Television kalibrointia

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Make73, 24.01.2010.

  1. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Vähän asian sivusta, mutta kun en viitsinyt näin pienen jutun takia tehdä omaa ketjua: miten kääntäisitte suomeksi termin "tone mapping"?
     
  2. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    ^ Kysäisin Hifimaailman päätoimittajalta, joka muisteli että ovat käyttäneet termiä alkuperäisenä. Itse käyttäisin tv-arvostelussa mieluummin käännöstä. Sävykartoitus, hmm... en osta, kun ei siinä mitään kartoitusta tehdä ;)
     
  3. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Kirkkausarvojen uudelleenmäärittelyä näytön omien kykyjen mukaiseksi, joo.
     
  4. fernari

    fernari Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.09.2016
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    4
    Mappingillahan tarkoitetaan kuvantamista. Mmatematiikassa jos "mäpätään", niin se kääntyy kuvantamiseksi/kuvaamiseksi. Voisiko sävykuvaus olla toimiva suomennos?

    Edit:
    Toisaalta Tone Mappingissä tavallaan "sovitetaan" eri sävyjä toiseen väriavaruuteen. Eli sävyjen sovitus?
     
    Viimeksi muokattu: 28.11.2016
  5. JanneB

    JanneB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    26
    Laitetaan taas välissä kalibrointi asetuksia tänne. Säätelin pikaisesti muutaman vuoden ikäistä LG 47LM620T tv:n. Lähtötilanteeseen nähden lopputulos todella hyvä. Hieromalla toki saisi vielä hiukan paremman

    En nyt alkanut säätämään värejä lainkaan. Tämä siitä syystä että ei ole kunnolla aikaa tarkastaa mitä kaikkea sattuu ja tapahtuu mm. eri saturnaatiopisteille, eri luminassi arvojen väreille jne. Varsinkin kun värit oli valkotasapaino säädön jälkeen jo hehtaarillaan. (ennen muita säätöjä ei todellakaan ollut). En siis väitä ettei värejä kannata säädellä, mutta mielestäni kannattaa sekä mittaamalla että oikeaa kuvaa katsomalla tarkastaa että ei menty ojasta alikkoon, kun värisäätöihin sattuu.

    Valkotasapainon säädössä säädin 2-piste säädön lisäksi IRE20 säädöstä vain 100% pistettä, enkä sitäkään 'pakottanut' ihan kohdalleen, koska IRE 20 pisteet ei näyttänyt osuvan ihan kohdalleen (siis esim. 90% säätö ei mielestäni vaikuta täsmälleen 90% kohdalla jne.)

    Työtä helpottaakseni kopion TM:n asetukset lähimmälle löytämälleni heidän testaamalle tv:lle LG 47LM670T. Valkotasapainon ja värien säätöjä lukuunottamatta kaikki asetukset osui näillä lähtötiedoilla kohdilleen.

    Calibration by: JS 28.11.2016
    Display: LG 47LM620T
    Note: Valkotasapainon ja värien hienosäätöjä lukuunottamatta samat asetukset kuin TM 22/2012 LG LM670T HDMI1 liitännälle.
    Valkotasapainon IRE20 säädöistä säädettu vain pistettä 100%, koska todennäköisesti johtuen kontrasti 95 (eli ei siis 100) asetuksesta
    pisteet ei osuneet ihan kohdalleen ja sen tarkastaminen mitä todella olisi säädetty ei olisi ollut kovin luotettavaa/vaatinut paljon aikaa.
    Valkotasapaino silti varsin hyvä 2-piste + IRE20 100% pistesäätöjen jälkeen.
    Värit osui valkotasapainon säädön jälkeen niin lähelle oikeaa, että niitä ei säädetty lainkaan. Hienonsäädön jälkeen olisi ollut
    kuitenkin välttämätöntä tarkistaa ettei aiheuta muita virheitä ja siihen ei ollut aikaa, eikä halujakaan lähteä koska värit "riittävän" lähellä oikeaa.
    Varsinkin värien saturnaatio pisteet valmiiksi jo hyvinkin kohdallaan.

