Room EQ Wizard aloittelua

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana vaizki, 08.10.2007.

  1. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    No niin, päivän mittailusessiot ohi ja tuloksia käpistelty REW:ssä. Nyt 1/6 smoothingilla, jota vahvemmin suositeltu koko alueen tuloksiin.

    Vasen ja oikea etukaiutin raakoina (bassodipit täysillä eli -6 dB):
    FLjaFR_8040A_Raakana_s16.png

    Vasen etukaiutin raaka ja vahvarin korjain + yläpään nosto +2dB dipillä:
    FL_8040A_RaakaJaEzSetDipattu_s16.png

    Oikea etukaiutin raaka ja vahvarin korjain + yläpään nosto +2dB dipillä:
    FR_8040A_RaakaJaEzSetDipattu_s16.png

    Vasen ja oikea etukaiutin vahvarin korjain + yläpään nosto +2dB dipeillä:
    FLjaFR_8040A_EzSetDipattu_s16.png

    Bassodippien laittaminen täysille -6dB asetuksille auttoi selkeästi alapäässä ja yläpäässä oikaiseva nosto korjaimen laskemaan vasteeseen +2dB treble-dipeillä tuottaa todennäköisesti nykykalustolla parhaan mahdollisen lopputuloksen. Oikean kaiuttimen bassopäätä voisi tosin hienosäätää vähän takaisin ylöspäinkin dipeillä, mutta ei jaksa nyt enää tähän sessioon. Olen aika tyytyväinen lopputulokseen. :) Tilana siis tavallinen 50-lukulainen tiilirakenteisen kerrostalon olohuone.

    Surroundeina Genelecin 8330A-kaiuttimet. Näistä käppyrää Genelecin oman GLM 2.0 -korjauksen jälkeen:
    SLjaSR_8330A_GLM_s16.png
    GLM-softa antoi paljon optimistisemman tuloksen käppyräksi, mutta REW-tarkistusmittauksessa tuo tuttu 50-60 Hz voimakas korostuma jäljellä. Pitää jossain vaiheessa vielä kyllä tarkistaa, että onhan kaiuttimissa varmasti asetukset kunnossa. Omasta mielestäni on, mutta pitää vielä testailla ja tarkistusmittailla.

    Vertailun vuoksi aiemmin viikolla mitattu raakadata, vahvarin korjaus ja GLM:n korjaus (viimeinen tehty tänään, sovitettu äänenvoimakkuus käsin REW:ssä muihin):
    SL_8330A_RaakaEzSetEQGLM_s16.png
    Selkeää korjausta kuitenkin huomattavissa GLM:n käyrässä.

    Vielä etupään kaiuttimien yhteissoinnilliset vesiputoukset bassopäässä (ongelma-alue alle 300 Hz). Vaikka vaste tasoittuu, niin kaiuntaongelma jää alapäähän (yli 1,5 sek aikoja), muu vaste alle 400 ms.

    Ensin korjaamaton vesiputous ja alempana vahvarin korjaama:
    FLjaFR_8040A_WF_Raaka_s112.png
    FLjaFR_8040A_WF_EzSetEQ_s112.png
    Selkeää tasoittumista, mutta ongelman korjaantumisesta ei kannata puhua. Korvakuulolla kumisevaa bassoa kyllä hävisi.
     
    Viimeksi muokattu: 27.11.2016
  2. Jyrki

    Jyrki Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 471
    Saadut tykkäykset:
    20
    Pattia 2 kHz kohdalla ja kuoppaa kilohertzin paikkeilla. Yleensä suoran vasteen tekeminen kaiukuisassa huoneessa vie diskantin liian kirkkaaksi. Sinulla tosin raakavaste ei näyttänyt kovin pahalta. Korva tahtoo kuulla piikkitason, eikä RMS-tason mukaan diskantilla, jolloin RMS-tason oikaisu voi nostaa piikkitason todella korkeaksi. Korkeita kohden laskeva vaste kuulostaa luonnolliselta. 8x30:n säteilykuviossa on pattia 4 kHz:n kohdalla, joka voi tehdä äänestä kovan (puheäänen konsonantit sijaitsevat 4-5 kHz alueella) kaiukuisassa huoneessa, jossa kaiuttimen ääni seuraa tehovastetta. 1/1 suodatuksellakin voi katsella vastetta. Sillä näkee onko äänessä karkeita epäjatkuvuuskohtia.
     
