Läjä viestejä raportoitu, jos vaikka moderointi siivoaisi tätä ketjua urakalla. Ihme juttu että lähes joka ketjussa tarvii kinastella milloin mistäkin. Kuvasuhteissa luotan ohjaajan näkemykseen. Itse huolehdin vain siitä että valkokangas on riittävän iso, niin ei kuvasuhteiden vaihtelut saa tuntumaan kuvaa liian pieneltä.
--- poistettu ylläpidon toimesta --- Jos kuvasuhteisiin yhdistää vielä 3D-katselun, niin mielestäni silloin olisi oleellisen tärkeää se, että kuva täyttää mahdollisimman paljon näkökentästä. Sen vuoksi cinemascope mahdollisimman läheltä ainakin itselleni toimii parhaiten. Jos silmät näkevät myös jotain muuta kuin 3d-kuvan, niin lopputulos ei ole niin hyvä. Toki, jos ihan pimeässä katsoo, niin asia on eri, mutta aika monella meistä varmasti kuva valaisee huonetta sen verran, että muutakin kuin pelkkä kuva näkyy. Esimerkiksi Jurassic Parkin 3d ei minulle vain toimi niin hyvin, koska leffa on 16:9-suhteella.
Aivan näin ja kuvakin on aina sopivan suuri, kunhan kalusto on semmoinen, että vain leveys vaihtelee. Ei se kuvan korkeus miksikään muutu..vain leveys ;-)
No nyt Moderoottori hereille ja töihin, nämä pari on vielä pahempia kuin ne bottispämmit tovi sitten! Ja mitä kuvasuhteeseen tulee, the wider the better eli kuvan korkeus pidetyään vakiona ja materiaalista riippuen sitten leveys vaihtelee. Täytyy myöntää että vanhojen 4:3 klassikoiden katselu tökkii nykyään melkoisesti...
Keskustelu takaisin raiteilleen! Aihe löytyy ketjun nimestä. Varoituksia derailaajille. Siivoan kovalla kädellä keskusteluun sopimattomat viestit. Mainitsen jälleen, että foorumin moderointi ei ole välitöntä vaan tapahtuu viiveellä ja reagoi ylilyönteihin varoituksin sekä tarpeen vaatiessa bannein. Toisin sanoen keskustelun ohjaaminen oikeille urille on käyttäjien käsissä. Tässäkin ketjussa syötettiin trollia sen sijaan että oltaisiin sivuutettu epäolennainen ja keskusteltu asiasta. Lainauksesta huolimatta em. kommentti on suunnattu kaikille ketjuun osallistuneille.
Pyydän omalta osaltani vilpittömästi anteeksi siitä ketjunaiheesta sivuraiteille menneestä keskustelusta, että olin osasyyllinen sortuessani viemään keskustelua sivuraiteille, ja että sorruin jossain määrin henkilökohtaisiin loukkauksiin eri tavalla ajattelevia kohtaan. Pysytään tästä lähtien joka ketjussa ketjun aiheessa.
Onks teillä muuten valkokankaissa tai tv:ssä suurin piirtein minkä korkuiset kankaat/tv-ruudut? Siinä yhdessä toisessa 21:9 -kuvasuhteiden-topiikissa joku mainitsikin, että olisi 4:3 -töllöjen jälkeen pitänyt suoraan siirtyä 21:9 -kuvasuhteen näyttöihin, joissa korkeus olisi aina vakio ja leveys (/mustat palkit sivuilla) muuttuisi leffan/sarjan materiaalin mukaan. Kieltämättä sekin olisi vähän parempi ratkaisu mielestäni kuin 16:9 -tv:t. Toki kyllä nämä 16:9 -tv:t menettelee. Mitä luulette jääkö 16:9 -kuvasuhteen tv:t pysyvästi yleisimmäksi tv-näyttöformaatiksi myös jatkossakin vai tuleekohan/yleistyyköhän 10-20 vuoden päästä laajemman malliset tv-näytöt..?
Itse veikkaan, että jossain vaiheessa tulee seinälle palasista kasattavia LED-paneeleja, ja niissä kuvasuhteet ovat sitten sellaisia kuin haluaa. Luultavasti ohjain sitten oletuksena croppaa tai venyttää kuvan paneelille sopivaan muotoon. Valitettavasti.
Jos se taivutettavien näyttöpaneelien tekniikka saadaan luotettavasti toimivaksi niin ehkäpä tulevaisuudessa saadaan valkokankaan tapaan rullalle meneviä telkkareita/näyttöjä joista sitten rullataan auki kuvasuhteeltaan sopiva osa, katsottavan materiaalin mukaan.
