Käsittääkseni korjauksen ohittaminen appiksella yläpäältä ohittaa myös Dynamic EQ:n. Ainakin yläkerta kuulostaa suht samalta kun Dynamic EQ:n ohittaa (korjauksen ollessa rajoitettuna matalille taajuuksille) kun taas alakerta on ihan eri mittakaavassa. Korva on epäherkempi matalilla taajuuksilla kaiketi kun meillä on niin pienet päät. Joka tapauksessa ainakin mun setilläni edellämainituilla säädöillä pysyy aika hyvissä kautta linjan.
Ei ohita, olen mitannut UMIK-1:llä. Näin ainakin Denon AVR-X3300:lla. Vahvistimen malli tosin tuskin vaikuttaa, MultEQ XT32:n pitäisi päivittyä ja näin tuskin on tapahtunut. Havaitsemasi ero johtuu siitä, että Dynamic EQ:n jälkeenkin yläpää on vaimeammalla kuin alapää, kun filtterikorjaus ei ulotu sinne asti.
Okei. Hyvä tietää. Voi tosiaan olla että ero johtuu ihan tosta. Joka tapauksessa olen tyytyväinen balanssiin kaikilla äänenvoimakkuuksilla, mutta referenssiin asti ei ole koskaan tarvetta.
Tässä toisesta etukanavasta mitattu jokusella eri äänentasolla Dynamic EQ:n käyttäytyminen. Onkyo TX-NR5010, pro-kalibroitu ja UMIK:llä mitattu.
Jos se vaimentais keskialuetta, eikö sillä kohdalla pitäisi olla silloin havaittavissa voimakkuuden mukaan muuttuva vaimennus? Nyt näkyy bassolla ja diskantilla voimakkuuden mukaan muuttunut korostus. Keskialue sen sijaan noudattelee 5 dB voimakkuuden nousua aika tarkkaan. Mut lopputuloksen kannalta taitaa olla se ja sama, pyöritelkööt jokainen asian mieleisekseen päissään.
Audysseyssakin on kaksi targetia: reference ja flat. Reference on oletuksena ainakin omassa Denonissani ja siinä lasketaan korkeimpia taajuuksia noin 4 kHz:stä alkaen. Maksimissaan vaimennus on luokkaa -7dB 22 kHz:ssä. Ainoastaan flat-modessa se target taitaa olla viivasuora.
Kyllä se lähes viivasuora oli referencelläkin verratuna siihen, mitä toisto oli ennen Audysseyta (tarkistettu Audysseyn mobiiliappiksella ja UMIK-1:llä & REW:llä). Monella kaiuttimella taajuusvaste laskee tavallisissa huoneolosuhteissa 2-3 metrin päässä aika paljonkin ylöspäin. Toki tossa referencessä on tuo slope ylhäällä, mutta ylikirkkaalta paskalta kuulosti silti.
Oukkei, ja tuossa on varmaan aika paljon subjektiivisia preferenssejä ja tottuminen vaikuttaa paljon asiaan. Tietenkin olisi kiva, jos siihen targetiin voisi vaikuttaa enemmän, jolloin kirkkautta vieruksuvat voisivat säätää tarkemmin haluamansa lopputuloksen. "Ylikirkas paska" on sen verran voimakas ilmaisu, että onkohan jokin ollut pielessä/rikki laitteistossa? Tai kuinka paljon enemmän yläpäätä olisit referencen päälle halunnut vielä vaimentaa?
En desibeleistä tiedä, mutta huomattavasti. Mobiiliappiksen käyristä päätelleen ~20 kHz ehkä -6 dB (joka olisi mitattuun vasteeseen ilman korjausta noin +- 0 dB). Targettiinhan voikin vaikuttaa mobiiliappiksella hyvinkin paljon. Itse päädyin rajoittamaan korjauksen 500-1000 Hz:iin tilanteesta riippuen parin käyräkokeilun jälkeen. Taajuusvasteeseenhan ei pitäisi ylätaajuuksilla koskea lainkaan tuolla Audysseyn tyylillä, korkeintaan tehdä hyllykorjauksia ja slopeja.
