Kun 70-84-vuotiaiden todennäköisyys kuolla koronaan on 10 % ja yli 85-vuotiailla jopa 20 % samalla kun alle viisikymppisillä se on korkeintaan 0,1 %, niin ehkä tämä kirjaimellisesti vähintään 100-kertainen ero kuolleisuudessa auttaa ymmärtämään lähestymiskulmaa?
Tottakai vanhainkodit ulkopuolisilta kiinni jne. Mutta johonkin pitää vetää raja, mitä kaikkea suljetaan yhden väestöryhmän takia. Kova paikka tulee eteen ennemmin tai myöhemmin. Joudutaan todnäk priorisoimaan, ketä hoidetaan, ketä ei kuten Italiassa jo nyt. Jos on kaksi yhtä sairastunutta, 40v ja 85v, kumpaa mielestänne pitäisi hoitaa elvyttäen ja kumpaa saattaen?
Melkoinen onnistuminen, kun tiedottaminen meni muuten lankulle, poislukien yksi kohta eli päiväkodit. Helsingin sanomien tietojen mukaan - joita HS ei ollut tarkistanut - eri puolilla Suomea on kyselty vanhempien ammatteja sekä jopa käännytetty vanhempia päiväkodin ovelta. Andersson on joutunut oikomaan tietoja Twitterissä: Tosin edelleen on epäselvää, mitä "voivat hoitaa" tarkoittaa. Kai sitä kuka tahansa voi hoitaa lapsia kotona, jos ottaa töistä loparit. Tuota tuskin halutaan ja osan meistä olisi ihan hyvä käydä töissä, koska verovaroista maksetaan sitten viime kädessä toimeentulotuki niille, jotka eivät töissä voi käydä (joko siksi, että niitä ei ole taikka siksi, että niihin ei voi mennä). Toisaalta ihan kaikkia töitä ei voi tehdä etänä ja osaa etätöistä ei voi tehdä, jos lapsi on kotona. Kannattaa kokeilla tehdä vaikka kokonainen työpäivä etänä yksin neljävuotiaan kanssa*. Etätyöt ja poissaolot on myös sovittava työnantajan kanssa. Tuotakin keskustelua molemmin puolin helpottaisi, jos molemmat tietäisi, mitä meiltä kaikilta odotetaan. *Fiktiivinen esimerkki.
Eihän tuossa tarvitse miettiä. 85-vuotiaan annetaan kuolla ja yritetään pelastaa 40-vuotias. Poikkeusolosuhteissa (joista raaoin ehkäpä sotatila ja rintamaolosuhteet, missä joudutaan hyvin nopeasti priorisoimaan ketä hoidetaan ja ketä ei) joudutaan toimimaan kylmästi ja tehokkaasti. Nyt tehdyillä toimilla on tavoitteena pitkittää ensimmäistä aaltoa, jotta mahdollisimman montaa voidaan hoitaa mahdollisimman hyvin. Viruksen leviämistä ei voida enää estää, vaan vain hidastaa. Tällöin se 85-vuotiaskin todennäköisemmin saa hyvää hoitoa. On myös suuri riski olla tekemättä mitään rajoittavia toimia, koska viruksen mutatoituminen taisi olla se pahin asia espanjantaudissakin (aluksi sekin vei vanhuksia, lopulta nuoria aikuisia). Ymmärtääkseni (perustuen täysin maallikon arkijärkeen) liian varovaiset toimet ja siten tilanteen pitkittäminen olisi riskiä kasvattava tekijä tälle skenaariolle.
Sehän nähdään vasta myöhemmin oliko ajoitus oikea. Tauti käynee yli puolet suomalisista läpi joka tapauksessa, niin sen pitäisi tapahtua hallitusti eikä liian nopeasti. Jos toimet ovat liian nopeita, niin niitä kouluja ja päiväkoteja joudutaan pitämään kiinni todella pitkään ennen kuin epidemia on laantunut. Ja sehän ei laannu ennen kuin tulee se rokotus aikaisintaan vuoden päästä, tai niin monella on immuniteetti ettei ole tarpeeksi ihmisiä joihin se voisi vielä tarttua. Tämän hallitun leviämisen aikana riskiryhmiä pitää suojella todella tarkasti, ja muidenkin osalta huolehtia että sairaaloissa riittää kapasiteettia hoitamaan ne joilla tauti menee niin pahaksi. Joka tapauksessa näiden toimien osalta ei puhuta viikoista vaan kuukausista. Koulut todennäköisesti jatkuvat lähiopetuksella vasta syksyllä.
