Rönneby bruk sai minut uudelleen kiinnostumaan pannuista kun hankin heidän 30cm kevytvalurautapannun pehmeällä kahvalla about 5 vuotta sitten. Tämä pannu muistuttaa paljon Wok-pannua. Valurauta turvallisempi keraamisilla ja induktioliesillä - valurauta ei taivu kuten muut metallipannut (hiiliteräs, takoteräs) saattavat jos pannun pohja on isompi kun lieden poltin. Mulla on kyllä kaasuliesi (paras IMHO) joten on tänä vuonna tullut hankittua lisää metalliarseniaalia. Ensin alkuvuonna sileä Gräwe 28cm eisenpfanne (takoteräs). Sitten tuli hankittua äitille/minulle 28cm ranskalaine Debuyer hiiliteräspannu koska paksu pohja melko turvallinen induktioliedellä. Viimeiseksi tuli juuri hankittua 2 kpl Turk käsinvalmistettuja yhdestä metallitangosta (perinteinen saksalainen takoteräspannu) 24cm ja 30cm (pohjan halkaisija huomattavasti suurempi kuin Rönneby kevytvalutautapannussa).
Hyvä postaus^ itselle ajankohtainen aihe. Suositteletko tätä induktiolle? https://www.kitchentime.fi/fi/p/paistinpannu-valurauta-ultra-light-28-cm-27455788
Juuri sama minulla (30cm) ja voin suositella sitä. 28 cm sopinee varmemmin pohjan koon kannalta induktiolle (ehkä myös parempi koko ainakin 1-2 hengen talouksiin). Itse tätä mallia käyttänyt lähinnä kaasulla mutta varmasti sopii myös induktiolle. Suosittelen tekemään ensimmäisen (1-8 krt) rasvapoltot ensin uunissa (huom kahva ei kestä liikaa kuumuutta) koska induktiolevyllä vaikea saada pannun sivuja poltettua. Itseasiassa tätä pannua ei ehkä edes ole pakko polttaa mutta mielestäni kannattaa se tehdä ehkäisemään ruostumista. Kannattaa muistaa kaikkien pannujen kanssa että jos ne aikoo rasvapolttaa että ensi pesee ne varsin huolella jotta saa tehtaan korroosiosuojan poistettua. Edit: Rönneby pannun pohja on sileä ja näinollen ei pienellä huolehtimisella pitäisi naarmuttaa keraamista/induktio-liettä. En ole mitään muita keraamiselle/induktiolle ei hyvin sopivia metallipannuja nähnytkään kuin käsintaotut Turk pannut (655 sarjaa) joiden pohja ei useinkaan ole suora, omat Turkit ovat konvekseja eli pohjan keskiosat ovat alaspäin kuperia. Tosin testasin nyt viikonloppuna että jopa nekin toimivat ihan ok induktiolla mutta saattaa olla huono valinta induktiolle ja varsinkin keraamisille sähköliesille. Myös painava valurautapannu saattaa vähän helpommin naarmuttaa keraamista/induktio-liettä ellei sen kanssa ole varovainen. Rönnebyn kevytvalut sen sijaan huomattavasti kevyempiä vaikka vaimokkeen mielestä 30cm painaa jo vähän liikaa niin käytännössä melkein saman verran painavat myös monet 30cm laadukkaamat pinnoitetut pannut (sama pätee varmasti myös muihin kokoihin kuten 28 cm).
Arki 24"-28" kevytvalurautapannu vaikuttaa hyvältä - onkohan täällä kellään kokemuksia siitä? Heh itse en todellakaan tarvitse lisää pannuja mutta mutta.. https://opamuurikka.fi/tuote/arki-kevyt-valurautapannu-28-cm/
Rönnebyn kahva tuntuu hyvältä käteen täytyy sanoa. Mutta tietenkin täysimetallikahva kestää paremmin käytössä (jopa ikuisesti). Arki-pannun kahva näyttää vähän lyhyeltä että saattaa 15+ minuutin käytön jälkeen olemaan liian kuuma paljaalle kädelle. Pidemmät metallikahvat ovat vielä käsinkosketeltavia jopa puolen tunnin jälkeen miedolla lämmöllä kun metallipannulla ruuan loppukypsennyksen voi tehdä aivan pienellä lämmöllä koska itse kevytvalurautapannu pysyy kuumana melko kauan. Itse olen ruvennut pitämään täysimetallisista kahvoista metallipannuissa m.m. koska ruuan loppukypsennys on helppoa uunissa kun ei tarvitse pelätä kahvan sulamista yli 10 minuuttia yli 200 asteen lämpötiloissa (koska ainakin kaasuuunissa lämpötilaa voi olla vaikeaa tarkasti arvioida).
