Enpä ole kyllä mitannut, koko koneen maksimia ei ole edes varmaan testattu. Kone on kuitenkin erittäis hiljainen virtalähdettä myöden (päällä olon kuulee vain hyvin läheltä), esim Topfield 500 on huomattavasti äänekkäämpi. Minulle ei muuten ole virrankulutuksella niin suurta väliä.
Jatketaanpa itse aloitettua ketjua, kun taas olisi uuden HTPC:n kokoaminen ajankohtaista. Tällä kertaa olisi tarkoitus kasata mahdollisimman pienen pieni kone olohuoneeseen. Koneen tulee suoriutua BD-leffojen katselusta verkon yli (asemaa ei koneeseen tarvita (eikä varmaan edes mahdu) ja nettusurffailusta, siinä oikeastaan se, koneella ei esim. pelata. Vaatimukset karkeasti: - Suoriutuu BD-leffojen katselusta - Prossuun integroitu näytönohjain, ei erillistä - Hyvin pieni kotelo tyyliin Apple TV tai vain hieman suurempi, micro ATX:tkin vaikuttavat sangen suurilta - Mahdollisimman hiljainen, prossujäähdytin passiivisena, jos mahtuu joku asiansa ajava siili (kone on kevyessä käytössä, joten lämpöjen ei pitäisi olla ongelma) - SSD käyttikselle, joka tulee olemaan Windows (joko 7 tai 10), kuten muissakin saman verkon koneissa kotona on, ei muita levyjä - Virtalähde passiivinen, jos löytyy järkevä, myös hiljainen ja pieni puhaltava käy En ole markkinaa hetkeen seurannut ja jo pelkän kotelon löytäminen tuntui haasteelliselta, kun yritin. Otan siis mielelläni taas apuja ja kommentteja vastaan. Thanks! Edittiä: Nuo NUC:t vaikuttavat mielenkiintoisilta. Ovat ilmeisesti aina valmiita paketteja, eli koko pakettia ei voi / tarvitse itse koota, pitkälti ainoastaan muistit ja massamuisti puuttuu..(?) Riittäisikö esim. tässä tai tässä tehot kaavailtuun käyttöön (lähinnä kyse riittääkö näytönohjaimessa potku BD-materiaaliin).
Nucceja voi modata, mm. passiivijäähdytteinen kotelo on hyvä, kun tulee täysin äänetön. Taitaa kaikki näytönohjaimet tältä vuosikymmeneltä suoriutua perus bluraysta raudalla purettuna. Tuo Broadwell purkaa jopa 10 bitin HEVC/H.265 videot. https://communities.intel.com/thread/59216?tstart=0
Hyötyäänen ja haittaäänen suhdetta sekä systeemin toimintalämpötiloja kannattaa ajatella. Tietokoneen hiljentäjien netti-parametristossa hyötyääni vaikuttaa olevan aina 0 dB, sönkötetään vain haittaäänen määrästä (ehkä pojilla on äänet mutella käytön aikana??), ja lämpökäyrän ampuminen vaikka katosta läpi ei vaikuta koskaan "haittaavan mitään" koska prosessori ei vielä throttlaa tai koko paska syty esim. palamaan. Tuulettimien poistosta poksahtaa kuitenkin aina reipas lisä-lämpökuorma penalti shottina omaan peräluukkuun, 10 asteen lämpötilan kasvun tiedetään n. puolittavan vaikutukselleen altistuvan elektroniikan elinkaaren. NUC:n "möly"tasoisesta, vakionakin lähes äänettömästä pikku-sittiäisestä ei ole ainakaan mitään järkeä tehdä täyspassiivia. Kone menettää vain lämmönpoistokykynsä lähes täydellisesti. Ja tuleekin tod.näköisesti kohtaamaan jonkin lämpöihin liittyvän rautapuolen sairaskohtauksen reippaasti ennen aikojaan. NUC:ssa on kuitenkin jo (melkein) oikea prosessori eikä mikään ARM-satiainen lämmittämässä. Mitä tulee "tämän vuosikymmenen" näytönohjaimiin, aika harva niistä suoriutuu 23.976 Hz:n virk. taajuuden toistosta oikeasti 23.976 Hz:nä. Purkaminen ja perus-playbackin pyörittäminen voi olla helppoa mutta oikean frameraten toistaminen ei ole.
