Voihan sitä +2 asetusta kokeilla, tuon pitäisi vaikuttaa juuri siihen miten innokkaasti televisio himmentää kuvaa pimeämmissä kohtauksissa. Ja tuota 90% ikkunaa ei varsinaisesti tarvitse käyttää, vaan säädät ensin 80% ikkunalla ja katsot sen jälkeen miltä homma näyttää 100% ruudulla. Jos dE-arvo on liian korkea 100% ruudulla, niin säädät sen mukaan ja tarkistat taas kuinka se vaikuttaa 80% ruutuun. Säädä niin että saat molemmilla edellä mainituilla ruuduilla dE-arvon johonkin 0.1-2 välille tai ainakin alle kolmen. Jos tuntuu että on vaikeaa löytää tasapainoa noiden kahden ikkunan välillä, niin säädä ensin gain mahdollisimman lähelle optimaalista ja säädä sen jälkeen bias 30% ikkunalla. Kokeile sen jälkeen taas gainin säätämistä kohdalleen molemmilla ruuduilla. Jostain syystä olen kokenut että gain on joskus ollut helpompi saada täysin kohdalleen, kun on käynyt välillä tekemässä pienet tarvittavat muutokset noilla bias säätimillä. Tarkista vielä sen jälkeen että dE-arvot ovat OK 30%, 80% ja 100% ikkunoilla, ja tee muutoksia jos on tarvetta.
No niin, nyt on vähän lisää hienosäätöä tehty, tässä uudet tulokset. Värilämpötila ehkä hieman tasaisempi noilla uusilla, varsinkin ylä- ja alatasoilla. Värit yleisesti tuntuvat olevan nyt hyvät, mutta sinistä on hieman liikaa. (dE 2,9) Tuohon ei tosin pystynyt vaikuttamaan näillä säädöillä ilman, että pilasi muita värejä. Valkotasapainokin huomattavasti parempi uusilla, average dE putosi 1,09 > 0,77. Varsinkin ylätasoilla tuo parani huomattavasti, kun 100% white on nyt 1,6 dE (aiemmin 3,6). Gamma tuli paljon tasaisemmaksi diagrammia katsellen, mutta keskiarvo huononi hieman (2,39 > 2,47) Saturaatiossa ei ilmeisesti tullut suurempia muutoksia, punainen edelleen aika vahvoilla mutta ei tuohonkaan voi oikein vaikuttaa ilman että sotkee muita värejä. Yleisesti nämä uudet tuntuvat olevan parempia ainakin mittausten mukaan. Voisi katsella Trekkiä taas pari jaksoa, tuskinpa tässä silmämääräisesti eroja huomaa. Television omiin asetuksiin muutin tosiaan kontrastin 95 > 84 ja Varjotiedot-kohdan 0 > +2. Kontrastin säätö auttoi tosiaan tuon värilämpötilan ja ylätasojen kanssa huomattavasti.
Tämän mukaan dE:ssa voi olla ~1,5 mittarikohtaisia eroja eli jos dE on 3 se voikin olla 4,5 Niin onhan se joskus kiva yrittää hiplata mahdollisimman hyväksi käppyröiden valossa vaikkei se silmin nähden paremmaksi tulisikaan. Sininen heittää väreissä eniten ainakin niissä Samsungeissa mitä itse olen säädellyt vaikka on erikseen värisäädötkin. Tuossa uusimmassa harmaasävyjen taulukossasi ei näy Y arvoja, ilmeisesti laskit kontrastia ja nostit vastaavasti taustavaloa? Sit ei muuta kuin nautiskelemaan paremmasta kuvasta!
No riippuu kuinka valovoimaisesta kuvasta tykkäät ja missä olosuhteissa sitä katselet. Y = luminanssi / valovoimaisuus, arvo jota seuraat mm. gamman säädössä jos TV tarjoaa siihen mahdollisuuden. Y (nit, cd/m2) riviltä näet mustan tason ja kuinka paljon valoa maksimissaan paneelilta irtoaa...ja kaiken siltä väliltä
Jaahas, kiitoksia jälleen. Mistäköhän tuo johtuu että tuossa ei näkynyt tuota luminanssia nyt (HCFR:ssä)?
