Jep jep, laitetaan ne matalapalkkaiset sairaanhoitajat vielä kaiken lisäksi sotkemaan 20km töihin. PK-seutu on kuitenkn melkoisen laaja työssäkäyntialue. Sen on myös huomannut että someaikana ihmisten empatia on kadonnut, muita ollaan herkästi neuvomassa ja käskemässä, sekä kyvyttömyys nähdä asioita muiden ihmisten silmin.
On helppo (esim.) Oulussa painella fillarilla tasaista 15 min kaupungin päästä päähän. Vähän toista pääkaupunkiseudulla. Varsinkin jos on vielä pieniä lapsia, joita sitten saa viedä ja hakea minuuttiaikataululla työpäivän molemmin puolin. Nythän Helsingissäkin uutisoidaan katujen hiljentyneen, mikä kertonee suurelta osin nykyisistä etätyömahdollisuuksista. Moni myös jo ottanut lapsensa pois päivähoidosta. Toisaalta nyt sitten saa myös julkisten varaan ripustautuneet cityvihreät maistaa niitä huonoja puolia. Oma auto onkin hyvä optio tällaisessa tilanteessa, missä sillä voi hoitaa asiointeja altistaen itseään mahdollisimman vähän (nykyään kun siis voi käydä vaikka klo 3 yöllä Prismassa). Pyöräily on kaikin puolin fiksua ja kannatettavaa, mutta ehkä tavarapyöriä lukuunottamatta aika vaikea pyörittää etenkin lapsiperhearkea polkupyörien varassa. Riski saada tartunta lienee suurin tiheään asutulla seudulla (Helsingin Kallio taitaa olla tiheimmin asuttua Suomessa?), joten voi hyvinkin olla että rajuimmassa skenaariossa The Omega Man löytyy Kainuusta.
Valmiuslain käyttöönotto viimeistään tässä vaiheessa saa TÄYDEN tuen, ainakin allekirjoittaneelta. Järkevintä toimintaa hallitukselta aikoihin.
Tuskin tässä kukaan tarkoitti pyöräilyä ehdottaessa tilannetta, jossa työmatka olisi erityisen pitkä, tai varsinkaan tilannetta, jossa työntekijöiden stressitaso on varmasti äärirajoilla tällä hetkellä. Ehkä tämä kohdistui enemmän niihin, jotka eivät yksinkertaisesti vaivaudu moiseen, edes hyötyliikunta palkintona, vaikka edellytykset siihen olisivat. Itse pyrin kyllä omat mielipiteeni muodostamaan juurikin sitä kautta, että vierailen myös toisen näkökulmassa.
Toisin kuin siellä jäämerellä, täällä ei lähellekään kaikki ole töissä vartin fillarimatkan päässä kotoa.
Siihen menee se mitä menee. Mulla menee 17 kilsaan 45 min ja matkalla on pari sadan nousumetrin ylämäkeä. Lisäaikaa menee tietty suihkussa käyntiin.
Olen sitten varmaan yksin mielipiteeni kanssa, että järkyttävintä toimintaa hallitukselta, minkä koskaan pystyivät tekemään. Kohta työkkärissä puoli miljoonaa uutta asiakasta, mutta eihän siellä ole kukaan töissä ottamassa niitä vastaan! Maailmanloppu tuli, mutta ei virus sitä aiheuttanut vaan päätäjien liian voimakkaat toimet. Seuraavaksi voisi kysyä, miten olette ajatelleet maksaa laskun, kun kenkää tulee?
Kyllä tässä selvitään ruuassa vaikka kaupat menis kiinni ainakin sit kun kevät lähtee kunnolla käyntiin. Alkaa ahvenen ja hauenkutu
No, minä kuljen omalla autolla, pääkaupunkiseudulla, työmatkaa yhteen suuntaan noin 19km. Aikaa menee 15-20min muusta liikenteestä riippuen. Lisäksi oma auto tarjoaa suojaa säältä ja kulkutaudeilta sekä tietenkin kuljetuskapasiteettia silloin kun sattuu tarvitsemaan. Ja Cd:tä tai radiotakin voi kuunnella matkan aikana jos huvittaa, tai naatiskella moottorin äänistä, ihan miten vaan. Ja jos vapaa-ajalla tekee mieli käydä jossain kauempanakin niin sekin onnistuu ihan tosta vaan, ei tarvitse miettiä aikatauluja tms. Kalliimpaahan tuo toki on kuin pyöräily tai julkisten käyttö mutta sille rahalle saa kyllä hyvin vastinetta.
