Ei kyllä ihan siltä vaikuta. Lainaus http://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=274309 : "if there's an HDR encode then there's no separate SDR grade that lives on the disc itself (but that's not to say that SDR grades won't exist at the source level). If the disc has HDR then it's HDR, period."
Ainakin Sony ja Warner ovat ilmoittaneet tukevansa myös Dolby Visionia. LG:n tulevissa TV-malleissa näyttää myös olevan DV tuki. Lisäksi olen kuullut, totta tai ei, että jotkut valmistajat odottaisivat DV piirejä ennenkuin lanseeravat omat UHD BD-soittimensa. Mutta onhan se totta että HDR-10 on se pakollinen standardi eikä muuta välttämättä tarvita riippuen teknisten toteutuksien laatu eroista joita ei varmaan vielä muut kuin kehittäjät tarkalleen tiedä.
Olen ymmärtänyt, että studioiden ilmoitukset koskevat nimenomaan striimauspalveluja. Ovatko LG:n tulevat mallit oikeasti 12-bittisiä? Jotenkin vähän eppäilen, että eivät.
No mitä **skaa nyt taas.. Dolby Visionissahan siis olisi nimittäin olemassa tuo "dual layer"/metadata systeemi, millä olisi saavutettu taaksepäin yhteensopivuus. Sitä kovasti hehkutettiin vielä jokin aika sitten. Eri asia sitten jos levyt on päätetty tehdä single layerinä tahallaan & ihan ilkeyttään (layer ei tässä viittaa levyn fyysisten datakerrosten määrään, vaan videoraitoihin; normaali sdr layer ja siihen päälle erillinen hdr layer mikäli toistoketju sitä tukee). Levyt olisi voitu tehdä kuvaillulla tavalla, ja ensihuhujen mukaan pitikin tehdä. Vai koskiko tuokin sitten vain broadcast/stream sisältöjä...
Minäkin elin pitkään siinä luulossa, että UHD Blu:n HDR on toteutettu SDR + metadata -ratkaisuna, ja SDR-televisio vaan hylkää HDR-metadatan. Mutta näin ei sitten ilmeisesti olekaan. Oppia ikä kaikki tjsp. Ja onhan tuo varsin loogista, kun mietin asiaa värimäärittelijän hattu päässä. 8-bittiseen Rec.709:ään ja 100 nitsiin viimeistely on ihan eri juttu kuin 10-bittiseen Rec.2020:een ja 1000 nitsiin viimeistely. Softasta ulos tuleva kuva on arvoiltaan joko-tai; se ei voi mitenkään olla molempia yhtaikaa. SDR- ja HDR-versioissa on lähtökohtaisesti eri värimäärittelyt, ja HDR:n muuntaminen soittimessa korkealaatuiseksi SDR:ksi vaatisi käytännössä sen, että soitin tekee kuvalle uuden värimäärittelyn lennossa. Dynaamisen metadatan, jota Dolby Vision tukee, avulla tuo on jollain tasolla mahdollista. Kaikkia värimäärittelyssä käytettäviä kikkoja ei voida mitenkään toteuttaa soittimessa edes dynaamisen metadatan avulla. Kaiken kukkuraksi dynaamisen metadatan SMPTE-speksi lienee vielä työn alla, jos oikein ymmärsin. Dolby Visionista on käsittääkseni kaksi eri variaatiota, joista vain Dual Layer -vaihtoehto on sallittu UHD Blu-raylla. Ja tuo ei suinkaan tarkoita SDR + DV -ratkaisua, vaan SDR + HDR10 + DV -komboa. Siinä on siis kaksi HDR-kerrosta SDR:n päällä. Single Layer -vaihtoehto on SDR + DV-kerros, ja sopii hyvin striimaukseen, koska se tarvitsee vähemmän lisäkaistaa kuin Dual Layer DV. Mutta lukemani mukaan Single Layer DV on oikeasti vain 10-bittinen, vaikka yrittää luoda 12-bittisen vaikutelman joillain lisäkikoilla. Kaiken lukemani perusteella mulla on aika vahva usko, että Dolby Vision tulee rajoittumaan striimauspalveluiden käyttöön, eikä sitä nähdä levyillä. Toivon tietysti olevani väärässä
Montakohan miljoonaa ei-hdr-tuetun UHD-töllöttimen omistajaa tällä kikalla saatiin nyt suututettua perinpohjaisesti? Tämän myötähän suurin osa kaupassa tällä hetkelläkin myytävistä UHD-ruuduista on siis edelleen käyttökelvottomia uusien levyjen katseluun. Olikohan jossain luvattu, että tietyt hintavammat Sonyn ja Samsungin nykyiset mallit voi saada päivitettyä "hdr-tuetuksi", mutta muut merkit ja useimmat mallit kaupan hyllyssä ovat näemmä ostokiellossa, sikäli mikäli tahtoo uusia levyjä katsella vakavissaan. Ei sitten riittänytkään se varmistelu että "kunhan löytyy HDMI2.0 sekä HDCP2.2"...