Tästähän nyt ei ole kyse. Olen ihan sama mieltä siinä, että ihmisiä pitää suojella. Mutta haluan vain, että ne jotka kaikista koviten ovat vaatimassa valtion eristämistä ja koulujen ja päiväkotien lakkauttamista, ymmärtävät sitten sen, mitä siitä seuraa tulevaisuudessa. Jostakin ne rahat on saatava. Homma ei vain mene niin, että laitetaan valtio säppiin muutamaksi kuukaudeksi ja sitten jatketaan töiden ja ihmisten osalta niin kuin mitään ei olisi tapahtunut (kun jätetään siis koronan kuolemat huomiotta). Itse olen toki valmis, vaikka isoihin veronkorotuksiin. En ole koskaan ollut verojen maksamista vastaan, koska ne ovat perusta Suomen valtion toiminnalle. Mutta kuinka moni muu on? Ihan vain esimerkkinä käyköön tuo Kokoomuksen halu sulkea koulut. He harvoin ovat valmiita veroja korottamaan. Mutta jostain se raha pitää saada. Ihan mielenkiinnosta muuten. Onko kukaan seurannut, miten Englannissa menee? Ilmeisesti heillä on tarkoitus antaa Koronan levitä nopeasti kaikille ja hankkia laumaimmuniteetti sitä kautta. Miten tuo käytännössä on toiminut? Mielestäni hallitus/valtio on ihan hyvin tiedottanut. Eli päiväkodit ovat kaikille halukkaille auki. Jotenkin tuota on suoraan sanottunat typerät ihmiset lukeneet siten, että vain ne, jotka eivät mitenkään voi olla kotona, saavat tuoda lapset hoitoon. Vaikka ihan selkeästi sanottiin, että suositellaan, että ne jotka voivat jäädä kotiin, jäävät. Mutta muut saavat viedä lapset hoitoon. Koska Kainuussa tänään, kun oman pojan vein hoitoon, niin hyvin tarkkaan kyseltiin, että voinko tehdä etätöitä. Sanoin, että toki voin. Ja aionkin. Nyt tiedän sitten syyn, että miksi. Nimittäin täälläkin tuli viesti, että jos voi tehdä etätöitä, niin ei saa viedä lapsia hoitoon. Vetäkööt hanuriinsa, sanon minä. Eihän ne etätyöt ja etäpalaverit Teamsissä onnistu, jos pieni lapsi on huutamassa vieressä. Lapsi menee hoitoon, kunnes hallitus muuta sanoo. Toinen vastaava väärinymmärrys näyttää olevan siinä, että joissakin paikoissa opettajia vaaditaan menemään koululle pitämään lapsille etäopetus eikä sitä saa kotoa tehdä, vaikka siinäkin suositus oli, että tehdään työ kotoa. Kaveri eilen tuosta avautu (ei tosin asu Kainuussa, täällä tehdään oikein tuo) että nyt sitten 100 ihmistä menee suurkoululle ilman oppilaita. Tosin heillä on jonkin verran noita 1-3 luokkalaisia hoitohenkilöstön lapsia, mutta heillä on eri opet.
Ilmeisesti täysi paniikki päällä ja ovat sielläkin havainneet, että "laumaimmuniteetti" on tuhoon tuomittu yritys. Johnson puts UK in lockdown
Tämä on se sanamuoto, mitä on käytetty käytännössä joka lähteessä: "Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin." Onhan se mahdollista järjestää, jos ei mene töihin. Tätä on sekoittanut se, että koulut on sidottu näihin kriittisiin toimintoihin. Minä ainoastaan painelen nappuloita foorumilla, joten minulta ei voi odottaa samanlaista viestinnän tasoa, kuin hallitukselta, mutta jos se olisi esitetty siten, että tuossa olisi viitattu mahdollisuuteen sovittaa (etä)työt ja lapsen hoito, mahdolliseen hoitopäivän lyhentämiseen sekä kehotettu työnantajia ja -tekijöitä sopimaan joustoista, niin kenties väärinkäsitykset olisivat jääneet vähemmälle.
