutenkaan tuo parannusta GLM:n jo kertaalleen optimoimaan sointiin. Siltikin, mikäli joku asiaa tosissaan miettii, niin tuossa yllä on sellainen ajatusvirhe, että GLM:n mittasignaali ei (tietenkään) kulje sieltä virvan tekemän huonekorjauksen kautta, vaan signaali tulee suoraan GLM:stä itsestään. Näin ollen GLM-mittaus ei "näe" niitä vahvarin huonekorjauksen tekemiä aiempia korjausyrityksiä lainkaan, eikä siksi voi siellä tehtyjä tuhoja "korjata" lainkaan. Tuossa järjestyksessä kalibrointeja tehden käy niin, että GLM sekä sitä ennen tehty vahvarin oma huonekorjaus tekevätkin päällekäisiä korjauksia samoihin ongelmiin (vaikkakin se vahvarin oma korjaus huomattavasti rajoittuneempana ja epätarkempana versiona). Niinpä korjaukset (mm. taajuusvasteen korostukset/vaimennukset) tulevat tehdyksi tuplana, ja lopputulos on taatusti kelvoton. Muistetaanhan tässäkin asiassa periaate, että aina signaaliketjun lopusta päin lähdetään etenemään ylävirtaan.
No eikös tuossa ollut myös analogisia kaiuttimia korjattavana, mihin GLM ei kykene? Eli merkityksellisimmät etuskobet. Eli siihen kai vois ajatella, että ajaisi korjaukset vain niihin etukanaviin etuvahvarilla. Voiko näin vahvistimella tehdä, sitä en tiedä (varmaan pitää irrottaa ainakin takaskobet siksi aikaa tms.).
Ennen wanhaan (vielä n. 10 vuotta sitten) juuri kukaan ei equttanut (=huonekorjaus ex-nimeltään) mitään, equtuksen ehdottaja poltettiin foorumilla kerettiläisenä siihen paikkaan. Nykyään johtavilla equlaation käyttäjillä on jo kaksikin equa päällekkäin... näin audiomaailma muuttuu.
Kiitokset vastauksista! Vahvarin (H/K 255) korjain on ymmärtääkseni niin huono, ettei sitä tulisi varmaan tosi asiassa ajeltuakaan, mutta jos joskus myöhemmin uudessa vahvarissa olisi parempi korjain. Etuskobet voisi toki yrittää ajaa korjaimen läpi niin kuin aapol kirjoittaa. Ne vain kuulostaa niin hiton hyviltä nykyiselläänkin ilman korjauksia. Käytännössä siis tulisi ajettua GLM, jolla saisi takapään takuuvarmasti kuntoon. Etupää saisi todennäköisesti mennä dippisäädöillä fiilispohjalta kuten tähänkin asti. Tietenkin myös edullisempi 8030-malli voisi olla vaihtoehto, mutta jotenkin tuntuu, että kyllä se GLM vaan on sen hinnaneron väärti. Mittamikillä voisi olla mielenkiintoista tutkia lopputulosta, mutta toisaalta myös akuuttia masennusta aiheuttavaa.
Ah, no silloin hieman eri asia. Mutta siltikin järjestys on toinen, eli ensin GLM, sitten audyssey tai muu. Samoin jos subbarilla on vaikkapa antimode, niin ensin se ja vasta sitten audyssey/av-vahvarin oma korjaus. Näin päin tehtynä audyssey huomaakin heti, että oho, nämä kyseisest kajarithan ovatkin jo soinniltaan aivan kunnossa, joten se tietää toivottavasti olla puuttumatta niihin enää uudestaan..
Ei huomaa! Minun Maranzissa on kyllä asetus jonka käyttöönotto ohittaa L/R-kajarit, mutta varminta on ruksata koko Audyssey pois pelistä! DSP-kaiuttimet GLM:llä kuntoon ja lopujen tasot SPL-mittarilla samoiksi! Voihan sitä sitten iltapuhteina noiden 80xx-sarjalaisten kanssa askarrella niin paljon kuin lystää -onpahan edes jotain harrastettavaa. Vaan enpä ole muuta tehnyt kuin laittanut tasot kohdilleen -toistaiseksi elokuvan aikana ei ole kukaan valittanut!
Huomaa se siten, ettei tee korjauksia juuri lainkaan tai vähän. Toki GLM:n ja Audysseyn korjaustapa lienee erilainen, jolloin GLM:nkin korjauksen jälkeen sillä korjatuissa kaiuttimissa saattaa olla pientä fiilauksen aihetta sovitusta muihin Audysseyn korjaamiin kaiuttimiin ajatellen.
Niin tai sitten taakse samaan hintaan myös 8040. Se kokokin on hintansa väärti. Geneleceissähän hinnoittelu menee tyyliin näin: Analoginen pykälää isompi on suunnilleen saman hintainen kuin analogista pykälää pienempi DSP-malli (+ sit tietty alkuostoksena GLM:t yms.). Itse päivitin taannoin 8040:t 8050:iin ja uskoisin, että sain parempaa vastinetta rahoilleni kuin 8040 -> 8240, mutta mene ja tiedä. Tietty tästä ei sit pääse enää eteenpäin kuin DSP:hen siirtymällä. Näiden keskustelujen pohjalta tosin tuntuu, että käytettävyys huononee kotikäytössä DSP:hen siirryttäessä.
Pelkosi on aiheeton. Mikäli olet tekemässä "ihan tavallista kotiteatteria", missä laitteet asennetaan kerralla paikoilleen ja kaikki mahdolliset äänilähteet kierrätetään av-esivahvarin kautta, niin DSP-setin käytettävyys tai toimivuus ei eroa käytön aikana oikeastaan mitenkään normaaleista analogimalleista (mitä nyt äänen yleinen tarkkuus paranee entisestään ja saavutettavissa oleva max-spl nousee muutaman desin). Tietokonetta tai GLM-asioita ei välttämättä tarvita kuin ainoastaan asennuksen aikana. Asennuksen jälkeen volumet halutessaan säädellä myös normaaliin tapaan sieltä av-esivahvarista, kuten on toimittu tähänkin asti. Ohjausverkon voi vaikka purkaa pois, jos sitä ei välttämättä tahdo käyttää. Mahdolliset hämmennystilanteet ovat syntyneet esimerkiksi kun yhteen kaiuttimeen oli kytketty samanaikaisesti sekä digitaalinen että analoginen äänilähde. Ja silloinkin olisi selvitty, jos volumesäädin olisi ollut kiinni erillisessä usb-virtalähteessä (esim. ylimääräinen kännykkälaturi), eikä PC:ssä joka katkoo siltä sähkön saannin pois milloin sattuu. Normaalissa tavallisessa käytössä näitä ongelmia ei ole odotettavissa. Ja jos jotain ongelmia esiintyisikin, niin näemmä asiakastuki pelaa silloin mainiosti!