Halme on Eduskuntaan päässyt toimittaja. Oli toimittajana Harkimon omistamassa ja konkkaan menneessä Urheiluradiossa eli Sport FM.
Totta, eikä persut saanut noissa vaaleissa kuin 1,6 % kannatuksen, joka oli vain 0,6 prosenttiyksikön nousu verrattuna vuoteen 1999. Persut sai Halmeen johdolla Helsingissä 5,3 % äänistä, ja Uudellamaalla tulos oli vain 1,2 %. Eli persujen tulos Soinin Uudellamaalla oli itse asiassa huonompi kuin Suomessa keskimäärin. Toki tuo johtuu Halmeen tolkuttoman suuresta osuudesta kaikista persujen äänistä. Persujen tulos Helsingin ja Uudenmaan ulkopuolella oli karvan verran yli prosentin eli Uudenmaan tulos oli siis joka tapauksessa käytännössä aivan linjassa puolueen Kehä kolmosen ulkopuolisen tuloksen kanssa, vain 0,2 prosenttiyksikköä korkeampi. Tuohan on jopa aika surkea tulos, jos ottaa huomioon että Soini oli kuitenkin puheenjohtaja, joka sai medianäkyvyyttä paljon enemmän kuin normaalit ehdokkaat. Vaaliliitto ja Uudenmaan tunnetusti alhaisin äänikynnys selittävät aika paljon, miksi Timppa ylipäätään pääsi läpi. Sekä Halmeen tuoma tietynlainen uusi profiili puolueelle, aivan taatusti. Orpolta tiukka viesti hallitustunnustelut aloittavalle Rinteelle: ”Talouslinjamme on täysin ehdoton” Hyvä pojat! ...tytöt! Eiksje?! Je!
Tämä siis omalla tavallaan on meillä kaikille siunaus. Aikaisemmin lähes kaikissa sivistyneissä maissa oli juuri tuo kolme/neljä/viisi puoluetta jotka saivat kaikki äänet ja sitten oli noita lähes 40% kannatuslukuja, joten niillä mentiin ja muut vikisi. Nyt ne, joita kaikki periaatteessa kannattaa, mutta ihmiset eivät vielä ilkeä äännestää, saavat joka maassa noin 20% prosenttia äänistä. Aikaisemmat valta puolueet joutuvat menemään hallitusneuvotteluihin huomattavasti pienemmillä aseilla kuin aikaisemmin. Tämä siis demokratian kannalta aivan mahtava asia. Kaikki joutuvat tekemään kompromissejä, mikä on koko poliittisen elämän tarkoitus ja tärkeintä on, ettei kukaan pääse Erdogan/Trump maiseen valtaan. Se olisi hienoa, että jollain pystyvällä/älykkäällä/kaikkien parasta ajattelevalla olisi paljon valtaa, mutta sitten kuitenkin jossain vaiheessa tulee Nero/Galigula, joten Tasavalta/demokratia on paras vaihtoehto erittäin huonoista valinnoista.
Mutta kun vaalien kautta mennään niin mielestäni ovat vain puoluetta vaihtaneita, ei loikkareita. Loikkaaminen vaatisi että kesken kauden loikataan puolueesta toiseen. Onhan persuissakin paljon muista puolueista tulleita, eikä heitä ajatella loikkareina tai "epäaitoina ihmisinä". Vai ajatellaanko?
Jaahas. Kohta kaksi vuotta vanhaa iPhone 8 mallia ja vanhaa perus iPadiä valtio tarjoaa tai sitten Samsungin S9 ja Samsungin tabi. Missä on Nokia? (Jolla nyt on Venäjällä. Siinä se oli firma JOLLA oli suuret lupaukset ja ei yhtään tekoja. Kommunismiä parhaimmillaan)
Minun yritystoiminta toimii ilman valtion tukia ja on kannattavaa. Tuon firman taloustiedot on tyrmäävät. Toimivat Tekesin tuella. Koko porukka on häpeäksi insinöörikunnalle.
