Talouskriisin ytimeen pureutuva kohudokkari Inside Job ensi sunnuntaina TV2:selta klo 22.05. Uusinta ensi viikon lauantaina klo 15.35. Sisäpiirin homma
Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism (2004) Hyvä dokumentti Fox Newsistä. Bill O'Reilly on sellainen ihminen, jollaisia en uskonut edes olevan oikeasti olemassa
Syyskuun yhdennentoista 2001 terrori-iskuista on kymmenen vuoden aikana valmistunut useita dokumentti- ja draamaelokuvia. Osa on kyseenalaistanut virallisen totuuden. On mm. epäilty, että 9/11 oli USA:n hallituksen tilaustyö. Omasta mielestäni salaliittoteoriat eivät ole olleet uskottavia, sillä miten noin massiivinen operaatio olisi voitu toteuttaa täysin salassa? Siten, ettei kukaan kymmenistä tai sadoista salaliittolaisista olisi vuotanut siitä tietoa julkisuuteen? Kieltämättä epäselvyyksiä ja salailua on ollut, mutta ne ovat vaikuttaneet lähinnä USA:laisten viranomaisten yrityksiltä peitellä epäpätetyyttään ja laiminlyöntejään. Italialainen dokumentti Zero - Inchiesta sull'11 settembre (2007) (Zero: An Investigation Into 9/11) veti kuitenkin maton jalkojen alta. Salaliittoa se ei ehkä todista, mutta saa epäloogisuuksien vyörytyksellä tyrmäysvoiton. Mihin esimerkiksi hävisi Pentagoniin osunut suuri matkustajakone? Koneesta ei löytynyt mitään jalkiä. Ei matkalaukkuja, ei istuimia, ei mitään. Ei yhtään valokuvaa tai ruutua videota. Jos Tornit romahtivat helvetillisen kuumuuden aiheuttamaan metallinsulamiseen, niin miten on mahdollista, että Ground Zerosta löydettiin yhden lentokoneessa olleen terroristin vahingoittumaton passi? Miksi FBI etsintäkuulutti Osama Bin Ladenin vuoden 1998 terroriteoista, eikä vuoden 2001 iskusta - todisteiden puutteessa kertoo FBI itse! Pirullinen elokuva. Kaikki oli ennen sen katsomista niin selvää ja nyt mieltä jäävät kaivertamaan kymmenet kysymykset joihin en saa luultavasti koskaan vastausta.
Vielä viikko aikaa katsoa YLE Areenassa Liz Garbusin dokkari "Shouting Fire: Stories From the Edge Of Free Speech" (© 2008), joka esitettiin YLE TV1:ssä 9. 12. http://areena.yle.fi/video/1323349107366
Teemu Selänteen paluu Winnipegiin kaikkine hehkutuksineen muistutti mieleen vanhan VHS:n joka tuli nuorena kulutettua puhki. Löytyy näköjään myö tubesta kolmessa osassa. Nauttikaa hyvät jääkiekon ystävät! Teemu Selänne - The New Boss
^ En nyt tiedä onko tuo niinkään merkittävä dokumentti, mutta hieno maali/kohokohtakooste nostalgisella musiikilla. Vasta katsoin uudelleen, halutti laskea että näytettiinköhän tuossa jokainen niistä 76:sta maalista.
Mielestäni tuo on oikeinkin hyvä dokumentaarinen pätkä Teemusta. Hienoa katsella melkein 20 vuoden takaisia hienoja hetkiä.
