Olisko toi aika päheä koppi? Jos saisi vielä duunista saikkua, niin voisi kaksi viikkoa katella leffoja, lukea kirjaa ja vaan olla. Kaupan päälle immuniteetti koronalle?
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...-aarimmilleen-kuormitettuja/7757190#gs.z1bqdw Italian tilanne alkaa olla äärimmäisen brutaali.
Mutta kohta ohi, kun meillä se on edessä. Edelleen kyseessä on tauti, jonka leviämistä ei voida estää ja se pitää vain sairastaa, kuten kaikki muutkin flunssat sitä ennen. Tietysti Suomessa on vähemmän ihmisiä ja pitkät välimatkat, kun on tärkeää, että kaikki eivät sairasta yhtä aikaa. En tiennytkään, että Italiassa on vanhimmat ihmiset Japanin jälkeen.
Eihän tätä mitenkään voi verrata sikaflunssaan. Silloin ei tarvittu karanteeneja eikä terveyden huolto ylikuormittunut hallitsemattomasti.Nyt on kyse jostain paljon vakavammasta josta tehdään dokumenttejä vielä tuhannen vuoden päästä jos ihmiskunta on olemassa ja voi hyvin.
WHO:n virallinen arvio on tämän hetken tiedon perusteella, että kuolleisuus tartunnan saaneiden joukossa on lopulta 1-4 %. Täsmällistä lukua on mahdotonta saada kasaan, koska testausta edelleen kohdennetaan - ihan oikein - sen mukaan, missä siitä on hyöytyä epidemian torjunnasta. Italiassa luvut on korkeita, koska siellä ei todellakaan ole aikaa, resursseja eikä mitään syytä testata vähänoireisia potilaita. Kärjistäen, jos mennään arvioimaan kuolleisuutta ruumishuoneelle, niin lukema on 100 %.
Tässä mielenkiintoinen asiantuntijan lausunto Joe Roganin podcastista: Kyseinen heppu oli ennustanut paikkaansapitävästi aiempienkin influenssa-tyyppisten epidemioiden kulun. Tässä hän sanoo, että Korona on kausiflunssaan verrattuna 10-15 kertaisesti pahempi ja se tulee jatkumaan 3-7 kuukautta.
Kuinka monella yrittämällä? Eräät tahot ovat ennustaneet osakekurssien romahtamista kolme vuotta putkeen ja viimeksi kuukausi sitten. Nyt olivat vihdoin oikeassa, ja sitä ennen tuli parikymmentä hutia.
Tai sitten joudut lumeryhmään ja vietät 2 viikkoa hengityskoneessa. Italiassa löytyy jo parikymppisiä teholta hengityskoneesta. Vakavasti sairastuneiden keski-ikä laskee koko ajan...
Tiedän ettei tämä edelleenkään ole rakentavaa mutta on se vaan jännä, ettei tämän enempää vaadita näitä Italian reisaajien päitä vadille (varsinkin niiden jotka lähtivät sinne siitäkin huolimatta että uutisissa oli jo ehditty toitottaa Italiaa tartunta-alueena). Kyllä, Korona olisi voinut tulla muutakin kautta mutta se nyt vaan taitaa olla fakta, että Suomeen tämä on tullut vain ja ainoastaan näiden reissaajien takia. Toki syyttäminen on edelleen myös yhteiskuntarakenteiden hidasta reagointia mutta yksilöllä on myös vastuunsa ja yksilöhän reissuratkaisut viime kädessä tekee. Tuntuu ikään kuin nyt sivuutamme täysin näinkin ilmeisen sinänsä muiden terveyden riskeeraavan teon ja ajattelemme että "no voi poloisia reissaajia kun saivat Koronan mutta eipä voi mitään... pitihän heidän kotiinsa päästä... toivottavasti saamme leviämisen kuriin". Pakko sanoa suoraan että MITÄ V#TTUA?! Olen itse sellainen ihminen, joka viimeiseen saakka on avarakatseinen ja halukas ymmärtämään ja antamaan myötätuntoa, silloin kuin muut tunteella reagoiden olisivat jo aikoja sitten olleet viemässä toista saunan taakse. Minullakin on rajani, enkä vain näe yhtään mitään myötätunnon arvioista skenaariossa, jossa lähdetään tietoisesti tartunta-alueelle varsinkin hedonistisistä syistä (lomamatka) ja tullaan sieltä muina miehenä ja naisina pois Korona-tuliaiset koko kansalle valmiina. Jotkut asiat voi okeuttaa esim. sillä, että toinen on sairas (esim. mieleltään tai kehitystasoltaan). Jotkut asiat voi oikeuttaa sillä, että on pakon edessä joutunut toimimaan tai kasvanut ympäristöön, joka liiaksi sanelee sinänsä moraalitonta käyttäytymistä. Miten tämän oikeutat? "Pitäähän mun päästä kotiin enkä varmasti ala maksamaan omasta taskusta mitään, ihan sama sitten vaikka tuonki Koronan Suomeen"? Öö, ei.
