Joo, 0-255:lla värit kunnossa, mutta jotain häikkää tuntuu olevan menossa jos näytönohjaimesta on asetettu jotain muuta kuin defaultti eli sovellus määrää. Saattaahan tietysti tässä olla Intelkin tekemässä jotain omiaan.
Onko jokin uusimman version pakkoneuroosi, odotatteko jotain (luvattua?) uutuusominaisuutta, onko jokin paikka rikki vai miksi hemmetissä päivitätte tämmöistä ohjelmaa (videosoitinta) jopa beta-versioilla?
Saattaapi olla itsestäänselvyys, mutta ainakaan NUC5i5RYH ei jaksa prossun (softapurku) voimin pyörittää 4k 24p HEVC:iä sitten mitenkään, testattu Kodi v16 ja MPC-BE. 1080p HEVC sen sijaan pyörii Kodilla aivan OK. Olisi kiinnostavaa tietää, että miten muut NUCit selviytyvät 1080p HEVC-purusta.
Omasta NUCista levisi Adatan M.2 SSD. BIOS on sitä mieltä, että moista tekelettä ei olisi laitteessa lainkaan. On yritetty irroittaa ja laittaa uudestaan M.2-paikkaan mutta ei vaikutusta. Hauskinta asiassa on, että havaitsin leviämisen 12kk miinus 1 päivä ostosta joten takuuseen menee. Tosin en kyllä haluaisi olla Adatan kanssa enää missään tekemisissä....pitää katsoa että mitä mieltä ostopaikka on asiasta. Eniten kismittää HTPC:n puute, mutta onneksi sain viritettyä väliaikaiseksi HTPC:ksi Win 8.0 tabletin joka HDMI-liitännän asiosta toimii nyt jonkinlaisena väliaikaisratkaisuna, näyttiksena Intelin ikiwanha HD 4000. Ainakaan 1080p 10bit HEVCiä tuo ei jaksa purkaa millään (softapurku), mutta h264:sta hyvinkin iloisesti rautapurun ansiosta.
Näin jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt oma NUC5i3RYK-malli ottaa RYH-versiona, joka siis olisi mahdollistanut 2.5-tuumaisen SSD:n käyttämisen. Ostin matalampaan malliin Transcendin M.2 SSD-levyn, joka on toki nopea ja toimii hyvin mutta josta jälkeenpäin huomasin, ettei firmwarea voi päivittää pyyhkimättä koko levyä tyhjäksi. Jos kyseessä olisi OS X, niin ongelmaa ei olisi, mutta Windowsin palauttaminen tai uudelleen asentaminen ei ole aina täysin ongelmatonta, eikä huvittaisi alkaa tuhlaamaan aikaa mahdollisten aktivointiongelmien tai kloonin/levykuvan toimimattomuuden takia.
Tiedä sitten jos tuleva Skull Canyon NUC tukisi RAIDia kahdella M.2-paikallaan, tuo voisi olla ratkaisu jos haluaa ehdotonta käytettävyyttä.
Kovonsa poksauttaneeseen NUC:iin pätee sama IT-talkkarin yleisresepti kuin isompiin koneisiin: raato ulos, uusi tilalle ja imagesta palautus kovon laakerit punaisena >10 kirosanaa/min -admin-dialogilla.
Tiedoksi, että mm. NUC5i5RYH:lle sopivaa Akasa Newton S-passiivikoteloa on saa nyt Suomestakin. Laitoin omani tilaukseen Mikro Marketista. Ensiksi maahantuojalla ei ollut tuota tarjota, mutta pienoisen painostuksen jälkeen lisäsivät kotelon tuotetarjontaansa. Tukee seuraavia NUC-malleja (Akasan sivuilta): NUC5i5MYBE / NUC5i5MYHE / NUC5i3MYBE / NUC5i3MYHE / NUC5i5RYH / NUC5i5RYK / NUC5i3RYH / NUC5i3RYK
Mikäs itu tuollaisessa on ottaen huomioon, että ainakin oma NUC5i3RYK on äänetön jo valmiiksi? Katsoin toki itsekin Akasan koteloita, kun NUC oli vielä tulossa postissa, mutta pian huomasin, että ainakin omalla kohdalla moisen hankinta olisi ollut täysin turhaa. Voin jo kuvitella sen koomisen tilanteen, että jollakulla löytyisi vierekkäin Akasalla päällystetty NUC ja hyeenan lailla huutava PS3/PS4.
