Ei tässä maassa kukaan nälkään tai lääkkeiden puutteeseen köyhyyden takia kuole. Katsos kun ne hyvätuloiset kustantavat ruuat ja lääkkeet laiskoille ja köyhillekin jo nyt ja kohta paljon muutakin.
Jos ne Rinteen miljadrit menisivätkin köyhille ja vähäosaisille. Mutta eiväthän ne mene. Parasta köyhäinapua olisi, jos kaikille kykeneville löytyisi töitä. Toimeentuloa parantaisi sekin jos ostovoimasta niin suuri osa ei menisi veroihin ja kaikki ei olisi niin mahdottoman kallista. Rinteen hallitus ei varmasti tule tekemään tekemään politiikkaa, joka parantaisi näitä asioita. Omasta mielestäni ainakin lopputulos on tärkeämpää kuin kauniit puheet. Kauniita puheita tullaankin toki varmasti kuulemaan: tunteisiin vetoava retoriikka tuntuu olevan monien nykyisten hallituspuolueiden ydinosaamista. Mutta miten lienee tuloksien tekemisen laita.
Kuka hullu suostuu ottamaan ne huonoimmat työntekijät töihin? Olemme siirtyneet talouteen, jossa ei ole kovin paljon suojatyöpaikkoja ja näinollen kortistossa on vaikeasti työllistettäviä. Ei niitä työpaikkoja ainakaan työttömyysturvaa leikkaavilla aktiivimalleilla tule.
Maailmassa on maita, joissa työttömyysprosentti on alle puolet meidän lukemista. Esim Islanti, Saksa ja Hollanti 3% tuntumassa. En ihan heti usko, että suomalainen olisi jotenkin oleellisesti mahdottomampi työllistettävä kuin vaikkapa saksalainen. Kyse on vain kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta. Poliittisilla päätöksillä voitaisiin tehdä paljon enemmän sen eteen että uuden työntekijän palkkaaminen olisi yrityksille pienempi riski ja tuottavampi investointi. Tekeillä on jonkinlainen selvitys aktiivimallin työllistävästä vaikutuksesta. Kuten usein taloustieteessä, täyttä varmuutta asiasta ei varmaan saada selvityksen valmistuttuakaan. Mutta varmasti sillä nollaa suurempi vaikutus on ollut työn tarjontapuolelle, ja sitä kautta joitain työpaikkoja on syntynyt. Jos ja kun aktiivimalli puretaan, tuore hallitus lähtee jahtaamaan työllisyystavoitettaan takamatkalta. Ja jottei kenellekään jää väärää käsitystä niin sanottakoon vielä, että aktiivimallin teho (niiltä osin kun sitä on) perustuu ihmisten kiusaamiseen byrokratialla ja sellaista ei voi kovin hyvänä ratkaisuna pitää. Parempiakin keinoja nostaa työllisyysastetta olisi.
Tämän takia on kohta meilläkin huonosti asiat. Vaikka oli oikeistohallitus, otettiin lainaa. Nyt Vasemmistohallitus ja otetaan vielä enemmän lainaa ja puretaan ne vähät rakenneuudistukset, jotka edellinen hallitus sai aikaiseksi. Tavoitteet oli toki huomattavasti korkeammat. Juopoille ja laiskoille lisää rahaa. Suomessa sentään saa lääkeittä ja ruokaa. En tiedä missä kuplassa elät, mutta Suomen kurjia oloja valittamalla todistat oman täyden typeryyden. Mikä vittu sinua vaivaa? Jossain kuolee tuhat lasta ripuliin päivässä ja sinä olet huolissaan Suomen "köyhistä" jotka saavat enemmän rahaa kuukaudessa kuin Bangladeshilainen kylä kymmenessä vuodessa.
Vihreäthän eivät olleet eniten takseja käyttävä kansanedustajaporukka, vaan RKP. Vihreiden tilastoa rumensi sittemmin eduskunnasta pudonnut innokas taksiajelija Jani Toivola. Se, että käyttää taksia, ei kerro siitä, että minkä verran kulkee henkilöautolla yhteensä. Toki jos edustajalla on oma henkilöauto, jolla suhailee joka paikkaan, ei taksikuluihin mene rahaa, mutta ei se ole yhtään sen ekologisempaa kuin taksilla ajelu.
Varsinkin vihreiden mielestä, kun omalla autolla ajelu on turhaa yksityisautoilua, mutta taksilla ajaminen on ekologista joukkoliikennettä.