Onneksi tilanne ei ole noin paha. Eivät SDR UHD -telkut suinkaan ole käyttökelvottomia HDR-levyjen katseluun. Tai... ehkä on parempi sanoa, että eivät ole käyttökelvottomia, kunhan UHD-soitin vaan tekee hommansa oikein. Sehän maistelee tuleeko piuhaa pitkin "Mulle kelpaa HDR" -viestiä ja jos ei tule, se pukkaa ulos kuvaa, jonka kirkkausarvot ja gamma on muunnettu SDR-yhteensopiviksi. Samsungin soitin menee lukemani perusteella vielä pidemmälle: jos se ei tunnista HDR-kelpoista polkua, se siirtyy 10-bit/Rec.2020/HDR-tilasta 8-bit/Rec.709/SDR-tilaan. Tuossa ei ole kyse edellä kuvailemastani värimäärittelystä, vaan eräänlaisesta interpoloinnista (paremman termin puutteessa). Siinä tehdään kuvalle prosessointia, mutta aika kevyttä sellaista. Millaista jälkeä tuosta sitten tulee... no, jää nähtäväksi. Tuon voi varmasti tehdä hyvin tai huonosti, ja konversion laadussa tulee todnäk olemaan eroja soittimien välillä. Tarkennuksena vielä: soittimet tekevät HDR->SDR-muunnoksen, jos näyttö ei tue HDR:ää, mutta se on kompromissi. Lopputulos ei ole paras mahdollinen, ja tulee todennäköisesti vaihtelemaan soittimesta toiseen.
Tässä ku keväällä ajattelin Benq w1070 vaihtaa tykkiin joka palvelisi paremmin uudessa tummassa leffahuoneessa niin eipä näemmä tarvitsekkaan vielä 4k:ta murehtia. Mitä tykkejä edes on mitkä tällä hetkellä toistaa rec2020? JVC 9000? Edit: Näemmä kaikki uudet JVC ja Sonyt. (Itsellä ei lompakko eikä heittoetäisyyskään osu noille tykeille. ) AVSForumsilla on hyvä ketju missä käyttäjät kommentoi ensikosketuksia UHD levyillensä. :"Katso nyt ku zoomaa 10x ni näkyy sahareunaa perus BDlevyssä." Mutta siis perusnäkemys ihmisillä tällä hetkellä on että jos kuvaa ei saa ulos rec2020 niin päivitys jää aika meh tasolle?
Ei ainuttakaan, ja mikäli pilkulle annetaan kyytiä tositarkoituksella, ei tule "koskaan" (never say never) olemaankaan. Rec.2020:n väriavaruus yltää sellaisille aallonpituuksille, joita on nykyisen teknologian valossa mahdotonta saavuttaa. Joissain projektoreissa ja televisioissa on Rec.2020-väriavaruutta emuloiva asetus, mutta oikeasti ne eivät toista lähellekään Rec.2020:n koko väriavaruutta. Toisaalta tuo ei ole tällä hetkellä iso ongelma, koska UHD-levyillä olevat elokuvat on viimeistelty P3-väriavaruuteen, eli samaan kuin teattereissa esitettävät elokuvat. (Huom. Rec.2020 on paljon muutakin kuin pelkkä väriavaruus. Se määrittelee myös mm. kuvanopeuden, värisyvyyden ja resoluution.) Ehkä AVS:n kurttuotsilla on sellainen näkemys? Itse odotan ainakin UHD-soittimia ja levyjä intopinkeenä, vaikka 4K-projektorini ei tajua HDR:stä yhtikäs mitään ja väritoistokin on vain 8 bittistä.
Bluray.comilla kolme uutta arvostelua. Kaikki selkeitä parannuksia ja Smurfs 2 paras. Tämä levy kiinnostaa ehkä vielä vähemmän kuin Wild. (ei ole kersoja ja eikä tule) Ja kun itse luin lehtiä ja sarjakuvakirjoja nuorena niin siniset kaverit olivat vielä Strumffeja.