Vaikea sanoa kun kuitenkin pallura on oikealla "Display" kohdassa xyY eikä RGB Vaihtelet sitä siitä, ni eiköhän se oikeaksi muutu kuten se oli Sulla tuossa aiemmassa kuvassa. Taustavalon nostaminen/laskeminen ei välttämättä vaikuta kalibrointiin kovinkaan merkittävästä ellet sitten ihan äärilaitoihin vetele, siis sitä voi säädellä tarvittaessa pimeään/päivänvaloon. Jotkuthan käyttää ekoasetusta jos siinä on tarvittavat asetukset (min-max väli), henk.koht. en tykkää että TV itsestään pumppailee valoa.
Jos oikein hifistelemään aletaan, tuo Samsung LE40C530 taitaa olla vielä CCFL-taustavalolla eikä LED-taustavalolla, ja LED Whiten sijasta CCFL (IPS?) saattaisi olla se oikea Display Type valinta.
Luin AVS:n foorumeilta, että Non-refresh display sopii tähän myös. Pitääköhän paikkansa? Tuli tuossa kalibroitua vanhempien telkku myös. Malli on Samsung LE40D504F7W. Muuten lähes samanlainen mitä oma telkkarini, mutta vuotta uudempi (2011) malli ja huonommilla liitännöillä. Tällä telkkarilla oli ihan mahdoton yrittää kalibroida Lämmin2-tilassa, kun sinisen ylätaso piti säätää melkein maksimiin, jotta sen sai jotakuinkin tavoitteeseen ja tällöin puolestaan kuvaan tuli harmaa filtteri. Lämmin2:lla värilämpötila tuntui huitelevan muutenkin 5000K:ssa ja alikin. Otin pikaiseen mittaukset 50% whitessa kaikilla väriasteilla ennen mitään muutoksia valkotasapainoon. Kaikki tehosteet yms. olivat pois päältä. Vakiossa oli selvästi paras keskiarvo ja eikös kalibrointi kannata tehdä sen mukaan, missä lämpötilavaihtoehdossa on paras lähtökohtainen keskiarvo valkotasapainolla? Viileä: 96,2%, G 99,4%, B 116,9% Vakio: R 102,9%, G 98,8%, B 103,5% Lämmin1: R 108,8%, G 98,7%, B 86,5% Lämmin2: R 114,5%, G 98,6%, B 71,0% Kuten kuvista näkyy, niin muuten pääsin tällä telkkarilla paljon parempaan lopputulokseen kuin omallani, paitsi värien kanssa. Tässä vanhempien telkussa ei tunnu oikein mikään auttavan väreihin ja saturaatioon, pitkään tuli kokeiltua vaikka mitä ja tuo viimeisin mittaustulos oli paras tähänastisista. Omalla telkkarillani väreille ja saturaatiolla tuli paljon pienempi dE-keskiarvo. Display-tyypiksi otin HCFR:ssä Non-refresh displayn tällä kertaa, kun se (ilmeisesti?) sopii LCD-telkkareiden kanssa yleisesti. Värilämpötilaksi otin tosiaan tuon Vakion, kun sillä oli ilman muutoksia selvästi paras valkotasapaino. Gammassa tähtäsin tällä kertaa 2.2:seen, kun täällä telkkaria katsotaan yleensä vähän valoisammassa ympäristössä.
Värit on tosiaan aika pielessä, etenkin niiden luminanssi joka tärkeämpi kuin se xy sijainti. Samsungilla ei sit ilmeisesti vielä 2011 ollut mahdollisuutta säätää erikseen värejä vai onko tämä sieltä edullisimmasta päästä mallistoa? Et näemmä saanut sitä palluraa siihen xyY kohtaan Mustan taso ja kontrasti on aina sellasia mielenkiintoisia kuitenkin...
Pitää muistaa, kun kohta otan uudet mittaukset ja yritän saada jotenkin nuo säädettyä vähän paremmaksi. Tämä telkku oli sieltä edullisemmasta päästä, taisi maksaa aikanaan 399€. Tässä on sama kuin tuossa omassa Samsungissani, että värisäätöihin on vain yksi yleinen 0-100 asteikko (50 oletuksena) ja sitten V/P sävy V50/P50 asteikolla. Lieneeköhän tehdasasetuksissa sitten mitään värisäätöjä tuon paremmin? Eikös tuota värien luminanssia voisi yrittää saada paremmaksi, jos yrittää gamman kohteeksi laittaa 2.4, jolloin juurikin tuo väriluminanssi pienenisi?
