Niin, tuossa on kerrottuna, miten etäisyyden kasvaminen vaikuttaa max-SPL:ään. Eli ei suoran ja heijastuneen äänen suhdetta / milloin jälkimmäinen alkaa hallita. Jos kuuntelee myös paljon stereo-materiaalia ja hyvä äänikuva & jäsentyneisyys ovat tärkeitä, ei kannattane kovin paljoa ylittää Genen suosituksia. Mutta, jos näillä ei ole mitään väliä (ts. ei kuuntele sweetspotissa tai ei ymmärrä jäsentyneisyyden päälle), niin voi niitä 6010:siä kuunnella tosiaan vaikka kymmenen metrin päästä.
Täällä kuunnellaan 8260:siä huoneessa jonka tilavuus on 82 m3, kuuntelu etäisyys n.2,7m, mitattu jälkikaiunta 200ms? Onko kovasti pielessä?
Istuessani mökin pihalla lonkero toisessa kädessä ja pelikortit toisessa en ollut enkä ole niin kovin kiinnostunut musiikin jäsentyneisyydestä. Mielessä on kaikenlaista muuta, kuten se, että miten saan vastapäätä istuvan rahat. Kuten Zipman totesi, ei se ääni lakkaa kuulumasta ohjeen etäisyyden jälkeen...
Niinhän minäkin sanoin vai luitko edes koko lausetta? Tämä sinun tilanteesihan vastasi nimenomaan tuota ei kiinnosta/en istu spotissa.
Kyseistä taulukkoa on hämmennetty aikojen saatossa lukuisia kertoja. Uusi tieto on aina paras ja oikeanmukaisin tieto, kunnes toisin todistetaan.
Miten saa olkkari-kolkkarissa eukon kukkavaasien keskellä (etupäässä Visalla) äänentoistoa harrastelevalta lofistilta tms. pellekuuntelijalta alahuulen heilumaan?? Spoiler No vilauttaa sille Genen pro-/hifipuolen kuunteluetäisyystaulukkoa!
Noilla tiedoilla laskettuna kriittinen etäisyys on noin 2,4 metriä. Kuunteluetäisyytesi vaikuttaa sopivalta kotikäyttöön.
Tämä pitää kyllä paikkansa! Kun kuuntelupaikalla työntää päätä 40-50 cm eteenpäin, ääni muuttuu korvin kuullen selvästi. Mutta koska kaiuttimien välissä on sadantuuman screeni, niin nykyinen kuuntelupaikka on osoittautunut sopivaksi kompromissiksi!
Hieman konkretiaa! Ohessa calibroinnin tulokset. Voisitko hieman avata kuinka noita filttereitä ja Q-arvoja pitäisi tulkita? Ja jos manuaalisesti haluaa säätää niin mihinkä pitäisi kiinnittää huomiota ja kenties minkä vuoksi? Mihin/kuinka mikäkin vaikuttaa. GLM-manuaalissa kyllä muutamalla rivillä kerrotaan, mutta syvällisemmin asiaan vihkiytymättömälle ei oikein avaudu -esim. Q-arvo, iso vai pieni, mihinkä vaikuttaa ja kuinka? Ja mitä nuo Dip Switches on ja offit kertovat? Palstalla saattaa pyöriä joku toinenkin joka olisi kovasti kiitollinen tiedoista! Laitoin eri filttereihin eri värit josko se vielä hieman selventäisi asiaa.
Hyvän AT-valkokankaan (Screen Excellence Enlightor 4k) minimi -toljotusetäisyydeksi (=ilman kankaan pintatekstuurin näkymistä) mainitaan alan piireissä 9 jalkaa, mikä on n. 2,7 metriä. ProjektoriHIFISTIN Gene-aloitusmalli on näin 1x37... tykkimittakaavan asennuksessa large is in charge.
Tämä olisi useamman tunnin luennon aihe. Ihan ensiksi kannattaa tutustua jo kirjoitettuun tietoon, sitä kun löytyy netistä valtavasti. Ohjeiden ei tarvitse olla juuri GLM:ään liittyviä, koska kyse on ihan standardista parametrisesta ekvalisaattorista. Terminologia ja toimintatapa ovat 1:1 netistä löytyvien ohjeiden kanssa. http://ruippo.fi/mustek/bandikamat/page19/page20/page20.html http://music.tutsplus.com/tutorials/how-to-use-a-parametric-equalizer--audio-2301 Kun terminologia on saatu tutuksi, voi alkaa katsomaan säätömahdollisuuksia ja mihin suuntaan vastetta kannattaisi alkaa hieromaan (mikäli tarpeellista!). Siitäkin aiheesta on kirjoitettu satamäärin ohjeita, tässä yksi melko pätevä ja yksityiskohtainen selostus. http://www.madronadigital.com/Library/Room Equalization/Room Equalization.html
Olen yrittänyt etsiä vaan empä ole onnistunut törmäämään aihetta käsitteleviin sivuihin -no nytpä sekin asia korjaantuu- kiitoksia!
Mättääkö soundissa sitten jokin? Yleensähän suositaan loivasti alaspäin nousevaa ja ylöspäin laskevaa vastetta. Onko tilasassi akustointia vai ei? Jos ei juurikaan, niin yllä olevan vasteen omaava toistolaitteisto voi kuulostaa bassoköyhältä ja kovasävyiseltä. Korvilla kannattaa kuunnella ja sen mukaan hioda mittauskalustoa apuna käyttäen. Itse ehkä hyllykorjauksilla nostaisin alapäätä desibelin pari ja vastaavasti laskisin yläpäätä saman verran (eli filtterien 4 ja 6 hienosäätöä). Ainahan noita voi väkslätä, ei ne siitä hajoa
No juuri se ettei tunnu mikään mättävän! Kuitenkin kun sentään on harrastuksesta kyse, niin varmaan tartteis sentään jotain harrastaa, ja tuossa säätämisessähän sitä luulisi riittävän. Täytyypä tehdä kopio noista asetuksista ja kokeilla noita mainitsemiasi juttuja!
Harrasta 8260:n tilalle k-etäisyydelle oikean kokoinen Gene. 8260 on vasta vaativien lähitilanteitten yms. tiski-jockeyn king size -pöytäkaiutin.
Kuulostaa ihan paikkansapitävältä. Minulla on etäisyys alle 2,5m ja kirkkaalla kuvalla tasaisessa pinnassa huomaa kankaan tekstuurin. Minulla tosin on leikkauksen jäljiltä ns. 20/20 tuo näkö. Muulla, kuin tasaisella, tuo ei näy enkä pidä sitä riittävänä syynä olla käyttämättä AT-kangasta; edut pesevät haitat moneen kertaan.
Mikäli säätämisestä haluaa tehdä itselleen harrastuksen, niin sitten varmaan kannattaisi hankkia Geneleciä paljon huonommat vehkeet, joissa sitä säätämistä sitten piisaisi.
Voihan Geneihinkin vaihtaa virtapiuhoja... Säätämistä parhaimmillaan, kun kaapelinvaihdoilla "sovittaa settiä huoneeseen".
Eikä kaapelijumppaa tarvitse tuohon jättää. XLR, USB, HDMI, Toslink jne kaapeleita löytyy maailmasta jos vaikka minkälaisia ja hintaisia. Ja entäs sitten lähdepuoli, esivahvistin jne jne. Eikä pidä unohtaa kuuntelutuolia, tohveleita yms asusteita.