Musiikin kuuntelu / Kotiteatteri Onkyo TX-RZ900 ympärille

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Kelmii, 19.01.2016.

Tags:
  1. Kelmii

    Kelmii Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei vaan,


    Aloittelen kotieatterin rakentamista. Mitään tarkkaa speksiä minulla ei ole, muutakuin se, että tiedän, että suurimman osan käytöstä muodostaa kuitenkin ihan musiikin kuuntelu, jonka haluan tehdä laadukkaasti.


    Vahvistin menee vaihtoon. Tällä hetkellä minulla on B&W CM8 kaiuttimet, joista en haluaisi tässä vaiheessa luopua. Töllönä on Panasonic:in 4K.


    Olen tähän mennessä koittanut kotonani Denon 4100W vahvistinta ja Yamahan Aventage 1050:stä. Mielenkiintoista, miten erilainen ääni kaiuttimista lähtee eri vahvistimilla. Denonin ääni on muhkea sekä musiikin kuuntelussa, että leffoja katsottaessa. Yamahan suorastaan lattea. Yamahan kanssa tuntuu myös olevan jonkinmoinen HDMI ongelma Panasonicin telkun kanssa. HDMI ARC –kytketty ääni löytää satunnaisesti tiensä Yamahan vahvistimeen. Kun kytken TV:n päälle, Yamaha ei käynnisty ikinä. Kun käynnistän Yamahan, varmaankin joka neljäs kerta, Yamaha ”synkkaa” Panasonicin kanssa ja ääni alkaa HDMI:n kautta kuulumaan. Olen kytkenyt optisen kaapelin TV:stä Yamahaan ja ääni sitä kautta kyllä toimii aina. Vaatii tosin ylimääräistä vekslaamista kaukosäätimien kanssa, mikä sekin on ärsyttävää.


    Suurin ongelma Yamahan kanssa on kuitenkin äänenlaatu. Stereovaikutelma ja bassot ovat omasta mielestäni aneemiset, jos vertaan niitä Denoniin. Makuasia, mutta ero on huomattava kun sitä omassa huoneessa pääsee testaamaan.


    Denoniinkaan en kokonaisuutena ollut tyytyväinen, vaikka ääni olikin hyvä. Saman Panasonic TV:tä käyttämällä, HDMI ARC:n liittymän kanssa ei ole mitään ongelmia. Ongelmia on Airplay:n kanssa. Olen vuosien varrella ostanut melkoisen kokoelman iTunes biisejä. Denon aika usein hyytyy Airplay:ta käytettäessä. Virrat päälle on ainoa, joka auttaa asiaan. Toinen suurempi ongelma Airplay:n kanssa on iTunes:in käyttämä album art. Apple tunaa albumin kuvia toistettavan laitteen mukaan. Jos biisin ostaa iTunes:ista Retina näyttöisellä iMac:illä, kuvan koko saattaa olla 4000x4000. Jos sen ostaa iPhonella, kuva on huomattavasti pienempi. Apple itse on tuon vahvistanut, kun olen sitä sieltä kysynyt. Denon resetoi itsensä, jos Airplayn kautta yrittää toistaa kappaletta, jossa kuvan koko ylittää 500x500. Tuo tosin lukee manuaalissakin. Maahantuojan kanssa tuota on selvitetty ja vastaus Denonilta on se, että juu näin se on. Mitään korjausta asiaan ei ole tulossa. Omassa käyttöympäristössäni, Denonin Airplay tuki on lähinnä vitsi. Yamahan Airplay toimii moitteettomasti.


    AV –vahvistimen etsintä jatkuu. Seuraavaksi olen harkinnut Onkyo TX-RZ900:sta. Se tuntuu Suomessa olevan postimyyntituote enkä ole vielä mistään löytänyt koekäyttöön. Jos olen oikein ymmärtänyt, tuo vahvistin toimii hyvin myös 2 kanavaisen musiikin kuuntelussa. Jostain arvostelusta olin lukevinani, että tuo Onkyo:n vahvistin on enemmän musiikin kuunteluun, mitä varsinaiseen kotiteatterikäyttöön. En voi ottaa väitteeseen kantaa, koska en osaa/tiedä.