Juu itsekin nyt siirryin käyttämään autoa kun ei tiedä selviääkö tästä hengissä niin ei ole tarvista säästää polttoainetta.
Mutta ei se korona ole lapsille vaarallinen. Ei edes niiden kersojen vanhemmille. Minä taas olen lähempänä riski ikää. Mitä nopeammin ne kersat sairastuisivat, sitä nopeammin tämä loppuisi!
Viittasin siihen että kun lapset otetaan kouluista kotiin ja vanhemmat eivät pääse töihin, niin firmoja menee konkurssiin ja kenkää tulee.
Koulujen ja mahdollisesti päiväkotien lakkauttamisella on kaksi isoa lopputulosta valtion kannalta (toki varmasti paljon muitakin): 1. Jos tämä nyt kestää kauemminkin ja ihmiset joutuvat olemaan kotona ilman töitä, niin sossun jonot kasvavat todella pitkiksi. Valtiohan on tuohon varautunut sillä että sosiaalityöntekijöiden työaikalaki voidaan joutua ohittamaan. Tarkoittaa siis, että sossut voidaan laittaa vaikka 24/7 töihin antamaan rahaa. Mielenkiintoisesti kokoomus oli etunenässä vaatimassa noita kiinnilaittoja, mutta katsotaanpa ovatko valmiita valtion budjetista antamaan satoja miljoonia siihen, että ihmiset saavat ruokaa kaupasta. Suomessa on jo nyt kymmeniä tuhansia erittäin pienituloisia perheitä, joille toisen vanhemman kotiin jääminen tarkoittaa automaattisesti sossun luukkua. Entä yksinhuoltajat, sama homma. Sen lisäksi on paljon lapsia, jotka saavat päivän ainoan lämpimän aterian koulussa. Sen lisäksi tuo vaikutta pieniin yrityksiin. Minulla kävi mäihä, kun eilen alkoi asiakkaan kanssa kuuden kuukauden projekti. Kaikilla ei ole noin hyvä mäihä. Voin olla hyvin väärässä, mutta tuntuu, että täällä eniten koulujen/päiväkotien sulkemista huutavat ne, joilla ei ole omia lapsia tai ovat keskimääräistä paremmin tienaavia ja rahallista haittaa tuosta ei ole. Tähänkin on pakko todeta vielä se, että nyt osa huutaa, että mitä sitten, kun tuolla vältetään kuolemat. No kyllä sillä vain on silti monille vaikutusta. Tämä mitenkään tautia tai sen riskiryhmässä olevia väheksymättä. Mutta me ei voida luoda muita ongelmia samalla, kun yritetään poistaa yhtä. Tai ainakin meidän täytyy kaikkien olla valmiita myös ratkaisemaan ne uudet ongelmat. Vaikka se sitten tarkoittaisi myös kokoomuslaisille veroprosentin tuntuvaa nostamista. Koska kuka muukaan kulut maksaa kuin kansalaiset? 2. Koulujen etäopetus ei tule saavuttamaan kaikkia oppilaita. Olen itsekin opettajan opinnot tehnyt ja tuttavapiirissä on paljon opettajia. Sen lisäksi hauskasti muuton jälkeen uusi naapuri on opettajaperhe. He juuri eilen sanoivat, että kun yläkoulussa opettavat, niin iso osa oppilaista oli jo nyt iloinnut sitä, että etäkoulua käydessä voi vain pelata pleikalla ja olla kaupungilla. Toki ns. hyvät oppilaat varmasti opiskelevat, mutta ongelmana ovat ne, jotka koulussa eivät juuri muutenkaan mitään tee. Jos nyt käy siten, että koulut ovat kiinni koko loppukevään, niin osalta oppilaista jää todella paljon oppimatta ja miten käy arvostelun. Se kiinnostaa, että miten kauan tuosta sulkemisesta on hyötyä. Tuskin noita kiinni pidetään enää, kun niin paljon on sairastunut, että tauti ei enää voi lisää leviä koulujen kautta. Vai pidetäänkö kiinni "loppuun saakka"? Onko tuosta kerrottu yhtään?
Itseä tietyllä tapaa ottaa aivoon tuo vanhuspainotus kaikessa koronaviestinnässä. Ketkä ovat maamme tulevaisuus? No ne nyt nollatuloilla kotiin jäävät vanhemmat ja eritoten heidän lapsensa. Jos tämä touhu jatkuu pitkään, niin ne nyt ilmenevät taloudelliset ongelmat perheissä näkyvät näiden lapsissa vielä tulevaisuudessakin. Huom. Minulla ei ole lapsia.