Tuon saa asetettua loogiseen kontekstiin jos tulkitsee niin, että vihreät kannattavat kollektivismia ideologiana. Kollektivismissa yksityisomistus on se paha asia ja "yhteiskäytössä" oleva taksi ei niin paha, riippumatta ympäristörasitteesta. Toki jos valtio omistaisi takseina käytettävät autot se olisi vielä enemmän ko. ideologian mukaista. Sitä en tiedä kuinka moni vihreä oikeasti ajattelee noin.
Haiskahtaa kyllä olkiukkoilulta. Yleensä runsaasti taksia käyttävät ihmiset käyttävät enimmäkseen joukkoliikennettä ja kevyttä liikennettä (pyöräily ja kävely), ja taksin käyttö sitten korvaa joukkoliikenteen silloin, kun joukkoliikenteen nopeus ei riitä. Se ei liene yllätys, että kansanedustajilla on usein tarvetta nopeisiin siirtymiin, mutta se ei silti tarkoita sitä, että autoton kansanedustaja liikkuisi joka paikkaan taksilla.
Vihreittein taksimatkailussa ikävintä on kaksinaamaisuus. Vihreä liitto yleisesti pitää selvänä tavoitteena, että kaikki liikkuvat Helsingin keskusta-alueella julkisilla (IMHO taksi ei ole sellainen oikeasti), fillarilla tai kävellen. Tällainen mielikuva ainakin minulle on tullut. Sitten Ville Niinistö ajelee yhtenään lyhyitä matkoja taksilla. Jani Toivola ajaa taksilla sairausloman aikana työkeikoille. Ja molemmat meidän kaikkien yhteisistä rahoista. Näiden kahden osalta asia on nyt järjestyksessä. Niinistö pääsee vielä paremmille kulukorvauksille. Toivottavasti Toivola saa työtä, joka tuottaa yhteiskunnalle hyvää. Tällä hetkellä hän on sopeutumisrahalla, jota vastusti aikaisemmin.
Lainanotto ei ole kategorisesti huono juttu. Jos olisi, niin kukaan ei ottaisi asuntolainaa, vaan asuisi sillan alla. Yhteiskunnan pyöritys velkarahalla voi olla niin tärkeä asia, että lainaa kannattaa ottaa, koska vaihtoehto olisi vielä huonompi. Oleellista on, mitä velkarahalla tehdään. Mitä kerroinvaikutuksia velkarahalla on. Olisihan se asuntolainakin typerää käyttää vaikka ryyppäämiseen ja rälläämiseen, mutta yleensä se käytetään asunnon hankintaan. Velkapeikko onkin oikeiston keino "estää" yhteiskunnan kehitys, joka väistämättä johtaa yhteiskunnallisen tasa-arvon lisääntymiseen ja näinollen omistavan luokan ylivallan murenemiseen. Rikkaille on eduksi, että on olemassa köyhä epätoivoinen yhteiskuntaluokka, joka on valmis orjatyöhön. Mitä "rakenneuudistuksia" edellinen hallitus sai aikaa ja miten niin niitä puretaan? Eihän edellinen hallitus saanut edes perustuloa tehdyksi, vain jonkun säälittävän "kokeilun", joka ei vastaa todellisuutta, koska kyseessä oli tietty ihmisryhmä. Mikä sinua vaivaa, kun vertaat Suomea ja Bangladeshia? Toinen on yksi maailman parhaista ellei paras maa, kun taas toinen kuuluu maailman kehnoimpiin elinoloiltaan. Suomessa on toki lääkkeitä ja ruokaa, mutta myös korkeat elinkustannukset, jotka ovat pienituloisille raskaat.
Ei tietenkään kunhan se maksetaan takaisin. Eihän asuntolainaakaan oteta eka 150000e ja sitten kohta 300000e sitten 700000e
Mikä on sinun mielestäsi raja velalla elämiseen maassa, jossa on tunnetusti huono kotimainen kysyntä? Suomi ei ole Saksa tai Japani. Haluatko tehdä Suomesta Kreikan? Otetaan lisää ulkomaista velkaa, koska saa halvalla ja jaetaan sitä hallitusta lähellä oleville ryhmille? Etkö ymmärrä mitä Suomella tapahtui, kun 1980-luvulla sai halpaa ulkomaista lainaa, mutta oikeasti ei ollut mitään tervettä liiketoimintaa? Se kupla puhkesi. Haluatko taas lisää velkaa ilman järkeviä perusteita? Mitkä Rinteen hallituksen toimet lupaavat parempaa tulevaisuutta ilman uutta velanottoa?