    Vaatimukseni omalle koti järjestelmälleni ovat:

    - Pitää olla yhteensopiva Panasonic 2015 4K töllöttimen kanssa. Tuntuu oudolta mainita tuo erikseen, mutta yhteensopivuus ei tunnu olevan ihan kirkossa kuulutettu, esimerkkinä Yamaha 1050

    - Enemmän musiikin kuunteluun, mitä varsinainen kotiteatterijärjestelmä

    - Todennäköisesti 5.1 ratkaisu, maksimissaan 7.1

    - B&W CM8 kajareita en halua vaihtaa. En halua niihinkin uusiin kajareihin investoida ja nuo sopivat tilaan hyvin

    - Moitteeton Airplay yhteensopivuus

    - Nettiradio Mac:n kautta

    - Hintaluokassaan vahvistin about 1500e


    Onko harrastajilla mielipiteitä tuosta Onkyo –vahvistimesta?


    Kiitokset avusta

    K
     
  2. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 901
    Saadut tykkäykset:
    529
    Käyttänee sitä Onkijan omaa automaattisäätöä Accueq tms. joka on ainakin halvemmissa malleissa todettu heikoksi.
    Ei Marsulla olis malleja tuossa hintaluokassa?
    Tosin lienevät sukua noille Denoneille, mutta onko tämä liian kallis?
     
  3. John-117

    John-117 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Yamahan asetukset olleet aika selvästi päin jääkarhun peräluukkua.
    Teitkö täydellisen resetoinnin / jotain omia huonekorjauksia? Jos et aloittanut testauksiasi resetillä, ja ne olivat kaupan demokoneita, siellä oli luultavasti myymälän tai edellisen kotidemoilijan huonekorjaukset/bassonohjaukset/sävynsäädöt/jotkut muut ruuvaukset päällä = failure @ majuri-level. Ääneen vaikuttavaa asetusta on aika monta valikkorivillistä ja Yammu ei unohda edellisiä säätöjään pelkällä töpselin irrotuksella.


    P.S. Eikö oma hifijärki virka mitään jos vahvistimet kuulostavat noin erilaisilta? Hifistillä hälärmin pitäisi päristä tuossa tilanteessa niin että korvat heiluu ja posket hölskyy.
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Vaikka John-117:n kärkevä ilmaisutapa saattaa närästää, niin hänellä on tässä pointti.

    Esimerkiksi Hifimaailma järjesti viime messuilla mahdollisuuden kuunnella eri stereovahvistimia ja joukossa oli ainakin yksi kotiteatterivahvistin. Käsittääkseni suuri osa joukosta joutui myöntämään, että erot ovat hyvin pieniä ja tuskin erottuvia.

    Tekniikan Maailma teki vuoden sisään (?) hifipuolella raivoa herättäneen jutun, jossa sokkokuuntelussa kuuntelijajoukko ei erottanut vahvistimia toisistaan lainkaan ABX-sokkokuuntelussa. Vastassa muistaakseni alle tonnin Denon eikä eroa kuullut edes kotonaan omalla laitteistollaan henkilö, joka käytti verrokkina useamman tuhannen maksanut NADin stereolaitteistoa (olisiko viiden tonnin tienoilla).

    Jos näin selkeitä ja havaittavia eroja on vahvistimissa todella ollut, niin jotkin niistä eivät ole toimineet, kuten pitää. Tämä siis olettaen, että kaikki äänenmuokkaus (huonekorjaus, sävynsäädöt, tilasimulaattorit, kaikki dynamic range -vipstaakkelit) ovat olleet poissa päältä.
     