FST:ltä tullut draamadokkari ruotsalaisesta neitsytmatkallaan uponneesta Vasa-laivasta tarjosi aika kiehtovaa ajankuvaa 1600-luvulta. http://areena.yle.fi/video/1324410796486 (Toinen osa esitetään 27.12.)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010) Dokumentti elm street elokuvien tekemisestä. Dokumentissa käydää läpi kaikki elm street elokuvat ( Nightmare on Elm Street – Freddy Vs Jason ). Tämä on todella syväluotaus elokuvien tekemiseen. Näemme haastatteluja lähes kaikilta elokuviin osallistujilta ( lukuunottamatta muutamia esim. patricia arquette ). Mielenkiintoista on nähdä millaisia ovat nykyään elokuvissa näytellet ”nuoret”. Vanheneminen ja toisilla ehkäpä ”liian” railakas elämä on jättänyt kohtalaiset jäljet. Kestoa dokumentilla on 240 minuuttia ja jokainen elokuva saa esittelyaikaa suurin piirtein saman ajan. Tämä tarjoaa katselijalle lähes kaiken mitä olet halunnut tietää Elm Street elokuvista. Mielenkiintoista on mm. A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revengen homo aspekti. Eräskin elokuvaan osallistunut kutsuu elokuvaa kauhuelokuvien Top Guniksi. Ilmeisesti suurin osa elokuvaan osallistujista ei teko vaiheessa tajunnut tätä ”homo”aspektia. Itsekkään en aikaisemmin ole tätä tajunnut. Mutta dokumentin katsottua asia on itsestään selvä, kuten muutkin elokuvaan osallistujat ovat tajunneet "myöhemmin". Suosittelen dokumentin katsomista mikäli Elm Street elokuvat kiinnostavat yleisesti. Katsoessa tajuaa kuinka pienellä rahalla ja kiireellä elokuvat on tehty ( juliste tehtiin ennen elokuvan tekoa ). Myös sen, että tuottaja Robert Shaye ei ole hirveän ”mukava” kaveri, ainakaan jos olet ohjaamassa Elm Street elokuvaa. Kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen dokumentti.
Aiemmin mainitsemieni lisäksi vielä yksi erinomainen sarja täytyy mainita, jonka tuli äskettäin katsottua ensimmäistä kertaa. Eli Cosmos (näin IMDb:ssä), tai usein pidemmin nimellä Carl Sagan's cosmos. Poikkeuksellisen hyvä 13-osainen sarja, jossa ikä ei näkynytkään niin kuin odotin. Alunperin tehty 1980, mutta DVD:llä on 10 vuotta myöhemmin lisättyjä lyhyitä päivityksiä muutamien jaksojen perässä. DVD:lle tämä restauroitiin vuonna 2000. Nykymittapuun mukaan kuva on tietenkin hieman pehmeä (muuten ok) ja kuvasuhdekin odotetusti 4:3. Ääni on hyvälaatuinen. Ostin Amazon.uk:sta, koska suomiversiota ei kait ole aivan vielä ehditty tekemään... DVD-boksissa on 5 levyä, joilla 13 noin tunnin pituista jaksoa. Brittiversiossa on valittavana joko ei tekstitystä, tai tekstitys englanniksi. Tämän sarjan katsomisen - tai muutoin näiden asioiden pohtimisen - pitäisi kuulua kaikkien maapallolaisten yleissivistykseen. Sillä kosmoksen tarkastelua pohjustetaan useilla yleissivistävillä katsauksilla historiaan. Samalla sivutaan toistuvasti uskontoja, tieteellistä ajattelua, filosofiaa jne. Sagan pysyy selkeästi tiedemiehenä, mutta heittelee kyllä rohkeitakin spekulointeja, tylsän ja kuivan jäykistelyn sijaan. Toki hän ufoista jutellessaan mainitsee kuuluisan lauseensa: "Extraordinary claims require extraordinary evidence". Carl Saganin (1934 1996) kaltaisia tiedemiehiä ja tieteen popularisoijia saisi olla enemmänkin. SETI-ohjelman, Voyager-luotaimien yms. juttujen parissa touhuamisen lisäksi hän kirjoitti mm. romaanin Contact. Jonka pohjalta tehtiin samanniminen leffa. Jonka ensimmäinen "kontakti" onkin katsomisen arvoinen juttu, monessakin mielessä. Joskin meidän maapallolaisten kannalta varsin kiusallinen. Myös alkukohtaus on varsin ajatuksia herättävä. Ko. leffalle on muuten oma ketjunsa.
BANGKOK GIRL -- Thailand Night Life Documentary: http://youtu.be/vqo3DA9ymOM Surullinen tarina yhden tytön elämästä baarityttönä. Hiljaiseksi veti tämä dokumentti
Hahaha No ei sentään Ekat 1,5min kun katsot niin varmasti tulee katsottua koko dokumentti samalla... Aika surullista touhua...