Tuo 23,976Hz ongelma oli Intelillä monta sukupolvea taaksepäin, AMD:n ja Nvidian tuesta en edes muista, taisi olla jo ennen Bluray aikoja. Oma Intel NUC NUC5i3RYK Tranquil PC Abel B2 kotelossa ei nosta järjestelmän eikä SSD:n lämpöjä yli 45 asteen rasituksessa ja HTPC-käytössä tehoja ei juuri tarvitse. Ei tuon tarvitse sataa vuotta kestää ja 50:kin on luultavasti yli kymmenen kertaa enemmän kuin tarpeen, todennäköisesti virtalähdettä saa vaihtaa ainakin pariin kertaan ennenkuin muu rauta antaa periksi.
Ei toiminut Nvidian korteista ainakaan GTX 770, GTX 780, GTX 970, GTX 980, GTX 980Ti:llä. Eikä toiminut Haswellia edeltäneillä Intelin integroiduilla. AMD:n kortteja en ole testannut. Haswelilla ja uudemmilla Intelin integroiduilla 23.976 toimii. Siellä voi olla virransyötössä tai jossain päin emolevyä lämpöanturin sijoituspaikkaa kuumempaakin. Core-asia tuulettimien poistamisessa on se että lämpöä tulee sisään mutta sitä ei poistu aktiivisesti sieltä ulos. Mikä on NUC:n tapauksessa hölmöläisen hommaa, koska kone on jo vakiona hiirenhiljainen. P.S. Nettisönkötyksenä 23.976 "toimii" tietysti aina. Kun video lähtee vaan käyntiin = toimivuustakuu saatu. Osa katsoo videonsa vielä 60 Hz:llä.
Kiitoksia kommenteista. Ei ole tarpeen saada koko vekotinta passiiviseksi, kunhan äänet pysyvät maltisella tasolla. Tutkailin noita NUCeja tarkemmin ja taidanpa laittaa tilaukseen NUC6I3SYH:n, joka on uusinta prossugeneraatiota ja etenkin näytönohjain on päivittynyt selkeästi nopeampaan 5-generaatiosta. Tuolla luultavasti ominaisuuksien puolesta minun käytössäni mennään ainakin tämä vuosikymmen ja joku vuosi seuraavaakin, jos vaan ei hajoa ennen aikojaan.
Emolevyn anturit pysyy alle 30c, CPU:n ja SSD:n saa nousemaan rasituksessa 45c asteeseen. Jos siellä joku osa onkin muutaman asteen kuumempi, niin ei tuo kuitenkaan vaikuta vielä mihinkään. Samsung SSD:stä on näkynyt kauhutarinoita, mutta tuo 45c on sillekin todella alhainen lämpö. Ostin tuon kotelon pelkästään ulkonäön vuoksi, kun en tykkää vakiokotelon vaalean harmaasta. Intelin tuotteessa ei kyllä pelottaisi suuremmatkaan lämmöt, kun he käyttävät tunnetusti laadukkaita komponentteja.
Onko kellään ideaa millä näyttiksellä saisin pyörimään 2160p60 HDMI2.0:lla? Semmoinen vahva rajoitus tietty, että täysin passiivisella jäähdytyksellä, koko muukin komponentisto on.
Varmaankin gtx 950 ja siihen metsästät passiivijäähyn (en tiedä onko olemassa valmista passiivijäähykittiä). Joka tapauksessa melko järeän passiivijäähdytyksen tuokin vaatii.
Käytetäänpä taas itse vuosikymmen sitten aloitettua threadia. Viimeksi tuli hankittua NUC olohuoneeseen täältä saatujen vinkkien perusteella ja nyt olisi kotiteatterihuoneen HTPCn päivityksen vuoro. Kyseessä tässä threadissa aikaisemmin (noin 2010) kasattu Antec Fusion Max -koteloon kasattu kone, joka alkaa ihan normaalikäytön hitauden puolesta ottamaan pattiin. Tarkoitus olisi kasata uusi päivitetty setti samaan koteloon, turhan suurihan tuo varmasti on, mutta ei se haittaa. Vanhoista palikoista olisi siis tarkoitus käyttää poweri (Nexus 430), BD-asema (toimii ja ajaa asiansa), tuulettimet ja kotelo. Ja hankintalistalla olisi siten emo, prossu (plus passiiviseksi prossujäähyksi joku Ninja (hyviä kokemuksia), muisti ja SSD (mahdollisesti Samsung 850evo). Koneen käyttö on puhtaasti BD (tulevaisuudessa 4K) -elokuvien katselua plus netflix yms. -suoratoistot. Koneella ei katsella tv:tä (ei siis tarvita tv-) eikä pelata. Eli suorituskyvyltään (kai) aika peruskomponentit haussa (mahdollisesti poislukien 4K, ks. alla). Koska en taaskaan ole aikoihin seurannut komponettipuolta, kysyisin hieman neuvoa, eli - Mikä prossuksi? Pitäisi olla riittävästi tehoja, jotta menee tässä käytössä taas sen 5-10 vuotta, mutta kuitenkin niin vähävirtainen, että voi ajaa passiivisena. - Olettaisin, että erillistä näytönohjainta ei tarvita ja integroitu hoitaa rautapurun mallikkaasti? Vai onko niin, että jos halutaan jatkossa katsoa 4K-leffoja koneen kautta, erillinen näytönohjain olisi sittenkin tarpeen (jos näin, suosituksia näytönohjaimeksi, mielellään passiivinen tai modattavissa passiiviseksi?)? - Mikä emolevy (ja mitä emolta pitäisi osata nykyään odottaa)? Koteloon mahtuu normi ATX. - Tuleeko mieleen muuta? Kiitokset.
