Alennusmyynnistä tuli kokeeksi hankittua blu-rayna kaudet 1–2. Pohjoismaiden tietoja ei ollut DVDComparessa, mutta oletin naiivisti, että täälläkin olisi julkaistu kahden levyn versiot, joissa on lisämateriaalia. Eipä ollut. Svensk Filmindustri on pakannut 3 jaksoa (4½ tuntia) yhdelle levylle, joten bittivirran taso jää matalaksi, varsinkin kun levyllä on liki 8 GB tyhjää. Muutama kuvanäyte 1. kauden 1. jaksosta: Spoiler Bittivirta: Koodi: Disc Title: SHERLOCK SRS1 Disc Size: 42 304 755 044 bytes Protection: AACS AACS MKB version: 28 BD-Java: No Playlist: 00000.MPLS Size: 13 911 183 360 bytes Length: 1:28:08.359 Total Bitrate: 21,04 Mbps Video: MPEG-4 AVC Video / 16999 kbps / 1080i / 25 fps / 16:9 / High Profile 4.1 Audio: English / Dolby Digital Audio / 5.1 / 48 kHz / 640 kbps / DN -4dB Audio: English / DTS-HD Master Audio / 5.1 / 48 kHz / 2067 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit / DN -4dB) Subtitle: Swedish / 27,317 kbps Subtitle: Danish / 27,021 kbps Subtitle: Norwegian / 27,351 kbps Subtitle: Finnish / 27,497 kbps
Oliko nämä nyt ihan hevosenlantaa? Vai kuinka tämän nyt ottaa. CDON on myymässä näitä lähes noutohinnalla. Meneekö rahat ihan kokonaan hukkaan? Britti julkaisu näyttä kyllä hyvältä, mutta hintaa on vielä.
Jos haluaa katsoa pelkät jaksot eivätkä lisämateriaalit kiinnosta, niin kyllä SF:n laatu on siedettävää — ei kuitenkaan huipputasoista. Kannattanee myös seurata Saksan julkaisujen hintoja.
Eipä nyt mitenkään suuremmin ilahduttanut tämä aloitus. Mielenkiintoiselta vaikuttanut keissi lässähti heti kun selvisi että mikä on homman nimi. Lopetus ei myöskään onnistunut sen halvassa dramaattisuudessa. Spoiler Mary ei vaan tuntunut koskaan mitenkään mielenkiintoiselta saatika uskottavalta hahmolta. Oliko sitten näyttelijässä vikaa vai missä, mutta ei vaan tuntunut toimivalta lisäykseltä sarjaan. Hahmon kohtalon kautta saatu epäuskottava välirikko oli kanssa aika ihmeellinen. Mä en oo enää sun kaveri, kun sä lupasit!
Spoiler Sherlock nyt ei ehkä muutenkaan ole se ihanteellisin ystävä ja Maryhan oli Lontoossa ainoastaan siksi koska Sherlock lupasi että voi suojella tätä omalla maallaan. Ilman sitä jäljitysoperaatiota homma olisi ylipäätään saanut ihan erilaisen lopun. Kuulun ehkä siihen vähemmistöön joka piti Maryn hahmosta ja näyttelijästä, olisiko tuossa ekan jakson ehkä hätäisessäkin uloskirjoittamisessa sitten osasyynä Freemanin tosielämän ero Abbingtonista? Suurin harmi tuossa jaksossa olis se että Moriartyn peliin ei saatu edes pintaraapaisua eikä esitelty kauden pääroistoa, tietenkin se kokonaiskuvio jotenkin sidotaan koko A.G.R.A-kuvioon lopussa mutta olisi siihenkin voitu vähän enemmän perehtyä.
Spoiler Niin, se etsintäoperaatiohan onnistui Watsonin idealla (jäljitin muistitikussa). Tuosta taikka siitä luodin eteen hyppäämisestä ei voi kyllä Sherlockia syyttää. Miten tähän ihmeelliseen suuttumukseen liittyy sitten omalta osaltaan se Watsonin bussituttavuus. Tuohon varmaan palataankin seuraavissa jaksoissa. Josko se pitkään kiusoiteltu Moriarty liittyy jotenkin tuohon. Jotain pitää kyllä alkaa tapahtua tuossa Moriartynkin pelissä tai se on oksat pois.
Spoiler Helpompi se on Sherlockia syyttää kuin myöntää itselleen olleensa osasyyllinen ja Sherlockiahan siinä ammuttiin kun Mary hyppäsi luodin eteen. Vähän jäi kyllä harmittamaan että sitä bussituttavuutta ei avattu enempää, pakkohan sen on liittyä siihen suurempaan kuvioon tai sitten käsikirjoittajat päättivät luoda jännitteitä jaksoon mahdollisimman tökerösti.