    Lähtötilanteeseen nähden parannus oli todella suuri. Valitettavasti lopullinen mittaus tallentui lähtötilanteen päälle, eikä sitä ole enää saatavilla.
    (Valkotasapaino säätöjen perässä suluissa TM säädöt LG 47LM670T mallille, jonka kaikki muut asetukset siis osuivat juuri oikeaan tämän mallin kanssa.)
    3D:ä ei säädetty.

    Mittalaite: x-rite i1 Display Pro
    Testikuvat: AVSHD709 Testilevy
    Kuva lähde: Samsung BD soitin
    HCFR versio 3.4.2


    Virrasäästö: Pois
    Kuvatila: Edistynyt1
    Taustavalo: 77
    Kontrasti: 95
    Kirkkaus: 53
    Vaakaterävyys: 0
    Pystyterävyys: 0
    Väri: 51
    Värisävy: 0

    Edistynyt säätö
    Dynaaminen kontrasti: Pois
    Super resoluutio: Pois
    Värialue: BT709
    Reunan terävöitys: Pois
    Värisuodin: Pois
    Asiantuntijakuvio: Pois
    Gamma: 2.2
    Valkotasapaino
    Värilämpötila: Lämmin
    Tapa: 2 Pistettä / 20 pistettä
    Malli: Ulko

    Pisteet korkea
    Pun 0 (0)
    Vih 0 (0)
    Sin -22 (-4)

    Pisteet matala
    Pun -7 (-25)
    Vih 0 (2)
    Sin -9 (0)

    IRE20
    100 % (Ainut valkotasapainon säädettu IRE20 piste)
    Pun 0
    Vih 0
    Sin -22

    Väri säätöihin ei tällä kertaa koskettu.

    Kuva asetukset
    Kohinanvaimennus: Pois
    MPEG-kohinanvaimennus: Pois
    Mustan taso: Matala
    Todellinen elokuvateatteri: Pois
    Motion Eye Care: Pois
    LEDien himmennys: Pois
    TruMotion: Pois
    Kuvasuhde: Vain haku

    Tuossa linkki HCFR tiedostoon:
    https://1drv.ms/f/s!AqLgQGWj7sl_hDOf9ZvW_xFCRDLN

    Kuva valotasapaino mittauksesta:
    https://1drv.ms/i/s!AqLgQGWj7sl_hDQNfHZmRirXkTuG

    Kuva väri mittauksesta:
    https://1drv.ms/i/s!AqLgQGWj7sl_hDVxWwwzhkHN-Rtr
     
  6. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Jotain tuohon suuntaan, miksipä ei. Kiitos.
     
  7. Simplicitas

    Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    1 162
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kalibrointiin liittyviä Nyyppäkysymyksiä. Toivottavasti tulee oikeaan naruun ja joku asiantunteva osaa minua asiasta valaista :)
    Olen yrittänyt sinnikkäästi kalibroida LG 55B6V:tä, mutta mitä enempi tuota nettiä kouluaa, niin sitä enemmän olen sekaisin noista mitä asetuksia tulisi käyttää, mitä targetteja yms yms. Kalibtointilaitteena minulla on color munki smile, mutta jos nyt siitäkin olen oikein ymmärtänyt niin laitekin on väärä.. ts. sille ei löydy OLED:lle sopivaa korjausmatriisia? Mitenkä sellaisen voisi saada? Antaa siis näyttötyypeiksi valita vain CCFL baclkit LCD ja LED backlit LCD.

    Olen kuitenkin valkotasapainoa tuolla mittarilla ja HCFR nyt säätänyt ja tehnyt muutamia mielenkiintoisia havaintoja. Onneksi TV:n voi aina palauttaa tehdasaasetuksille :D. Eli ensinnäkin, jos jättää 2p IREN säädön tekemättä ja lähtee tekemään 20pointilla suoraan käyttäen vain 10 asteikkoa (10, 20 jne) niin saat kyllä 11 pisteellä mitattuna suoran valkotasapainon, mutta jos katsot harmaasävypalkistoja 5% asteikolla niin joka toinen palkki (5%, 15% jne.) sävyt heittää pahasti (näkee siis paljaalla silmällä punertavuuden / sinertävvyyden /Vihertävyyden) . Jos tekee 2pointin ensin niin tuota ei tapahdu.