Onko palstalaisilla kokemuksia SVS SB-2000 -subbarista? Itselläni Revel F36:t ja niille kaipaisin kaveria, jotta saadaan tuo 20-50 Hz toistettua kunnolla niin leffoissa kuin musiikin kanssa. Tällä hetkellä muita kaiuttimia ei ole. Tilaa ei ole mahdottomasti (hellasäröä pitää myös koettaa pitää aisoissa), joten suljettu voisi olla passeli valinta. Muutoinkaan ei isot äänenpaineet ole tavoitteena. SB-2000:n pisin sivu 37cm, joten se on varsin kompakti silti. SB-1000:lla ei 20 Hz:iin päästä ja PB-2000 on kooltaan liian iso. Onko jotain vastaavaa tarjolla muilla valmistajilla, kriteereinä toisto tuonne 20Hz:n pintaan ja suunnilleen tuota kokoluokkaa. Tila on vajaat 4x5m kiviseinillä. Tämä kytketään Denon X1200w:n perään, joten Audyssey hoitaa tasoittelun.
Mulla on tuollainen olohuoneen nurkassa. Hoitaa hommansa kerrostalo-olosuhteissa. Uskoisin, että sinun tilassasi se toimii varsin hyvin. Jos vähän enemmän raaskii investoida, niin esim. Elac SUB 2050 voisi olla hyvä vaihtoehto. Vielä vähemmän hellasäröä. Siinä on myös sisäänrakennettu huonekorjain, tosin en osaa sanoa, että onko se parempi vai huonompi kuin tuo Audysseyn perusversio.
Elac 2050 taitaa itseasiassa olla SB-2000:ta isompi, mutta 2030 olisi hiukan pienempi ja ainakin valmistajan mukaan toistaisi 20 Hz:iin asti. Pitääpä tutkia sitäkin lisää.
Täällä oli ensin 2030 ensin MA rx2 parina ja myöhemmin Genen M040. Integroitu kivasti mutta kun päivitin SB2000:n niin joka osa-alue parani. Suosittelen katsomaan ja kuuntelemaan 2050 tai SB2000. Vaikea pettyä
Elac 2030: Toimintaperiaate: 1-tie aktiivikaiutin, suljettu kotelo Bassoelementti: 250 mm Ylemmät taajuudet: 44...160 Hz säädettävissä Vahvistin: 350 W Taajuusvaste: 20 - 180 Hz Tehonkesto: 1 W Standby, 480 W täysi teho Mitat: 356 x 300 x 315 mm Paino: 14 kg Tuo 20Hz on ilmoitettu IEC268-5 mukaan eli -10dB piste. Lisäksi paine on jätetty ilmoittamatta. SVS SB2000 ja ELAC 2050 ovat kuin eri planeetalta. 10" ei ole millään merkillä toimivaa LFE subbariksi.
Sittenpä pitää tuo 2030 unohtaa kokonaan. Tarkoitus olisi päästä maltillisilla paineilla 20 Hz:iin (-3dB) mieluiten laadulla. SB-2000 on yhä yksi kompakteimmista, joka tuohon pystyy. Infrat ja sydämen uudelleentahdistukset jää varmaan kokematta, mutta se ei ole nyt kriteeri.
BK Monolithin vahvistin tuli tiensä päähän. Rele vaan naksuu kun laittaa virrat päälle. Nyt katsetta eteenpäin. Mitä suosituksia seuraavilla spekseillä: -Alle 800€ -Leffakäyttöön -Mielummin parempi tai vähintään yhtä hyvä kuin edesmennyt Monolith. (RIP)
DIY -tekeleet > Klipsch 15" -tuumainen > SVS PB -sarjalaiset ... Noilla varmaan pääsis liikenteeseen.
Täältä myös ääni Klipsch R-115SW subille -> https://mareks.fi/klipsch-r-115sw-subwoofer Jos iso koko ei ole ongelma, niin minusta paras hintalaatusuhde tällä hetkellä.
Vastaava vika tutun Monolith+ korjaantui kaksi komponenttia vaihtamalla. BK antoi ohjeet, mutta koska ei halunnut itse kolvata, hintaa tuli muistaakseni noin satanen Miro Oy:lla.