Spoiler Tuli vasta katsottua eräs Sherlock-ryhmähaastattelu, josta selvisi, missä mittakaavassa tässä sarjassa harjoitetaan erään sortin nepotismia: Benedict ja Una olivat jo ennen sarjaa äiti-poika -suhteessa, Martin ja Amanda seurustelivat, Steven Moffatin puoliso on sarjan tuottaja Sue Vertue. Moffatin poika näytteli edellisellä kaudella nuorta Sherlockia jne.. Nyt sitten selvisi, että Martin ja Amanda ovat eronneet. Tuntuisi aika selviöltä, että tämä on syy Maryn kuolemaan, sillä minustakin neljännen kauden ensimmäisen jakson loppupuolisko tuntui jotenkin epätavallisen hätäiseltä -- vaikkei nyt tässä sarjassa, joka kieltämättä Breaking Bad -tyyppisellä voittokululla on ollut alusta saakka, ole jokainen jakso täyden viiden tähden arvoinen ollutkaan. Varmasti Moffat, Vertue, Gatiss, Cumberbatch ja Freeman sopivat, että sarjan käsittämättömän hahmokemiankin nimissä Amanda pitää kirjoittaa Freeman-eron takia pois. Neljännen kauden avaus oli kieltämättä muutenkin neljästä avauksesta heikoin (parhaimpana edelleen myös paitsi heittämällä paras Sherlock-jakso, niin myös yksi parhaista katsomistani tekeleistä, A Scandal in Belgravia). Sherlock-sarjan yksi käsikirjoitukseen liittyvä nerous on ollut kautta linjan se, että Moffat ja Gatiss ovat punoneet jokaisen jakson teemoihin Arthur Conan Doylen Sherlock-tarinoita keksien kuitenkin samalla jotain uutta. Tällä kertaa ACD-viittauksena oli mukana muun muassa Sumatra-tarina (ja taisi Johnin ja E:n tekstailussa tulla se vampyyrikin), mutta ainakin itse koin ko. punoksen liian korkealentoiseksi. Ei ihmekkään, että seuraavaa kautta joutuu aina odottamaan ikuisuudelta tuntuvan ajan, sillä vaikuttaa, että kaikkien planeettojen pitää olla kohdillaan, jotta tekijätiimi alkaa työstää seuraavaa kautta. Veikkaan, ettei kausia muutenkaan voi tulla enää kuin korkeintaan pari kappaletta, sillä esimerkiksi Una Stubbs (Mrs. Hudson) on 79-vuotias, enkä usko, että tekijätiimi, etunenässä Cumberbatch, haluaisi tehdä jakson jaksoa, jos kyseisestä hienosta rouvasta ehtii aika jättää. Pitää vain osata nauttia siitä, mitä vielä saa, sillä onhan tämä sellainen sarja, joka on allekirjoittaneella muuttunut varmasti samaksi kuin 71dB:n suhtautuminen Lucasin tekeleihin. Tuli katsottua ennen neljännen kauden avausta aiemmat kaudet ja kerta kerran jälkeen jokainen jakso vain parantuu parantumistaan, enkä edes Breaking Badissa ole nähnyt yhtä yhteen hiileen puhaltavaa näyttelijäkaartia tarinankerronnan neroudesta puhumattakaan.
Suurin syy näihin järjettömän pitkiin väleihin kausissa lienee se että ekojen kausien jälkeen Freeman ja Cumberbatch ovat nousseet melkoiseen suosioon myös elokuvien puolella ja aikataulutusongelmat vaivaavat.
No huh taas mikä jakso. Toivottavasti ratkaisevat tilanteen lopullisesti ens viikolla. Spoiler eli Euruksesta päästään eroon ja Mary ei ilmesty enää.
Oli tosiaan positiivinen ylläri tämä toinen jakso. Selvää parannusta edelliseen verrattuna. Saatiin tyydyttäviä ratkaisuja jännitteisiin ja hyytävää pohjustusta finaaliin. Spoiler Miss Me... Ms. Me! Hyvin kyllä pelattu tämä mysteerimuikin näkyvillä piileskely. Tämähän tosin tarkoittanee sitä, että Morttia käytettiin vain hämäyksenä tuossa isommassa suunnitelmassa. Mitä nämä suunnitelmat sitten lopulta on tiedä häntä. Tuskinpa sieltä mitään kovin lämpöistä on tulossa.