    Toinen asia, monesta paikasta olen lukenut että tee ensi 2point ja sitten 20point mutta älä koske 5% eikä 100% arvoihin. 2 point ja 20 point ovat molemmat voimassa samaan aikaan, enkä ainakaan itse ole huomannut että 20pointin 5% säätö vaikuttaisi samoin kuin 2 pointin low. eikä IRE100 säätö kuten 2 pointin high. Kyllä ainakin itse olen 20 pointissa koskenut vielä 5 ja 100 ja saanut paremman tuloksen.

    Sitten niitä kysymyksiä:
    Onko laitteeni vain yksinkertaisesti väärä, vai voinko tuolla laitteella luotettavasti tuota OLEDia mitata?

    Mitä OLED valo asetusta tulisi käyttää? (ts. mihin kirkkauteen tulisi tähdätä?)
    Brightness asetukselle olen huomannut olevan tasan 1 oikea asetus ja se on omassa 51. jos nostan tuon 52 niin kokonaan mustaksi tarkoitettu ruuttu "hyppää" utuiseksi aavistuksen harmaaksi. samoin palkki 16 AVCHD levyllä tulee näkyviin. 50 tiputtaessa en näe enää edes palkkia 18.

    Olen televisiossa käyttänyt gamma asetusta 2.2. Tuleeko minun tähdätä tähän samaan gamma-arvoon myös mittauskissa, vai voiko sen silti valita mille tasolle sen nostaa? Olen tässä huomannut erittäin tehokkaaksi tuon 20 point säädön tasokohtaisen luminanssisäädön. KAit sitä voi huoletta käyttää?

    Paljon kysymyksiä, olisin kiitollinen jos edes joihinkin saisin vastauksia :)
     
  8. kmruuska

    kmruuska Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 175
    Saadut tykkäykset:
    389
    En tiedä mitään tuosta mittarista mutta HCFR:ssä omalla i1D3-mittarilla LG:n OLED:lle tulee valita "Non-refresh display". Valikoista löytyvä OLED-matriisi on vain Sonyn RGB-monitoreja varten ja LG taas tekee WRGB-näyttöjä joille se ei sovellu.

    OLED-valo on ihan vapaasti valittavissa sen mukaan mihin haluat kuvan maksimikirkkauden asettaa. Perinteisesti pimeähköön huoneeseen on suositeltu 120 cd/m2 ja kirkkaampaan sitten enemmän. Ihan maun mukaan. Se asetetaan siten että laitat jatkuvan mittauksen päälle ja asetat näytöllä 100% white -ikkunan ja säädät HCFR:n näytön mukaan haluamaasi arvoon. Huomaa että kontrasti vaikuttaa tähän myös.

    Ilman muuta HCFR:ssä kannattaa asettaa se gamma kuin mihin tähtäät. Jos tähtäät 2.2 -gammaan niin sitten HCFR:n asetuksiin "Power law gamma" ja arvoksi 2.2. Se helpottaa gamman säätämistä kohdalleen kun HCFR kertoo heti että missä mennään referenssin suhteen.

    Ihan oikein ensin 2 point ja sitten 20 point. Mutta 2 point ei ole sama asia kuin 5IRE ja 100IRE, vaan "High" vaikuttaa koko alueella ja "Low" n. 0IRE - 50IRE. Molemmat vaikuttavat lisäksi myös toisiinsa joten molempia joutuu säätämään monta kertaa vuorotellen kunnes pääset hyvään kompromissiin. 20 pt -säätöjä voi ainakin omassa E6V:ssä käyttää huoletta, mutta kannattaa unohtaa Luminanssi-säädin ja käyttää RGB-säätöjä sen sijaan. Jos haluat luminanssia pykälän ylös, säädä jokaista RGB-arvoa yksi ylöspäin luminanssin sijaan.
     