  3. timbba80

    timbba80 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.01.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miltä nämä käppyrät teidän mielestänne näyttää? Itse ihmettelen että tuo bassoalue (n. 100hz asti) korostuu noin paljon riippumatta mitä teen.

    Olen koittanut eri jakotaajuuksia 50-150 väliltä, sekä myös laskenut subwooferin tasoja reilusti. Nyt käytössä 150hz jakotaajuus koska sillä saan korjattua n. 10db kuopan 121-200hz välistä. En toki kokonaan mutta suurimmalta osalta. Paikallistuminen ei tunnu ainakaan vielä olevan ongelma vaikka noin korkea jakotaajuus on.

    Jos käytän UMIK-1 + REW yhdistelmää ja säädän kaiuttimien tasot vahvistimen omalla tasonsäädöllä, saan ne lähelle toisiaan. Mutta tuon pyyhkäisyn osalta mun pitäisi nostaa kaiuttimien tasoja aika reilusti jos haluaisin kaiuttimet about samoille tasoille subbarin kanssa. Testasin tuotakin, mutta tällöin tuntuu että subbari häviää kokonaan, plus korvat tuntuivat väsyvän huomattavasti nopeammin.

    Mittaukseen on käytetty UMIK-1:stä. REW:ssä 1/12 smoothing käytössä. Subbarina Chorus Vertigo Quatro, elementteinä edessä Tannoy Mercury V4i:t. Pioneer SC56 vahvarina (eli MCACC kalibrointisoftana) ja myös antimode löytyy. Tilana puurunkoinen omakotitalo. Mittauspiste sohvalta joka (valitettavasti) on seinässä kiinni. Kaiuttimista subbari ja toinen etukaiutin on seinän vieressä, toinen etukaiutin on avoimen tilan kohdalla.

    all spl.jpg vesiputous.jpg
     
  4. aapinen

    aapinen Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    04.12.2004
    Viestejä:
    129
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuli hankittua UMIK-1 ja nyt siis voinee vähän paremmin luottaa käppyröihin kuin vanhalla Radioshackillä.
    Muutamat vertailut nähtäville. Kajarit Genelec 8030 ilman mitään dip säätöjä. Subbari Monolith DF ilman plussaa ja vahvarina Onkyon 5508 etunen ja Audyssey XT32 ajettuna 8 pisteen mittauksella. Kuvissa 1/24 smoothing käytössä ja asteikot vähän hassusti niin piikit korostuu kun on 5db jaolla.

    Audysseyn jälkeen Subi, Right ja Left 80Hz jaolla
    SRL4.jpg

    Pelkkä subi korjattuna ja ilman korjausta 80hz jaolla
    subi1.jpg
    Sitten kuvaan mukaan sinisellä vielä pure audio tila missä kai sitten häviää jakotaajuudet yms basson ohjaukset kuten tasosäätö
    subi2.jpg

    Vastaava pelkästä oikeasta kanavasta sinisellä korjaamaton ja lilalla korjattu. Vähän siis näyttää audyssey korjailevan yläpäätäkin, mutta mielestäni näyttää lähinnä tasosäädöltä kun käppyrät ovat samanlaisia.
    oikea1.jpg

    Sitten mukaan keltaisella vielä pure audion korjaamaton käppyrä (sori aika sotkuiseksi menee jo tässä kuvassa)
    oikea2.jpg
    Tässä sitten Subi, oikea ja vasen kaikki yhtäaikaa keltaisella korjattu ja vihreällä korjaamaton SRL2.jpg