  5. John-117

    John-117 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kiitos hihi-hehe -mediassa parikymmentä vuotta jatkuneen satukirjoittelun, uuden polven hifistit alkavat olla jo aika vätyksiä. Kaapeliviidakossa SelviytymisIndeksi todella heikolla tolalla... eipä ennenkään ollut hurraamista, mutta tämän uusimman DAC-/kosketusnäyttö -hifipolven suorituskyky on jo kyllä suorastaan hintelällä tasolla. Koko lössi pitäisi AV-peruskouluttaa old-school -menetelmillä uudelleen... :(
     
  6. makemich

    makemich Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 686
    Saadut tykkäykset:
    247
    Nyt tuli niin räikeitä asiavirheitä että täytyy heti korjata, alle viidensadan Denon ja viiden tonnin NAIM. :cool:
    https://www.dvdplaza.fi/forum/threads/abx-sokkotesti-2014.91508/

    Ja Kelmillä tietysti Yamaha soi kuten pitää ja Denonissa loudness päällä.... ;)
     
  7. Kelmii

    Kelmii Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    No ei sitä hifijärkeä ole, kun aika ei liitä tusaamaan näiden vehkeiden kanssa. Siksi kirjoitin aloittelijapalstalle, älä nyt ala.

    Yamaha oli tehtaan paketista otettu uusi kone, josta myyjä oli tekemässä demokonetta. Tein kuitenkin tehdasasetukset ja sen jälkeen tökkäsin mikrofonin kiinni ja Yamaha sääti itse itsensä. Aivan samalla lailla, mitä tein Denonin kanssakin. Väittäisin vankasti, että kummassakin tapauksessa huonekorjaukset oli minun huoneessa tehty.

    Edit2: Subbari on OR:n. Unohtunut mainita.

    K
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2016
  8. John-117

    John-117 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Teit täysresetin? No siitä papukaijamerkki; hyvä, hyvä.

    Edelleen mahdollisia vikapaikkoja on lueteltavaksi liikaa. Tod. näköisimmin huonekorjauksissa jotain on mennyt pieleen/toisistaan poikkeavasti tai jokin spatializer-turbo-enhanceri -tehoste unohtunut päälle. Tai vastaavat Denonissa. Mittamikkien haistelupaikkojen ei tarvitse heittää kuin pari senttiä, niin koneet equttavat kyllä itsensä varmasti eri kuuloisiksi. Tuollaisessa uusien & outojen laitteiden testauksessa huonekorjausta ei pitäisi tehdä ollenkaan, aivan liian vikaherkkä prosessi tuollaiseen tilanteeseen.
     
  9. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    596
    Saadut tykkäykset:
    13
    Oma Denon lyö ainakin aina kalibroinnin jälkeen kaikki pärkkeleen Dynamic Volumet sun muut päälle, mitkä vois selittää tuon muhkeus eron, tarkistitko että kaikki tollaset oli pois päältä?
     
  10. Kelmii

    Kelmii Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alan ymmärtää, miksi alan liikkeissä myyjät ovat iltapäivästä kuin perseeseen ammuttuja marjakarhuja ja todella väsyneitä.

    K
     
  11. Kelmii

    Kelmii Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tarkistanut, se on totta.

    Esimerkiksi AppleTV:n kautta koitin Giver -leffan traileria. Denon kanssa koko huone tutisi. Yamahan kanssa ei yhtään mitään.

    Mutta onko tämä raadin mielipide se, että jos puhutaan tuon hintaluokan vahvistimista, isoja eroja ei käytännössä pitäisi olla? Ja ei mitenkään riipu kaiuttimista? Jos noin on, niin uutinen on hyvä.


    K
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Jos eroja on, niin ne ovat pieniä nyansseja. Olettaen, että vahvistimen virranantokyky riittää ja kaiuttimet eivät ole eksoottiset taikka tehosyöpöt.

    Kerrot ajaneesi huonekorjauksen molempiin. Tämän jälkeen ihan varmasti on eroa, mutta se johtuu asetuksista, ei vahvistimesta itsestään sinänsä.

    Jos esimerkiksi Yamaha lähti tavoittelemaan neutraalia bassopäätä ja Denon läpsäytti +5db lisää subbarille ja vielä jonkin dynamiikansäätimen päälle, niin varmasti on eroa.

    Jos haluat verrata puhtaasti vahvistimien toimintaa, älä tee säätöjä mikin kanssa lainkaan (tai kytke korjaus pois käytöstä jälkikäteen) ja varmista, että kaikki säätimet on poissa päältä.