Suosittelevat etätöitä, karanteenia sairastuneille ja välttämään sosiaalista kontaktia. https://www.edinburghnews.scotsman....e-situation-italy-coronavirus-spreads-2445902
Niin no minun mielestäni tuo on hyvin selkeästi ilmoitettu ilman mitään kiertoteitä tai kommervenkkejä. Jos on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona tarkoittaa selkeästi sitä, että lasta hoidetaan kotona. Eli silloin lapselle pitää olla aikaa ja lapsen tarpeista pitää pystyä huolehtimaan hyvin. Silloin ei pysty, jos teet jatkuvasti töitä. Se, että tuota aletaan lukemaan siten, että kyllähän kuka tahansa voi järjestää lapsen hoidon, jos on pois töistä, on mielestäni ihan turhaa ja typerää liiallista pilkunviilaamista. Käytännössähän tuo tarkoittaa, että jos ei ole töitä tai muuta oikeasti sellaista menoa, jossa on käytännössä pakko olla, niin silloin ollaan lapsen kanssa kotona. Koska, jos tuota aletaan liian tiukasti lukemaan, niin sehän tarkoittaisi samaa kuin päiväkotien sulkeminen. Toki ainahan kaikki voisi olla selkeämmin mainittu. Mutta tuntuu, että Suomessakin pitää kohta mennä sillä jenkkien periaatteella, että kaikki, mitä ei erikseen ole mainittu on erikseen sallittu. Eli toisin sanoen kaikki pitää erikseen selittää. Siihenhän leffatkin ovat menneet jo aikaa sitten, että jokainen pieni juonimuutos pitää elokuvassa jonkun ihmisen selittää, jotta katsoja varmasti ymmärtää.
Ohessa vielä varsin inhorealistinen kirjoitus Tiede-lehden blogista tältä aamulta, jossa käydään läpi mm brittien täyskäännöstä strategian suhteen ja yleisiä tulevaisuudennäkymiä. Klik.
Kyllähän tuo valmiuslakiesitys jätti paljon tulkinnanvaraan. Ajatellaanpa nyt tuota yli 70-vuotiaita koskevaa toimenpidettä. Lähes jokainen tuttunihan tulkitsi tuon niin, että yli 70-vuotiaat eivät saa poistua kotoaan eli eivät saa esimerkiksi mennä apteekkiin tai ruokakauppaan. Somessakin näkyi tuon tuosta kommentteja, jossa kysytään, että eikö tosissaan saa käydä edes ruokakaupassa tai apteekissa. Itse tulkitsin tuon niin, että välttämättömät toimenpiteet (kuten ruoan ja lääkkeiden ostaminen) saisi tehdä, kunhan ei ota kontaktia, ja että kaupan tai apteekin kassa ei lukeutuisi yhdeksi kontaktiksi. Sekin on kieltämättä mielenkiintoista, että käsittääkseni vielä tässä vaiheessa ravintolat ja jopa baarit pysyvät auki, mutta miten ihmeessä tämä on yhteensopiva siihen kymmenen hengen kokoontumisen sääntöön, varsinkin baarit. Toki uskon, että baarit tulevat sulkemaan ovensa, joskin pidän Alkon aukioloa aika välttämättömänä, sillä veikkaisin, että aika montaa alkaa hajottamaan, jos ei saa vähän viiniä rauhoittamaan.