No sit ei jos ei CMS:ää ole, niin sillä yleissäätimellä mahdollisimman lähelle, itse koittaisin saada punaisen mahdollisimman oikeaksi ja muut seuraa perässä sit minkä seuraavat.
Tuli tuossa yritettyä kaikenlaisilla arvoilla ja en päässyt tuon lähemmäksi ilman, että muut värit menivät pilalle. THX Optimizer ja AVS 709 HD -levyt ohjasivat molemmat säätämään värin 37-38 tienoille sinisuodattimella (tällä hetkellä väri on 50:ssä), mutta mittaustulokset eivät tuosta parantuneet, oikeastaan päinvastoin, punaisen dE nousi 4,7:ään 4,2-3:sta ja muutkin menivät huonommaksi. Onko noissa tehdasmenuissa yleensä (tarkempia) värisäätöjä? Siellä käyminen resetoi aina nuo kuva-asetukset (ja muutkin asetukset), joten en kehtaa ihan noin vain mennä sinne, vaikka toki nuo nykyiset arvot voi ottaa ylös ja syöttää sitten vain uudestaan.
Ihmeen paljon pitää väriä pudottaa vaikka delta luminance sinisellä on vain +2.6 %. Oletko kokeillut HCFR:n omia testikuvia automaattisyötöllä? Eli kytket tietsikan HDMI:llä töllöön ja jaat näytön sinne. HCFR:n alkuasetuksista generaattoriksi Automatic. Sitten Measures -> Generator -> Configure -> Displayhin ruksi kohtaa GDI, jolloin saa halutun kokoisen ikkunan mitattavaksi Image area säädöllä. Sitten kun päräytät Measuresta Full Tilt Boogien päälle, niin saat melko kattavan mittauksen väreistä. Itse kiinnitän huomiota eniten pää- ja välivärien Saturation scale -arvoihin ja Color Checkeristä Dark ja Light Skinin virheisiin. Tämä kaikki sillä edellytyksellä, että tietsikan HDMI:n ja AVS709:n mittaustulokset (valkotasapaino ja värit) ovat yhtenevät. Itsellä oli 2009 mallisessa Samsungissa näiden välillä suuri ero, mutta nykyisessä LG OLEDissa eroa ei juuri ole
En ole kokeillut tuolla HCFR:n automaattisyötöllä. Tuossa on tosiaan tuo, että tietokone pitäisi olla yhtenevä ja muutenkin haluan että mittaustulokset tehdään varsinaisella laitteella (BD-soittimella), jolla kalibroitua kuvaa sitten katsellaan. Pudotin tuon värin tuonne 37:ään ja oikeastaan mittaustulokset sittenkin paranivat hieman. Syaanin dE-arvo nousi jonnekin 7.1 muistaakseni, mutta kaikki muut olivat hieman parempia ja varsinkin päävärit, jotka ovat ilmeisesti tärkeämpiä. Saturaatiokäyräkin tuli huomattavasti paremmaksi kaikille väreille, varsinkin punaiselle. En muista enää noita mittaustuloksia ihan tarkkaan kuitenkaan, mutta paremmat ne olivat. Valkotasapaino ja värilämpötila eivät kärsineet oikeastaan ollenkaan. Pudotin myös taustavaloa yhden pykälän alemmas. Mitenkäs muuten kun BD-soittimessani on sellainen toiminto kuin HDMI Deep Color? Luin AVS:n foorumeilta, että tuo ominaisuus päällä soittimessa olisi käytössä värisävyt 0-255, kun taas pois päältä käytössä olisi arvot 16-235 (joka on se BD/DVD:issä käytettävä). Laitoin tuon pois päältä ennen kuin aloitin kalibroinnin ja tuo asetus pois päältä on ilmeisesti se oikea vaihtoehto? Toinen juttu joka tuli vielä mieleen, niin käväisin tuossa omalla Samsungillani service menussa ihan mielenkiinnosta ja siellä on oma valkotasapaino, joka oli säädetty