Velkaa kun ottaa, se yleensä pitää myös maksaa pois jollain aikavälillä. Jos ei makseta, siitä voi olla vakavia seuraamuksia. Myös valtion velan kohdalla. Yleensähän tuo valtion velka tuppaa vaan lisääntymään, vaikka jotain välillä maksetaan poiskin. Loputtomiin ei voi ottaa lisää velkaa koska sillä voi olla vaikutuksia koko talousjärjestelmään. Esimerkkinä Kreikka ja muut talousvaikeuksien kanssa painivat maat. Siispä velkarahaa pitää käyttää harkiten, ja mieluiten ei ollenkaan, jos mahdollista. Maan talouden romahduksesta kun voi seurata koko yhteiskunnan romahdus ja historiasta löytyy esimerkkejä miten mukavaa se sitten kaikille on. Ja köyhimmät kuitenkin kärsii aina eniten. Niin eihän tuo edellinen hallitus saanut aikaan juuri mitään. Kikyn, vaken, aktiivimallin ja hallintarekisterit. Näistä kiky on ihan pelletouhua, muutama minuutti päivässä lisää töitä/tauolla notkumista? Eikä kaikki edes ole kikyssä mukana, esim oma alani ei ole. Vake eli valtion kehitysyhtiö... sen tarkoitus lienee vaivihkaa myydä/siirtää valtion omaisuutta hyväveli-hintaan oikeille ostajille... hallintarekisterit auttaa siinä mukavasti... ja sitten se aktiivimalli. Hyvähän se on työttömiä aktivoida mutta tuo uudistus on aika buginen, tuskin on asioita paljoa mietitty, kunhan on taas äkkiä jotain uudistusta tehty.
Sinä olet tätä mantraa hokenut jatkuvasti. Voitko joillakin riippumattomilla tutkimustuloksilla todistaa asian? Marx ja Engels eivät ole uskottava todiste. Olen samaa mieltä kanssasi. Tällaista orjatyöluokkaa ei ole onneksi Suomessa kantasuomalaisten keskuudessa. Tällaisia ihmisiä on todistetusti maahanmuuttajien keskuudessa (lue esimerkiksi Hesarista TCS/IT-ala ja nepalilaiset ravintolat). Rinteen hallitus haluaa näitä ihmisiä lisää Suomeen, joilla ei ole mitään mahdollisuutta työllistyä Suomessa tuottavaan työhön kunnollisella palkalla.
Mitä ihmettä taas vaahtoat? Työ on orjatyötä, jos sitä pitää tehdä elääkseen? Eli töihin ei kannata mennä? Maassa, jossa tehdään töitä vähiten tai jotain top 5 vähiten koko maailmassa. Mikä helvetin perustulo? Ei se ole rakennemuutos. Sehän olisi vastaan koko ideaa. Tämä ehkä on se missä 71db on typerimmillään. Ne rakennemuutokset ovat isoja vähennyksiä juuri sinun ihannoimissa tulonsiiroiissa köyhille. Asumistuki pitäisi lopettaa kokonaan. 'mene asumaan sinne missä, sinulla on siihen varaa. Työttömyyskorvauksia pitäisi leikata rajusti. Ensimmäinen sairaslomapäivä pitäisi olla palkaton. Loput päivät tämän jälkeen puolella palkalla. Ja jos työt ei maistu, irtisanominen pitäisi olla helppoa. Työkyvyttömyyseläkeelle pääsyä pitäisi nostaa erittäin rajusti. (tunnen monta kaveri, jotka nostavat tätä alle 40v ja näyttävät siltä, että voisivat lähteä kyntämään peltoa ilman hevosta.) Väestö koko ajan ikääntyy, me elämme pidempään, vauvoja maksamaan sinun itkusi, ei synny tarpeeksi.
No ei ihan noin, mutta länsinaapurissa harrastettiin asuntolainoja, joita ei ollut edes tarkoitus maksaa takaisin. No sille hommalle taidettiin pistää stoppi. Valtiot tuskin koskaan edes aikovat maksaa lainojaan pois. Pyramidi kasvaa kunnes tulee tapahtumaan jotain mielenkiintoista (ja todennäköisesti hyvin ikävää). Edit: korvattu länsimaat valtioilla
Tuo asumistuki on kyllä sellainen että sen pitäisi olla kaikkialla sama. Minkä helvetin takia pitää loisia just jossain Helsingissä. Menkööt vaikka Suomussalmelle. Kiva käydä töissä että voi kustantaa verotuloilla jonkun parasiitin kallista loisimista Helsingissä.