Smurfs 2 on paljon mainettaan parempi leffa. (Todella) Lapsellista, mutta harmitonta viihdettä. Ei se toki mikään Godfather ole, mutta annoin 3/5. Vähän avarakatseisuutta peliin, sellaista genreä ei ole edes olemassa mitä ei omasta elokuvakokoelmastani löytyisi.
Kun katson omaa levykirjastoani, niin sitä avarakatseisuutta riitti niin DVD:n kuin BD:nkin kanssa kaikenmaailman roskan haalimiseen. No more... toivottavasti näitä miinakenttään juoksij... anteeksi, siis intohimoisia av-harrastajia riittää kuitenkin niin paljon, että formaatti jäisi henkiin tai edes kituuttelemaan jotenkuten. Tulen sitten joskus perästä.
Avarakatseisuudella viittasin nyt lähinnä siihen ettei "lastenelokuvia" voisi katsoa jos ei ole lapsia. Ei nyt jotain Wall-E:tä tai Inside Outia ainakaan kannata sen nihkeilyn takia missata. Toki Smurffien missaamisessa ei ihan hirveästi menetä.
Noh, yksi kaveri laskee osapuilleen kaikki elokuvat lastenelokuviksi, lukuunottamatta kovaa pornoa ja väkivaltaelokuvia. "Kun tää on vaan PG-13" jnejne. Oli miten oli, jos UHD-BD:n ensimmäisessä julkaisurypistyksessä olisi mukana vaikka nuo Wall-E ja Inside Out (tai vaikka ihan mitä tahansa Pixareita), niin usko formaatin menestykseen olisi kovempi. Mutta näinhän se aina menee. Isoja nimiä joutuu aina odottelemaan, joskus vuosiakin. Toivottavasti tällä kertaa aika ei vaan lopu kesken.
Itse Smurfs 2:n elokuvissa nähneenä (lapsen kanssa) olisi kyllä mielenkiintoa nähdä UHD versio nyt heti vertailun vuoksi ennenkun ihan unohtaa miltä 2D versio näytti teatterissa. Vaikka leffa ei kiinnosta itseäni. Sitä en kyllä ihan ymmärrä että UHD Smuffi 2:n kuvanlaatua ollaan niin kehuttu - leffateatterissa se ei mitenkään tuottanut wow kokemuksia mulle. Tosin muistan että 3D kokemus oli paras koskaan näkemäni 2D leffassa. Ehkä se sitten HDR:llä höystettynä vasta näyttää upealta. Ehkä Tennispalatsissa ei tuolloin edes ollut HDRää? Onko edes nyt?
Levyt ovat näköjään tulleet myös Cdonin verkkokauppaan. Huhtikuulle näyttää ensimmäisiä pohjoismaisia julkaisuja. Kalliitahan ne ovat, mutta siellä tuppaa olemaan kaikennäköistä kuponkia aina tarjolla.
Mä katsoin tuon lentokoneessa muutama viikko sitten. Paskin leffa, jonka olen nähnyt pariin vuoteen. Muuten en olisi katsonutkaan, mutta lentokoneessa viihde oli vähissä. Genressä ei ollut vikaa, vaan leffassa itsessään. Vaan joo, jos on smurffeista kiinni, että pärjääkö Ultra HD Blu-ray, niin ostakaa vaan.
AVForumsin artikkeli väittää, että Sonyn ensimmäisillä UHD Blu-ray -julkaisuilla käytetään HDR10:n sijaan Dolby Visionia. Epäilen vahvasti, että näin ei ole. edit: Täsmennetääs hieman, ettei kelleen jää väärää käsitystä. HDR10 on siis ainoa HDR-formaatti, jota soittimien on pakko tukea. Dolby Vision on HDR-formaatti, joka tulee HDR10:n päälle. Joten Dolby Vision = SDR + HDR10 + DV. Tuo tarkoittaa sitä, että levyllä ei voi olla Dolby Visionia ilman HDR10-kerrosta ja HDR10-yhteensopivuutta.
4.4. näyttäisi olevan julkaisupäivä Suomessa. Samsungin soitikin varmaan silloin. Joskin siitä en ole nähnyt vielä mainoksia Suomessa. Alle kuukausi ja sitten se taas alkaa! Kohta melkein vuosi, kun lopetin leffojen oston, jotta voisin hankkia ne UHD-bluraynä.
Jokos löytyy mulle selitys mitä tuo HDR tekee käytännössä. Videota katselin: Täyttä humpuukia tuon perusteella. Kontrastiako lisätään