Vieläkö tulee uusi kuvatallenneformaatti? Vinhaa vauhtia pyörivä muovikiekko on jo auttamattomasti vanhentuntutta tekniikkaa. Sehän perustuu lähes 40 vuotta vanhaan cd-standardiin. Uusi formaaatti voisi olla ss-tyyppinen eli muistitikun kaltainen. Se olisi kätevä käsitellä ja vähän tilaa vievä. Sen tulemista saattaa kuitenkin vielä estää hinta ja kopioinnin eston toteuttaminen.
Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Parempia tapoja pakata kuvaa ja ääntä häviöttömästi toivottavasti tulee. Toivottavasti nämä eivät ole jonkun Googlen tai Applen omistamia.
Miksi? SD muistille on jo olemassa kopioimiseen systeemit niille jotka sellaista haluaa. Applea ja MS tuskin kiinnostaa mitkään kiinteät... Esimerkiksi Spotify käyttää OGG Vorbista joka on ilmainen susi jo syntyessään. Kun soitat Premiumia eli 320 Cromecastilla se muuttaa jo kerran pakatun uudeksi AAC 256 ja lopputulos on kuraa ja silti se kuitenkin monelle kelpaa.
Itse asiassa CD on todella hieno formaatti teknisesti. 40 vuotta vanha tekniikka ja edelleen kurantti! Mikä muu on lähellekään tuota kestänyt aikaa? En itse enää usko uuteen fyysiseen kuvaformaattiin. 4K UHD jäänee viimeiseksi ennen striimauksen antamaa lopullista kuoliniskua. Toisaalta uskon, että BD (ml. UHD) ja DVD tulee vielä pitkään nauttimaan julkaisuista. Voi olla, ettei julkaista jossain vaiheessa viimeisimpiä blockbustereita enää niinkään, mutta vanhempaa ja kuriositeetimpaa tavaraa edelleen.
Miksi ihmeessä uusi fyysinen formaatti, kun kaiken voi striimata pilvestä? (Ymmärsin, että kysymys koskee nimenomaan fyysistä formaattia, ei uutta pakkaustekniikkaa.)
Menee varmaan pilkunviilaamiseksi mutta painettu kirja on aika vanha keksintö ja edelleen 100% kuranttia kamaa eikä loppua näy. Samoin sähkömoottori on tosi vanhaa tekniikkaa ja... no, listaa voisi jatkaa loputtomiin...
No, kirjan loppu on kyllä näkyvissä. Tietysti jää marginaaliseksi kuten vinyyli, cd ja blu-ray, mutta ei niitä tulevaisuudessa enää osta kuin harrastajat.
Jonkin omistaminen on aina omistamista: se kuuluu itselle. Uudistuksessa kyse olisi siitä, että nykyiset kiekot korvautuisivat solid state -muistilla. Minusta olisi kätevää tökätä avaimenperän kokoinen tallenne laitteeseen, ja tv-ruudulla näkyisi aluksi samat tiedot kuin nykyisten koteloiden kansissa ja mahdollisesti muutakin. Ne veisivät vähän tilaa. Koska laitteen tekniikka olisi yksinkertainen (softaa lähinnä), se voitaisiin integroida televisioon.
En usko että kirjalla on mitään hätää, niitähän nyt ei ole koskaan ostaneetkaan muut kuin harrastajat ja tositarvitsijat - muita ne ei ole ikinä kiinnostaneet pätkän vertaa. Sen sijaan sanomalehtien loppu lähestyy kyllä, kun niissä olevat uutiset tuppaavat olemaan vanhoja jo lehden ilmestyessä. Harvempaan tahtiin ilmestyville lehdille luultavasti riittää vielä kysyntää kunhan niihin jaksetaan tehdä mielenkiintoista sisältöä. Se mikä paperille painetuissa julkaisuissa on hyvää on että ne toimii missä vaan jopa ilman sähköä. Samanten BD/DVD/CD toimii ilman nettiä mikä on edelleen hyvä juttu.
Jos printtilehdet loppuvat, kuka sitten maksaa verkkolehtien toimittamisen? Nykyään sen pääsääntöisesti maksavat lehtien tilaajat. Mainokset, jotka voi helposti blokata pois, tuskin riittävät siihen, tai sitten uutisointi on MTV3:n tasoa. Ne, jotka eivät ole tähänkään asti maksaneet verkkolehdestä, tuskin tulevat jatkossakaan niin tekemään.
Ei toimi ilman nettiä, kun soittimen softa pitää välillä päivittää toimimaan näitten uusien levyjen sisältösalauksien kanssa. Soittoon ei nettiä sinällään tarvita. T: Vesku
Onko tällaisia levyjä paljon? Minulla ei ole soitin ollut nettiyhteydessä ainakaan pariin vuoteen. Ostan levyjä hyvin vähän, mutta kaikki ovat toimineet.
Olen eri mieltä. Kirja on suurissa vaikeuksissa. Painosten määrä on koko ajan pienentynyt ja aikaisemmin väheksytty pokkari on vallannut alaa. Kirjakauppojen määrä on romahtanut viime vuosina ja tuskin suunta muuttuu. Sitten tietysti tuo nuoriso. Olen seurannut vierestä. Esim tuo Witcher, niin useampi tuntemani youngster on ostanut E-kirjat muutamalla eurolla kännyyn. Kun toisesta päästä kuolee koko ajan printatun kirjan tai lehden lukijoita niin toisessa päässä kukaan ei niitä enää osta tai tilaa. Sitten vielä sisustus. Kuka haluaa 4m x 2m kirjahyllyn enää himaan? Täynnä pölyttyneitä opuksia, joita kukaan perheessä ei todennäköisesti enää lue? Näin nämä asiat menee elämässä. Eteenpäin on pakko mennä ja menneisyyttä on turha haikailla. Niin, itse tulen ostamaan kirjoja ja blu-raytä niin kauan kuin kaupasta saan, mutta ei kumpikaan tule olemaan enää massojen harrastus.
Ei niitä nyt niin kovin usein ilmaannu, mutta silloin kun ilmaantuu, niin silloin pitää ohjelmisto päivittää. Ja tämä siis koskee vain uusia vasta julkaistuja levyjä... T: Vesku