  9. Simplicitas

    Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    1 162
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitos tuhannesti selvennyksistä :).

    Jep, Tuolle mittarille en saa tuota vaihtoehtoa ollenkaan, johtuu siitä Argyllistä:
    http://www.argyllcms.com/doc/instruments.html#i1d


    Teen näin, kiitos.

    ja näin, kiitos.

    Joo, kutakuinkin näin olen huomannut noiden toimivan ja saanut tosiaan ainakin paperilla hyvän tuloksen. Nyt sitten se,että jos tuota mittaria ei voi OLEDille käyttää niin sittenhän nuo on aivan persiillään varmaan. Miksi tuota luminanssin säätämistä tulisi välttää? Jostain syystä se ainakin itsellä tuntuu toimivan varmemmin niin että ei vaikuta valkotasapainoon.. Tiedä sitten mistä johtuu.
     
  10. Make73

    Make73 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Siis et saa valittua HCFR:ssä tuota "Non-refresh display" ?
    Mitään muuta valintaa ei tarvita.
     
  11. kmruuska

    kmruuska Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 175
    Saadut tykkäykset:
    389
    En ole itse kokeillut mutta lukenut muiden raporteista joiden mukaan se aiheuttaa posterisaatiota kuvaan. Kokeile itse rauhassa ja jos se ei aiheuta ongelmia, ongelmia ei ole.
     
  12. Jmt1

    Jmt1 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    05.04.2009
    Viestejä:
    221
    Saadut tykkäykset:
    12
    En ole kyllä varma tukeeko tuo Colormunki Smile OLED-paneeleita, etenkään jos Argyll antaa valittavaksi vain nuo kaksi vaihtoehtoa. Ainakin tämä taulukon mukaan tuo mittari tukee vain kahta näyttötyyppiä, en tosin tiedä tuleeko tuo tieto pelkästään X-Riten oman ohjelman ja korjausmatriisien perusteella.

    http://www.xritephoto.eu/calibrators

    Arvostelujen kalibroinneissa en ole koskaan nähnyt että kukaan olisi koskenut noihin 20p valkotasapainon luminassisäätimiin, joten jos haluaa hioa gamman kohdilleen, niin kannattaa vain laskea tai nostaa vihreää väriä Y targetin mukaan ja säätää sen mukaan sinistä ja punaista jotta saa valkotasapainon kohdalleen.
     
  13. Simplicitas

    Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    1 162
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitos taas kaikille vastauksista ja vinkeistä. Pitkään ollut palstalta "poissa" mutta on täällä edelleen näköjään avuliasta porukkaa ja apua saa kun pyytää :). Täytynee laittaa toisenlaista mittaria tilaukseen ja Smile myyntiin, halvalla ei siis saa hyvää.. Tai ei kait mittarissa sinänsä mitään vikaa ole, mutta ei vain sovellu tuolle näyttötyypille. Harmi vain, että tuo xRiten Pro malli on jo melkoisen arvokas...
     
  14. baba

    baba Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    17.05.2009
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tai sitten hinnaltaan välimallina Colormunki Display jossa sama anturi kuin i1 Display Pro
    https://www.scandinavianphoto.fi/tuote/12547000/x-rite/colormunki-display
    Hitaampi mittaamaan eikä toimi maksullisten 3. osapuolen softien kanssa mutta HCFR:n kanssa asiallinen.

    Ennen kuin heität Smilellä vesilintua, peruskysymys olisi mielestäni: oletko saanut sillä kuvan laadun riittävän hyväksi omaan makuun? Epätarkkakin mittari voi toimia ok harmaasävyjen perussäätämiseen. Jos asetat Brightnessin kohdilleen, teet 2pt harmaasävysäädöt ja jätät 20pt rauhaan, katsot parhaan Gamma-asetuksen (2.4?) ja sitten katsot rauhassa jonkin aikaa televisiota, leffoja ym. Onko kuvassa jotain selkeää sävyttymistä (jota ei ole jo lähdemateriaalissa esim. Matrix)? Näyttävätkö varjot vihertäviltä tai sinisiltä? Okei, ehkä ilman oikeaa korjausmatriisia kuva on jotain 3-10% liian punainen/sininen/vihertävä tjsp. Mutta se on todennäköisesti konsistentisti koko harmaasävyalueen läpi näin (jos mittari on kuitenkin jollain tavalla toimiva), ja muutaman prosentin heitot on kuitenkin loppujen lopuksi paljaalla silmällä vaikeasti havaittavia.