Tästä tuli mieleen kun kävelin Lommilan K-Raudassa niin myyjä kysyi: Mitäs Isännällä mielessä? Laitan Maataloustukeen anomuksen. Laittaisin vuohia pihalle. Monikohan saa Maataluostukea Kehä 3 sisäpuolelle?
Itseä lähinnä ihmetyttää tuo persujen puolue siinä mielessä että miten ne onnistunut huijaan köyhät ja rikkaat samaan puolueeseen. Tietääköhän äänestäjätkään onko se porvareiden vai köyhäin puolella.
Persut on kaikkien asioiden puolella ja niitä vastaan. Huhtasaari äänesti taksilain puolesta ja sitten haukkui hallitusta siitä. Soini ensin luonnosteli ”ökyveneveron” ja sitten kehui persuja sen torppaamisesta. Varsinainen Groucho Marx -puolue. ”These are my principles. If you don’t like them, I have others”
Persut on hyvin samantyylinen puolue kuin vihreät, joskin monelta osin päinvastaisilla arvoilla. Näillä puolueilla on tietynlainen maailmankuva, jonka puolesta ne työskentelevät, eikä toiminnan tarkoituksena suinkaan ole minkään yksittäisen hyvin rajatun ryhmän etujen ajaminen.
Eräs työkaverini tiivisti mainiosti vastauksen tähän: Persut on ainoa puolue joka on Suomen puolella. (Siis rautalangasta vääntäen ei rikkaiden tai köyhien tai yritysten tai luonnon tai muodikkaimman ideologian puolella vaan tämän maan ja sen asukkaiden puolella.)
Noi oli noita Soinin hömpötyksiä ja puoluekuria, hallituksessa piti äänestää hallituksen (lähinnä Sipilän, Orpon ja Soinin) tahdon mukaan. Jopa oman puolueen linjaa vastaan. Soinihan sen hallintarekisterilainkin meni hyväksymään vastoin perussuomalaisten tahtoa. Ette kai ole sitä vielä unohtaneet? SE oli varmastikin se viimeinen naula Soinin poliittisen uran arkkuun, seuraavassa puoluekokousessa Soini käpykaartilaisineen sai tehdä tilaa uudelle puoluejohdolle.
Itseasiassa ainakin muutama ihminen varmasti saa koska tuolla on ihan peltojakin kehä-3:n sisäpuolella. (Vantaalla, Espoossa ja Itä-Helsingissä, käykää vaikka katsomassa jos ette usko.)
Puoluekuri on välttämätön jos haluaa hallituksen joka on toimintakelpoinen. Puhut kuin se olisi jotenkin paha asia jota nyttemmin ei enää Persuilla ole. Jos PS haluaa hallitukseen sitä edellytetään ja syystä.
Persut saavat toki itse päättää puoluekuristaan tai sen puutteesta, jokainen edustaja ihan itse. Perustuslaki sanoo näin: Tiukkaa puoluekuria noudatettaessa eduskunnan päätöksentekoprosessi on pelkkä demokratian irvikuva, puhdasta harvainvaltaa.
Ihan vain muistutukseksi: Lopulta se hyväksyttiin ja seliteltiin parhain päin, kuten kaikki muutkin takinkäännöt. Lisäksi uudistusta vastaan äänestäneitä rangaistiin siitä, että pysyivät alkuperäisessä kannassa. Tällaista se oli koko ajan, ja siksi mies ei uskaltautunut enää pj-kisaan 2017.