Jälkimmäiseen kysymykseen vastaus ensiksi eli luulen, että 16:9-suhteella tullaan kotikatselussa menemään - ainakin töllöjen osalta - melko pitkälle tulevaisuuteen. Joitakin vuosia sitten eli pieni leveämpien telkkareiden buumi, mutta se on mennyt jo ohi. Mutta kukapa osaisi ennustaa tulevaisuutta. Omasta mielestäni 16:9-suhde on melko järkevä. Noin käytännöllisyydenkin kannalta. Leveämmät suhteet vaatisivat leveämmät tv-tasot yms. Mutta noin varmaan sanottiin aikanaan myös 4:3-suhteesta, joten kukapa noista tietää. Ekaan kysymykseen kuvan korkeudesta niin 2,35:1 -katselussa kuvan leveys on hieman yli kolme metriä, josta korkeudeksi tulee siis noin 130 senttiä. Vastaavasti 16:9-kuvalla leveys on samalla korkeudella noin 2,3 metriä.
Itse kun ostin laajakuva kuvaputki tv vuonna 1997 niin pettymys oli kyllä jonkinlainen kun rupesin ihmettelemään että eihän tämä kuva näytä samalta kuin leffa teatterissa. En tajunnut sen päälle mitään mitä tarkoittaa 16:9. Sitten minä luulin että 1.85.1 leffaa pitäisi katsoa siinä 14:9 muodossa ja katsoin aika pitkään siinä tosim jää myös alas ja ylös mustaa palkkia jos näin tekee. Mutta myös sivuille jää palkkia ja minusta tuntui silloin luonnolliselta etä sivuilla pitää olla palkkia 1.85.1 suhteessa. No nykyään katson sen 16.9 muodossa kun kuvakin on tällöin isompi. Tälläinen juttu tuli mieleen tuolta menneisyydestä.
Itse taas muistan menneisyydestäni kun kesällä 2004 ostin semmoisen harmaan Philipsin 24'' 16:9 -kuvasuhteen kuvaputki-tv:n omaan huoneeseeni asuessani vanhemmilla. Omassa huoneessani 24'' kuvaputki-tv:n ruutu oli niin pieni, että mulla oli aina tapana zoomata leffojen kuva koko ruudun kokoiseksi välittämättä siitä, että osa kuvasta sivuilta jää pois. Siitä pari vuotta myöhemmin vuonna 2006 ostin Gigantista Philipsin 28'' laajakuva-putkitv:n poistohintaan, ja sorruin siinä useimmiten samaan, eli leffojen kuvan koko ruudun kokoiseksi zoomaamiseen . Tein kaksi virhettä, - ostin ensin 24'' -tuumaisen tv:n ja sitten 28'' -tuumaisen tv:n, kun olisi silloin heti pitänyt kerralla ostaa 32 -tuumainen kuvaputki-tv LCD- ja Plasma -näyttöjen ollessa vielä liian kalliita. Muistan myös vuodelta 2007-2008, kun olin silloisten kavereitteni kämpillä ja niillä oli myös silloin Philipsin 28'' kuvaputki-tv. Kun sieltä tv:stä tuli samaan aikaan Pirates of the Caribean, jota jonkun aikaa katsottiin, niin aloin säätämään kaukosäätimellä zoomaamaan leffan kuvaa koko ruudun kokoiseksi kun se oli niin pieni kuva, ja sainkin siitä kuulla kunniani leffa-kuvan ''raiskaamisesta'' (Kuva asetettiin sitten takas oikeaan muottiinsa). He olivat oikeassa siinä, ettei leffan kuvasuhdetta pidä sotkea zoomaamalla (enkä ole sen jälkeen zoomaillut), mutta olihan se 28'' ihan liian pieni telkkari katsoa 2.35:1 -leffaa noin neljän metrin katseluetäisyydeltä. Jotkut komediat siitä toki menetteli katsoa. 2004-05 vuosina pidimme kaveriporukassamme silloisia 32'' ja 37'' -tuumaisia telkkareita isoina, mutta nykyisin 40'' ja 43'' -tuumaisetkin telkkarit ovat melko pienehköjä. Mikäli 21:9 -tv:t olisivat yleistyneet sen (2010?) buumin jälkeen useimmissa eri koko-luokissa, niin oman yksiön olkkariin ja omaan makuuni varmaan semmoinen 107 cm leveys ja 46 cm korkeus olisi itselleni optimaallisin sekä tv-ohjelmien että leffojen katselun kannalta.