    Lisäksi korjattuna keltaisella Sub, right, left ja sinisellä sub+right eli subin taso ei näytä ihan niin pahalta tässä kun kaksi etukanavaa on käytössä. SRL1.jpg

    Sitten jakotaajuuksien testausta eli tässä punaisella 40hz ja sinisellä 80hz. Ikävä -16db monttu tuossa 170Hz kohdalla.
    jako1.jpg

    Tuota monttua saa kurottua pois kun nostaa jakotaajuuden esim. 140hz tasolla mikä tässä punaisella 80hz jakoa vastaan.
    jako2.jpg
    Lopuksi vielä testaus mitä Audysseyn reference (movie) ja flat (music) tuottavat. Lilalla flat ja sinisellä reference. Tosin näin vanhassa Onkyossa tuota ei saa säädeltyä vapaasti vaan sai esiin pelkästään THX moodissa. Oletettu yläpään lasku tuossa on ja sama on myös ylemmissä mittauksissa stereotilassa.
    thx.jpg


    Loppuun pari kysymystä:
    1. Miten tuota 170hz monttua voisi minimoida?
    2. Mikä on järkevä yläraja subin tasolle muuhun kaistaan verrattuna ja mihin sitä yleensä pitäisi verrata? Olen nyt nostanut +5db Audysseyn ehdottamasta +0,5db arvosta ja arviolta 8db taitaa subi olla kuumempana kuin muu alue jos piikkeihin vertaa ja käytössä on molemmat etukanavat. Omaan korvaan tuo ei vielä ihan pahalta kuulosta, mutta toisaalta oma kuulo onkin kärsinyt omat pienet vaurionsa o_O
    3. Nyt subin -3db taitaa olla 15Hz tuntumassa niin mitenhän kävisi jos tähän tilaan yrittäisi sovitella esim. Klipschin 115SW:tä?
    4. Onko jotain muuta mitä kannattaisi säätää tai mitata ja mitä tuloksista voisi tulkita lisää? Voin lisätä kuvia tai jakaa koko REW-tiedoston jos on intoa tutkia/neuvoa eteenpäin. Vesiputouksesta voisi ilmeisesti sitä jälkikaiuntaa päätellä mikä vaikuttaisi mm. subin napakkuuteen?
    Lopputulos on kuitenkin se, että Audyssey riittää minulle ja Antimoden voi pistää myyntiin Radioshackin kanssa.
     
  5. JanneB

    JanneB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    26
    Saisitko sellaiset taajuusvasteet jossa db asteikko olisi hiukan tarkempi, eli 5db "viivojen väli", kuten esim. osassa noissa aapisen mittauksista. Bassopään ongelmia tutkittaessa no smooding voisi olla hyvä vaihtoehto tasoitukseen. Verrattaessa muuhun taajuuskaistaan toki voi käyttää smoodausta. Myös erillinen mittaus subista ja erilliset mittaukset vasemmasta ja oikeasta kanavasta voisi havainnollistaa tilannetta. En tiedä osaanko minä tulkita miten hyvin vaikka uudet mittaukset laittaisitkin, mutta joku muu saattaa osata.
     
  6. timbba80

    timbba80 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.01.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Liitteenä päivitetyt kuvat, toivottavasti ovat nyt selkeämmin luettavissa. Koitan myöhemmin ehtiä ottamaan mittaukset erikseen subista ja vasemmasta + oikeasta kanavasta. all spl.jpg vesiputous.jpg
     
  7. JanneB

    JanneB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    26
    ^ Ei tuo basso niin hirveästi koholla ole. Usein pieni taajuusvasteen nousu bassoja kohti koetaan miellyttävimmäksi vaihtoehdoksi. Sinulla muuten on tuo alle 100hz alue aika tasainen, ei dippejä, eikä pahoja korostuma piikkejä. Kuoppaan 200hz alapuolella osaa ehkä sanoa jotain sitten kun näkee kaiuttimien ja subin erilliset omat mittaukset.
     