Jossain vaiheessa käväisi jo mielessä avata tuolle uusi ketju, mutta menköön nyt tähän: Samoista aiheista pyörii tällä hetkellä Neil deGrasse Tysonin juontama sarja nimeltään Cosmos: A SpaceTime Odyssey. Carl Sagan on saanut tuossa aika moneen kertaa creditsejä Neililtä juontopuheiden lomassa, ja alkuvideossakin taitaa lukea jotain 'based on' taikka 'ispired by' tyylistä. Erittäin hyvä sarja. Hyvin ymmärrettävästi selitetty asiat, mutta ei kuitenkaan aivan täysin liian lapsellisesti. Mielikuvituksen alus ja piirrosjaksot toki viittaavat hieman nuorempaan kohderyhmään.. Kuva ja ääni ovat erinomaiset. Galaksit ja tähtisumut ovat erittäin komean näköisesti tehtyjä! Äänissäkin on sopivasti dynamiikkaa. Muutaman kerran on lähes hämmästyttänyt, kuinka kovin sanoin tuossa on uskallettu arvostella kirkkoa ja sen haittavaikutuksia tieteelle. Ja löytyyhän noita lynkkausviestejä sitten jenkkifoorumeilta, jos etsimään lähtee.
Olen ollut aina tiede-, avaruus- ja maapallonhistorian asioista kiinnostunut koko elämäni. En valitettavasti pysty seuraamaan tätä "Cosmos - Selitetään kaikki kaikesta ja paistetaan jälkiruokapannaritkin samalla". Selostajana on 70-luvun blaxploitation hahmo alarekisterissä yrittäen luoda uskottavuutta ohueen skriptattuun tarinaansa. En vaan pysty vakavalla naamalla seuraamaan lienee ihan ansiokasta sarjaa ihan vaan tämän selostajan takia (ja kieltämättä ylimahtipontisen yrityksen koko sarjan suhteen - kerrotaan kaikki, kaikesta).
Netflixistä löytyvä Ray Harryhausen: Special Effects Titan on mainio läpileikkaus stop-motion-velhon urasta ja elokuvista.
Pakko kehua tätä dokkari sarjaa yhtenä mielenkiintoisimmista, mitä on tullut katsottua pitkään aikaan. Toimii hyvin kuvaamaan tiettyjä aikakausia ja rotujännitteitä, mitä Jenkeissä on ollut ja on varmasti vieläkin. Lisäksi todella mielenkiintoinen OJ Simpson oikeudenkäynti käydään tietysti läpi. http://espn.go.com/30for30/ojsimpsonmadeinamerica/
Don't Think I've Forgotten: Cambodia's Lost Rock & Roll (2014) "Kambodžan kadonneen rocksukupolven tarinan kertova Don't Think I've Forgotten on ainutlaatuinen, kiehtova ja kauhistuttava elokuva. Aluksi mitä coolein, lopuksi mitä järkyttävin dokumenttielokuva kertoo punakhmerien hirmuhallinnon vainoamista musiikintekijöistä ja vuonna 1975 alkaneesta kansanmurhasta, joka tuhosi kokonaisen kulttuurin. Mutta Kambodža ei unohda. Don't Think I've Forgotten kiertää paraikaa Amerikan elokuvateattereita ja kerää ylistäviä arvioita. Don't Think I've Forgotten on meille länsimaisille populaarimusiikin kuluttajille aluksi hauskaa, jännää ja eksoottista katsottavaa. Phnom Penhin 1960-luvun ja 1970-luvun alun musiikkikulttuuri näyttää ja kuulostaa samalla tutulta ja oudolta. Psykedeliaa, hard rockia, surf rockia, kaihomielisiä balladeja, bailumusiikkia itämaisin maustein ja khmeriksi laulettuna. Kaikuja kadonneesta maailmasta." YLE Areenassa seuraavat neljä vuotta: http://areena.yle.fi/1-2998604 Your Rating: 10/10.
Teemalla tuli eilen purjelentokoulutuksesta kertova lyhyt ohjelma vuodelta 1968. Siinä kuvattiin kompaktisti, mistä purjelennossa on kysymys. Jos olisi nuorempi, sitä voisi harkita... 9/10.
Älä anna iän olla esteenä. En ole koskaan purjelentänyt, mutta muunlaista ilmailuharrastusta on ollut. Nykyään muut harrastukset ovat ajaneet ohi (ilmailu ei ehkä ollut se oma juttu, mutta tulipahan kokeiltua), mutta sen olen nähnyt, että iästä se ei ole kiinni, kun samasta koneesta hyppää 16- ja 60-vuotias yhtä innoissaan.