    Jos Yamaha oli aneeminen, tekisi mieli mitata sen antama ääni. On ihan mahdollista, että huonekorjain rajoitti bassoja liikaa. Tosin yleensä juuri toisin päin näissä edullisemmissa huonekorjaimissa eli basso tuutataan aivan luonnottomalle korostukselle (joka ei tule lähteestä eikä kaiuttimista; sama kuin vanhan kasettimankan X-Hyper-MegaBass).

    Glidid tuossa mainitsikin defaulttina päälle menevän DynamicEQ:n; taitaa olla bassokorostin/loudness -namiska.
     
  13. John-117

    John-117 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    No eikö tuollainen nyt soita hälytyskelloa jopa maallikon korvaan? Tuosta puutu enää kuin se, että toinen vahvistin tekisi omia GUI-välispiikkauksia äänen sekaan. "Yamahan ääni oli huono, koska se puhui jatkuvasti DJ-selostajaäänellä signaalin päälle...". :D
     
  14. makemich

    makemich Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 686
    Saadut tykkäykset:
    247
    Kelmii on kohdannut kaksi Yamahan perusominaisuutta, YPAO jättää aina subin kylmäksi ja nuo ARC-ongelmat. Harrastajalle soundin saaminen kohdalleen ei ole ongelma eikä mikään mutta omalla kohdalla en YPAO:n suoraan tarjoamaan soudiin ole koskaan ollut tyytyväinen, eli ei ole plug and play vaan vaatii pientä manuaalista säätämistä. ARC:n kanssa tuntuu joka toisella jamaha-miehellä olevan jotain pientä sanomista eikä ilmeisesti mitään varsinaista fixiä ole olemassa. Tykkimiehenä ei omakohtaista kokemusta.

    Denonin paremmat Audysseyt ovat kuulemma "normaalin hintaluokan" laitteista ainoita joihin voi kutakuinkin luottaa, tiedä sitten noista DynamicEq:sta tai vastaavista. Toivottavasti löydät mieluisan laitteen, harmi ettei tuo Denon vastannut Airplayn osalta vaatimustasoasi.
     
  15. Kelmii

    Kelmii Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    No löytyihän se onneksi.

    Nimittäin asetuksista henkilöt, jotka voi ignoneerata. Hyvä ja hei.

    K
     
  16. Kelmii

    Kelmii Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, on harmi, että Denon ei käytännössä toimi iTunesin kanssa. Olisivat edes luvanneet jotain fixiä asiaan, mutta valmistaja tyytyi toteamaan, että näin se vaan on.
    K
     
  17. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    596
    Saadut tykkäykset:
    13
    Marantzin SR6010 vois olla seuraava kokeilun arvonen, menis budjettiinkin? Tota on ainakin hehkutettu hirveesti.
     
  18. John-117

    John-117 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    "Mitä kovempi on koulutus, sitä helpompi on kuuntelu."
    -vanha AV-gonamiesten sanonta

    :D
     
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Jos Yammu oli muutoin passeli, niin onko mahdollista koettaa ilman huonekorjausta? Etäisyydet mittanauhan kanssa.

    Jos käytössä on vain pääkanavat eikä subwooferia, niin volumeja ei ole tarpeen trimmata.
     
  20. Kelmii

    Kelmii Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2016
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lueskelin SR6010:n Web manuaalia. Sieltä löytyy sama teksti, mikä Denonin manuaalistakin:
    "If the image size (pixels) of an album artwork exceeds 500 × 500 (WMA/MP3/WAV/FLAC) or 349 × 349 (MPEG-4 AAC), then music may not be played back properly."

    Elikkäs eipä taida toimia, jos iTunesin kautta on ostanut biisejä Retina näyttöisellä Mac:illa. Silloin Applen oman ilmoituksen mukaan albumin kuvan koko on about 4000x4000. Denon suositteli ratkaisuksi poistamaan kaikki albumikuvat tai käsittelemään niitä pienemmiksi.

    K
     
    Viimeksi muokattu: 22.01.2016