Sinänsä kuka tahansa saa äänestää ketä henkilöä ja mitä puoluetta haluaa. Varmasti kaikissa puolueissa on hyviä ja huonoja asioita. Myös jokaisen suosikkipuolueessa. Silti Perussuomalaiset on sellainen puolue, jota kannattavat eivät taida ihan täysin tietää, mitä kaikkea puolue ajaa. Kyseessähän on eräänlainen työläisten kokoomus. No ei siinäkään sinänsä mitään pahaa ole. Ei Suomessa mikään puolue ole niin kauhea, etteikö sitä neljää vuotta kestäisi. Vaikkakin viime hallitus oli vähän siinä ja siinä. Mutta en ole ihan varma tietävätkö kaikki Perussuomalaisia äänestävät, että mitä äänestävät. Yksi Perussuomalaisissa ihmisiä vetoava asia on selkeästi maahanmuuttovastaisuus. Kävin seuraamassa Kärppien matsin paikallisessa baarissa ja puolen tunnin sisään ensin kuulin viereisestä pöydästä kommentin, että onpa hyvä, että täällä ei ole neekereitä. Ja sen jälkeen eräs vanha mies toisessa pöydässä (tämä siis oli ennen vaaleja) isoon ääneen selitti - ilmeisesi kaverilleen - sitä miten kannattaa äänestää Perussuomalaisia, koska he ovat ulkomaalaisia vastaan. Mies kertoi toiselle, että hänellä on niin paljon aseita, että ei muuta kuin tuomaan maahanmuuttajat hänen pihalle, niin hän voi ampua jokaisen eri aseella. Ensimmäisen kommentin kertoja ei puhunut politiikasta, mutta en olisi yllättynyt, jos hänkin olisi äänestänyt Perussuomalaisia. Kyllähän noita idiootteja aina tulee olemaan, oli Perussuomalaisten puoluetta tai ei, mutta nyt ei ole käytännössä kuin yksi puolue, joka heitä houkuttelee. Eivätkä he edes pohdi, mitä muita asioita puolue ajaa, kunhan vain maahanmuuttajista pääsee eroon. Sinänsä olisi ollut hauska nähdä perussuomalaiset suomen johdossa, koska silloin olisin mielenkiinnolla halunnut nähdä, että miten aikovat kaikki vaalilupaukset toteuttaa. Ilmeisesti maahanmuuton kieltämällä rahaa olisi ollut miljoonittain meille "suomalaisille" ja asiat siten kunnossa ja töitä jokaiselle. Laitetaan vielä sellainen disclaimer, että vaikka itse olen maahanmuuttomyönteinen, niin hyväksyn kyllä myös muut mielipiteet, kunhan perustelut ovat hyvät. Maahanmuuttajien haukkumista neekereiksi ja heidän ampuminen on eri juttu. Sellaisia voi sanoa idiooteiksi puolueesta riippumatta.
Hassua, miten eri tavalla asiat voi nähdä ja kokea. Viime hallituskauden aikana suurehkon suomalaisen kaupungin verran ihmisiä pääsi eroon työttömyydestä (saavutus, jonka toteutumiseen todella harva uskoi Sipilän hallituksen aloittaessa). Veroja kevennettiin pienituloisimpia painottaen ja jopa valtion velkaantumistahtia saatiin vähän hillittyä. Köyhien asema on tänä päivänä parempi kuin neljä vuotta sitten. Toki suuret rakenneuudistukset jäivät tekemättä, mutta pieniä kaivattuja parannuksia siellä täällä saatiin läpi. Ei tuo nyt minusta niin kamalalta vaikuta, ainakin jos lopputulosta vertaa parin edellisen hallituksen aikaansaannoksiin. Olihan vaaleissa niitä Suomen Kansa Ensin -tyyppisiä hörhöpuolueita myös tarjolla. Vaalien tuloksesta käy varsin selväksi, ettei sen tyyppiselle liikkeelle löydy tukea, ja hyvä niin. Persujen kannattajista ylivoimainen enemmistö lienee tavallisia maltillisia ihmisiä, joiden maahanmuuttopoliittinen kanta lienee jotain sen suuntaista, että Suomeen saa tulla mutta Suomi ei voi toimia koko maailman sosiaalitoimistona.