Aamun uutistietojen mukaan kuitenkin usealta vanhemmalta on tiedusteltu tänä aamuna ammattia taikka sitä, onko tänään etätöissä taikka töissä yleensäkään. Jopa Hesarissa luki aamulla väärin, että oikeus päivähoitoon koskisi jo tänään vain kriittisissä toiminnoissa työskentelevien lapsia. Mikä on outoa huomioiden, että kriittisiä toimintoja - joissa työskentelevien vanhempien lapsille siis tarjotaan perusopetusta luokilla 1-3 - määritetään vielä tänään ja tuo tulee voimaan huomenna. Silti aamulla 7-8 väliin on kyselty ammattia ja Hesarin tietojen mukaan (vahvistamaton) ainakin yhdessä kaupungissa oli jopa käännytetty lapsia ovelta tällä perusteella. Etätöitä taas on kyselty mitä ilmeisimmin sillä ajatuksella, että etätöissä olevalla ei ole oikeutta tuoda lastaan päivähoitoon; väärin sekin. Aika monessa paikassa tuo on käsitetty väärin, mutta ehkä se vika tosiaan oli kaikissa lukijoissa ml. kuntien edustajat, vanhemmat ja journalistit. Hallitus tiedotti tuosta ihan selkeästi ja se, että Li Andersson joutui aamulla tarkentamaan lausumaa useaan kertaan johtuu sekin vaan siitä, että ihmiset eivät osaa lukea tai kuunnella. EDIT: sinänsä olen oikeasta tulkinnasta kanssasi täysin samaa mieltä, mutta kyllä aamulla oli vähän orpo olo ja ihan oikeasti mietin, pitääkö tässä alkaa keskustelemaan lapsen oikeudesta päivähoitoon.
Kävin lapsen hakemassa hoidosta ja kovin tiukkaan sävyyn kyseltiin, että mitä teen työkseni ja voiko lapsi olla kotona. Sanoin, että teen etätöitä, mutta en voi olla samaan aikaan lapsen kanssa. Lopulta ymmärsivät hyvin. Tosin mietin tässä nyt, että kokeilisinko olla lapsen kanssa pari päivää kotosalla. Ei oikein ollut montaa lasta tänäänkään hoidossa, joten vähän tylsä päivä oli ollut. Huomenna varmasti vielä vähemmän.
Vittu mikä soppa! Sen siitä saa, kun someväki pääsee vaikuttamaan valtion päätöksiin. Olisiko se paras päätös muuten ollut, että suljetaan kaikki vanhainkodit ja eristetään vanhukset ja me muut jatketaan elämää normaalisti?
Tämä oli päivän hauskin postaus, kiitos siitä! Täälläkin on tosiaan monet henkilöt panikoineet ja vaatineet tiukkoja rajoituksia. Nyt kun ne sitten on määrätty, niin samat henkilöt valittavat siitä, että jokavuotinen hammastarkastus jäi nyt tekemättä
Ei. Se vaarallisuus ainoastaan vanhuksille on valetta. Jos on joku perussairaus niin henki on vaarassa. Toki riski on moninkertainen vanhuksilla. Varmaan haluttiin välttää paniikki ja keksittiin tämä vanhus homma sitten tuolla tavalla tuoda esille. Samat tarinat näkyvät kertovan useassa maassa.
Ei noita hääjuhliakaan kyllä enää olisi pitänyt pitää,ehkä vihkimisen ilman vieraita mutta ei muuta. Järjetöntä touhua mutta nyt siitä saavat maksaa,itse en olisi tuollaisiin juhliin enää mennyt. Kuten jo aiemmin sanoin kaikki tälläiset tapahtumat pitäisi kieltää ja ennakoin aika hyvin jälleen kerran mitä tulee tapahtumaan . Kun silloin sanoin että sinne oulun night wishin konserttiin ei pitäisi mennä vaikka tuntee itsensä terveeksi sanottiin siihen malliin että liioittelen. Nyt on sitten pantu rajat kiinni ja poikkeuslaki häämöttää .
Ei noita hääjuhliakaan kyllä enää olisi pitänyt pitää,ehkä vihkimisen ilman vieraita mutta ei muuta. Järjetöntä touhua mutta nyt siitä saavat maksaa,itse en olisi tuollaisiin juhliin enää mennyt. Kuten jo aiemmin sanoin kaikki tälläiset tapahtumat pitäisi kieltää ja ennakoin aika hyvin jälleen kerran mitä tulee tapahtumaan . Kun silloin sanoin että sinne oulun night wishin konserttiin ei pitäisi mennä vaikka tuntee itsensä terveeksi Minusta tämä ei ollut hurjaa hätävarjelun liioittelua vai mitä mieltä on plazalaiset?
Vai että eristetään vanhat ja me muut käymme nuolemassa jotain korona positiivista ja tämä paska on ohi parissa viikossa?