Haluaahan moni ajatella Koronan suhteen juuri niin, että kovien arvojen linssien läpi se tekisi vain hyvää ihmiskunnalle karsiessaan ylikansoitusta (ei toki merkittävästi) ja poistaessaan korkeita ikäluokkia eläkettä nostamasta. Vastapuolena tuossa on vaan se, että kun ihmisiä ja siten inhimillisiä ollaan, niin pitää ajatella myös pehmeitä arvoja. Pitää ajatella, että puhutaan kuitenkin meidän vanhemmista ja meidän isovanhemmista. Pitää ajatella, että toisaalta puhutaan siitä, että meillä on hetkellisesti keino astua pois nykyajan hektisestä yhteiskunnasta ja olla enemmän kotona lasten parissa -- jotain mikä tämän päivän ihmiselle voi olla omituista mutta jotain mikä saattoi ennen olla normi. Ymmärrän toki sen, että työpaikkojen ja talouden hyvinvointi on tärkeää yhteiskunnan kehittymisen kannalta, mutta joskus kun katsoo joitakin ihmisiä, niin pitää oikeasti kysyä, että mitä varten he oikeasti sitä duuniaan tekevät, sillä käytös ei vaikuta siltä, että esim. lapsiensa edustamaa tulevaisuutta varten tekisivät. Kuten sanottu, jo ennen valmiuslakia oli paljon ihmisiä, jotka olivat jo valmiiksi tässä tilanteessa. Se voi olla jopa positiivinen kokemus, että kovimmatkin uraohjukset käväisevät kotona hetken muistuttamassa itseään siitä, että yhteiskunnan pitäisi olla yhteen hiileen puhaltamista eikä konttorissa painamista kuin missäkin Kummeli-sketsissä.
Koronan tapauksessa puhutaan tuhansista tai jopa kymmenistä tuhansista kuolemista. En ihan oikeasti voi käsittää miten kukaan voi ajatella, että valtio ei yrittäisi suojella kansalaisiaan tälläiseltä. Jos valtio ei ole olemassa sitä varten, että se suojelee kansalaisiaan eksistentiaaliselta uhalta niin mitä varten se sitten edes on olemassa? Koronaan kuolleista pikaisella silmäyksellä on tähän mennessä ollut kymmenisen prosenttia alle 60-vuotiaita. Jopa alle parikymppisiä on mennyt. Vaikka tauti niittää ylivoimaisesti eniten senioreita, edes nuori ikä ei välttämättä pelasta. Toisekseen: epidemia käynnisti nyt maailmanlaajuisen laman. Keskuspankit ovat harrastaneet löysää rahapolitiikkaa käytännössä edellisestä finanssikriisistä lähtien. Markkinoille on muodostunut heikkoja yrityksiä jotka ovat riippuvaisia elvytyksestä. Globaali taloustilanne olisi vienyt Suomen lamaan täysin riippumatta siitä miten agressiivisesti koronaa olisi täällä torjuttu. Eli vaikka olisitte sitä (varsin uskomatonta) mieltä, että vanhukset voidaan uhrata kunhan talous ei sakkaa, irtisanomisia olisi siltikin ollut edessä. Kyllä, ihmisten eristäminen kuukaudeksi pahentaa ensimmäistä taloudellista iskua. Mutta ei niinkään voi ajatella, etteikö koko maan läpi vyöryvä hallitsematon epidemia olisi aiheuttanut raskaita taloudellisia menetyksiä sekin. Sellaista vaihtoehtoa, että oltaisiin jatkettu kuten ennenkin ei missään vaiheessa ollut meille tarjolla. Tämä kannattaa muistaa. Olen hyvin tietoinen siitä, että koulujen sulkeminen ym toimenpiteet eivät välttämättä pelasta kaikkia. Kuolonuhreja tulee joka tapauksessa. Mutta ainakin minulla henkilökohtaisesti on nyt aika paljon parempi mieli: yhteiskuntana sentään yritämme käyttää tehokkaaksi tiedettyjä keinoja. Jos tehohoitopaikat vielä tämänkin jälkeen loppuvat kesken ja kaikki tarvitsijat eivät pääse hengityskoneeseen, ainakin voi lohduttautua sillä, että tilanne johtuu pääosin ulkoisista syistä joita ei voinut ennakoida. Iso ero verrattuna siihen, että tilanne olisi itseaiheutettua ja siten ainakin osittain vältettävissä.