    Tuo Colormunki Smile muuten näyttää ainakin ulkomuodoltaan hyvin vahvasti samanlaiselta kuin vanha i1 Display 2-malli.
     
  15. Simplicitas

    Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    1 162
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joo, Tuolla säätämällä olen mielestäni saanut kyllä vaikutusta kuvaan, ei siinä mitään. Tuo on kuitenkin sellainen prosessi ja itse luonteeltani sellainen, että jos tuon ttekee niin pitäisi tehdä sitten kunnolla :D. Tuo smile on käsittääkseni sama laite kuin tuo vanhempi display. Onko rajoitukset sitten ohjelmistossa, kun tukee vain 2 näyttötyyppiä.. Onko tuossa colormunki displayssäkään OLED tukea? Se olisi muutenkin kiva tietää, että miten tuo näyttötyyppi vaikuttaa tässä asiassa? Ajattelin joka tapauksessa varmaan hankkia sen PRO:n ja ennen kuin hukkaan tuota smilea niin teen vertailumittaukset noilla.. Katson sitten kumman myyn ... :)
     
  16. Make73

    Make73 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Ei ole HCFR:ssä suoraan valintaa myöskään VA-paneelille! Siis mikä on oikea valinta?
    AVS:n HCFR keskusteluketjussa zoyd testasi näiden valintojen vaikutuksia ja ne ei dE suuruudeltaan suuren suuria olleet, siis en näkisi ihan kauhean suureksi ongelmaksi jos siitä ei valitse mitään vaan pelkästään sen refresh tai non-refresh.
    Kuten kmruuskakin tuossa jo totesi myöskään se OLED valinta ei ole oikea LG:n televisioille.
    Sitten on vielä mittarien heitot jos alkaa perfektionistiksi, siis pitää olla korjausmatriisi tehtynä referenssimittaria vasten sille näyttötyypille jota aikoo kalibroida.
     
  17. djaska

    djaska shaken, not stirred.. Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.11.2004
    Viestejä:
    928
    Saadut tykkäykset:
    1
    Moro ystävät! Tuli TV päivitettyä malliin Samsung 55" KU6175. Kuva-asetukset persillään. Netistä koittanut etsiskellä asetuksia, heikolla menestyksellä. Olisko vastaavista malleista tietoa/asetuksia? Ei jaksa kahlata koko tätä ketjua.. Löytyy Spyder 2 mittari, mutta mitä tarvitsen anturin lisäksi? Windows 10 löytyy.
     
  18. Make73

    Make73 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    ^ Tämän ketjun ekassa postauksessa on linkit kalibrointiohjeisiin ja tässä ketjussa esiintyviin malleihin.
    Mittarin lisäksi tarvitset ohjelman joka mittariasi tukee ja sitten perehtyneisyyttä asiaan kuinka kalibrointi tehdään.
    Mukavia opiskeluhetkiä :)
     
  19. Simplicitas

    Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    1 162
    Saadut tykkäykset:
    1
    Niin, siis itsellä se ongelma, että en voi noista kumpaakaan valita. Vaihtoehdot Smilelle on vain CCFL Backlight LCD ja LED backlight LCD. Tiedä sitten kuinka suuri ero tulee jos jommalla kummalla noista tekee. Tähän asti käyttänyt LED backlightia, mutta kyllä minusta sillä tulee valkoisessa päässä liikaa punaista, vaikka mittarin mukaan olisi dE alle 1. Onko Turkulaisia i1display PRO omistajia :D?
     
  20. Make73

    Make73 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Just, no sitten ei auta kuin hankkia parempi mittari.
    Kaleido täällä vuokraa i1DPro:ta, mutta ilmeisesti vain nouto ja palautus pk-seudulla.