Jotenkin kyllä tavattoman mielenkiintoinen näkemys tämä että julkinen velkaantuminen johtaa väistämättä hyvään lopputulokseen. Ehkä meillä on vähän erilainen käsitys siitä, mikä on hyvä lopputulos. Ainakin minulla on sellainen käsitys että esim mainituilla kreikkalaisilla on vielä matkaa täydellisen tasa-arvon toteutumiseen. Kreikan velkakriisin puiminen on toki tässä vaiheessa kieltämättä vähän kulunutta, mutta en malta olla jatkamatta aiheesta vielä yhden kappaleen verran. Kun kreikkalaiset pääsivät euromaana kansainvälisille lainamarkkinoille aiempaa edullisemmilla ehdoilla, se johti moraalin rapistumiseen ennen kaikkea julkisen rahankäytön suhteen. Muun muassa sikäläisen julkisen sektorin palkkasumma kaksinkertaistui nopealla aikataululla. Kreikkalaisten "tulevaisuusinvestoinnit" sisälsivät korkeita eläkkeitä, turhia komiteoita joihin palkattiin kymmeniä tuhansia kallispalkkaisia virkamiehiä jne. Olenko ainoa, joka näkee tässä pientä yhteneväisyyttä 2019-luvun Suomeen? Rinteen vappusatanenhan menee nimenomaan eläkkeisiin. Suomalainen julkisen sektorin palkkasumma kasvoi tammikuussa tuplavauhtia yksityiseen puoleen verrattuna, eli vielä edellisen hallituksen ollessa puikoissa. Ja nythän Rinne aloitti työnsä antamalla itselleen ja ympärillään oleville reilut palkankorotukset ja palkkaamalla aiempaan verrattuna kolminkertaisen määrän valtiosihteereitä. Koska onhan meillä varaa. On tässä vaiheessa vielä liiottelua sanoa, että Suomi on Kreikan tiellä, mutta demarien vaalislogania mukaillen voisi sanoa, että meillä on sama suunta. Seuraava velkasaneeraukseen joutuva maa Euroopassa saattaa olla Italia. En usko tasa-arvon lisääntyvän sielläkään jos/kun tilanne kriisiytyy. Kun kokoomuksesta peräänkuulutetaan budjettikuria, tavoitteena ei ole rikkaiden suosiminen köyhien kustannuksella vaan yksinkertaisesti pyrkimys säilyttää hyvinvointivaltion rahoituspohja. Jos pohja pettää, mukana menee se hyvinvointivaltiokin. Mitenköhän sinun tajuntaan saisi sen tosiasian, että kaikella julkisella rahankäytöllä ei automaattisesti ole "positiivisia kerroinvaikutuksia". Itse asiassa lähes koskaan ei ole, koska määritelmällisesti kaikki valtion toiminnot ovat kuluerä, jonka rahoittajana veronmaksajat toimivat. Veronmaksajien pitäisi paljon ponnekkaammin vaatia rahoilleen vastinetta sekä myöskin edellyttää, että talous on terveellä pohjalla. Eikö sinusta ole ollenkaan arveluttavaa se, että edes maailman korkeimpiin kuuluva veroaste ei riitä kattamaan valtion menoja edes nyt suhdannehuipun kohdalla?
Tänään oli Hesarissa pitkä artikkeli hallitusnevotteluista. Artikkelin mukaan valtiovarainministeriö varoitti, että jakovaraa ei ole. Toivottavasti Rinne toimii tilanteen vaatimalla tavalla hallituskaudellaan. "Valtiovarainministeriö on tiivistänyt sanomansa kahteen sivuun ja niissäkin kahteen virkkeeseen. TOISESSA lukee isoin kirjaimin näin: Ilman korvaavia toimia julkisen talouden velka uhkaa kasvaa kestämättömästi. Nopeasti kasvava velka on riski koko taloudelle. Toisella sivulla on pitkä lista asioista, jotka Suomessa pitäisi korjata: sosiaaliturva, työmarkkinat, yritystuet, liikennejärjestelyt, asuntomarkkinat, koulutus, verotus ja sote – noin aluksi. Rahaa ei ole, jos työllisyys ei nouse, eikä oikeastaan siinäkään tapauksessa. Uusi taantuma tai jopa talouskriisi on mahdollinen. Toinen iso lause kuuluu: Jos tavoitteet näyttävät vaarantuvan, tulee olla valmius lisätoimiin."