Täytyy sanoa näin Sherlock-sarjan intohimoisena fanina, että neljäs kausi oli kokonaisuutena pieni pettymys: avausjakso oli armotta sarjan heikoin ja vaikka toisessa jaksossa laatu nousi kohti sitä taivaissa olevaa rimaa, jonka sarja on itselleen asettanut, niin kolmas jakso lässähti pahemman kerran etenkin loppumetreillä kaikesta tarinansa lupaavuudesta huolimatta. Spoiler Suurin ongelma oli luonnollisesti, tai pikemminkin yliluonnollisesti, se, miten Euros pystyi muka aivopesämään ihmisiä aina vartijoista Moriartyyn. Tällainen kyky kuuluu lähinnä Marvelin maailmaan, ei Sherlockin. Mieleen tulee kilpailevan mestarietsivän, Hercule Poirotin, viimeinen jakso "The Curtain", jossa pahis ei omannut yliluonnollista kykyä aivopestä toinen tottelemaan jokaista käskyään, vaan jossa realistisempi pahis, hyödyntäen herkkää mielentilaa ja oikeaa hetkeä, kylvi ikävien ajatusten siemenen uhriensa mieleen ja sai nämä kohtalokkaalla hetkellä valitsemaan pimeyden puolen. En tiedä, päätyivätkö Gatiss ja Moffat tällaiseen ratkaisuun, koska he halusivat selittää muun muassa sen, miksi Moriarty ampui itsensä. Tuntui myös siltä, että Sherlock ja Watson olivat kaukana niistä hahmoista, joihin oli ehtinyt tottua aiemmilla kausilla: Sherlock oli inhimillisempi ("täysin toimintakykyinen sosiopaatti" loisti poissaolollaan) ja Watson kylmempi (johon toki tällä kaudella muutenkin on totuttu). Jaksossa syyllistyttiin myös selittämään ehkä liikaa Sherlockin taustoja (miten parhaan kaverin kuolema teki Sherlockista Sherlockin), sillä useinhan on parempi jättää hahmo mysteerisemmäksi, kuin kertoa kaiken hänen taustoistaan. Ei sovi unohtaa myöskään kamalaa CGI-räjähdysefektiä. Ainoa valopilkku osittain lupaavan erilaisen ja jännittävän tarinan lisäksi oli Moriartyn "paluu kuolleista", totta kai hyvällä musiikilla varustettuna. Uudelleenkatsomiskerrat (joissa Sherlock-jakson yleensä vain parantuvat) määrittäkööt kuitenkin lopullisen arvion. Kolmas jakso jätti monellakin tavalla sen tunnelman, että tässä nähtiin potentiaalisesti viimeinen Sherlock-jakso -- ei vähiten siitä syystä, että Maryn viimeinen videoviesti oli kuin tehty sarjan lopetusta varten. Mihin sarja voi enää mennä, kun niin Sherlockin tausta kuin Moriartyn kuolema on selvitetty juurta jaksain? Toisaalta myös avausjakson saama negatiivinen vastaanotto jopa sarjan faneilta vaikuttanee myös halukkuuteen jatkaa, varsinkin kun Ben ja Martin ovat niin kiireisiä muutenkin.
Mitähän tuosta finaalista nyt ajattelisi. Ylitettiin ainakin uskottavuuden rajoja sieltä jo valmiiksi kyseenalaisesta tasosta. No mutta fiktiivistä viihdettä, jossa kaikki on mahdollista. Omituinen jakso, joka tarvitsisi ehkä sen toisen katsomiskerran. Vaikka tuota nyt kuinka kääntelisi, niin tuskinpa tulee nousemaan sinne sarjan onnistuneimpien jaksojen joukkoon. Tavallaan sarjan tekemisen voisi lopettaa tuohonkin ja sehän taisi olla tarkoituskin, että tehdään tuollainen hyvästeiltä tuntuva lopputiivistys. Näyttelijöitä viedään kyllä sinne ja tänne, joten katsotaan miten tulee käymään.
Netflixistä katselin ja nyt on sitten neljäskin kausi taputeltu. Ensimmäinen jakso oli huono, varmaan sarjan huonoin. Sitten lähdettiinkin selkeään nousukiitoon ja viimeinen jakso oli jo täyttä rautaa. Ehkäpä paras koko sarjassa. No, katsokaa itse, ette te kuitenkaan mua usko.
^ Johtunee ihan siitä, että neljäs kausi olisi IMHO mielellään katsottava putkeen yhdeltä istumalta, se kun on oikeastaan koko kausi vaan yksi pitkä jakso. T: Vesku
Kun nyt Sherlockin 4. kausi maksoi UK:n Amazonissa ainoastaan 15,49 £, niin pakkohan se oli hankkia sieltä. Julkaisussa on 2 levyä ja Dolby Atmos sekä runsaasti lisämateriaalia. Kokoelma näyttää nyt seuraavanlaiselta: Spoiler Mainittakoon, että 1. kausi maksaa nyt UK:ssa vain 5,09 £, mutta siinä on pelkkä Dolby Digital -ääni. Muutkaan kaudet eivät ole enää kovin kalliita. Saksalaisissa julkaisuissa (kaudet 1–2) olisi kuitenkin DTS-HD Master Audio.