Täällä ostettu hiiliteräspannu muutama kuukausi sitten, merkkiä De Buyer. Tämä on ensimmäinen hiiliteräspannu jonka omistan, aiemmin olen käyttänyt vain tefloneita ja pari kertaa valurautaa. Rasvanpoltto meni uunissa jotenkin pieleen vaikka noudatin ohjeita ja pinnoite kuoriutui kolmen ensimmäisen käyttökerran aikana pois. Sen jälkeen päätin tehdä rasvanpolton ihan vain paistamalla lihaa siinä (ylpeys ei olisi kestänyt toista pieleen mennyttä polttoa). Kuvassa reunoilla näkyy alkuperäinen polttamalla tehty pinta joka pysyi kiinni siinä jostain syystä, itse pannun "paistoalan" tummuus on saatu lihaa paistamalla. Nyt muutaman kuukauden jälkeen alkaa olemaan lähes tarttumaton pinta ja rasva on palanut pannuun kunnolla kiinni. Saahan tällä paistettua paljon paremmat lihat mitä teflonipannuilla. Hiiliteräspannun saa todella kuumaksi ja pihvit saa kunnon paistopinnan sekä jauhelihan saa oikeasti ruskistettua. Pinnoitepannulla jauheliha usein keittyy kun pannua ei saa tarpeeksi kuumaksi ilman että pinnoite menee pilalle. Lisäksi tämä pannuhan on käytännössä ikuinen ja sillä on elinikäinen takuu. Hintakin vain muutaman kympin. Tämä muuttuu jokaisella käyttökerralla paremmaksi kun non-stick pinta kehittyy. Tietysti tämä vaatii huoltoa ja hoitoa ihan eri tavalla mitä teflonit, mutta tuleepahan ainakin tiskattua pannu heti ruoanlaiton jälkeen 5/5 Spoiler t. De Buyer fanboy
Tässä intialainen mutta ihan yleispätevä ohje cast iron, carbon steel, wrought iron pannuille (voi käyttää esim. Ihraa, avokaado, pellavansiemen, auringonkukka, kookos, yms öljyä/rasvaa tai käyttää niitä vuorotellenkin niinkuin itse aika paljon tehnyt rasvapoltoissani). Siis videon alun pesu rajuimmin ottein ainoastaan uudelle tai likaiselle/törkyyn tarttuneeseen pannuun - muuten pesu pelkällä kuumalla vedellä (ja harjalla) ilman pesuainetta, pesun jälkeen vielä pari minuuttia liedelle tai uuniin niin ruostetta ei synny jos lieden levy vain puhdas (jos pannua säilyttää kostean lian päällä saattaa pientä pintaruostetta ilmaantua). Oliiviöljyä suosittelen käytettäväksi ongelma kohtiin jos ruostetta näkyy mutta siitäkään ei tarvitse stressata jos jaksaa hetken käytön yhteydessä käyttää pari ekstra minuuttia pannun huoltoon: Tässä taas yleispätevä kiinalainen wok (mainospohjainen) video joka näyttää aasialaisen version keski-eurooppalaistyylisen suola-peruna polton sijaan: Tässä saksalainen pannuvideo suosikkini: Australialainen hifi-versio joka ainakin pellavansiemenöljyllä helposti tekee hilseilevän pinnan mutta mustaa mustempien hifistit (kokeillut itse) voin kokeilla onneaan: Ja lopuksi amerikkalainen versio (ranskalaisten) metallipannujen hoidosta:
Laitetaan vielä vanhemman rouvan vinkkejä valurautapannujen hoidosta, tämä ehkä loppujen lopuksi sisältää eniten hyödyllistä tietoa (tee pannun kanssa ihan mitä ruokaa vain kunhan peset kunnolla kunhan patina on kehittynyt voi pannuja huoletta pestä astianpesuaineellakin jne):
Eilen sattui ensimmäinen itse aiheutettu "ongelma" takorauta Turk 65530 pannun kanssa kun paistoin hyvin kuumalla grillillä itsetehtyjä hampurilaispihvejä voissa. Jätin pannun grilliin ja runsas voi/lihaneste hiiltyi kiinni pannuun. Edes karhunkielellä ei saanut sitä pois. Sitten vartin päästä tajusin että moska pitää varovasti raaputtaa metallilastalla. Tuli puhdas pannusta taas mutta vähän lähti patinaa irti (pääasiassa yhdestä noin 2x2cm alueelta) joten tein uunissa silavalla kolmannen tai neljännen polton (vain muutaman viikon vanha pannu). Lopputulos on taas aika hyvä käsintaotulle pannulle jossa on kosmeettisia epähienouksia paljon enemmän kun koneellisesti valmistetuissa pannuissa (klikkaa kuvaa nähdäksesi täysikokoisen kuvan):
Turk 65524 on nykyään ykköspannuni pienimuotoisempaan ruonlaittoon. 24 cm pannu tuntuu yllättävän isolta ja paino on mukava iselleni, tätä jaksaa esimerkiksi pidempikin aika pitää ihan ilmassa pesun aikana.