R-gain 492, G-gain 512, B-gain 516. Tässä asteikko on 0-1024. Alatasot olivat jotakuinkin samalla tavalla, eli siniseen/kylmään kallistuvaa. Kannattaisikohan service menussa laittaa kaikki arvot vslkotasapainossa keskipisteeseen, eli 512, jolloin käyttäjämenussa pääsisi ehkä myös parempaan valkotasapainon lipputulokseen? Pikaisen Googlauksen perusteella yksi naksu käyttäjämenun valkotasapainossa (0-50 asteikko) vastaa 20 naksua tehdasmenussa (tuo aiemmin mainittu 0-1024 asteikko). Muokataan nyt vielä, eli sellainen juttu tuli mieleen HCFR:n ja AVS HD 709:n testeistä, että onko Near Black Scale ja Near White Scale -testit tarkoitettu kirkkauden ja kontrastin hienosäätöön? Myöskin, olisiko tiedossa jotain hyvää terävyys-kuviotestiä, kun mielestäni nuo AVS HD 709:n molemmat terävyyskuviotestit ovat melko epäkäytännöllisiä. Ensimmäinen testi ohjaa terävyyden ihan 0:n asti, mutta tällöin BD:n kuva menee ehkä jopa liiankin pehmeäksi, joka näkyy mm. tarkoissa yksityiskohdissa. Toinen terävyyskuvio (se tähti-kartta) taas on ohjeiltaan melko epäselkeä, kun en tiedä minkälainen tähtikuvio siinä pitäisi tarkalleen olla. Googlaamallakaan ei löydy tuohon vastausta. Tuosta Display Type -kohdasta tuli myös mieleen, että näissä 2010-2011 vuosien Samsungeissa tosiaan on CCFL-näytöt, mutta mikä noista HCFR:n vaihtoehdoista näihin on sitten oikea? Non-Refresh Display, LCD CCFL IPS vai LCD CCDL Wide Gamut IPS?
Näinkin niitä voi käyttää. Saat erillisvärit esille painamalla hiiren oikeaa näppäintä kuvion päällä. Kontrastia säädettäessä voi tarkkailla värien leikkautumista eli kontrastin lisäys lopetetaan, kun jokin väreistä leikkaa X-akselin ylhäältä Near White kaaviossa. Near Black on hankalampi tapaus varsinkin 2 pisteen valkobalanssin säädöllä. Eli et pysty tarkasti vaikuttamaan yhtäaikaisesti mustaan 0 % ja 4 % harmaaseen (väliosuuksista puhumattakaan). Yleensä jompikumpi kärsii.
Onpas täällä tullu paljon juttua siitä, ku ite viimes kirjottelin telkkarin säädöistä. Oisko kellään heittää säätöjä Samsung EU55KU6xxx sarjan telkuihin? Varsin pätevät säädön tuntuis nyt oleva, mutta vertailevat säädöt ois kiva saada, jotka mittailtu kunnon laitteilla.
Tuli tuossa testailtua noiden viimeisimpien säätöjen kuvaa käytännössä, eli katselin Game of Thronesia yhden jakson Blu-rayltä. Mittarin ja mukaan kaikki pitäisi olla niin lähellä täydellistä kuin tällä telkkarin säädöillä on mahdollista, mutta käytännössä kuvaa näyttää jotenkin todella harmaalta. Eniten tuo pisti silmään Wallin takaisissa tapahtumissa, joissa on paljon lunta ja jäistä vettä (Hardhome-jakso), jotka näyttävät törkeän värittömiltä ja harmailta. Pitänee vielä kokeilla jollain toisella kuin Warm2:lla, kun ilmeisesti tuo harmaisuus johtuu siitä (?).
Lämmin1 tai Lämmin2 on yleensä eri lähtökohdat kalibroinnille, mutta lopputuloksen tähtäin on sama 6500K ja RGB 100% kaikki koko alueella. En tiedä mistä "harmaus" sitten voisi johtua, joku joskus aiemminkin kirjoitellut kokevansa samaa. Kokeile josko gamma 2.4-->2.2 tuntuisi silmiisi paremmalta.