Ituhan tuossa on vain jos hakee absoluuttista äänettömyyttä. Omassa tapauksessani sijoituspaikka saneli valinnan koska NUC tulee asustamaan 1,5m etäisyydellä sängystä. Ei-passiivisen 5i-NUCin ääni kuitenkin onneksi vaimenee aika nopeasti etäisyyden kasvaessa - olohuoneessa kuuntelupaikkaan etäisyyttä 2,5m ja laitehyllyssä piilossa levypinon takana on NUC - tuota en kuule laitteen tuottamaa pientä puhinaa. Mutta tosiaankin tämä "minkä tasoinen ääni häiritsee" on hyvin henkilö- ja tapauskohtaista. Hyvä kuitenkin tietää, että laitteen saa passiiviseksi jos moiselle sattuu olemaan tarvetta.
Toki näin. Täällä NUC on sijoitettu n. 2.5-3 metrin päähän paikasta, jossa nukutaan, ilman ongelmia öisten käyttösessioiden kanssa.
Itselläni sattuukin olemaan nuo molemmat pleikkarit, mutta ainakaan omani eivät ole mitenkään erityisen äänekkäitä. Toisaalta, jos olivat edes yhtä hiljaisia kuin tuulettimella varustettu NUC...
OT: Itse en taas ole hiljaista PS3:sta tai PS4:sta vielä tavannut, vaikka ainakin ensimmäisestä on kokemusta ainakin neljästä eri yksilöstä. Eihän sitä käyntiääntä välttämättä erota, jos pelaa kohtuullisen kovalla äänenvoimakkuudella, mutta onnea sille yksilölle, joka meinaa nukkua samassa huoneessa, jossa noilla pelataan (vaikka nyt sitten kuulokkeet päässä). Ei taida Youtubestakaan löytyä minkään muun viihde-elektroniikkalaitteen käyntiäänistä yhtä paljon testejä kuin Pleikkarin.
No nyt on NUC5i5RYH tuossa Akasa Newton S -passiivikotelossa ja kyllähän tuo on melkoisen veikeä. Ulkomuodoltaa kyseessä on siis "halko" ja kotelon väritys (tummanharmaa) on vähintäänkin tyylikäs. Edestä löytyvät mm. 2x USB-paikat,virtapainike ja laitteen päällä olemisesta ilmoittava led, takana ovat NUCin normaalit liitännät. Tuo virtapainike on (myös normi-NUCissa) lähinnä erikoistapauksia varten koska BIOSin kauttaa saa päälle asetuksen, jolla laite herää myös USB:n kautta. Passiivikotelon led on mielestäni jopa häiritsevän voimakas joten suositeltavaa on peittää led jollakin, omassa tapaukessani käytin pienen palan ohutta tietokoneen koteloon tarkoitettua äänenvaimennusmattoa. Vieläkin suositeltavampaa on ruuvata mukana tulevat pienet jalat kotelon alaosaan jotta jäähdyttävä ilma pääsee myös kotelon alle. Lämpöjen osalta pitää tehdä pitempiä testejä ennen kuin tuosta voi sanoa mitään varmaa, mutta lyhyen testin perusteella kotelo näyttäisi toimivan aivan hienosti - idlenä prossun lämmöt pyörivät noin 40 asteen tietoilla. Ainakin jäähdytyspinta-alaa riittää, mutta kuten aina passiivijäähdytyksen kanssa niin olennaisinta on että vermeen ympärillä liikkuu edes jonkin verran jäähdyttävää ilmaa. Ei siis mielellään tämmöisiä kokonaan suljettuihin tiloihin.
HTPC-käytössä passiivikotelolla prosessorin lämmöt olivat noin 50 asteessa, mutta kosketettaessa itse kotelo tuntui kyllä kuumemmalta joten iso koko ja ilmanvaihdon tarve eivät tosiaankaan olleet tuulesta temmattuja asioita, myös nuo kotelon jalat ovat on kyllä syytä ruuvata paikoilleen.
Pitää korjata aikaisempia sanomisiani noista lämmöistä: kun siirsin passiivikotelon avoimempaan paikkaan niin tuntien HTPC-käytön jälkeen prossun lämmöt olivat vain 43 asteessa.