Ite oon onnistunut tuhoon jokaisen paistipannun mitä ikinä omistanut paitsi nyt tais tulla oikee löytö tokmannilta 20 euroa pyrex 10 vuoden takuulla ja tällä hetkellä puolisen vuotta käytössä ja ei mitään kulumisen merkkejä.
Osta hiiliteräs- tai valurautapannu niin saat olla aika mestari jos saat sen tuhottua. Niitä voi huoltaa tarvittaessa vasaralla ja rälläkällä.
Veikkaan että viimeistään 3:n vuoden jälkeen joko joudut ostamaan uuden pannun tai yrität takuun puitteissa saada uuden pannun jos takuuehdot pätisivät (mikäli pyrexin valmistaja silloin enää olemassakaan).
Nyt mun pannukuume on jo riistäytymässä käsistä joten myynnissä olisi hyvin poltettu ja käyttövalmis 28" saksalainen Gräwe takoteräspannu korkeahkoilla reunoilla ja pitkähköllä kiinnihitsatulla takoteräksisellä ripustinkahvalla. Hp: 70€ + postikulut / haku Helsingistä tai sovitusti lähikunnista. Laita yksityisviestiä jos kiinnostaa. Pannu ostettu muutama kuukausi sitten ja sillä tehty 5-10 kertaa m.m. loistavia friteetattuja perunoita ja pekonia rasvapolttojen jälkeen eli on aivan käyttövalmis kokkauksiin.
Kindermann 28 cm taottu pannu lähti ennakkovaraukseen vaikka en varma toimittavatko suomeen. Kysyntä vaikuttaa kovalta kun ennakkovaraukset toimivat ainoastaan joitakin tunteja vappupäivänä (yöllä klo 1 tilasin itse) ja seuraavia ennakkotilauksia ottavat vastaan vasta 1.6..ja toimitusaika saattaa olla useita kuukausia. https://www.hammerschmiede-kindermann.de/shop/pfannen/#cc-m-product-11932370557 Edit: nyyh, eivät sitten toimitakkaan saksan ja itävallan ulkopuolelle
Mikä ois hyvä pannu, ettei paistorasva lentele ympäri keittiötä? Pitäisi siis olla mahdollisimman korkeat reunat. Joitain paistokasareita tiirailin, saattas olla tarpeeksi korkea reuna...
poislukien pinnoitetut pannut niin ehkä De Buyer Mineral B Country pannu voisi olla hyvä ellei noin 3 kg paino ole ehdoton ei. Muuten esim. mainittu Rönneby Bruk pannuissa myös melko korkea reuna. Tai sitten joku aasialainen wok pannu tai vain kansi/roiskesuoja.
Itellä on yks syvä "wokpannu", mutta sen paistopinta-ala on liian pieni esim kolmen pihvin paistoon, hyvä jos yhden sopii paistaa. Toki kannnellinen vois olla yks ratkaisu, tosin siitäkin räiskyy rasvaa kun kääntelee pihvejä. Tuo De Buyer vaikuttas aika passelilta. No tutkaillaan...