  8. El Grande

    El Grande Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 899
    Saadut tykkäykset:
    374
    Sehän riippuu ihan siitä, mistä itse tykkää. Jälkisointi vaikuttaisi olevan niin alhainen, että kuuma bassopää ei välttämättä aiheuta laahaavaa tai hidasta fiilistä musiikilla. Lähinnä tuossa realisoitunee subbarin paikallistuminen.
     
  9. Jyrki

    Jyrki Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 471
    Saadut tykkäykset:
    20
    170 Hz monttu on luultavasti destruktiivinen heijastus seinästä tai lattiasta.

    Laita etäisyydet tähän laskuriin ja katso mikä mitta osuu tuohon taajuuteen.
    http://tripp.com.au/sbir.htm
     
  10. timbba80

    timbba80 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.01.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa juurikin olla tuon Jyrkin mainitseman syyn takia kuoppa, ainakin numerot osuivat aika lähelle tätä tuon laskurin kanssa.

    Liitteenä kasa pyyhkäisyjä:

    100hz jaolla: 100.jpg
    150hz jaolla: 150.jpg
    pelkät etukaiuttimet "large" asetuksella (subbari pois päältä): fulll.jpg
    80 vs 150hz jako: kaikki 80.jpg
     
  11. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Jälkisointi näyttää hyvältä tai ehkä pikemminkin kuivalta, mutta eikö bassopää kuulosta jo korviinkin korostuneelta? Onko tuo toiveiden mukaista vai haluatko oikaista tuota alemmas?
     
  12. timbba80

    timbba80 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.01.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuohan tässä onkin koomista - REW:n mukaan subin taso on todella korkealla vrt. etukaiuttimet. Subin gain on kuitenkin vain n. kello ysissä, vahvistimesta taso on nyt -12db subbarille.

    Jos haluan etukaiuttimet samalle tasolle, joudun nostamaan etukaiuttimien tasoa tai laskemaan subin gainia johonkin kello 7-8 tienoille. Testasin tuota viikko sitten ja äänestä tuli mielestäni hyvin kirkas, "kylmä" ja diskanttipainotteinen eli itselleni hyvin raskas kuunneltava (pidän lämpimämmästä soundista jossa kuitenkin esim. bassokitara ei puuroudu vaan jokainen nuotti on eroteltavissa). Leffojen osalta tuo oli aivan pommi ratkaisu.

    Tasot olen säätänyt vahvistimen omalla kalibrointisoftalla sekä myös erikseen vielä REW:llä referenssitasolla 75db, mutta taajuuspyyhkäisyssä jostain syystä tuo ero on suurempi kuin "kalibrointisignaalilla".

    En tiedä olisiko tuohon sitten ratkaisuna esim. etukaiuttimien vaihto, tai onko vaan subbari tähän tilaan kapasiteetiltaan ylimitoitettu. Voi olla että tila on myös hankala koska huone on auki kahteen suuntaan avoimien kulkuaukkojen takia.
     
  13. Jyrki

    Jyrki Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 471
    Saadut tykkäykset:
    20
    100-250 Hz on aika pahasti kuopalla. Tuota pitäisi saada paremmaksi kaiuttimien ja kuuntelupaikan siirtelyllä, sekä tekemällä bassoansoja huoneeseen. Jos SBIR-laskurissa näkyi useita vaimentumia tuolle taajuusalueelle, niin siirtelemällä paikkoja voi yrittää saada ne jakautumaan eri tavalla.
     
  14. timbba80

    timbba80 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.01.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistin että Pioneerissa on manuaalinen EQ jota menin sörkkimään ajankuluksi. 125, 250 ja 500hz alueet on ne joita muuttelin, ja samalla vaihdoin jakotaajuuden 80hz kohdalle.