mITX -kombo. esim. Z270N Gaming 5, on laajennusvaraa varmasti HTPC -käyttöön tarpeeksi ja löytyyhän tuosta mm. wlan. Prossuna menisi vaikkapa Core i3-7350K, jonka integroitu näyttis piisaa UHD -käyttöön hyvin. Tuohon sitten kiinni vaikkapa 8GB kampa ja sampan SSD niin eiköhän sillä aika pitkään ajelis.
Intelin i3 on yleensä ollut varma valinta, kun siinä ei ole keinotekoisesti rajoitettu näytönohjaimen ominaisuuksia kuten lomituksenpoistoja. Varman päälle muistit dual kittinä niin saa dual channelin käyttöön.
Kiitokset. Olen aika pihalla näistä uusista arkkitehtuureista, "latexii":n suosittelema olisi Kaby Lake, uudemmat ilmeisesti Coffee Lake (?). Onko noilla jotain käytännön merkitystä HTPC-käytössä? Ainakin i3-7350K (kaby lake) ja i3-8350K (coffee lake) olisivat hinnoiltaan identtiset..
Taitaa olla aikalailla makuasia Jonkun esimerkin bongasin missä tuota Kabya suositeltiin, mutta se olikin vuodelta 2017. Mutta vähintään siis Kaby (Kabyssa olisi pienempi TDP, eli "hennompi" jäähy piisaisi, tuli vaan mieleen kun passiivista puhuit)
Emolevyn kanssa kannattaa tarkistaa, että HDMI on 2.0(a) eli tukee 4k @ 60Hz tilaa. Kaby ja Coffee Lake molemmissa tuo HDMI on toteutettu muunninpiirillä, kun prosessori ei tue vielä 2.0 natiivisti (eli tämänkään puolesta ei ole väliä kumman valitsee).
^ Joo ihan hyviä pointteja. Tosin HDMI 2.0 a:ta ei erikseen taideta minkään tuotteen yhteydessä. (saatikka HDMI 2.0b jossa HLG) Intelin Z370 & Z270 -sarjan emot pitäisi tukea siis UHD 60hz + HDR:ää, joten se varmaan olisi varmin vaihtoehto. Intel's 8th generation or Coffee Lake only supports up to HDMI 1.4. There are no differences between Kaby Lake and Coffee Lake for UHD Blu-ray. A Z270 or Z370 motherboard that said it outputs HDMI 2.0 uses a DisplayPort to HDMI converter. @ avsforum Asrock is using the MCDP2800BC from Megachips which is converting the DP1.2 to HDMI 2.0a with HDCP 2.2 support. (asrock-fatal1ty-z270-gaming-itx-ac-motherboard-review/index4.html) MCDP2800 on tuo DP -> HDMI 2.0 muunninpiiri ^ tuo vois olla siis aika täsmävalinta
Ohessa vertailu noiden vastaavien Asrockien osalta (toivottavasti vertailu toimii linkkinä..): https://www.asrock.com/mb/compare.a...ssional Gaming i7,Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac Ihme kyllä näyttäisi siltä, että 4K*2K toimisi 60hz vain tuolla mITX emolla, ei suuremmilla. Mielellään boksiin kuitenkin sovittaisi normaalin ATX:n, kun kerran tilaa on, ei ole niin näpräämistä kuin noiden minien ja mikrojen kanssa.