Todennäköisesti black friday on ensimmäinen päivä, jolloin hinta on järkevissä lukemissa. Näin oli 77" C9:nkin kohdalla.
Olisiko kuvaa laittaa millaisesta naarmusta on kyse? Onko siis "fyysisiä naarmuja" vai jotain valon heijastumia kalvosta? Omasta mallista kyllä irtosi suojakalvo samalla kun otti ne "nostopehmusteet/näytönsuojat" irti töllön sivuilta.
Sain kanssa 75Q85 nostettua paketista tänään ja ensivaikutelma oli lupaava. Poissa oli virheet, jotka 7105:ssa häiritsi. Palkit pysy mustina kaikista kulmista vaikka taustavalo täysillä ja pystyin nauttimaan hdr-sisällöstäkin! Miten teillä on nuo liikkeenparannus asetukset, sillä hieman tuntui olevan jotain rauhattomuutta, mitä en huomannut 7105:ssa?
Oliha siinä muovikalvo. Onneks toine asukki keksi ehdottaa ennen ku ehdin nolaamaa itseni viemällä liikkeesee hyvältä vaikuttaa, en ole ehtiny juur mitää viel kattomaa. RDP client oli positiivine yllätys ominaisuuksissa. myös airplay on kiva.
Samsungin uudet 8k töllöt kuulemma haastaa OLEDin tosissaan, zonet ovat ennallaan, mutta algoritmeja on kehitetty huomattavasti. Ja onneksi on palattu entiseen ja kontrastia huonontavat sivustakatsomiskilkkeet on unohdettu pois. Skaalausominaisuudet ovat kuulemma huikeat. Hinta vaan 85 tuumaiselle on suolainen...ainoa puute on se Dolby Visionin puuttuminen edelleen, mutta sille ei kuulemma ole tarvettakaan. Mielenkiinnolla odottelen testejä.
No ei varmasti, jos Samsungilta kysyy. Muuten mielipiteet vaihtelee aikalailla. Omasta mielestäni taas kyseessä on ominaisuus, jota ilman olevaa töllöä en ostaisi. Mietityttää ihan jo sekin, että miten kauan tavallista hdr10:ä tuetaan? Mieluummin satsaa tulevaisuudenkin varalle parempaan teknologiaan, jos kerran tonneja pitää telkusta maksaa. Hdr10+ taas on ihan kuoleva tekniikka.
Aina puhutaan tulevaisuuteen satsaamisesta mutta kuitenkin koneet vaihdetaan 3v välein. Ei oikein loogista Kuinkas monta leffaa on tullut vastaan missä on db Vision ja vielä niin että se tuo selvän kuvaparannuksen verattuna perus HDR-kuvaan? Enkä nyt tarkoita teoreettista vaan ihan käytäntöä. Nimittäin uskon vakaasti että db Visionin potentiaali ei leffoissa oikeasti käytetä. Tulee mieleen netistä löytyviä analyysejä leffojen HDR-versioinneista. Niissä onkin yllättäen sama dynamiikka kuin perus BD:ssä. Varmaan tulee pikkuhiljaa leffoja mitkä hyödyntää db Visionin potentiaalia mutta hidasta on. Sitäpaitti isot elikuvastudiot tuskin tuo kotimarkkinoille selvästi parempaa kuvakokemust akuin iSense saleissa saadaan aikaan. Niinpä hyvin pitkään db Vision on vain logo (siis keskimäärin).