    Kaiuttimien ja huonekalujen siirtäminen on hyvin rajoitettua ja joskus kun kokeilin kaiuttimia toisessa vaihtoehtoisessa kohdassa, tuli esille vielä pahempia kuoppia.

    Mietin tässä myös että mahtaisiko tuon toiston saada tasaisemmaksi jollain paremmalla eq:lla. Tuo Pioneerin advanced EQ on hyvin rajoitettu matalien taajuuksien osalta, ja esim. alle 125hz taajuuksia ei pysty muokkaamaan ollenkaan tuon kanssa (paitsi jos jako on 50hz tai etukaiuttimet largena). Ts. pystyisikö uudemman autoeq:t (XT32) tai joku minidsp auttamaan?

    80 waterfall.jpg 80.jpg
     
  15. JanneB

    JanneB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    26
    ^ Korostumia voi yrittää equtella, mutta dippeihin niillä on hankala puuttua. Tuo viimeisin kuvahan näyttää jo melko hyvältä, miltä kuulostaa? Pienet kuopat vasteessa ei välttämättä kuulosta niin pahalta miltä näyttää. Korostumat sen sijaan haittaa paljon herkemmin.
     
  16. timbba80

    timbba80 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.01.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo kuoppien osalta ei hirveän paljon nostella, nytkin saa jännittää että kestääkö vahvistin ja kaiuttimet nuo eq:n nostot (tosin huomasin että jossain vaiheessa vahvistin itse ilmoitti että ei anna nostaa enempää). Eli ideana juurikin se että vaimentaisi isommalla kädellä noita muita taajuuksia tuohon 100-250hz tasolle. Riskinä taitaa vaan olla se että tämän jälkeen toisessa kohtaa huonetta ei tarvitse hirveästi musiikkia kuunnella. ;)

    En ole vielä hirveän paljon kuunnellut nyt muutoksien jälkeen, tottumiseen menee myös varmasti hetki kun tuolla edellisellä konfiguraatiolla on tullut yli vuoden mentyä.

    Nyt houkutellut tuo Denon X3300 ja jos tuo XT32 on niin hyvä kuin sitä on kehuttu, niin tässä ehkä hyvä keino huijata itsensä tuhlaamaan rahaa uuteen vahvistimeen, eh...
     
  17. aapinen

    aapinen Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    04.12.2004
    Viestejä:
    129
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitos Jyrki linkistä laskuriin. Testailin tuota nopeiden mittailujen perusteella ja sain nämän tulokset
    IMG_1027.jpg IMG_1028.jpg
    Huone on aika avonainen niin mitat on suhteellisia ja kajaritkin on seinällä ylhäällä niin kaukana hifistä tällä setupilla ollaaan, mutta kompromissi nykyisessä asunnossa.
    Tuo 170hz kuoppa taitaa olla juurikin tuo laskurin osoittama 200hz vaimentuma.

    timbba80 itse ainakin olin tuohon audysseyhin tyytyväinen ja aiempaa kokemusta oli pelkästä antimodesta sekä HK AVR255 kalibroinnista joka oli todella kökkö. Antimodekin hoitaa alataajuudet mallikkaasti, mutta audyssey sai soundin kokonaisuutena paremmin kohdalleen.
     
  18. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Kiitos Jyrki täältäkin linkkaamasta laskuristasi! Sen perusteella selvisi, että lienee katto (etenkin) ja lattia, kun omat mutkat aiheuttaa.

    Nyt kun on jonkun verran tosielämän (lähinnä tv-sarja)materiaalia alla kuunneltuna oman mittaus-säätösession jälkeen, niin voi todeta että kylläpä teki uskomattoman parannuksen tuo alapään rauhoittuminen 10-15 dB.