Hesarissa oli juttua eilen. Tosin tilaajille, mutta kellä oikeudet on voivat käydä lukaisemassa: HS.FI: Kuoleeko koronavirukseen kolme, kuusi vai puoli prosenttia tartunnan saaneista? Italiassa kuolleiden keski-ikä on yli 80 vuotta Kuolleista 67,2% on kolme tai useampi sairaus pohjilla, 18,3% kaksi sairautta ja lopuilla yksi tai ei mitään (mikä on aika laveasti sanottu). Testausten määrä toki vaikuttaa prosentteihin, Italiassa on testattu vähän joten laskennallinen kuolleisuus on korkea (5%). Paljon testatussa Etelä-Koreassa prosentti on puolestaan 0,7%. Mutta joo, käykää lukemassa juttu itse.
Sitten kun plazalainen keskiäkäinen ja perusterve, itsensä haavoittumattomaksi siihen asti luullut mies on tehohoidon tarpeessa onkin kaikki hengityskoneet varattuina aiemmin sairastuneille. Varmasti on hyvinkin raa'at hoidontarpeen priorisointimenettelyt olemassa sairaaloissa, mutta aika raju kauhukuvia tuokin. Siksi Italian tilanne pitäisi välttää keinolla millä hyvänsä. Nyt tuntuu, että aikaillaan massatapahtumien perumisessa ym. toimissa, mitä on jo muualla jouduttu (liian myöhään) ottamaan käyttöön.
Tiedän sen se kuuluu median tyyliin. Se saattaa johtua siitä että vältettäisiin ihmisten paniikkia. Sikaflunssassa kun kuoli yksi perusterve lapsi niin siitä syntyi suomessa paniikki ja ihmiset ryntäilivät ottamaan rokotetta vaikka se ei heille kuulunut vielä. Sen jälkeen suomen mediassa ei uutisoitu kuolemista kuin vasta epidemian jälkeen kun kaikki oli ohi. En tiedä päättikö media sen itse vai oliko suomen valtiolla niin suuri valta mediaan että riitti kun ne ilmoittivat että antaa olla viimeinen kerta kun uutisoitte jonkun kuolemasta. Itse minun on tämän takia oletettava että tilanne on pahempi mitä on uutisoitu varalta kun mediaan ei voi luottaa täysin MODE/EDIT: Lainaus selkeäksi
Mielestäni Italian tilannetta voi ihan järjelläkin ajatella siten, että siellä on todella todella iso määrä ihmisiä, joilla on koronavirus, mutta ei juuri mitään flunssaa kummempia oireita, mutta jotka kuitenkin siis sitten levittävät/levittivät tautia. Koska, jos jokainen sairastunut saisi niin pahoja oireita, että joutuisi sairalaan niin se tehokkaasti kertoisi, missä virus on levinnyt. Tuon suuren määrän sairastuneita - ja toki sitten kuolleitakin riskiryhmissä - selittää mielestäni se, että virus on isolla joukolla niin lievä, että ihminen ei ole oikein ymmärtänyt edes levittävänsä sitä. Samaa sanoi viikko kaksi sitten joku Suomen virkamiestohtori, että olisi sinänsä hyvä merkki, että virus on Italiassa levinnyt laajalle, koska se tarkoittaisi, että isolla osalla se on merko oireeton. Ja sitä kautta lopullinen kuolleisuusprosentti jää riskiryhmien ulkopuolella melko pieneksi. Toki riskiryhmien kannattaa tuota varoa ja myös muiden olla levittämättä niille. Tytär kysyi eilen, että onko koronavirus ylikansoittuneen maapallon vastaisku ihmiselle. Mieluummin noinkin sen ajattelisin kuin labrasta karanneeksi.
No kyllä se vitutti, kun meidän Kuopionkin asukkaidenkin elämään luin jonkun tuoneen jännitystä Italiasta. Ja nuo luokkiaan altistaneet/tartuttaneet opettajat ihmetyttävät henk koht erityisen paljon. Ammatin kun mieltäisin jotenkin toisia valistavaksi luonteeltaan, ja sitten itse ei näköjään huomioida yhtään, mitä joka tuutista kerrotaan, vaikka syytä olisi kaikista eniten. Mitä vittua? Sanon senkin ihan sensuroimatta
Tällaista hysteriaa, kohinaa ja tietynlaista epätietoisuutta on todennäköisesti ollut viimeksi 1983 AIDS-löydösten aikaan. Vaikea verrata mihinkään muuhun sen jälkeiseen.