No tietenkin se riippuu siitä, miten usein telkkua vaihtaa. Jos on rahaa ostaa kolmen vuoden välein tonnien telkku, niin mikäs siinä. Itse joudun 20 vuoden tykittelyn jälkeen vaihtamaan pienen asunnon vuoksi töllöttelyyn. Tähän asti jokainen tykki on ollut sen viisi vuotta ainakin käytössä ja telkut vielä pidempään. Joten uusi telkkukin tulee luultavasti ainakin sen viisi vuotta olemaan. Toki se, että kummalla saadaan parempaa jälkeä ei oikeastaan ole vielä niin kiinni tekniikasta, vaan siitä, miten sitä käytetään elokuvissa. Hyvä HDR10 päihittää aina huonon Dolby Visionin. Mutta, jos sama leffa tehdään käyttäen kummankin teknologiaa parhaimmalla mahdollisella tavalla, niin DV voittaa aina. Mutta onko ero sitten iso? Ei varmasti. Hyvin tehty HDR10 kelpaa meikäläiselle todella hyvin. Olet ihan oikeassa siinä, että Dolby Visionia ei vielä täysin hyödynnetä. Mutta miksi ottaa se riski, että kohta tulee a) leffoja, jotka näyttävät Dolbynä selkeästi paremmalta b) leffoja vain Dolbynä? Kyllä ainakin itseäni kyrsisi, jos on vaikka kolme tonnia laittanut telkkariin ja sillä ei voi katsoa jotain hyvää elokuvaa parhaimmalla mahdollisella tavalla vain siksi, että Samsung on niin jääräpää. Panasonic tarjoaa soittimissaan/telkuissaan Dolby Visionin, vaikka on ymmärtääkseni HDR10+:n kehittäjä yhdessä Samsungin kanssa. Miksi Samsungin pitää olla vastarannan kiiski? Ja on vielä yksi asia, mikä ei ole tullut niin ilmi ja miksi Dolby Vision ei ole pelkkä logo: tone mäppäys. Dolby Visionissa on speksattu tone mäppäys, joka osaa aina tehdä juuri oikeanlaisen tone mäppäyksen kuvalle. Sen avulla alle 1000 nitsin telkutkin osaavat näyttää leffan hyvin. Tai ainakin niin hyvin kuin on mahdollista. Ilman, että kuluttajan pitää tehdä mitään muuta kuin laittaa laitteet ja johdot paikoilleen. HDR10:ssä taas ei ole speksattuna virallista tone mäppäystä, vaan jokainen telkkuvalmistaja tekee sen ihan itse. Sen vuoksi eri toteutukset voivat vaihdella huomattavasti ja sitä myöten HDR-elokuvat voivat olla joissakin telkuissa huonoja ja joissakin hyviä. Netissä on paljon esimerkkejä huonosta tone mäppäyksestä. En tiedä, miten Samsung sen tekee, mutta lopulta sillä ei ole väliä, koska itse en halua tukea teknologiaa, joka toimii eri valmistajilla, miten toimii. Tuon suhteen DV on ihan ylivertainen. Ja tuon yksistään pitäisi olla syy välttää pelkkää HDR10:ä. Se ei auta kuluttajaa, joka pähkäilee HDR-toiston kanssa ja Prismassa tutkii telkkuja, soittimia ja leffoja. Huonossa lykyssä hän ostaa kalliit laitteet ja katsoo paskaa HDR-kuvaa, koska ei tiedä sitä, miten tone mäppäystä pitäisi säätää tai miten paskasti oma telkku sen tekee. Dolby Visionilla tuota ei tarvitse pohtia, vaan kuva on aina hyvä. HDR10+ tekisi teoriassa saman, mutta on niin marginaalisesti käytetty, että ei sitäkään kannata tukea. Eli, summa summarum: laitteet, joissa ei ole Dolby Visionia eivät ole kuluttajalle järkeviä ostoksia ja pitäisi polttaa talojen lämmittämiseksi.
Ensimmäisen kerran huomasin pienehköä valopumppausta tekstityksien vaihtuessa Q85R mallissa, kun katsoin netflixin 4k hdr altered carbonia. pumppaukseen toki vaikuttaa että hdr ollessa päällä kirkkaus on maximilla ja olen pitänyt paikallista himmennystä KORKEA asetuksella ja kontrastin parannusta EI KÄYTÖSSÄ. Toinen ok asetus on paikallinen himmennys VAKIO ja kontrastin parannus PIENI. Pumppaus ei ole kovinkaan suuremmoista ja näkyy vain tosi hämärissä kohtauksissa, mutta kyllä sen kuitenkin huomaa. Niin ja minulla on tekstitykset valittu läpinäkyväksi ja siltikin pumppaus näkyy kuvassa. HRD moodissa teksti ei kyllä ole lähelläkään läpinäkyvä vaan muistuttaa "normaalitekstitystä".