    Ei enää "liian kovia" tehostejytinöitä, vaan selkeää ja rasittamatonta toistoa, joka kuitenkin toistuu mukavan alas ilman subbariakin. Tämän kaiken huomaa ehkä parhaiten siitä, että nyt (vahvistimen asteikolla) kuunteluvoimakkuudet voi olla 10 dB kovempia kuin ennen, mutta asian huomaa lähinnä dialogin selkeytymisenä eikä tee mieli tehostekohtauksissakaan ruuvata volyymiä alaspäin.
     
  19. timbba80

    timbba80 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.01.2010
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli hankittua tuo Denon X3300 jonka jälkeen antimode siirtyi palvelemaan jotain toista sitä tarvitsevaa. Tuntuu tuo XT32 tekevän ainakin mulla parempaa jälkeä kuin antimode. Subbarin ja etukaiuttimien jako 80hz kohdalla kuten myös aiemmin.

    Siirsin myös subbarin tänään toiseen kohtaan huonetta. Vaikka aiempien käyrien mukaan toisto oli OK edellisessä paikassa, todellisuudessa ero on nyt kuin yöllä ja päivällä. Tämän huomasi myös vaimo ilman että asiasta häneltä edes kysyin. Tuntuu että subbari heräsi uudessa paikassa uuteen eloon. Vanha paikka oli nurkassa ja luulen että ongelmaksi tuli se että korostuksia tuli hyvin paljon, joiden vaimennuksessa sitten samalla hävisi subbarin "sielu" jonnekkin.. Uuden paikan etsimiseen käytin REW:iä, UMIK-1:stä ja subbaria sohvalla - onneksi naapurit eivät nähneet tätä kohellusta.

    Tämä todistanee sen mitä kaikki ovat jo sanoneetkin - käppyröihin ei kannata yksistään luottaa.

    Myös etukaiuttimet vaihtuivat ja varsinkin tuo 100-200hz alue parani tällä vaihdolla ihan hyvin, yksittäisillä kaiutinpyyhkäisyillä mitattuna 20-100hz alue ei juurikaan pääkaiuttimien vaihdolla muuttunut.

    *edit* Ajoin pyyhkäisyt kolmella eri moodilla, 1) Audyssey päällä, jako 80hz ja reference käyrällä, 2) pure direct moodilla, 3) Audyssey pois päältä mutta subi mukana 80hz jaolla ja 4) Audyssey päällä, jako 80hz ja flat käyrä. Huom. tuo flat käyrä on ajettu aiemmin (pari päivää sitten) jonka takia SPL eroaa noista muista (olen ajanut eri tasoilla nämä nähtävästi..).

    Waterfall on kuvakaappaus on Audyssey flat:sta otettu. Pure Direct moodilla / Audyssey sammutettuna waterfall näyttää samalta mitä tässä liitteessä, ts.ilmeisesti seisovia aaltoja ei juurikaan tarvitse korjailla, kun niitä ei oletuksenakaan ole..
    mittaukset.jpg waterfall.jpg
     
    Viimeksi muokattu: 06.01.2017
  20. xtn

    xtn Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    330
    Saadut tykkäykset:
    27
    Kysymys ei suoraan REWiin liity mutta toivottavasti ei totaalisen offtopicia ole kuitenkaan. Ajattelin laittaa etukaiuttimien taakse sisustussyistä verhoilutiiltä. Tuli mieleen, että tämä laatta saattaisi toimia jossain määrin diffuusorina, kun on sellaista röpelöpintaa. Huone entuudestaan jo siinä rajoilla onko tumputettu (katto & seinät osin) liikaa. Joskaan bassoille ei ole tehty vielä mitään. Ehkäpä jokin kaupallinen bassoansaviritelmä tulee jossain kohtaa. Eli se kysymys... voinko tehdä tuolla verhoilutiilellä hallaa akustisessa mielessä vaikka visuaalisesti omaan makuun olisikin hieno? Huone on pieni 3 x 4,5m.