Tässä varmaan tarkoitettiin, että tuleeko sisältöä tulevaisuudessa leveämmällä kuvasuhteella. Jos TV ja Netti tuotannoissa käytettävä kamera ja siitä seuraava julkaisu on 16:9, niin vähän vaikea on ostella 2:1 telkkareita. Mutta kun nyt on saatu TV-yhtiöt pikku hiljaa siirtymään 16:9 HD-kameroihin, niin kuin kauan menisi siirtyä seuraavaan 4K-kameraan leveämmällä kuvasuhteella? Siis jotta olisi materiaalia mitä katsoa. Kuin kalliiksi se tulisi, kun kaikki tuontantoputkessa pitäisi taas vaihtaa? Ja välillä näkee vieläkin vaikka futismatsin, jossa on Juupajoen Tarmo vastaan Perähikiän Voima 4:3 kuvasuhteella SD-tasoisena eli ei ne kameratkaan ole vielä eläkkeellä Suomessa. Ja tästä taas suoraan seurauksena meidän pitäisi ostaa uudet töllöt? (minä tietysti ostaisin nanosekunnissa) Vanhalla varmaan näkyisi palkkien kanssa, mutta kuitenkin. Johan nyt on kaikki kunnalliset toimijat esim. sairaalat helisemässä pelkästään tuon HD-aikaan siirtymisen kanssa, kun kymmeniä tuhansia televisioita pitäisi uusia.
Tekijöitä väärien kuvasuhteiden käyttö kyllä ärsyttää, ja erityisesti Yleisradio Oy – Rundradion Ab on toisinaan kohdellut vanhaa ja uuttakin kotimaista materiaalia aivan hävyttömästi: FSC:n Tahvo Hirvonen luvattomista kuvarajauksista: ”Tähän asiaan täytyy saada tolkku.” Kun esimerkiksi TV-uutisissa kerrottiin muutama päivä sitten Aila Meriluodon kuolemasta, reportaasissa näytettiin vanhaa filmimateriaalia, jonka alkuperäinen kuvasuhde oli 1,37 : 1 mutta joka oli vaakasuunnassa levitetty suhteeseen 1,78 : 1. Edesmennyt runoilija saatiin näyttämään hiukan hölmöltä. Toisinaan taas vanhaa kuvamateriaalia ”zoomataan” niin että kuva-alan ylä- ja alareuna leikkautuvat pois ja lopputuloksena on puoliksi sensuroitu täyskuva 16 : 9. Millähän ilveellä Yleisradion voisi saada luopumaan kuvasuhteiden vääristelystä?
Jos kompastuin trolliin, niin unohtakaa. Mutta mitä tulee kuvasuhteiden vääristelyyn, niin yle on yksi niistä harvoista, joka näyttää lähes aina esim elokuvat orig.kuvasuhteella. Nelonen esim myös suoriutuu lähes aina hyvin, mutta sitten tulee ihme ylilyöntejä ihan jopa uudehkojen elokuvien osalta. Noh samapa tuo itselleni, kun en tv-lähetysten kautta edes muista, koska olisin viimeksi katsonut jonkun elokuvan.
Vasta viime vuosina. Kyllä aika monta vuosikymmentä on mennyt suorastaan surkealla suorittamisella. Hienoa tietysti, että nyt on panostettu. Varmaan halutaan saada maine ammattitaitoisina tekijöinä? YLE = laatu? Äänissäkin oli aikaisemmin parannettavaa. Tietysti panostukset olivat aikaisemmin varmaan 4:3 SD-puolella ja nyt on pikku hiljaa ruvettu siirtymään 16:9 HD-aikaan.
Jos ensimmäinen oletus oli tarkoitettu mulle, niin vahvistan että kyllä tarkoitin tv-näytön kuvasuhteen lisäksi myös sitä, että tuleekohan tulevaisuudessa muutakin sisältöä leveämmällä kuvasuhteella. Olen huomannut Animalplanetia, NatGeoWildia, Eurosportia ja National Geographicsia katsellessa hieman eri kuvasuhteita. Noilta kanavilta nyt pääasiassa melkein kaikki tulee 16:9 -suhteella, mutta jopa jotkin harvat Animalplanetin tällä vuosituhannella kuvatut materiaalit ovat jostain syystä kuvattu vieläkin valitettavasti 4:3 -suhteella ja näkyvät sivupalkkien kanssa. Edit. Ne mainoksissa näkyneet mustat ylä- ja alapalkit olivatkin erittäin todennäköisesti vain kuvasuhdekikkailua. Eli kyseiset mainokset on todennäköisesti kuvattu 1.78:1 -suhteella ja jälkikäteen vain lisätty mustat palkit kuvaan ylös ja alas pyrkimyksenä (ehkä) saada automainos näyttämään ”coolimmalta”.
Mainoksia ei tule katseltua, mutta ainakin sarjoissa on kovasti yleistynyt 2:1 kuvasuhde. Ainakin Netflixin sekä Applen omissa tuoreissa tuotannoissa laajalti käytössä.
Samaa meinasin sanoa, taitaa merkittävä osa uusista streaming-sarjoista olla 16:9 leveämmässä muodossa. Mainoksista minäkään en osaa sanoa mitään, en muista miloin olen tv-mainoksen nähnyt. Kesällä mökillä? Kuka vielä katsoo suorana tv-lähetyksiä?