Laskeskelin tätä vaihto-optimoitia joskus. On itseasiassa parempi ostaa keskihintaluokan alapäässä oleva kone ja mieluusti edellisvuoden malli ja vaihtaa useammin kuin ostaa kallis kone ja vaihtaa harvemmin. Silti keskimääri on saman tasoinen kuva. Tämä pätee vähän kaikkeen. Itse en kyllä ole tätä noudatanut vaan nykyinen telkku on jo aika iäkäs mutta 60 tuumaisena on välttänyt. Kuvanlaadun suhteen ei silti ole suurta ongelmaa nytkään nykymateriaalille vaan vain koko on pieni. Mistähän sekin johtuu kun nyt keski-ikäisenä moni laite välttää vaikkei ole oikeastaan nykymittapuulla mitenkään erikoinen. 20v sitten ei tullut kuuloonkaan vaan laitteisiin meni rahaa tuloihin nähden rajusti enemmän. Ainoa mihin nyt menee rahaa turhan paljon on auto ja se on kyllä turhuuden turhuutta. Ennen koronaakin tuli ajettua vain tunti päivässä ja istuttua telkan ääressä kuitenkin pari tuntia. Nythän ei autoa tarvi kuin kaupassa käyntiin. Sorry, meni vähän sivuun aiheesta
Tuo on kyllä totta varsinkin silloin, jos ostaa telkun ihan yleiseen katseluun. Mutta sitten taas, jos haluaa mahdollisimman hyvää kuvaa niin vaihtoehtoja ei keskihintaluokassa oikein ole. Ja melko nopeasti näyttävät nuo edellisvuosien mallit häipyvän markkinoilta uusien tullessa. Tällä hetkellä tykin tilalle pitäisi löytää mahdollisimman hyvä tv ja käytännössä HDR-katselua varten isossa koossa järkevin ostos olisi LG C9 77". Itse olen ollut tykkien suhteen sellainen, että ostan aina melkein parasta, mitä saa. Julkaistut Bluraytkin yleensä ovat sellaisia, että niistä saa parhaimmat katselukokemuksen parhaimmilla laitteilla. Esimerkiksi juuri nyt se on HDR, joten siihen aion satsata teeveessä. Tykissä se ei kirkkauden puutteen vuoksi onnistunut niin hyvin, mutta jollain tavalla kuitenkin. Toisaalta tuota voi ajatella myös siten, että näiden uusien teknologioiden tullessa (esim. nyt HDR) kannattaa odottaa 2-4 vuotta ennen kuin päivittää laitteensa. Yleensä siinä vaiheessa laitteet ovat jo todella hyviä ja myöhemmät mallit yleensä tekevät vain pieniä viilauksia edellisiin malleihin. Tuota näkee nyt monien valmistajien laitteissa siten, että uudet mallit ovat ennemminkin edellisvuoden kehitysmalleja kuin täysin uusia malleja. Esim. nuo LG:n telkkarit alkavat jo nyt olla ihan penteleen hyviä. Kirkkautta, kun vielä saisi lisää, niin se olisi piste iin päällä. Mutta ilmeisesti valmistajankin on sitä tällä hetkellä vaikea saada aikaiseksi siten, että tv:n hinta säilyisi edes jotenkin järkevässä hintaluokassa. Joten tuollaiseen laitteeseen vähän enemmänkin satsaamalla saa varmasti sellaisen laitteen, jolla pärjää useamman vuoden. Toki tuollaisen C9:n saisi vuoden parin päästä paljon halvemmalla (jos mistään enää löytää), mutta sitten on jo niitä uusia malleja, jotka kuitenkin ovat vähän parempia ja houkuttelevampia.
BF tajouksella tuo C9 77" on siinä keskihintaluokan yläpäässä. Mutta jos oikesti haluaa hyvää niin se maksaa... paljon (>20ke). LG C9 sisältää kaksi ongelmaa jos oikeasti kovatasoista etsii, liiketoisto ja kirkkaus. Toko molemmat on ihan OK mutta ei kelpaa jos vain paras on kyllin hyvää. Eikä sen kokokaan ole tarpeeksi. Mutta kuten sanottua keskihintaluokan yläpäässähän tuo on ja siinäluokassa hyvä kompromissi.
Höpsistä. Kyseessä on hinnoittelun puolesta aika lailla high end -töllö. Asia erikseen on sitten se, että senkään tekniikka ei ole vielä täydellistä ja että löytyy vielä ultra high end -töllöjäkin.
No se tietenkin riippuu ihan näkökulmasta, että mikä on keskihintaluokassa. Tuolla perusteella myös tykkini JVC X7900 on keskihintaluokassa, vaikka onkin ainakin omasta mielestäni high end -projektori. Kyllä itse miellän keskihintaluokan johonkin 1000-2000 euron tietämille. Sitä halvemmat ovat halpistelkkuja, kuten nykyinen Samsung 7105. Ja kalliimmat sitten tuonne 5000 euroon high endiä. Sen jälkeen mennään sitten ultra high endiin ja ammattikäyttöön tai konseptilaitteisiin. Toki tuo on pitkälti tulokysymys. Jos on paljon rahaa, niin mersutkin ovat halpisautoja. Sitten taas nuo LG:n huonot puolet. Liiketoistosta en osaa sanoa, miten se häiritsisi. Ja onko kyseessä kuitenkin vain niitä äärimmäisiä nipotuksen kohteita. Kirkkaus sitten taas. Testien mukaan noin 700 nitsiä. Ei ihan riittävä 1000 nitsin elokuviin, mutta toisaalta telkussa on DV, joka tekee täydellisen tone mäppäyksen tuohon kirkkauteen. Ja sitten taas pahimman kilpailijan Samsungin kuvassa on kirkkauden pumppaamista sekä puuttuva DV. Molemmat kääntävät kelkan LG:n puolelle. Olisi mielenkiintoista tietää, että jos LG C9 on keskihintainen, niin jos lähdetään kalliimpiin telkkuihin, niin mitkä olisivat hyviä vaihtoehtoja? Eli kirkkaampia ja parempia kuvanlaadultaan kuin LG ja DV pitäisi olla. Ja ihan vakavissani kysyn. edit: typoja
Jos puhutaan koko TV hintaskaalasta nii keskiluokkaa tuo on. Jos oikeasti haluat ison huippukuvan niin mm. Sampalta on jos viime vuodesta saanut MicroLed koneita jo ihan järjettömän kokoisina mitkä varmasti korvaa tykin. Kyse on vaan siitä onko maksukykyä vai ei. Nuo oikeasti kalliit TV setupit maksaa jossain 100ke tuntumassa. Siihen nähden ollaan siis keskiluokassa.
Niin no tässä se taas tulee. Jos oikeasti halutaan parasta niin koko kuvan valkoisen kirkkautena joku 150-200 ei todellakaan ole hiendiä eikä edusta edes keksiluokan parhaata päätä. Se että onko tuo riittävä käytännösä on taas eri asia. Keskiluokan koneet on käytännössä riittäviä ja ihan hyviä mutta HiEnd koneissa ei moisia heikkouksia ole. Sama pätee liikkeen käsittelyyn. Mutta keskiluokan koneissa on silti selkeitä heikkouksia jotka nousee esiin jossain tilanteessa hyvinki selvästi. Ja sama pätee äänen puolella yhtälailla.
On tällä edellisellä kirjoittajalla jutut, huoh. Ai nii kuis se dolby vision noissa mikroledeissä..ei tainnu olla, eli ihan täyttä paskaa. Tyyppi puhuu keskiluokan koneista, aivan kuin arkipäivästä, ja samalla itse kattelee jotain vanhaa töllön romua ja striimaa bugisella sonyn soittimella Netflixä muksuille tms. Miks tämmösen provon annetaan täällä jauhaa paskaa, ihmettelen. Niin juu ja taatusti hänellä on kokemuksia näistä kaikista keskiluokan töllöistä vs Samsung über mikroled, aivan taatusti. Ei jatkoon ja saikos täällä blokattua käyttäjiä, nyt olis vahva ensimmäinen tulilinjalla.